Annons:
Etikettlivsmedel
Läst 20325 ggr
Margareta
9/13/06, 1:42 AM

Smör

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Smör är en naturprodukt och får bara innehålla mjölkfett. Smör framställs genom att man kärnar grädde och tillsätter salt och mjölksyrakultur.Vattenhalten får vara max 16% och inga andra tillsatser eller fetter får förekomma. Svenskt Smör innehåller 81-84% fett, beroende på vilken salthalt det har.

Godare med smör
Precis som grädde och ost innehåller smör naturliga aromämnen, vilket gör att det som lagas eller bakas med smör får en aromatisk smak.

**Fettets smältpunkt har också stor betydelse för smaken.
**De flesta fettsyror i smör smälter mellan 14,4 och 37 grader. I munnen är det 37 grader, så med andra ord tar det inte lång stund innan smöret smält och du känner smörsmaken fullt ut, en komplex sammansättning av över 100 aromer som naturen själv har skapat.
Motsvarande smältpunkter för ett enkelt hushållsmargarin ligger mellan 15 och 60 grader.
En smörkräm som är gjord på hushållsmargarin smälter alltså inte lika lätt i munnen som en smörkräm gjord på smör.

Artikeln hämtad från http://www.svenskasmor.se/ med tillstånd

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Diana61
9/16/06, 3:18 PM
#1

Tackar!

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Margareta
9/20/06, 4:51 PM
#2

Svenskt smör - är en ren naturprodukt

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Mervi
9/20/06, 4:58 PM
#3

Ekologiskt ännu bättre och faktiskts godare. Den kan man verkligen äta som den är.

Ra95
9/20/06, 6:39 PM
#4

#3 Har letat efter ekologiskt smör, men inte lyckats hitta det. Är det specialaffärer som för det?

Mervi
9/20/06, 6:42 PM
#5

Det finns på ICA Maxi och Coop Forum där jag handlar. Paketet är grönt och jag har bara hittat 250 gr:s paket. Lite synd och lite dyrt men värt pengarna.

Ra95
9/20/06, 6:59 PM
#6

#5 Tack, jag har nog inte letat ordentligt. Numera köper jag smör i kilopaket.

Annons:
Margareta
9/20/06, 7:11 PM
#7

Det hade man inte kunnat drömma om på vv-tiden att man skulle sluta sitt liv med kilopaket smör i kundvagnen…
GladFörvånad
Vi handlar kilopaket när det finns

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Ra95
9/20/06, 7:23 PM
#8

#7 Nej då visste man inget om livets goda. Jag har liksom du jobbat som kassör hos vv under många år, och förstört min hälsa med hjälp av massor med sötningsmedel mm. Oj, oj,oj!!!

Nu ska jag prova att beställa igen.

Ra95
9/20/06, 7:27 PM
#9

Sista meningen hamnade i fel tråd sorgligt nog. Jag menar kokosolja i sista meningen. Sorry!!

MegN
10/4/06, 8:55 PM
#10

Har någon sett osaltat smör? Jag tycker allt mer att det normalsaltade smöret är FÖR salt! Och jag har än så länge varit för lat för att göra smör själv av grädde (även om barnen gärna vill, säger de…).

Mervi
10/4/06, 9:06 PM
#11

MegN: Jag var på Maxi och handlade idag. De hade osaltat smör i mindre paket vid sidan om det ekologiska. Kolla om du har Maxi i närheten.

MegN
10/4/06, 9:15 PM
#12

Ah - då ska jag titta in när jag är till Stora Staden härnäst! (har 7 mil till närmaste Maxi, i Västerås) Smör går ju att frysa (om det blir för trångt i kylen för storinköp…)

Margareta
10/6/06, 3:18 PM
#13

Smör finns i en massa olika storlekar på förpackningar numer. Jag köper "stavar" till jobbet och har i kylskåpet som tillägg när det behövs…125g TROR jag det är…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
sophia007
1/6/07, 9:56 PM
#14

Går det lika bra med Milda? Smör är så hårt och "ohanterligt" liksom…

BigBr
1/6/07, 10:32 PM
#15

#14 Bregott är väl en nödlösning Mest smör och lite olja. Brukar använda ekovarienten ibland.

Katti
1/6/07, 11:04 PM
#16

Jag har upptäckt ett intressant fenomen(?). På Maxi (Linköping) där jag storhandlar finns inte smör i enkilosförpackningar. Däremot i vår lilla ICA-affär (nåja, inte pytteliten förvisso, det är Supermarket) finns det! Eftersom de har det här måste de ju sälja det (till fler än mig!).

Ekologiskt smör skulle jag gärna köpa. Men finns det bara i småförpacknngar blir det väl 4 ggr så dyrt eller något… Jag ska i alla fall leta efter det nästa gång jag handlar.

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Margareta
1/7/07, 9:44 AM
#17

sophia_:

Det går INTE lika bra med Milda eftersom vi skall undvika alla margariner som har fel sorts fett (omega 6).
Med de mängder fett vi äter är det jätteviktigt att det är fetter som kroppen klarar att hantera och det är ANIMALISKA fetter och kokosfett eftersom det har en sammansättning som är annorlunda än andra veg fetter

Det är inte ofta jag säger NEJ när folk frågar, eftersom vi är lika och fattar olika beslut, men när det gäller fetterna vågar/måste jag vara väldigt tydlig. Det finns många här som kan förklara betydligt bättre än jag varför det är så viktigt med rätt fetter.
(Pasi tex…. ??? är suverän på att förklara…)

Vi förordar att äta mycket fett och då måste det vara ett fett som kroppen mår bra av och vi mår bäst av det fett som kroppen känner igen har jag lärt mig, dvs det som vi själva är uppbyggda av (=animaliskt mättat fett).

Det är inte så svårt att hantera smör sen man vant sig, det tål att stå framme tills det mjuknar om det behövs (kallskafferi är bra!).

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Mervi
1/7/07, 11:47 AM
#18

Jag brukar plocka ut smöret innan jag börjar laga mat så det blir lagom mjukt. Jag har inget kallskafferi.

Amiechan
1/7/07, 1:18 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#19

#14 Utöver det Margareta skrev om omega-6 som en anledning till att undvika margariner finns det åtta anledningar till att undvika margarin:

1. Extraktionsbensin (hexan)
2. Aceton
3. Nickelspån
4. Natronlut
5. Fosforsyra och citronsyra
6. Blekmedel

Dessa kemikalier används vid tillverkningen av margarin, och tyvärr är inte processen för att få ut dem ur slutprodukten hundraprocentig. 

"När det gäller rester av lösningsmedlet extraktionsbensin (hexan), som Livsmedelsverket vid ett sällan förekommande stickprov fann i höga halter i "Milda" och "Nytta/Becel" från tillverkaren Van den Bergh Foods/Unilever, sade tillverkaren "Men små mängder måste vi acceptera."." (citat från Gunnar Lindgrens hemsida, pdf om aceton) (min fetmarkering i citatet)

Som förorening i margarinet behandlar man:
7. Metanol (bildas av natriummetylatet vid omestringen)
8. PAH

Läs gärna mer på Gunnar Lindgrens hemsida!

odezza
1/7/07, 3:09 PM
#20

Sophia_ du skrev i en annan tråd om Depression. Jag har haft problem med det, och har efter ca 6 månaders LCHF en egen teori, och det är att hjärnan behöver MÄTTAT fett för att alla signalsubstanser ska fungera som dom ska. Det är ju signalsubstanserna som man försöker rätta till med hjälp av antidepressiv medicin.

Så fort jag känner att jag mår lite dåligt, ser jag till att stoppa i mig mättat fett. Dels genom att ha osaltat smör i kaffet och teet, (samt vispgrädde), dels genom att steka maten i extra mycket smör, och sedan hälla den över maten. Margarin fungerar inte! Varför det inte gör det har andra redan svarat på.

Jag har inga problem med att smör är hårt och ohanterligt, eftersom jag inte längre behöver bre det på något. 

Jag har ett gammalt bregottpaket, som jag tar av då jag vill bre smör på t ex en ostskiva. Men det går åt så långsamt, så det hinner nog härskna innan det är slut. Jag tänker inte köpa mer bregott då, utan lösa det med att ha en mindre slatt smör framme i rumstemperatur, i en liten burk…

Bregott består ju av smör och rapsolja, och är väl det näst bästa alternativet, men pga rapsoljan ska man inte steka i bregott, då rapsolja och andra oljor bildar otrevliga ämnen då det upphettas. Så för min del kommer jag bara att ha smör hemma i fortsättningen. Dessutom råder det delade meningar om rapsoljans "nyttighet" även i oupphettat tillstånd.

"still lost in space and time"

Annons:
mumsan
1/7/07, 8:22 PM
#21

Du har helt rätt odeza, hjärnan behöver fett. Hjärnan består till stor del av fett och skulle vi sluta äta krymper den!! Nej, nu skojar jag, men då fungerar den inte som den ska som du beskriver. Har läst om det och sett på tv i ett program.

Jag mår oxå bättre nu med denna kost och smör. Psyket och lugnet i magen, ingen stress som innan. Detta känner jag påtagligt jusst nu och jag hoppas detta är ingen tillfällighet.

mumsan

Bengt-Olov
1/27/07, 11:11 PM
#22

Givetvis behöver vi mättat fett, och om inte än viktigare, fleromättade fettsyror i balans. Undrar hur många mentala defekter och annat som beror på försummelser av detta, eller snarare "medvetenhet" (läs indoktrinering av - som det visat sig, teorier vilande på högst haltande grund). Nu går mina tanker först till en trots allt bright kvinna jag känner som först fick missfall, och sedan tills sist fick ett barn, men som det var hur mycket problem med som helst. Tja, hon var ju vegan, hon… Ja, å så Ted Gärdestad. Undrar vad hans influenser från Hare Krishna fick honom att äta och dricka… I say no more…, mer än att - om man tänker efter, och rannsakar varje liknande fall man känner till, va skulle man inte komma fram till?

Gugge
1/28/07, 1:11 AM
#23

jag har lärt mig att tycka att smör är gott. En stor klick smör på en karrekotlett det är jättegott.

jag har oxå hittat "stavarna" på Hemköp har jag köpt en förpackning om 5 stavar, det är perfekt att ha på jobbet och det är lättare att hålla reda på hur mycket smör jag har ätit under dagen.

Kia
1/28/07, 11:11 AM
#24

"stavar"??? Finns de på fler ställe än Hemköp?

Pasi
1/28/07, 11:37 AM
#25

Bengt-Olov - Balans på fettsyrorna är nog så viktigt, tror jag…men även att inte inta för mycket fleromättade fettsyror för att undvika oxidativ stress, härskning av vävnader. :)

Denna kommentar har tagits bort.
Margareta
1/28/07, 12:04 PM
#27

Smörstavarna finns lite överallt. Det är små pappaket med smörstavar i. Kilopriset blir dyrare (så klart när något är bra!) men det är en praktisk lösning om man vill ha med sig.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Bengt-Olov
1/28/07, 12:42 PM
#28

Pasi, tror du verkligen att man t.ex. skulle kunna äta för mycket fisk?

Kia
1/28/07, 8:40 PM
#29

Detta måste jag leta efter… Fast min stora paket smör jag har i kylen på jobb fungerar också hehe

Pasi
1/28/07, 10:57 PM
#30

Bengt-Olov - Japp, jag tror det! Ursula Jonsson (Nu räcker det) beskriver någon folkgrupp som i stort sätt levde på fisk…de hade mer cancer än normalfallet, påstår hon, jag har ej sett den utredningen men det borde stämma. Detta skulle kunna bero på oxidering av fleromättade fetter som är 100 ggr mer lättoxiderade än de mättade. Om man äter väldigt mycket fleromättat fett så bör man nog samtidigt äta mycket antioxidanter. De antioxidanter som finns i fisken räcker inte för att skydda fettet när det kommer, från en syrefattig kall miljö, till en varm syrerik. :)

Pasi
1/28/07, 11:17 PM
#31

Kan tillägga att jag tror på vattenapteorin, att människan utvecklades vid sjöar och havsvikar i afrika…och i huvudsak åt fisk och skaldjur. Fiskar i tropiska varma vatten innehåller betydligt mer mättat fett (o enkelomättat) och bara en bråkdel så mycket fleromättat som våra kallvattenfiskar… antagligen just bara för att de själva inte ska härskna. :)

Bengt-Olov
1/30/07, 7:53 AM
#32

Jag tror också starkt på vattenapetoerin, Pasi. Just därför lät det du sa så märkligt. Fast det du skriver nu, att fisk (och väl andra marina födoämnen också då, antar jag…) på sydliga breddgrader helt enkelt inte innehåller så mycket Omega 3 som man kanske trott, skulle väl förklara saken… Antar att du vet vad du talar om… Stämmer detta, skulle det väl också visa varför vi behöver så mycket mättat fett!?

Margareta
9/20/07, 12:25 AM
#33

Tänk när vi har lika många olika smörsorter att välja på som det finns margariner…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

[Karro]
11/21/07, 5:51 PM
#34

*putt*

att tillägga nu finns även ekologiskt smör på 1kg men såklart så är det inte alla butiker som tar in det, men det finns se länk

Annons:
magma
11/21/07, 6:55 PM
#35

wow, tack! Har frågat efter större förpackningar på ICA, "min" affär har bara det på 250 gram. De hade ingen aaaning om det fanns större, och inte har jag hört att de har tagit reda på det heller trots att jag bad dem… Jag ska fråga om de kan ta hem!

[Karro]
11/22/07, 2:57 PM
#36

art nr 513 ;) fyra st 1kg i varje kartong så det är inte så stora!

andreas0
11/22/07, 3:12 PM
#37

Synd att man inte kan betsälla en sådan kartong själv direkt som privatperson.

Vi kanske skulle starta ett litet företag som beställer smör, kokosolja, osv. direkt från tillverkarna och sedan säljer det för inköpspriser + moms och frakt till medlemmar här på KiF?

Margareta
11/22/07, 3:12 PM
#38

Karro - vi gillar ju 500g för att de passar i asken. Jag har inte börjat med eko ännu - men kommer att göra det hädanefter när jag hittar.

Vilka storlekar finns Eko - kan vi inte få en tabell i den här tråden?

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

[Karro]
11/22/07, 3:49 PM
#39

250 g och 1 kg än så länge men skicka till arla forum att det borde finnas 500 g pga asken :) eftersom den är just gjord för smör så….

MegN
11/22/07, 3:50 PM
#40

#37 Lysande Sickan (eh andreas0 menar jag)!! Då kan udda produkter som ister, ghee osv bli enklare att hitta…!

De som är skickliga på att laga mat kunde t.ex. tillhandahålla färdiga matvaror, som hemmagjord leverpastej utan lika mycket kh som i vanliga butiker, eller liknande.

Margareta
11/22/07, 3:58 PM
#41

Ok - gott folk - då mailar vi alla till Arla forum och begär fram 500g Ekologiskt smör - att passa i smörask!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
[Karro]
11/22/07, 4:15 PM
#42

precis :) tänk på att det tog bra tag innan eko smör kom i 1 kg så det krävs nog en hel del för att det ska komma i 500g!

odezza
11/22/07, 4:55 PM
#43

Har mailat! Bad också om osaltat ekologiskt smör i 1/2-kilosförpackning!

"still lost in space and time"

[Karro]
11/22/07, 5:04 PM
#44

När du ändå var i farten eller :)

grona-marie
11/22/07, 5:04 PM
#45

Finns det osaltat ekologiskt smör? JAg har bara sett saltat, har inte blivit så saltkänslig ännu men det kommer antagligen. Nästa smörpaket ska bli ett ekologiskt så att de ser på affären att det finns efterfrågan.

[Karro]
11/22/07, 5:29 PM
#46

nej inte ännu

odezza
11/22/07, 5:37 PM
#47

Det var därför jag även bad om det… jag kör med osaltat smör i kaffet, och om det fanns osaltat ekologist, så vore det super!

"still lost in space and time"

nordpolen
7/4/08, 12:57 AM
#48

Någon som har koll på vad ett kilo ekologiskt smör kostar på ett ungefär, jämfört med det vanliga? Själv har jag aldrig sett det i en matbutik, dock 250g varianten.

Annons:
magma
7/4/08, 1:01 AM
#49

Jag har flera gånger bett "min" ICA-butik ta hem åtminstone 1-kilos smörpaket, gärna osaltat också. De har enbart 500-grams paket, och osaltat enbart i 250 grams paket.

Men de påstår att det inte går, att det inte finns i lagret som de tar hem från?!? (Karro, du som är Arla-experten på forumet- låter det rimligt?)

SvartKaffe
7/4/08, 12:36 PM
#50

Undrar också vad riktpriset för 1 kg ekologisk smör i butik är.

Första gången jag såg det så kostade det 84:- Vid ett annat tillfälle hittade vi på Coop för femtilappen så vi köpte tre kilo och frös in i 500-gramsbitar.

Det är liiite saftigt med en prisskillnad på 35kronor!

Will
7/4/08, 1:00 PM
#51

Smör is my friend. Skrattande

lkn02001
7/4/08, 1:32 PM
#52

vad är det för smöraskar ni talar om?!! VILL HA!

Cowboy
7/4/08, 2:06 PM
#53

Jag vill också ha en passande ask för ½kilo smörpaket.

Jag förstår inte behovet av större förpackningar av smöret. Det är väl bara att köpa fler paket. Det är ju ingen dyrbar skrymmande förpackning utan bara ett papper om smöret.

nordpolen
7/4/08, 3:13 PM
#54

#53 Det hade inte varit något problem om kilopriset varit lika lågt på de små som de större förpackningarna. I min lokala ica-affär kostar 250g ekologiskt smör 84 kr/kg och 500g vanligt 54 kr/kg.

lkn02001
7/4/08, 3:28 PM
#55

och vad kostar kg förpackningarna då?går ju inte att jämföra annars…

Annons:
nordpolen
7/4/08, 3:45 PM
#56

Min butik har varken ekologiskt eller vanligt smör i enkilosförpackningar, tyvärr…

Cowboy
7/5/08, 11:06 PM
#57

Jag köpte 2 st ½kilopaket för 40 kr på Lidl. Tvivlar på att kilopaketet blir billigare än det.

magma
7/5/08, 11:30 PM
#58

Samma här Cowboy! Köpte 2 kilo när jag ändå var på G… Räcka ut tungan Men det var ett tillfälligt erbjudande vad jag kunde förstå- tyvärr:/

Babz
7/6/08, 12:44 AM
#59

Den bättre hälften köpte 1-kilos ekologiskt smör på coop vid hans jobb , kostade 84 kr och nånting. De har även (ibland) ekologisk grädde i 1-literstetra. Bekvämt med större förpackning när man gör av med mycket…

 

"Warum soll man es einfach machen, wenn man es so schön komplizieren kann"
Tyskt ordspråk

Margareta
9/12/08, 1:57 PM
#60

Jag saknar 1-kg ekologiskt smör. Skulle köpa det ofta om det fanns. Det är bara Coop som har det ibland och dit är det långt för oss.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Maia
9/12/08, 2:25 PM
#61

#60 Om du handlar i en enda affär kanske du kunde be dem att ta hem ett paket i veckan och lova att köpa det? Eller det kanske inte går för att affären måste köpa en hel förpackning…

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

La grammaire est une chanson douce. /Erik Orsenna 

[tillbakalutat]

andreas0
9/12/08, 3:12 PM
#62

Ekologiskt enkilos smör kostar 52 kronor kilot på coop här. Fast det är inte så ofta dom har det numera, antagligen på grund av bristen på ekologisk mjölk som råder i sverige. Rynkar på näsan

Annons:
[Anega]
9/12/08, 3:30 PM
#63

Ekologiskt 1kg smörpaket kostar 65 kr i min icabutik.

Upp till toppen
Annons: