Ostar
Ju högre fetthalt dess lägre kolhydrathalt är en generell regel som stämmer på många ostar.
Livsmedel
Mgd
kcal
Prot
Fett
Kolh
Fabrikat
Ost 17% Arla Herrgård
100
290,00
31,00
17,00
2,00
Arla
Ost 28% Kvibille Herrgård
100
370,00
28,00
28,00
2,00
Arla
Ost 31% Wästgöta kloster
100
390,00
26,00
31,00
1,50
Arla
Tabellen är sorterad efter fetthalt, men det stämmer omvänt med kolhydrathalt
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Jag har noterat det också! Det är verkligen härligt att få äta ost utan att "skämmas" nuförtiden :)
Men inte ens på ViktVäktartiden åt jag ost som hade en lägre fetthalt än 17%. Då smakade det inte ost och var helt meningslöst enligt mig.
Vi kan väl ge lite tips på vilka ostar vi gillar. Kollar man i osthyllan på ICA-Maxi tar det säkert minst 5 minuter att bara läsa av vilka ostar som finns där, utbudet är enormt och det är ofta svårt att välja något nytt. Man kör på i gamla fotspår, iallafall jag.
Jag gillar ost med smak så dessa är mina vardagsostar:
*Kvibille långlagrad Grevé - av nån anledning smakar den lilla förpackningen typ plast medan den stora tårtbiten är jättegod som pålägg, smält och bara 'ost i handen'(som barnen säger).
*Wästerbotten - tyckte den var för stark innan jag började med Lc, nu är den supergod att göra Potkäs på eller som pålägg på Tausons nötbröd.
*Hertiginnan - har bara sett denna på vår lilla Ica-butik. Snäppet under Kvibille greve men den duger.
Är det mer desserost jag är ute efter blir det:
*Cambozola, obs det måste vara den som är invirad i plast inte den vacuumpackade. Vad heter tillverkaren? Wernerson???
/Lillianna
~ Lillianna ~
Bra idé Lillianna:
Min favorit alla kategorier om det bara skall ÄTAS ost är Falbygdens Arn den är vällagrad men inte stark alls.
GOD SMAK
Jag stavade upp en hel ost i stället för kaffebröd när det var min tur att bjuda på fika i kollegiet och ALLA tyckte den var supergod!!!
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
jag köper ofta ett hekto lagrad fet ost i ostvagnen på torget, på väg till fiket, när andra äter wienerbröd så njuter jag i fulla drag av min ost.. Känns dessutom som ett billigt alternativ, även om jag väljer den dyraste sorten..*ler*
#3 Var köper du Falbygdens Arn? Finns den på vanliga ICA?
Jag känner mig också lite fantasifattig i osthyllan.
Lyckans ostar, jag menar er pa sajten, som kan ata Grevéost. Jag far noja mig med far och getost, som gors har i narheten och en massa andra goda spanska ostar. Men nar man har minnen fran barndomen med goda Grevefrallor, ar det detta man langtar efter.
Jag har den storalyckan att bo i både arns och falbygdens område…så jag har tillgång till falbygdens alla fantastiska ostar. Tänkte att ni kunde få vara lite avundsjuka!
Pasi:
Min största favorit finns inte längre att få tag i här
**Falbygdens Vodka Currant
**(Svartvinbärsbrännvinskryddad prästost)
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Den har jag inte provat ännu (om den nu finns kvar i sortimentet!?), men jag älskar ju alla deras prästostvarianter….så jag kan tänka mig att den är god.
5 stjärnans prästost - en riktigt god lagrad prästost. Tror det är Falbygdens den med… eller brännvinsost. Västerbotten är också en favorit, men det är lite väl torr ibland.
Idag hittade jag en för mig ny ost på ICA, och jag tänkte genast på Sten-Sture:O) Osten hete nämligen Sture och har 38%fetthalt, från Arla och ska visst vara en mild ost. Har inte hunnit testa den ännu!
Tänkte på StenSture!? Sååå fet är väl inte han?
Stureost är väldigt god smält, tycker jag.
Älskar sture (ost)
*haha* Neeejdå, tänkte mest på typen av kost han förspråkar..!
Äh! Förespråkar ska det förstås vara!
Länge sen vi läste om ostar och skillnaden på dem
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Det finns en gräddost som är jättegod! :) Ska försöka minnas vad den heter också…och fet är den. :)
Det fanns en som var skitgod förr, men jag har inte sett den på evigheter. Kavaljer gräddost hette den.
Jag brukar köpa Boxholmens (tror det heter så) eller Arlas gräddost. Har haft en bit med mig till jobb ibland och låtit den ligga i ryggsäcken fram till eftermiddagen. Så gott det är när den blir mjuk, då kommer aromen fram på riktigt. Mycket godare är kakor till kaffet.
Boxholmens paprikaost är god, ligger i kylskåpet just nu;)
Det finns en ostaffär i Stockholm som bara säljer franska ostar. Lite dyrt så man går ju inte dit varje dag precis, men ibland när man ska festa….
De har en opastöriserad brie som är himmelsk!
PS Affären heter Androuet oh ligger på Nybrogatan (tror det är 6)
Åseda gräddost är mums
#22 Den heter nog så, den som jag äter. :)
Tack Mervi för tipset på Boxholm-osten!Jag köpte den igår på Hemköp och har precis provat den till f.m-kaffet.Den var mycket god.Men någon Boxholm med paprika hittade jag inte.I vilken affär kan man tänkas finna den?
Kvibille Cheddar, vällagrad, helt super! Fast i mat är favoriten västerbotten, den är underbar. Gillar riktigt smakrik ost överhuvudtaget som brännvinsost, whiskeycheddar o. likn.
Läste om tråden idag och blev så himla sugen på spanska ostar när jag läste Navarros tråd ovan. Som tur är har vi en av sveriges bästa ostaffärer här där jag bor så jag kan faktiskt få tag i spansk ost i min lilla stad. Och ostaffärens special är det godaste man kan få. Som prästost och västerbotten på en gång. Finns även opastöriserade franska ostar, och hård getost som är jättegod att steka. Dessutom håller de låga priser.
egen ostaffär! *avundsjuk*
Här i Norge har vi inte så väldigt mycket ost att välja mellan. Skulle gärna haft en greve eller kvibille här… Men får nöja mig med de inhemska, och ibland någon privatimporterad svensk god ost…
/Millis 🎈
Min blogg läser du här.
Fat is your friend. (David Perlmutter)
#28 jarlsberg är väl en god norsk ost?
Hmm, det beror ju på… Om man vill ha en ost som är ungefär lika stark som Billinge eller hushållssost, så, ja. Men om man är van vid vällagrade grevé-ostar, präst, cheddar etc så blir smaken alltför tam. Det går ju naturligtvis att lagra in dem hemma ett par månader extra, men kylskåpet blir så fullt! Föredrar att gnälla lite och så få god svensk ost ett par tre gånger i året…
/Millis 🎈
Min blogg läser du här.
Fat is your friend. (David Perlmutter)
Men Millis! Ni har ju Jarlsberg, min favorit! Har inte ätit riktig Jarlsberg på åratal. Här i stan har alla butiker där jag handlar bara Falbygdens. Jag delar inte de andras förtjusing över detta mejeri och Jarlsberg kan de inte göra alls.
Jarlsberg finns i alla fall här i Stockholm, båda den vanliga (röd förpackning) och den lagrade (svart förpackning).
Det är Milko som säljer den enligt Jarlsbergs hemsida
Min favorit är också, som någon ovan, Boxholms paprikaost. Så fort jag har den på jobbet vill alla provsmaka, så den tar slut fort.
Sedan när man är nere i Falköping, att ta en runda in på Falbygdens ostbutik och provsmaka deras ostar är inte helt fel, men man frossar lite, så suget på ost stannar av i någon dag.