Annons:
Etikettallmänt-om-kost
Läst 9850 ggr
Margareta
11/4/06, 4:02 PM

Kostrekommendationer

Alla människor är olika och ändå rekommenderas vi att äta samma mat.

Sajten Kolhydrater iFokus har existerat i 4 månader och vi har snart 500 medlemmar. Alla individer med olika erfarenheter och olika behov.

  • Några har stor övervikt, andra har mindre
  • Några har påbörjat sin viktminskning, andra är på gång
  • Några har inte längre övervikt efter olika lång tid av viktminskning och även olika antal kilon
  • Några äter samma kost för att gå UPP i vikt eftersom vikten normaliseras
  • Några har aldrig haft viktproblem, men väljer den här kosten för att må bättre av andra orsaker

Det går inte att göra några generella sammanfattningar om hur den genomsnittlige medlemmen på Kolhydrater iFokus ser ut eller är eftersom vi alla är unika människor med unika behov. Det tycker jag är positivt, eftersom det är meningen att alla skall få finna sin egen väg till välmående.

**Hur kan Livsmedelsverket/Socialstyrelsen och alla andra myndigheter/kostrådgivare tro att vi allihopa skall må bra av exakt samma kostrådgivning?
**Ju mer jag tänker på det ju mer förvånad och ARGARE blir jagSkrikandes.

När jag läser deras rekommendationer där de utgår från att alla människor är stöpta i samma form och har exakt samma behov reagerar jag. Alla skall motionera och alla skall äta efter antingen tallriksmodellen eller något annat likriktat påfund. Alla skall äta ALLT eftersom en ALL-sidig kost är nyttigast.

Ingen kostrådgivare skulle väl komma på att försöka mata en nötallergiker med nötkaka eller en glutenallergiker med pannkaka gjord på vanligt vetemjöl. Troligtvis inte heller uppmuntra en rullstolsbunden att börja jogga… eller föreslå en patient att avstå från livsviktiga mediciner. Den insikten finns bland kostrådgivare och medicinsk expertis.

Ändå rekommenderas vi att äta likriktad kost (lite av allt), trots att vi inte är likriktade i övrigt. Ingen reagerar över att allt fler inte klarar att hålla vikten på gängse rekommendationer och då läggs skulden över på individen som antingen äter för mycket (fet mat) eller inte motionerar tillräckligt. Ingen tycks tänka tanken att det skulle vara kostrekommendationerna det är fel på.

Tänk om det är så att alla vi som inte klarar att hålla vikten på nuvarande officiella kostrekommendationer inte klarar att äta kolhydrater?
Tänk om de som mår dåligt i allehanda svårdiagnosticerade sjukdomar i själva verket inte heller klarar att äta kolhydrater?
Våra matsmältningssystem kanske inte tål stärkelse, fruktos eller laktos osv?

Själva vet vi att det är så, men när skall "experterna" inse det?

Varför skulle alla plötsligt tåla precis samma mat när vi i övrigt är så olika?

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Margareta
8/29/12, 10:51 PM
#18

Kul inlägg från sommaren 2006 när sajten var ny.

Kommentarerna är raderade eftersom de inte längre är relevanta (mest puff - läs här osv)

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Upp till toppen
Annons: