Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Livsmedel

Sötmandel

2006-07-23 16:05 #0 av: Margareta

Det finns många som förespråkar nötter/mandlar eftersom de är feta. Läs innehållsdeklaration och bilda egen uppfattning om vad Du själv tål.

 

Sötmandel
Sötmandel

Källa: Livsmedelsverkets
livsmedelsdatabas, version 04.1)

Energi:595.1kcal/2490.1kJ
Vatten:4.4g
Protein:20g
Fett:52g varav mättat: 4.93g, enkelomättat: 33.9g, fleromättat: 11g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:13.3g, varav sockerarter: 6.6g
Fibrer: 7.2g
Vattenlösl. vitaminer:Folat: 59mcg, Niacin: 3.4mg, B2: 0.78mg, B1: 0.21mg, B6: 0.11mg
Fettlösl. vitaminer:Karoten (A-vit): 120mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 24mg
Mineraler:Fosfor: 520mg, Järn: 5.2mg, Kalcium: 265mg, Kalium: 730mg, Magnesium: 280mg, Natrium: 11mg, Selen: 2mcg, Zink: 3.3mg

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-07-23 16:40 #1 av: Shantina

Första veckan åt jag massor med mandlar och kom på sen att dom innehöll ändå rätt så mycket kolhydrater.Sen e dom så goda oxå att jag har äter det som godis..Så det blir inga mandlar för min del framöver iaf..

Anmäl
2006-07-23 18:36 #2 av: nane

Rökta mandlar Fot i munnnen åh vad gott!! Det köper jag i en fantastisk affår här i stan...jag anser det vara så pass nyttigt med nötter och mandlar att jag vill ha det i min kost.

Anmäl
2006-07-23 19:25 #3 av: Undin

Tyvärr för dyra för mitt bröd, billigaste har jag hittat på lidl för 95 kr/kg

Anmäl
2006-08-07 22:53 #4 av: Venus

Det sägs att mandlar innehåller östrogen också. Någon som vet med säkerthet?

Anmäl
2006-08-08 01:38 #5 av: holygittan

Jag har haft allergiska reaktioner på många nötter som hassel, valnöt, pistage...

 

Mandel är väl det jag vågar äta just nu, förutom solrosfrön då...

Anmäl
2006-08-12 13:32 #6 av: Venus

Sesampasta eller Tahini kanske du kan testa holy-gittan. Och pinjenötter kanske?

Anmäl
2006-11-03 11:34 #9 av: Margareta

100g Sötmandel innehåller 13g kolhydrater varav hälften socker

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-11-03 16:54 #10 av: Ofelia

Jag tycker det är så vansinnigt svårt att få fram vikten på en mandel. Min våg är inte så "finkänslig". Har ni en susning? Jag är rätt duktig på att bara ta några stycken men har ingen aning om hur mycket det är. Orkar inte räkna hur många det är i påsen och dela totalvikten med det....

Anmäl
2006-11-03 17:21 #11 av: odezza

Ofelia, prova att väga 10 mandlar, och dividera vikten med 10... om inte din våg är känslig nog för 10 st, prova 20...

"still lost in space and time"

Anmäl
2007-09-12 01:07 #12 av: Fnyfniken

Men om 6,6 g av 13,3 g är socker, är då nästan resten 7,2 g kostfiber? generellt är väl 6,6 g socker i något så mättande som mandlar inte så farligt. Det finns ju mycket värre, menar jag.

 

Tessan 

Anmäl
2007-09-12 01:17 #13 av: venuseva

Äter mandlar en hel del. Det är mitt godis. Får i mig zink bl a. och massa andra mineraler.

Anmäl
2007-09-12 01:53 #14 av: zeretki

Är det inte så att mandel egentligen är ett frö och ingen nöt? Har för mig att många nötallergiker kan äta mandel av någon anledning...

Eller var det jordnöt som var en ärta?? *förvirrad*

Anmäl
2007-09-12 02:42 #15 av: kermit

Mandel är från frösläktet och jordnöt är en ärta

 

Anmäl
2007-09-12 02:46 #16 av: kermit

jag tror mandel är ett frö, om man läser i den högra kolumnen....  blev lite osäker när jag läste på pistage och såg att det stod att den var fröväxt också...hmmm...

Anmäl
2007-09-12 10:05 #17 av: Anterrabae

Själv kan jag inte äta mandel.. Blir godistriggad av det. Ibörjan tyckte jag att det var ett bra godissubstitut.. Sen kom jag på att det inte går att sluta.. Som med mycket annat i nöt- och frösläktet..

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anmäl
2007-09-12 13:57 #18 av: Margareta

fnyfiken: Jag tror inte resten är kostfibrer av den enkla anledningen att de inte räknas in bland kolhydraterna i Sverigs innehållsförteckningar. De särredovisas om de redovisas.

Det finns andra kolhydratsformer än "socker", stärkelse tex. Man vet inte vad resten är, av den förteckningen, mer än att det inte är "socker" och inte fibrer.

Vi kan söka på finelis databas och se efter här

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-09-12 13:57 #19 av: Margareta

Jag fick det till att det är sackaros och fruktos varav sackaros är det som räknas som socker.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-09-12 15:10 #20 av: problembarn

Jag förstår verkligen att mandel kan trigga igång sötsug! Jag tar ofta ett par mandlar till efterrätt när jag har sötsug för de är så söta! Att de innehöll östrogen hade jag ingen aning om... det är bra för mig tror jag... :-)

Anmäl
2008-07-06 23:07 #21 av: jenso

Nu känner jag mig lite konfunderad... Hur räknas mängd kolhydrater överlag? Räknas fibrer som "kommer ut i samma form som de gick in" som kolhydrater i innehållsförteckningar? T.ex. i minmat verkar sötmandel (vilket väl är samma som mandel) ha 13,4 g kolhydrater på 100 g mandel men i fineli har mandel 6,6 g digererbara kolhydrater och 7.2 h fibrer. Summan skulle då bli 13,8 g. Är det inte fel i så fall att minmat räknar det som 13,4 g kolhydrater?

Anmäl
2008-07-06 23:58 #22 av: Miyu

Hur kan man mäta upp mandel bäst utan våg?

Anmäl
2009-01-26 18:05 #23 av: Margareta

Den här tråden har vi inte haft uppe på länge.

#21 Det som räknas i innehållet som fibrer är inte kolhydrater, det kommer alltså ut som det försvann in - har bara rivit runt och skadat tarmen (min egen i alla fall) lite på vägen.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2010-05-03 17:04 #24 av: nettan64

Köpte på Maxi "Mixed Almonds", står att det är 0,5 g kolhydrater märket är Nutisal.

Dom är kanon goda, men man undrar om det verkligen kan stämma att det inte är mera kolhydrater i dom.
Men man får väl lita på det som dom skriver på paketet... och jag är jättenöjd, smaken är salt lemon och chili.

Anmäl
2010-05-03 17:04 #26 av: nettan64

Köpte på Maxi "Mixed Almonds", står att det är 0,5 g kolhydrater märket är Nutisal.

Dom är kanon goda, men man undrar om det verkligen kan stämma att det inte är mera kolhydrater i dom.
Men man får väl lita på det som dom skriver på paketet... och jag är jättenöjd, smaken är salt lemon och chili.

Anmäl
2010-05-03 19:55 #27 av: finntroll

Enligt fineli.fi är det 6.6 kolhydrater i mandel och 7.2 g fiber totalt. Så vad skall man tro på?

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=379&lang=sv

Anmäl
2010-05-03 21:18 #28 av: [Pennylane1]

men fibrerna är väl borträknade iallafall på (de flesta) svenska produkter? Kanske även på finska?

 

edit ja om man kollar på fineli står det ju att det är de digererbara kolisarna som är 6.6 dvs sockerarterna sålunda? De räknar alltså fibrerna för sig som man gör på SLV också

Anmäl
2010-05-03 21:55 #29 av: ewaran

Är det inte mandel som Jenny Reimer (maten och evolutionen) varnar för pga högt omega6 innehåll?

Anmäl
2010-05-03 21:57 #30 av: ewaran

Om jag minns rätt så skrev hon att mandel och nötter helst bara skulle ätas i liten mängd till jul eller så. Nån mer som kommer ihåg?

Anmäl
2010-05-03 21:58 #31 av: [Pennylane1]

det beror väl på hur mycket omega 3 man äter? Det är väl den totala balansen som är viktig?

Anmäl
2010-05-03 21:59 #32 av: MimLan

#29 Nötter generellt är höga på O6.

Tips: Du kan göra enkla utsökningar på fineli.fi med listor över vad som innehåller mest/minst av något.

