Annons:
Etiketthälsa
Läst 79328 ggr
Margareta
2006-09-03 23:50

Fråga doktorn: Om ketos

Jag tog chansen och frågade en av våra läkare om ketos. Vad händer och varför hamnar vi i ketos på kolhydratreducerad kost.

**Hej Andreas!
**Något jag undrar över är vad som händer när vi går in/ur ketos och hur länge det varar. Jag tror mycket känns osäkert för många. Det finns inte mycket att läsa heller.
Ketos är ett tungt argument mot vår kost eftersom en del anser att ketos är farligt och att man kan dö.
Stämmer det att vi är i ketos ett tag under en övergång?
Mina egna urinstickor gör alltid utslag, mer eller mindre kan variera, men de är aldrig neutrala. Är jag säkert på fettdrift då?
Förstörs "allt" om jag gör avsteg och går ur ketos ibland/ofta?
Frågorna är många och vi har inte mycket till svar.

/Margareta

Hej Margareta! 

Är väl ingen expert på ketos egentligen, så jag antar att Sten Sture är betydligt mer påläst på det. Men jag vill gärna poängtera en felkoppling som många gör.

Det som är ett potentellt livshotande tillstånd heter ketoacidos och inte ketos. Det beror på extrem insulinbrist hos en typ-1 diabetiker (ungdomsdiabetes, dvs där bukspottskörteln inte bildar nog insulin). Denna brist leder till mycket höga blodsockervärden som kroppen ändå inte kan tillgodogöra sig, bristen på energi gör att blodet blir surt därav -acidos.

Ketoacidos uppträder aldrig hos en typ-2 diabetiker (som är vanligast, tänk ofta lite äldre och rund om magen). Det uppträder inte heller  hos någon som inte alls har diabetes.

Ketos är något helt annat. Det är när kroppen inte får tillräckligt med socker för att driva de organ som är sockerberoende (ffa hjärnan). Då bildas istället ketonkroppar från fett vilket hjärnan efter en kortare omställning kan drivas på. Omställningsperioden gör att man kan känna sig lite trött, yr, lättirrritabel etc när man går in i ketos.

Ketos är inte farligt. Mig veterligen finns inte ett enda dokumenteras dödsfall eller annan permanent skada av ketos. Kroppen är anpassad sedan miljontals år att tåla kortare perioder av svält eller långa perioder av kolhydratsbrist. Visst vore det dumt om en stenåldersman hade dött knall och fall för att han inte fått någon sockerdricka på några dagar? Trots att han hade 100,000-tals kalorier lagrade i sitt kroppsfett? Och en hel slaktad mammut att äta? Så fungerar kroppen lyckligtvis inte. :)

Att vissa tror ketos är farligt beror på sammanblandningen med ketoacidos, något helt annat.

I ketos är man så länge man inte får i sig tillräckligt med kolhydrater för att hjärnan mm skall kunna drivas på detta. Då är man nästan helt fettdriven. Man bränner naturligtvis fett även ur ketos men då kommer en signifikant andel av energin från kolhydrater. Man behöver inte vara i ständig ketos för att kunna gå ner i vikt, det är bara ett tecken på att man ätit myket strikt LC sista dagarna. Sålunda behöver man knappast oroa sig om man går "ur" ketos ibland.

Sammanfattningsvis är ketos ofarligt (men för vissa kanske lätt obehagligt) tecken på att man ätit mycket lite kolhydrater sista dagarna. Om någon säger att det är livsfarligt har han/hon blandat ihop det med ketoacidos, och vet antagligen inte vad han/hon pratar om egentligen. ;)

/Andreas

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Mervi
2006-09-04 12:03
#1

Tack för denna förklaring. Det är många som tror att ketos är farligt. Nu vet vi bättre.Glad

Venus
2006-09-04 12:27
#2

Hörde just på nyheterna att alkohol hade bildats hos en, som fick blåsa i polisens blåsa. Kanske var ketos?

Nettan
2006-09-04 13:35
#3

Vid ketos får man ofta en annorlunda andedräkt. Det kan lukta aceton. Det kanske var det som polisens mätare gav utslag på?

Diana61
2006-09-04 15:44
#5

Tack för detta!

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Skaldeman
2006-09-04 17:41
#6

Ketos är ett normalt tillstånd för en människa som inte har kylskåp och skafferi. Och inte en livsmedelsbutik eller visthusbod runt hörnet. Jag skriver ett helt kapitel om detta i min bok.

Jag klipper en snutt:

"Du har kanske hört uttrycket ketos, eller ketoner (ketonkroppar). Ketos är ett tillstånd som uppträder när kroppen och hjärnan inte får socker, utan tvingas att leva på fett. Ofta förekommer uttrycket tillsammans med påståenden om att ketos är ett oönskat tillstånd, eller att ketonkroppar är ett bristfälligt reservbränsle som kroppen enbart tar till i nödfall.

Allt detta är osant. Det är skrivet av människor som inte provat ketonanpassningen själv, och som inte vet hur en kropp som är anpassad till att leva på fett fungerar. Många av dessa okunniga personer är läkare, och en del har till och med professors titel. Ketos är ett önskvärt tillstånd, dels för att det hjälper oss att gå ner i vikt, dels för att det skärper våra sinnen och gör oss mer effektiva. Det pris vi betalar är större eller mindre besvär i samband med övergången till en fettbaserad metabolism.

Det här kapitlet handlar om hur anpassningen går till och om hur problemen minimeras. Jag har aldrig läst något vettigt om ketoner hos någon annan författare, förmodligen beroende på att ingen annan testat ketonernas funktionssätt på ett systematiskt sätt. Använd alltså det här kapitlet som en praktisk handledning när du gör din egen anpassning. Låt mig först av allt konstatera att du inte behöver uppleva några besvär alls. Den enklaste sättet att undvika det är att göra en gradvis anpassning, som får ta en månad eller två.

Själv har jag aldrig använt den principen. Eftersom varje ny anpassning blir enklare än den tidigare (kroppen lär sig!) så har jag inte haft anledning att prova en långsam och gradvis anpassning i efterskott."

Sten Sture

Annons:
Margareta
2006-09-04 17:44
#7

Tack Sten Sture!!!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

jazza
2006-09-07 23:20
#8

Var  idag på en träff för överviktiga hos Dietistmottagning!

Där kom frågan upp om LC kost ! Och Dietisten avrådde med b.la

varning för  att man kunde hamna i ketoacidos!

Som tur är hade jag ju läst om detta här på sidan, annars hade jag nog blivit orolig!

Mervi
2006-09-07 23:22
#9

Hur mycket vet dietisterna egentligen????

Margareta
2006-09-07 23:24
#10

jazza:
Precis detta har jag hört många gånger och det var därför jag skrev till Doc och frågade, sen kom även Sten Sture och la ut texten, så nu skall vi väl våga stå emot dietisterna och alla andra.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

irren
2006-09-07 23:50
#11

Lenge leve de dietister vars råd vi har följt i x antal år.Det är ju deras okunskap som gör oss FETA.

VÅR BÄSTA TID E NUUUUUUU

Skaldeman
2006-09-11 21:43
#12

Jag läste en norsk doktorsavhandling om Västgrönlands eskimåer i går. Den var från 30-talet. Där framgick det att eskimåer som levde traditionellt inte uppvisade några tecken på ketos, inte ens efter några dagars svält. Däremot "omsatte" de hundra gram kolhydrater om dagen och hade enligt forskaren väl fyllda glykogenlager. De tillverkade uppenbarligen en jäkla massa glykogen med hjälp av sin kolhydratfria kost.

Ketosen försvinner eller balanseras upp efter något halvår på LCHF. Någon ketos har jag själv inte känt av på åratal.

Sten Sture

[Saiva]
2007-01-29 12:45
#13

Sten Sture! Vad heter den doktorsavhandlingen?! Har du en länk? Är den skriven på norska eller engelska?

Annons:
mrsAngel
2007-02-09 23:10
#14

själv är jag äntligen där! är glad över min dåliga andedräkt….Skrattande

navarro
2007-02-17 16:37
#15

Samma har mrsAngel, det kanns som ett bevis pa att man lever ganska ratt. Ar det nagon som har kommit over denna period med dalig andedrakt? Haromdagen hade jag besok av en aldre dam och glomde bort att be om ursakt for min daliga andedrakt. Vi far se om hon kommer tillbaka!

bezt
2007-02-17 16:44
#16

Vad skönt att få detta förklarat. Eftersom jag har en dotter med diabetes typ 1 har jag alltid haft problem med viktmonskning för när det börjar lukta ketos. så kopplar jag ihop det i hjärnan med ketosacidos.

Slutar helt med min "bantning" för det smakar, luktar som när hon kom in på akuten med blodsocker som ej var mätbart för det var så högt.

Tack Margareta och Sten Sture. Börjar nu fatta lite mer. 

Fundersam

Margareta
2007-02-17 16:55
#17

Det är "Doktor Andreas" som kallar sig Doc_ här på sajten som skrivit svaret i artikeln. Han tittar in och läser och svarar på frågor ibland.

Hoppas han kan komma mer nu när Annika inte hinner. LCHF-inställda läkare behövs minnsann.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Amiechan
2007-09-06 14:22
#18

Länk till en tråd om ketos och ketoner: 

Våra hjärnor tycker om ketoner

jag71
2007-09-06 14:29
#19

Tack för förklaringen. Har funderat lite och tänkte fråga men inte kommit mig för. Jag hade nästan förstått rätt.

Lynxx
2008-02-23 23:15
#20

Bra sajt som beskriver ketosen & ketogen diet:

Introduktion till ketogena dieter

av Matti Kolu - Publicerad 25/05/2005

Ett litet förenklat sammandrag av inledningen:

Vad är en ketogen diet?

En ketogen diet är en diet som innehåller mindre än 100 gram kolhydrater per dag. När man kraftigt begränsar sitt kolhydratintag tvingas kroppen öka utnyttjandet av andra energikällor (fett och protein)

Vad är ketoner?

Om kroppen inte får i sig kolhydrater kommer den att använda glykogenet. I levern förbränns de fria fettsyrorna och via en process som heter ketogenesis kommer så kallade ketonkroppar (ketoner) att bildas.

Ketosis

När mängden ketoner uppgår till 0.2 mmol per deciliter blod har man inträtt ett tillstånd som kallas för ketosis. Ketosis är ett tecken på att kroppen har övergått från att använda i huvudsak kolhydrater som energi till att använda fett som primär energikälla.

Hur mycket kolhydrater?

Rent teoretiskt räcker det med att hålla sig under hundra gram kolhydrater per dag - den form av ketosis som man i allmänhet talar om i dietsammanhang måste man hålla sig kring 20-30 gram kolhydrater per dag.

Annons:
aaplockplack
2008-07-11 15:09
#21

Min hud luktar skunk när jag är i ketos, är detta något som går över? Ja menar, inte vill man leva med illaluktande andedräkt och kroppsodör resten av livet. Men å andra sidan vill jag inte få tillbaks IBS besvären heller.. :/

 Jag äter ganska oregelbundet med kolhydrater, ibland ingenting och ibland mycket onyttigheter. Jag antar att detta leder till att jag hoppar i och ur ketos mest hela tiden och är det därför jag luktar så illa?

 Om man sköter sig bättre, försvinner lukten då?

Eller är det i mitt fall bäst att alltid äta lite kolhydrater så att jag inte hamnar i ketos? Hur mkt ska jag äta isf?

 Tacksam för hjälp!

Miyu
2008-07-11 16:21
#22

Så glad att jag är i ketos men ändå slipper andedräkten :D

Tilda-T
2008-07-11 16:29
#23

#21 Efter att ha varit i ketos ett tag så försvinner besvären.

Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!

vikingmormor
2008-07-12 13:53
#24

21# den mängd ketonkroppar som bildas i början, är lite större än nödvändigt för energiförbrukningen. Ketonkropparna är alltså ren energi. När kroppen lärt sig hushålla med ketonkropparna, så blir det mindre överskott som kissas, andas och ev svettas ut.

Metoden att växla mellan inga och mycket kolhydrater är inget jag rekommenderar, sannolit svårt att komma i jämvikt vad gäller ketonkropparna. Då får Du ju heller aldrig veta om Din kropp kan ställa in sin energiförbrukning så - att Du slutar lukta

graleh
2008-08-04 16:44
#25

Så om jag förstått det hela rätt betyder det att man är i ketos när ens andedräkt luktar apa? För min luktar kemiskt, vilket den började med i samma veva som jag lade av med kolhydrater. Det luktar kemikalier, blonderingsmedel.

It's nice to be important, but it's more important to be nice!

Magica1970
2008-08-04 17:03
#26

#25 Det låter som ketos :)

nellafantasia
2008-08-12 14:36
#27

Hur vet man att man är i ketos?

Jag har ätit LCHF i 4 veckor. Jämn i humöret, inga hungerattacer, ingen migrän och bra sömn. Dock är jag ganska trött i musklerna och har vaknat någon natt av att jag har kramp i vaderna.

Efter den första veckan gick allt bra för att efter vecka 3 få ett extremt godissug som numera har försvunnit.

Har även märkt en lite konstig sak, om jag får i mig något sött eller något som jag vet innehåller kolhydrater blir jag yr efter någon minut och känner mig allmänt skum i kroppen. Vad är det som händer?

Tacksam för svar!

Annons:
Lino
2008-08-13 16:30
#28

Intressant läsning för mig som är nybörjare.

En sak som slår mig nu när jag läser om ketos och andedräkt osv är att min lilla dotter (nu 2,5 år) ofta luktar aceton ur munnen. Eller nja, ofta är det väl inte, men då och då.
Första gången var faktiskt på BB och då jag frågade barnläkaren sa hon att det brukar tyda på svält. (nyblivna mamman blir GANSKA orolig). När amningen kom igång på riktigt försvann lukten.
Senare har jag känt lukten vid tillfällen då hon ätit dåligt under längre perioder, efter t.ex. magsjuka, nya tänder osv. Hon har dock varit pigg och glad ändå, så jag har faktiskt tänkt att det beror på att hon bränner det lilla fett hon har (hon är väldigt smal). Kan tillägga att hon verkligen älskar smör, mjölk, ost o sånt, och hon får i sig mycket sånt.

Är hennes tillstånd ketos eller vad?

Pasi
2008-08-13 19:15
#29

#27 Jag vet inte exakt vad som händer, men för mig kändes det som direkta stressymptom första året (jag är bättre nu och tål mer kollisar)….menar då att jag blev yr, ofokuserad, tunnelseende, en darrande oroskänsla i kroppen, motoriken slutade fungera som den skall och jag mådde direkt skit…… som jag gjorde ständigt innan kostomläggningen, på tallriksmodellen och med min utbrändhet.
Så små mängder som 5g kolhydrater, på tom mage, gav mig kraftiga symptom inom några minuter* och satt i många timmar.
Samma känsla som jag får av kraftig stress och av korisontabletter modell "strong"….så därför kopplar jag det till stressreaktion, fast jag egentligen inte har en aning om vad som sker/skedde i min kropp.

*(Kortisol bör inte kunna bildas så fort, dessutom finns det ingen anledning för kortisolet att höjas förän man får en kraftig blodsockersänkning. Däremot skulle det kunna vara så att man har högt kortisol men inte känner av det förrän blodsockret höjs!?)

pamina
2008-08-14 00:09
#30

Nellafantasia: angående kramperna i vaderna så blev jag hjälpt av kosttillskottet B-calm som innehåller kalcium, magnesium, kalium och bor.

Jag fick tipset på denna eminenta sajt så jag skickar det härmed vidare!

Jennokt
2008-11-10 10:32
#31

Jag undrar lite om det här med fett? Vad är nyttigt fett? Enl vissa är det animaliskt fett, grädde och smör. Enl andra verkar det inte vara det? Jag hittade detta på nätet: 

"Är det inte ohälsosamt att äta stora mängder bacon, grädde och att inte äta frukt och grönsaker? Jo, det är det. Men precis som du kan välja mellan nyttiga och onyttiga livsmedel då du följer en "vanlig" diet så kan du också välja mellan olika livsmedel då du följer en ketogen diet. Genom att göra vettiga matval kan även en ketogen diet utföras på ett hälsosamt sätt.

Det är ingenting som säger att du måste äta mättat fett. Försök att få i dig så mycket som möjligt av proteinet från fettsnåla livsmedel. Lägg sedan till nyttigt fett själv."

Och det här med frukt… Jag är förvirrad!

MimLan
2008-11-10 10:46
#32

#31 Rekommenderar att du läser Uffe Ravnskovs bok "Fett och kolesterol är hälsosamt".

När det gäller frukt så är det inget konstigt med det, det är mycket socker i dem, det kan du läsa i vilka livsmedelstabeller som helst. Däremot är det felaktigt att de är så hälsosamma, här är en tabell som jämför lite.

Fundera lite på hur vi skulle ha överlevt som art om mättat fett skulle vara ohälsosamt. Hur skulle vi ha överlevt när vi främst bara hade tillgång till djur och bär som föda. Långt innan spannmålen kom in? Varför skulle vi ha evolverat til att inte tåla mättat fett? Bröstmjölken innehåller fortfarande en hög andel mättat fett t.ex.

Du kan även ge dig i kast med att börja fundera över hur vi kan ha så mycket välfärdssjukdomar och hur lavinartat de har ökat jämfört med 50 år tillbaka.

Läs gärna på kostdoktorn.se och fundera över paradoxerna mellan kostråden och hur hårt det slår mot hälsan. Här är en länk om hur västerländsk mat gjorde sitt inträde i Kenya och började rasera hälsan även där.

Jennix
2009-06-06 13:26
#33

Bra info för nybörjare!

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Margareta
2010-01-14 00:55
#34

Länge sen vi läste om ketos

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
chrand
2010-01-14 17:24
#35

#11 Nja, det är väl ingen som blir fet av att följa råden? Problemet är väl att det är så svårt att följa dem…

tankgirl
2010-03-20 12:57
#36

*puttar*

Barbabelle
2010-03-20 16:15
#37

När jag började med LCHF var jag ganska dåligt påläst, så när övergångssymptomen spökade (jag var sjukligt trött, lättretlig, illamående, svimfärdig och med ett Blodtryck som ständigt var nere vid fotknölarna) kopplade jag det inte alls tills kostomläggningen *slår sig själv i pannan* utan trodde jag fått sköldörtelproblem eller liknande.

Lämnade blod- och urinprov varpå sköterskan säger

- MEN GUD vad SUR du är!

- Va? Vad menar du? säger jag och undrar i mitt stilla sinne om jag gjort nåt fel, eller sagt något knasigt.

- Din urin, den är JÄTTEsur!!! Har du kräkts?

- Nej, sa jag. Mår illa, men åt igår och har ätit frukost.

- Ja din kropp är inställd på svält iallafall.

Ringde syrran som är sjuksyster direkt efter besöket, och fick då höra att surhet i urinen tyder på hög ketonhalt. I min okunnighet trodde jag att strikt LCHF alltså inte var rätt väg att gå för mig eftersom min kropp reagerade som på svält och la mer eller mindre av, tills nu. Nu vet jag att ketos inte är något att vara rädd för. Vilket tur att detta forum finns som en aldrig sinande brunn av kunskap!

Upp till toppen
Annons: