Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Allmänt om kost

Dolt socker

2006-08-19 13:14 #0 av: Margareta

Jag har en mailbox full med kloka mail från Sten Sture som jag sparat och jag har hans tillåtelse att citera. Den här gången handlar det om dolt socker.

Fråga:
Ibland har jag inte stått mig helt på bacon och ägg till frukost och har tyckt att det varit konstigt. Vissa märken på bacon innehåller tillsatt stärkelse, stärkelsesirap och/eller socker, i väldigt små mängder men jag tycker ändå att jag står mig bättre på Scans bacon utan sådana tillsatser.
Varför måste man tillsätta druvsocker i den färdigskivade frukostskinkan, eller är det för små mängder tillsatta för att det skall spela någon roll?

Svar:

Sten Sture Skaldeman
Sten Sture Skaldeman

Bekymret är att man siktar på "light" i Sverige, och light är skräp. Den teknik som lättmatsproducenterna använder sig av är synnerligen enkel. Man binder så mycket vatten som möjligt i matvaran, och tar dyrt betalt för detta vatten. Dessutom tillsätter man socker som "smakförstärkare". Ta en korv, typ salami, som exempel. Det är i originalutförande en hårt packad, kött- och fettrik produkt med stort näringsinnehåll. Den är inte billig, men man får mycket mat för pengarna, eftersom bara en tredjedel av vikten utgörs av vatten. Jämför denna traditionella korv med en svensk fuskmotsvarighet, t ex Gröna slaktarens. Den är nästan helt fettfri, och smakar därefter, men hur har man lyckats med det? Jo, genom att ladda korven med vatten! Närmare 80 procent av Gröna slaktarens Salami utgörs av vatten. Undrar vad literpriset på det vattnet är?

Eller ta leverpastej. Lever är en utmärkt råvara, laddad som den är med vitaminer och mineraler. Vanlig leverpastej är gjord på lever och innehåller alltså massor med nyttigheter. Det enda som saknas är vitamin C. Annars finns allting med, ofta i fulla dagsdoser. B-vitaminer i massor, mineraler i massor. Jag har själv ätit 200 gram av svärmors hemlagade leverpastej idag och då mår kroppen bra. Men vad hittar du för vitaminer och mineraler i Gröna slaktarens leverpastej? Förutom järn hittar du ingenting. Även om du äter ett kilo av denna s k leverpastej så får du inte i dig något B-vitamin. Att tillverka en leverpastej utan att få med vitamin B är en kemisk trollkonst utan like. På mineralkanten är det lika tunt. Järn finns, och en knappt mätbar mängd kalcium. Dricker man vanligt kranvatten så får man i sig fler mineraler!

/SSS

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-08-19 13:22 #1 av: Mervi

Kloka ord från Sten Sture som vanligt, något att fundera på. Man kanske skulle börja göra leverpastej själv. Jag har gjort det i min "ungdom" på sjuttiotalet. Måste ha ett bra recept bara.

Anmäl
2006-08-19 13:23 #2 av: Margareta

Jag gör leverpastej själv av olika slag. Det finns recept bland alla Kolhydratikermailen.... där jag fann detta från Sten Sture, jag kan leta...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-08-21 16:19 #3 av: MeMyselfandI

Men jag undrar - har ni hittat nån bra "köpepastej"? Alltså leverpastej.

Anmäl
2006-08-21 16:25 #4 av: Mervi

Jag har inte hittat. Det mesta är nyckehålsmärkt och innehåller kolhydrater.

Anmäl
2006-08-21 16:31 #5 av: MeMyselfandI

Nej, jag har inte heller hittat någon. De jag har tittat på innehåller oftast både socker och vetemjöl och för mycket kolhydrater... (...jag saknar Arbogas skivbara...)

Anmäl
2006-09-20 17:02 #6 av: Margareta

Det finns leverpastej på Lidl som inte innehåller kolhydrater. Jag har testat någon av dem och var inte helt nöjd med resultatet.
Jag gör en "kycklinglevermousse" (eller vad man skall kalla den) själv som är fantastiskt god och otroligt lättlagad.

Vill någon ha recept så hojta...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-09-20 17:08 #7 av: Mervi

Margareta: Hemskt gärna ett recept på det!!!Glad

Kycklinglever gillar jag.

Anmäl
2006-09-20 20:28 #8 av: [Saiva]

Jag vill också gärna ha det receptet! Skrattande

Anmäl
2006-09-20 21:26 #9 av: irren

Recept o tillagningssätt på all lever överhuvudtaget skulle va great.Är inte så bra på det.

Anmäl
2006-09-21 00:27 #10 av: Margareta

Jag ska leta fram det!
Det är bara så att jag just idag packat upp en ny dator hemma och inte riktigt kommit igång med den. Det är ju så mycket som ska göras...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-09-21 01:06 #11 av: magma

Hittade en sockerfri leverpastej häromdagen på ICA, på tub! Pastejköket tror jag det var som gjort den. Nu minns jag inte exakt men jag tror det var 2% kolisar, kan kolla mer innehållet exakt imorr'n om någon är nyfiken.

På tal om ICA- vilken tid det tar att handla nu för tiden!! Alla innehållsförteckningar som ska läsas och alla har textstorlek som skulle passa en myra... Läser dessutom inte bara på mina egna varor utan det som resten av familjen äter också, vill helst att barnen ska slippa socker och härdat fett i brödet, korven osv. *suck*

Anmäl
2006-09-21 01:25 #12 av: Margareta

Det är samma för mig, men jag tröstar mig med att jag lägger den tiden på att läsa innehållsförteckningar om dolt socker som andra lägger på att gå i gångar bland hyllor som jag bara passerar.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-10-11 13:55 #13 av: Ayla

har själv letat febrilt efter en hyfsat bra leverpastej. Har ännu inte tagit mig i kragen och göra den själv....

Igår var jag på hemköp och hittade då Tulips grovhackade pastej utan tillsatser av mjölk o mjöl dock har de minskat fetthalten med 20%!!!! men men den får duga för mig så länge...hade dock lite högt kolhydrat innehåll ändå...tror det var 9% men som sagt...den duger..

åt en stor bit till frukost idag tillsammans med ett kokt ägg o majonäs...mums :)

Anmäl
2006-10-11 20:25 #14 av: Margareta

Jag gör själv men sist jag köpte lever glömde jag bort den så den blev gammal... trist...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-10-11 21:17 #15 av: magma

Jag har köpt en sockerfri leverpastej på tub på ICA, minns inte exakta kolhydratinnehållet men det var lågt ivartfall.

Anmäl
2006-10-12 01:22 #16 av: Margareta

magma: den skall jag leta efter...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-10-12 01:35 #17 av: hemul

Hmm. Lever innehåller i sig 4-6 % kh, så lyckas man göra en leverpastej helt utan kh är det nog nåt skumt....t.ex. inte särkilt mycket lever i den.


Anmäl
2006-10-12 01:41 #19 av: Margareta

Innehåller lever kolhydrater? Det har jag aldrig tänkt på. JAg gör paté på lever själv och den är supergod och enkel att göra. När jag hittar receptet skall jag skriva ner det...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-10-12 02:14 #20 av: nikita3

Hejsan!

Jag har läst någonstans här som jag inte hittar nu, en yoghurt eller fil som var ny och fet med färre kolhydrater i än andra sorter.

Är det någon som vet vilken jag menar och var den finns att köpa?

Undrar också vad det är för cocosfett alla pratar om?

Jag köpte hem det som finns i affären i tron att det var det rätta, men det förstod jag sedan att det var det inte.

Är det cocosfettet ni pratar om bättre än smör eller olja?

 

Anmäl
2006-10-12 02:15 #21 av: hemul

Javisst. Njure och en del andra organ också, fast inte lika mycket.
(Tack for att du fixade! ;-))


Anmäl
2006-10-12 09:55 #22 av: Mervi

nikita 3: Det kanske är Meze-yoghurten du menar. Jag jag köpt den på City-cross.

Anmäl
2006-10-12 10:06 #23 av: Margareta

cocosfettet är i alla fall bättre än olja eftersom det är mättat.

Om det är bättre än smör vågar jag inte säga, men ett alternativ.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-10-12 11:59 #24 av: AnnaAP

Levern är vårt största organ och där har vi en del av vår sockerreserv i form av glykogen och glykogen omvandlas till glukos av glukagonet (motsattt effekt mot insulin) när blodsockerhalten sjunker. Detta för att hålla blodsockerhalten på en jämn nivå. Jag antar att det är från glykogenet i levern som kolhydraterna kommer. Fast det är nog inte så mycket kolhydrater jämfört med hur mycket andra bra näringsämnen som finns i lever. Vore kul med ett bra recept Margareta! Kycklinglevermousse låter fantastiskt gott!

Anmäl
2006-10-12 12:21 #25 av: Pasi

nikita3 - Olja är troligen mycket skadligt pga de fleromättade fetterna som oxiderar i kroppen och pga att det förbrukar kroppens enzymer som behövs för den viktiga omvandlingen av EPA-fett (animaliskt omega3) till DHA. Kokosfett är troligen sämre än smör eftersom det innehåller mer Omega6 och inget omega3...dock verkar det vara ett ok fett. Kravsmör eller talg från gräsuppfödda djur är troligen det bästa.

Anmäl
2006-10-12 23:41 #26 av: nikita3

Tack för era svar.

Jag blev lite förvirrad nu bara när ni skriver att olja inte är bra.

Jag använder rapsolja och olivolja, ska jag inte det?

Vad ska jag använda som salladsdressing då?

Anmäl
2006-10-13 00:55 #27 av: [Saiva]

Ska jag ha salladsdressing så brukar jag ta en högkvalitativ(och ganska dyr Generad) olivolja. Men jag äter nästan aldrig sallad så det blir VÄLDIGT sällan... 1-2ggr i månaden kanske? Fundersam

Anmäl
2006-10-13 02:47 #28 av: nikita3

Steker ni alltid i smör då?

Jag har läst någonstans som jag inte kommer ihåg nu att rapsolja och olivolja var OK!

Var hittar jag den där braiga(gullig svenska) cocosoljan då?

Det finns tydligen två sorter, vilken ska jag välja?

HJÄLP!!

Anmäl
2006-10-13 10:31 #29 av: Margareta

Jag steker i smör. Det tål upphettning bäst har jag lärt mig.

Det finns olika sätt att få tag på cokosoljan.
Man kan beställa på nätet (norge eller sverige) och det finns på hälsokost och i vissa affärer med mat från utlandet. Vad passar dig bäst?


 

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2006-10-13 11:20 #30 av: Mervi

Oftast steker jag i smör men ibland så kommer jag ihåg min kokosolja och steker i den. Det blir jättebra stekyta.

Anmäl
2007-08-24 19:55 #32 av: Margareta

Sten Stures klokskap får vi aldrig för mycket av...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-08-24 23:29 #33 av: Ladybird

Var det det här receptet du menade, Margareta? Jag har kopierat och sparat en massa recept på datorn och jag tror att det här var ditt. 

Kycklinglevermousse

Ett enkelt och oerhört snabblagat recept för den som gillar lever.

400g kycklinglever

smör

2dl vispgrädde

Kryddor

Ev. ansjovis

Stek kycklinglevern i rikligt med smör tills den är väl genomstekt (det går fortare om den är delad i mindre bitar). Krydda med salt och peppar och tillsätt andra kryddor efter smak (jag tar lite örtkryddor och vitlök). Mixa den genomstekta levern i maskin tillsammans med grädden och lite extra smör och ev lite mer kryddor. Häll smeten i en form som går att täcka med lock. Det blir en lös smet som stelnar i kylskåpet. Låt stelna.

Den som vill kan steka med champinjoner (annan svamp?) eller lök eller både ock... allt mixas färdigstekt med grädden. Tilläggen gör patén något mindre sammanhängande. Den blir typ "bredbar" utan och lite grynigare med. Resultatet blir en (för oss som gillar lever) paté med vanlig leverpastejkonsistens, helt utan tillsatser.

 

Anmäl
2007-08-25 00:18 #34 av: anki1

Jag brukar ha på mer smör när det är fettsnålt.

 

Anmäl
2007-08-25 01:00 #35 av: Margareta

Ja, det är mitt recept. Ingen angivelse på smöret innebär att man tar så mkt man vill och jag tar MYCKET!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-08-23 00:32 #39 av: cathrine70

Margareta ;tar du över 50g?försökte laga den men tror att jag  satt för lite smör och  den blev för stark i smaken. och  för mycket  så  kommer att halvera den nästa gång jag lagar den.Skrattande

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.