Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Allmänt om kost

Ratio för nyfikna

2006-08-24 00:38 #0 av: Margareta

Sten Sture myntade uttrycket ratio när han tyckte det blev krångligt att räkna. Han beskriver det i sin bok, men det är många som inte förstår eftersom det handlar om matte...

LivsmedelMgdkcalProt (g)Kolh (g)Fett (g)
Ost 32% Kvibille Cheddar100400,0026,001,0032,00

Kvibille Cheddar är en fet ost (32%).
Det är lätt att läsa i näringsdeklarationen.
Summerar man protein + kolhydrater, 1g+26g och jämför med fett 32g så är fett 5g större. Om den blå tårtbiten blir halva cirkeln och de andra två lika stor är ratio 1:1

Ritar man upp det direkt som en tårta (utan omvandling till Energi-%) blir det så här alltså något bättre än ratio 1:1. Idealet innebär så liten grön tårtbit som möjligt och en blå som håller sig större än 50%. Kvibille ost är alltså helt ok enligt nedan.


Näringsfördelning - Kvibille Cheddar

Näringsfördelning - Kvibille Cheddar

Sten Sture skriver att "3 delar kött och 1 del fett" ger automatiskt rätt fördelning och då slipper man räkna.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-08-24 10:04 #1 av: Skaldeman

Nja, jag säger faktiskt tre delar kött och en del fett...

Det blir faktiskt ca 75 procent fett i den kombinationen! Om du tycker att det verkar förvirrande så vänta bara tills jag förklarar...

Förklaringen är de där jäkla energiprocenten! Vi talar alltså om procent av energin. Står det 15 procent fett på köttfärsen så utgörs mer än 60 procent av köttfärsens energi av fett. Vattnet räknar vi ju bort. Det är därför som det räcker med att tillsätta en tredjedel fett till vanligt kött för att komma upp i minst 75 energiprocent.

Vanlig fläskfärs har ungefär 75 energiprocent fett från start.

Jag skriver ett helt kapitel om detta i min frågebok.

Sten Sture

Anmäl
2006-08-25 01:28 #2 av: Margareta

Förlåt Sten Sture även jag var för trött... jag skall genast ändra... Rätt skall vara rätt.

Tanken var att vi skall få igång en dialog så att flera förstår att fläskkött innehåller rätt duktigt med fett om man tar bort allt vatten.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-08-25 22:12 #3 av: Mervi

Detta är så komplicerad att jag glömmer det så fort jag slängt igen boken, jag har läst om det flera gånger och ändå så fastnar det inte.

Anmäl
2006-08-25 22:43 #4 av: Margareta

Fast Mervi...
Strunta i det som är komplicerat och gör bara det lätta.
Kolla hur mycket protein och kolhydrater blir ihop.
Den summan är ofta inte så svår.

I mitt ostexempel blir det 26+1=27
Fetthalten är 32. 27 är LITE mindre än 32 och då behöver åtminstone jag lite mer fett för att inte bli trög i magen om inte annat.

  • Är summan mycket mindre - tillsätt mer fett om Du vill.
  • Är summan lite mindre - tillsätt mer fett (här finns osten i exemplet).
  • Är summan större - tillsätt ALLTID mer fett

De flesta grönsaker innehåller ju mest kolhydrater och då blir det alltid fett till

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-08-27 16:56 #6 av: Skaldeman

Hej alla räknesnillen!

Det är utmärkt att göra sådana här beräkningar i början. Snart sitter principen i ryggraden och då behöver man inte räkna alls.

Mitt ratio är en grov princip, ingen millimetervetenskap. Olika födoämnen har olika inverkan på olika människor, oavsett vad som står på innehållsförteckningen. Man får lära sig hur man själv regagerar efterhand.

Håll nere kolhydraterna och tillsätt fett när det animaliska är magert. Svårare än så är det inte.

Sten Sture

Anmäl
2007-06-27 19:24 #7 av: Qamilla

Hej Ni, Jag vet inte hur många gånger jag har läst detta med ratio men jag får heller inte till det. För säkerhets skull så tillsätter jag grädde eller smör i allt. Flört

Det enklaste för mig är att titta så att det jag äter inte innehåller mer än 5% kolisar men det är möjligt att jag gör fel.

Sten Sture, du får det att verka så enkelt men när jag lägger ihop böckerna så sitter jag ändå där och fattar noll. För här plockas det bort en det ena och en det andra och sen är plötsligt fetthalten uppe i mycket högre siffror. Men hur ska man veta det och vad man kan plocka bort? Kan det inte vara så att även kolisarna blir mer då än vad som anges på varan?

Anmäl
2007-07-13 22:56 #8 av: Margareta

Det enda man plockar bort är produktens vatten.

Man tittar på innehållsförteckningen och summerar fett+kolhydrater+protein /100g. Då får man en summa som inte alls är 100g. Det som fattas till 100g är vatten. Det kan man ta bort och sen räkna % på det som blir kvar. Det är då det blir energi& dvs E% och den är då högre.

 MgdProtKolhFettFett-%E%
Vispgrädde1002,03,0404089%
Creme Fraiche1002,03,5343486%
Smör fett 80 %1000,60,4808099%

Vispgrädde 40%: Summan av protein, kolhydrater och fett=45, dvs 55g (%) är vatten och 45g är näring.
40g av dessa 45g är fett och det 89E% eftersom nästan allt är fett.

Summan av protein, kolhydrater och fett=45, dvs 55g (%) är vatten och 45g är näring. 40g av dessa 45g är fett och det 89E% eftersom nästan allt är fett.

Creme Fraiche 34%: Summan av protein, kolhydrater och fett=39,5 dvs 60,5g är vatten.
34g av dessa 39,5g är fett och det är 86E% eftersom nästan allt är fett.

Vispgrädde har något högre energi% än Creme Fraiche.

Smör 80%: Smör är nästan rent fett och får på samma vis 99 E%

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-01-12 21:39 #9 av: Margareta

Här har ni ett förvirrat räkneexempel som ni kan bli klokare av.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-01-17 18:37 #10 av: Klar

hej Margareta,

Tyvärr så tror jag att det gick lite för fort i dett exemple att illustrera E% och hur man beräknar det hela. så hoppas att du inte har något emot en liten uppdatering.

Om jag inte mins fell så innehåller kolhydrater och protein ca 4kcal per gram. Medan fett innehåller mer energi, närmare bestämnt ca 9 kcal per gram.

dvs:

1g fett -> 9kcal
1g kolhydrater-> 4kcal
1g protein -> 4kcal

När man vet hur mycket fett, kolhydrater och protein ett livsmedel innehåller så måste man ta hänsyn till att de olika delarna har olika energiinnehåll om E% ska beräknas.

Tar vi grädde som exempel:

Mgd   Prot Kolh Fett
Vispgrädde 100   2,0    3,0   40

så den totala energin per 100g är: 2*4+3*4+40*9=8+12+360=380 kcal

Fettes energu per 100g är: 40*9=390

Så E% fett i grädde är : 360/380=94,7%

PÅ samma sätt har Creme Fraiche:
Total energi: 2*4+3.5*4+34*9=8+14+306=328
Fett energi=34*9=302
Så E% fett i Creme Fraiche är=302/328=92,7%

 

Så om man tittar på en vara i affären och undrar vad E5 är så kan man haktiskt föränkla lite. För varan har antal kcal/100g angivet. Då behäver man mara ta antal g fett *9 för att få fett energin och så har man en divition var....

 

 

 

Anmäl
2009-01-17 18:53 #11 av: UBCL

Jag ger upp Rynkar på näsan

Jag kollar retroaktivt – om jag går ner i vikt så har jag rätt ratio ! Skrattande

Anmäl
2009-01-17 19:29 #12 av: markazits

Jag tycker också den där ration är jobbig att hålla reda på.

Min princip är att räkna antalet kolhydrater i gram varje dag. Antingen via ett progam eller bara skriva upp antalet som man äter vid varje måltid i en anteckningsbok. Och så kan man se vad slutsumman blir, är då dagen är slut.

Äter normala portioner kött/fisk. Och fyller sedan på med fett tills jag blir mätt.

Kan finnas en poäng också att hålla koll på kalorierna, men då man har ätit low carb ett tag, så fungerar aptitregleringen och man slipper tänka så mycket på den biten.

Man ska inte komplicera low carb mer än nödvändigt...

Det kruxiga är väl egentligen att hitta sin nivå på kolhydraterna? Vissa måste ner under 5 gram/dag för att gå ner i vikt. Andra kan ligga betydligt högre och fortfarande gå ner i vikt.

Anmäl
2009-01-17 20:02 #13 av: [Pennylane1]

Herregud! Detta var första gången jag såg det där och jag begriper ingenting!  *glömmer raskt ratio och går vidare i ullstrumporna*

Anmäl
2009-01-24 23:44 #14 av: bustas

"Margareta" + "Skaldeman" + "Klar" dividerat med 3 och ni har saningen! Ni som läst mina inlägg och blogg kanske förstår att jag ser det mesta i livet från den humoristiska sidan! Tycker att Margareta och Skaldeman är fantastiska människor som offrar så mycket tid att förklara något som för dem är så självklart men för mig och tydligen för andra är helt ofattbart! Det är precis som Skaldeman nämner och som han reffererar till och det är professorn som inför studenterna säger: "Ni kanske tror att ni förstår det här, men vänta bara tills jag har förklarat"!

Margareta och Skaldeman, jag beundrar er outrötterliga entusiasm!

Anmäl
2009-01-25 00:39 #15 av: Margareta

Flört

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.