Macadamianötter
Australisk hasselnöt med lågt kolhydratinnehål och hög fetthalt. Läs innehållsdeklaration och bilda egen uppfattning om vad Du själv tål.
Macadamia
Torrostade utan salt (Källa: USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release 17)
Energi:
718kcal/3004.112kJ
Vatten:
1.61g
Protein:
7.79g
Fett:
76.08g varav mättat: 11.947g, enkelomättat: 59.275g, fleromättat: 1.498g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater:
13.38g, varav sockerarter: 4.14g
Fibrer:
8g
Vattenlösl. vitaminer:
C: 0.7mg, Niacin: 2.274mg, B2: 0.087mg, B1: 0.71mg, B6: 0.359mg
Fettlösl. vitaminer:
Alfa-tokoferol (E-vit): 0.57mg
Mineraler:
Fosfor: 198mg, Järn: 2.65mg, Kalcium: 70mg, Kalium: 363mg, Magnesium: 118mg, Natrium: 4mg, Zink: 1.29mg
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Den absolut godaste nöten av alla!!
Men väldigt dyr!!!
jag måste bara hålla med. Den allra godaste men även den dyrast….
Tänk jag tycker bara ett par stycken räcker, sen mår jag illa av dem. De har en konstig smak!?
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
dom är lite söta *S* därför jag gillar dom… *S*…..
Håller mig borta från dom skyller på att dom är för dyra *L*
Hur är det med allergi är dom som hasselnötter? eller skulle jag våga smaka, jag såg att lidl hade sådana
Jag fick gallstensanfall när jag åt dem, vågar mig inte på dem igen. Paranötter är också feta. Invandrar med torgstånd brukar sälja sådana skalade i plastpåsar.
Macadamianöten är den enda nöten jag kan äta helt utan allergireaktion…
För mkt kolhydrater för mig
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Saiva - bovete och kokosnöt är väl oxå nötter!? ;)
Kokos reagerar jag på också även om det inte är så mkt… fast det är en kärna i en stenfrukt egentligen.
Jag reagerar på stenfrukter och kärnor till stenfrukter(kokos, mandel e.t.c.) + lite till ex. tomat. Men har det blivit ordentligt upphettat så går det bra. Utom hasselnötter, tyvärr…
Bovete har jag aldrig testat så det vet jag inte
Har inte tittat så jättenoga på innehållet i alla nötter men bara älskar den här nöten, kan bara inte sluta äta när jag väl börjat så jag håller mig borta från den så mycket jag kan.
Instämmer, ALLT eller inget, den är ruskigt beroendeframkallande.
Någon efterlyste den här artikeln om Macadamia…
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Titta på www.macadamiaprodukter.se - recept och länkar om macadamianötter.
vore jag nötallergisk skulle jag inte våga testa….
Pasi: är inte bovete en ört?
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
ok det hade jag ingen aning om.. är det så med alla örter?
//Ida
Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade
Länge sen sist
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Macadamianötter finns nu i lösvikt, samma pris som de andra nötterna(11-15 kr/hg). Det ska ju vara en så fantastiskt god nöt så jag köpte en påse och blev besviken, smakar sött och smöraktigt, paranötter och mandlar är mycket godare tycker jag.
Fettsyrorna i macadamianötterna gör att de lätt härsknar, bättre att köpa vakuumförpackade.
I en tabell som Margareta har lagt ut så står det att macadamianötter har 4,6 g kolhydrat/100g. Här står det att samma nöt innehåller 13,38g kolhydrat/100g. Vilket är det som stämmer egentligen?
Snuskigt goda, rullade i smält choklad…*oops*…där ökade man några hg igen! "Tur" att de är så dyra…
Jag köpte av dem i lösvikt, lyckligtvis bara lite för att de var verkligt dyra. Var tredje smakade härsket! Vilken besvikelse. Inte var de väl någon höjdare annars heller
Olika databaser, den här är amerikansk och den andra sammanställningen kommer någon annanstans ifrån
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Jag köper från Ausscan, vacuumpackade, lätt saltade meD Murray River salt, eller med Busch Pepper. Urgoda! Inget härsket där inte.
Bra med tipset att de färska i lösvikt härsknar lätt. Så slipper jag prova dem.
Hmm rullade i choklad. verkar smarrigt. skall prova snarast.
Älska dig själv för den du är
Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk
Den här nöten är minst sagt fet! Jag gillar inte smaken - men ni som inte testat kan ju göra det.
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Jag köpte en på se på Lidl häromdan, de med skal, de är ju jättegoda, tyckte inte de var härskna.
Agneta
lustigt att denna tråd puttades upp just nu, i går köpte jag så stora , saltade macadamia i en invandrarbutik. Vet inte priset riktigt för det framgåt inte av kvittot och jag frågade inte hur mycket det var… kunde ju vägt när jag kom hem…
Dom är stora som körsbär ungefär. Och supergoda… Har aldrig sett med skal, brukar köpa en burk på lidl men dom är hälften så små.
De är så himla goda! Men vilket värde på kolhydraterna ska man tro på?
det är ju lite skillnad mellan 4g och 14g!
Alla siffror jag skriver kommer antingen från SLV eller från Fineli
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Mmm, de är verkligen goda! Och de enda nötter jag i princip inte alls får ont i magen av.
Eftersom uppgifterna längst upp kommer ifrån USA så ska fibrerna subraheras dvs 14-8= 6g. Då är det nog troligt att det finns sorter runt 4g också.
Jag fullkomligt älskar denna nöt. Vågar knappt köpa hem den för även för mig är det allt eller inget som gäller med den. Vill jag lyxa någon gång så köper jag en liten liten skvätt lösvikt och NJUTER. :-)
Kravmärkta rostade och saltade macadamianötter, 4,5g kolhydrater och endast salt tillsatt.
Bra att veta om de Makadamianötter som sälja på Coop och Ica i lösvikt:De är oftast fritterade i jordnötsolja.
Jag älskar dessa nötter. Jag åt dem för första gången på Hawaii för ca 30 år sedan. Efter det har jag skickat efter dem därifrån innan man kunde köpa dem här i Sverige. Problemet är att jag kan äta hur mycket som helst. Nu bruka jag köpa dem på Lidl eller Tasty House
Gör det någon annan skillnad på nötterna när de är friterade i jordnötsolja, mer än att de blir ytterligare fetare?
Många vill undvika jordnötter/jordnötsolja. Inte bra fettsyror om jag kommer ihåg rätt. Sen är ju inte jordnötter en nöt egentligen.. eller hur det nu var..
köpte en påse naturella Makadamianötter men huuaaaa så illa de smakade. Där till började direkt klia på läpparna. Så ni som är allargiska var försiktiga (jag är inte allergisk i vanliga fall mot nötter, mandel mm)
Köpte Nutisal´s "macadamias with a pinch of seasalt" på coop.
9g protein, 73g fett, (enkelmättat 55g, fleromättat 6g, mättat 12g)och 2g kh. Kostfiber 17g, salt 1g.
22.90 för 85g. Kanongoda!
Nej!!!! De har slutat med de kravmärkta makadamianötterna, jag blir så ledsen och förbannad!
Jag har mejlat till dem och försökt att få dem att ändra sig, men jag tror inte de lyssnar på en enda person.
På Lidl har dom makadamia på påse nu! 125 gram för 19.90. Köpte idag, dom smakade superb! Dock inga näringsvärden utskrivna. :/
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Jag provade för en månad sedan. Jättegoda, men - jag fick ruskigt ont i magen. Har inte hämtat mig ordentligt än. Är allergisk mot pollen och gräs så jag tror det blev nån korsreaktion.
Första gången jag åt dem tyckte jag inte att de var så goda men sen har jag köpt lite i lösvikt ibland för att de har lågt kh.värde till skillnad från jordnötter. Nu har jag vant mig vid smaken och tycker att de är goda. Jag maler dem också till mjöl och bakar muffins med det. Det blir kanonbra! Ingen bismak alls. Mandelmjöl ger ju en liten smak av mandel. Även om jag gillar mandel så vill jag inte att allt som jag bakar ska smaka mandel. Macadamianötterna behöver ju inte skalas heller, bara att köra i mandelkvarnen=vitt och fint mjöl. Inte dyrare än att köpa mandelmjöl med 3%kolh.
Har bakat med kokosmjöl ibland men det ger lätt magont. Antar att det är den stora fiberhalten.
Har nu köpt vid 3 olika tillfällen men reagerar med svullen läpp och dommen tunga på denna nötter. Är vad jag vet inte allergisk mot nötter i vanliga fall. Kan de vara besprutade trots ekologiska?