Anmäl
2010-05-03 22:00 #33 av: Wtn3

#29

Bäst är makadamianötter och hasselnötter, men mandel har ändå ett rätt lågt omega 6-värde, är det något man ska undvika ur det perspektivet av de nötter som har lågt kh-värde så är det valnötter.

Anmäl
2010-05-03 22:01 #34 av: MimLan

#31 Är inte ett problem med nötter att fettet oxideras snabbt och att vi som konsumenter gärna köper skalade nötter som är exponerade för syre?

Anmäl
2010-05-03 22:02 #35 av: MimLan

#31 Är inte ett problem med nötter att fettet oxideras snabbt och att vi som konsumenter gärna köper skalade nötter som är exponerade för syre?

Anmäl
2010-05-03 22:02 #36 av: ewaran

Här är länken: http://www.primavi.se/maten.pdf Kopierat från sidan 80 i hennes avhandling.

Blev konstigt, vet inte varför Skäms

11.1.1 Fler froer - notter - karnor
De
esta froerna liksom karnor och notter innehaller mest omega6-fettsyran
linolsyra, LA. T.ex. Mandlarna innehaller linolsyra till 100%, darefter kommer
solrosfronas 473/1 omega6/omega3 eller LA/ALNA och hasselnotternas
96/1 till valnotternas 5/1.
Oljor fran alla dessa karnor, froer och notter inklusive olivolja, som det
propageras for sa intensivt i massmedia och via multinationella livsmedelsf
oretag, nns exponerade i stora mangder i a arerna. De innehaller framfor
allt linolsyra, LA. Nar vi ater vaxtoljor far vi i oss alltfor mycket LA som
vi ombildar till stora mangder av det stressande katastrofskyddshormonet
arakidonsyra, AA, vilket i hog grad bidrar till "valfardssjukdomarna". [38]
Mandel och notter ar saledes enbart lampligt som godis nagon gang ibland,
t.ex med skalen pa till Julen. [38].
Det

Anmäl
2010-05-03 22:02 #37 av: MimLan

#31 Är inte ett problem med nötter att fettet oxideras snabbt och att vi som konsumenter gärna köper skalade nötter som är exponerade för syre?

Anmäl
2010-05-03 22:06 #38 av: ewaran

Nu blev jag själv osäker, vilken sorts fettsyra är det i kokosfett, som är ska vara så bra för oss? Det är väl inte samma...?

Anmäl
2010-05-03 22:07 #39 av: Wtn3

#36

Enligt Fineli har mandel en kvot på ungefär 30:1, och inte 100% omega 6. Men jag lägger inte så stort värde vid kvoten, det vegetabiliska omega 3 som finns i nötter är de flesta överens om att vi inte kan tillgodogöra oss i särskilt stora mängder alls, så jag kollar istället på den totala omega 6-halten, och då ligger mandel bra till, och valnötter helt värdelöst till.

#38

Det är Laurinsyran, som är en mättad fettsyra, den är inte essentiell men sägs stärka immunförsvaret.

Anmäl
2010-05-03 22:10 #40 av: [Pennylane1]

# 26 är du säker på att det var per 100 gram det där? Ibland skriver dom per serving som kan vara 30 gram eller så, låter iofs lågt ändå...

Anmäl
2010-05-03 22:33 #41 av: MimLan

#31 Är inte ett problem med nötter att fettet oxideras snabbt och att vi som konsumenter gärna köper skalade nötter som är exponerade för syre?

Anmäl
2010-05-03 22:47 #42 av: ewaran

Jenny Reimer skriver att man ska äta dem med skalet på.

Anmäl
2010-05-03 23:04 #43 av: MimLan

#31 Är inte ett problem med nötter att fettet oxideras snabbt och att vi som konsumenter gärna köper skalade nötter som är exponerade för syre?

Anmäl
2010-05-03 23:07 #44 av: [Pennylane1]

det kan hända , jag svarade på # 29 ang. omega-6 halten

Anmäl
2010-05-04 00:04 #45 av: MimLan

Hoppsan. Har gjort reload när ifokus db började spöka, det var inte det rätta sättet att kolla om forat var igång igen...

Anmäl
2010-05-04 00:06 #46 av: [Pennylane1]

nu anar jag ugglor i mossen! Flört

Anmäl
2010-10-21 01:28 #47 av: Margareta

Glad

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl