Annons:
Etiketthälsa
Läst 8852 ggr
Margareta
9/14/06, 9:26 PM

Högt blodsocker riskfaktor vid akut hjärtinfarkt

I artikel i dennas veckas Läkartidningen, 37 -06, skriver Professor Mikael Dellborg och Med dr Ann-Marie Svensson om att "Högt blodsocker hos diabetiker riskfaktor vid akut hjärtinfarkt". 40% av infarktpatienterna har känd, eller tidigare ej känd, diabetes. Annika Dahlqvist kommenterar detta med: Ännu fler har postprandiell hyperglykemi, utdraget högt blodsocker efter måltid, dvs metabola syndromet.

dr Annika Dahlqvist, Njurunda vårdcentral

dr Annika Dahlqvist, Njurunda vårdcentral

Dessa forskare har nu funnit att dessa patienter har en kraftigt försämrad prognos om de har högt blodsocker vid ankomsten till sjukhuset.
Man har därför prövat att ge dem intensiv insulinbehandling under vårdtiden för att ta ner blodsockret och på så sätt hoppats att förbättra prognosen. Till deras besvikelse har de funnit att prognosen inte förbättrades av intensiv insulinbehandling i samband med infarktvården.

Den som har följt forskningen om orsaken till kärlförkalkning och hjärtinfarkt, på senare år, har insett att dessa tillstånd till största delen orsakas av en inflammation i kärlväggarna beroende på högt blodsocker och högt blodinsulin. Dessutom orsakar de omega-6-rika fetterna i margarin och matoljor ökad trombosbenägenhet i blodet, vilket bidrar till infarktutvecklingen. I skenet av denna kunskap ter det sig ju ganska oförnuftigt att tro att intensiv insulinbehandling vid infarkttillfället skulle göra någon skillnad i prognosen.

Självklart måste det i stället vara frågan om att på lång sikt sänka blodsockret och insulinet, för att minska risken för hjärtinfarkt.

Hur sänker man då blodsockret på lång sikt?
Det som höjer blodsockret är kolhydrater, det gäller lika mycket stärkelse som socker. Dessa patienter bör alltså sträva efter att sänka kolhydratandelen i kosten.
Mättat fett har aldrig visats vara farligt för kärlen, och det är därför bäst att ersätta den uteblivna energin från kolhydraterna med mättat fett.

I 22-månadersuppföljningen av Karlshamnsstudien visas mycket riktigt att de som ätit lågkolhydrat-hög(mättat)fett-kost inte fick någon hjärtinfarkt, medan av de som fortsatte att äta högkolhydrat-lågfett fick 2/5 hjärtinfarkt och 1/5 hjärtsvikt

Klippt ur: Dr Annika Dahlqvists Blogg, med tillstånd.

(Läs artikeln i Läkartidningen här)

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Diana61
9/16/06, 2:24 PM
#1

Mycket intressant! Tack för en bra artikel!

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

Denna kommentar har tagits bort.
Mervi
9/20/06, 4:57 PM
#3

Jag har läst den och med tanke på dottern så är jag glad att hon äter LCHF idag och slipper högt blodsocker och insulinet.

Denna kommentar har tagits bort.
jenny_li
4/16/07, 3:56 PM
#5

Jag har saxat lite ur den och mejlar till min sambo - han som är fettskrämd och orolig för hjärtproblem. Har vi nån artikel om att LCHF är bra mot högt Blodtryck också tro…? ;) *går å letar*

Upp till toppen
Annons: