Livsmedel Läst 11443 ggr

  Olästa | Bevaka | Bokmärk

Tomat

Tomat räknas till grönsakerna även om den botaniskt sett tillhör frukterna. Detta märker vi även på det relativt höga kolhydratinnehållet. Tomaten härstammar från Sydamerika och tillhör växtfamiljen Solanaceae dit även potatis och tobak hör.

 
Livsmedel

MgdkcalProtFettKolhGlukosFruktosLaktosMaltosSackarosStärkelseFabrikat
Tomat10019,800,880,133,721,32   0,1Färskvara

 

Näringsfördelning - Tomat
Näringsfördelning - Tomat
Tomat räknas till grönsakerna även om den botaniskt sett tillhör frukterna. Detta märker vi även på det relativt höga kolhydratinnehållet. Tomaten härstammar från Sydamerika och tillhör växtfamiljen Solanaceae dit även potatis och tobak hör.

 

Äh men lägg av! Skrikandes

Tack i alla fall... eller nåt *besviken*

TACK för hjälpen så klart, det sitter bara så hårt åt att säga det då jag fick ett svar jag inte ville ha...

sophia_ :

jag får trösta dig med att många äter tomater ändå. Det är trots allt "bara" 3,72% kolhydrater och det är ok för dem som äter max 5%.

Själv äter jag dem om jag blir serverad, men inte annars eftersom jag håller 3%-spärren...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Ja de jag köpte kommer jag väl att äta upp men det var sista gången jag köpte dem som godis... Ledsen

Äter tomat undantagsvis, det kanske blir en gång i månaden eller så- när vi ska äta tacos. Då vill jag ha tärnade tomater som tillbehör! Annars undviker jag dem.

Har upptäckt att jag mår bäst utan frukt och grönsaker. Måste jag äta vitamin- och mineraltabletter?

Misstänker att värdena är ungefär detsamma för coctailtomater?

Jag brukar hålla mig till ett par sådana - mycket godare och man får inte i sig så mycket som en hel stor tomat...

 

Gumman - De flesta cocktailtomaterna innehåller något mer socker och syra...det är därför de smakar lite mer. Jobbade på tomatodling 2005...det var väldigt intressant med olika tomatsorter och att inse att en tomat är inte BARA en tomat. Min favorit är Campari.

Pasi: Tack för den informationen!Fundersam

Jag kanske skall äta bara 1 coctailtomat vid varje tillfälle...

Campari - hittar man den på vanliga tomatmarknaden? Är den av modell större eller mindre?

Gumman - Det är en större variant av cocktailtomat....såg den i en butik (willys en gång, tror jag), men tyvärr skriver inte butiken ut vilka sorter de säljer utan delar in tomaterna i typ 3 grupper (vanlig, körsbär, plomman) och ev cocktail, gul.Skrikandes

Det bästa är att köpa från någon odling som råkar ha den, men det finns många andra bra sorter oxå.Glad

Synd det där om tomater själv är jag mycke förtjust i cocktailtomater. I år får jag väl odla åt resten av familjen.

Är Campari den bästa, Pasi?

Numera tillåter jag mig en tomat i salladen på lördagar och en tomat i salladen på söndagar. Lördagsgodis...Fundersam

Jag är fortfarande konfunderad över skillnaderna i tabellerna??? kan nån som är intelligent förklara? varfö är det 76% i cirkeldiagrammet och 3,72G/ % i tabellen?

_______________________________

Medhjälpare på: rörelsehinder.ifokus.se , hemsidor.ifokus.se

 

Beavis

Tomat och andra livsmedel innehåller vatten och torrsubstans. Det är i torrsubstansen som näringen finns. Jag kan tänka mig att tomat innehåller ca 90-95 % vatten (här gissar jag bara) och i vatten finns inga näringsämnen...

I cirkeldiagramet har man delat in efter hur stor andel av torrsubstansen som är kolhydrat, fett resp protein. Detta gör att siffrorna blir så stora i cirkeldiagrammet men andelen av 100 g tomat är mycket lågt. Men fördelningen av fett, protein och kolhydrater kvarstår...

Hoppas du förstod!

Vad är det som är så sorgligt? Att tomater innehåller mindre kolisar än vitkål kan det väl ändå inte vara? Skrattande

Jag tänker fortsätta äta en eller två coktailtomater om dagen tills jag märker att det inte funkar. Jag är mer misstänksam mot kolhydraterna i mjölkprodukter.

De här cirkeldiagrammen kan vara luriga att tolka för dem som tror att procentsatsen gäller för 100gr av varan. Så ser väl ungefär proportionerna ut för de flesta grönsaker och frukter och det vore ju dumt om det skulle få någon att avstå från tex gurka bara för att cirkeldiagrammet anger över 50% kolhydrat.
Det kunde gärna framgå att det endast rör sig om torrsubstans.
Dessutom framgår det ju inte om kolhydraterna är i smältbar form eller i form av fibrer som bara kommer att passera matsmältningssystemet utan att påverka blodsocker mm.
   

"Nettokolhydrater" är en amerikansk idé, kolhydraterna som visas i svenska tabeller är smältbara.

Fibrer är ALDRIG med i svenska tabeller - precis som Ulf_S säger. Det förutsätter jag helt enkelt - men visst man kan vara övertydlig där.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Det jag tycker är viktigt med cirklarna är att man ser proportionerna på "näringen" i det man skall äta.

Även om det är helt ok att äta gurka, så tillför det ju ingenting mer än fröjd för ögat och lite vatten.

En produkt som "näringsmässigt" blir helt grön i cirklarna - ger oss inte något att bygga muskler och annat på jämfört med de cirklar som i huvudsakt är blå och röda.

Tabellerna är per 100g och cirklarna hur det fördelar sig rent energimässigt - vilket för många är svårt att utläsa i en tabell,

 

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Växter är ju självklart att de innehåller mest kolhydrater. Det lixom säjer sig självt.

Jo - men alla tänker inte på det faktiskt!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

... men den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus. Det är gratis och tar bara en minut. Klicka här för att skapa ett iFokus-konto!

Mer på iFokus

Skriv inlägg Sök på sajten

Senaste inläggen

Äldre inlägg »

Aktuellt just nu

- Allt om lågkolhydratkost -

- Medlemmar -

- Medlemmar - var bor ni?

- Off topic - (OT)

- Om sajten -

- Utmaningen -

- Vi som vill nolla kolhydraterna -

Boktips

Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman

Frågelåda - MinMat

Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt

Hälsa

Hälsovinster

LCHF för vegeterianer

LCHF - Problem

LCHF för barn

LCHF för bäbisverkstan

LCHF för nybörjare

Länkar - Föredrag

Länkar - Radio/TV

Länkar - tidningar/hemsidor

Mat - Billiga ingredienser

Mat - Jag behöver måltidstips

Mat - Livsmedel

Mat - Livsmedel - Matfett

Mat - På stan, hur gör jag?

Mat - Recept att laga hemma

Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter

Mat - Recept på efterrätter och sötsaker

Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter

Mat - Recept på färsrätter

Mat - Recept på fågelrätter

Mat - Recept på kötträtter

Mat - Recept på soppor & såser

Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg

Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm

Motion & träning

Vi som har autoimmuna sjukdomar

Vi som har diabetes

Vi som har huvudvärk/migrän

Vi som har högt/lågt blodtryck

Vi som har koncentrationssvårigheter

Vi som har mag/tarm-besvär

Vi som har/har haft fibromyalgi

Vi som röker/har rökt

Vi som vill gå ner i vikt

Vi som vill gå upp i vikt

Vi som är beroende

Vi som är gbp-opererade och äter LCHF

dr Annika Dahlqvist

Övrigt

Andra iFokus-sajter