Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Näringslära

Våra matfetters sammanställning

2007-01-22 15:28 #0 av: Margareta

Vi lär oss alltmer att vi skall undvika Omega-6. Den här artikeln visar Omega-6-innehållet i några vanliga matfetter.

 

Fettfördelningen i några vanliga matfetter
Fettfördelningen i några vanliga matfetter

 

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-01-22 15:29 #1 av: Margareta

Jag arbetar på en bättre sammanställning där även Omega3 och fler matfetter ingår... håll till godo så länge.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-01-22 15:45 #2 av: Mervi

Så smöret är bäst, om jag fattar det rätt.

Anmäl
2007-01-22 18:17 #3 av: Margareta

Jo det är väl det vi brukar säga...men kokosfett är inte med i den här sammanställningen...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-01-22 19:36 #4 av: Sotlugg

Oj det var stor skillnad. Undrar hur det är med olivolja som är så prisat

Anmäl
2007-01-23 09:58 #6 av: DaMum

Att det är sån skillnad på Bregott och smör! Det trodde jag faktiskt inte! Tack för infon, nu slutar jag med Bregott också. Har ju haft det som ersättning för smör och trott att det varit okej.

Kul att lära sig något nytt! Tack Margareta!

Anmäl
2007-01-23 10:42 #7 av: SvartKaffe

Läste någonstans att avocado har 13:1 i förhållande omega 6/omega 3 men vet inte om det stämmer? Kokosfett låg också högt på omega 6 i förhållande till omega 3.

Har surfat runt bland mina bokmärken men inte hittat sidan igen såjag vet inte var jag läste det men blev tillräckligt förvånad för att det skulle fastna.

Anmäl
2007-01-23 11:03 #8 av: Pasi
SvartKaffe - Förhållandet 13:1 ser kanske inte så bra ut...men då ska man veta att avocado inte innehåller speciellt mycket fleromättade fetter överhuvudtaget (växer i varmt klimat) och därför inte behöver äta speciellt mycket fisk eller räkor till för att kompensera. Det finns betydligt värre saker (lite nötter t exSkrattande). Avokado
Anmäl
2007-01-23 11:10 #9 av: SvartKaffe

Tack Pasi, den länken var inte dum, har inte sett någon lista som tar upp omega3/6.

Är det någon som har pejl på fler omegor och deras funktion? Har sett att det finns tex omega 9. 

Anmäl
2007-01-23 11:11 #10 av: Chocolate

Jag blandar mitt eget bordsmargarin och då blir det till och med bättre än bregott enligt mitt räknekunnande (som visserligen inte är så bra)

500g smör

2,5 dl vatten

2,5 dl rapsolja

Det bästa är att barnen tycker det är det absolut godaste bordsmargarinet och de avskys sådant som Lätt &  Lagom eller Lätta då hoppar de heller över smör på mackorna (visserligen bättre att hoppa över men mina barn är smala som stickor)

Anmäl
2007-01-23 11:29 #11 av: dufva

Ruskigt mycket omega-6 i Becel.

Ser bara här på min arbetsplats massor av becelpaket i kylen.

Deras massiva reklamkampanjer förvillar mängder med människor

Tänk vad många som luras att äta den skiten. Det är som att be om inflammationer i kroppen.


Anmäl
2007-03-06 23:09 #12 av: lenaann

Ja, varför är inte kokosfett/olja med? Och var köper man kokosoljan, är det på Hälsokostaffärer?

Anmäl
2007-03-06 23:14 #13 av: Margareta

Kokosfettet finns inte ens med i Livsmedelsverkets databas så det var plättlätt att inte ta med den... men jag kan se om jag kan hitta det ändå...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-03-06 23:14 #14 av: Margareta

Man köper den antingen i butiker med utländsk mat, eller i VISSA hälsokost butiker eller på internet.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-03-11 22:58 #15 av: zeretki

OK, Omega 6 är alltså inte så bra men Omega 3 är det? Vilken mat finns det Omega 3 i? *lite förvirrad*

Anmäl
2007-03-11 23:03 #16 av: magma

Fet fisk, och eko-ägg har en bättre sammansättning av balansen 3/6 än "vanliga" ägg, dvs mer av omega3 än omega6. Säkert finns det omega3 i mer livsmedel, bla linfröolja (?), men jag undviker vegetabiliska oljor utom ekologisk olivolja som jag använder- ibland ivartfall.

Anmäl
2007-03-11 23:18 #17 av: Margareta

Vi tillgodogör oss inte omega-3 från vegetabiliska oljor har Pasi lärt mig, de skall passera ett djur först....typ... om man matar höns med linfrö och sen äter äggen... typ...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-05-25 00:11 #18 av: Gronstedt

Olivolja: cirka 2 % omega 3, cirka 10 % omega 6.

Macadamiaolja: cirka 3 % omega 3, cirka 3 % omega 6.

Efter vad jag förstått har kött av däggdjur och fisk samt ägg av fåglar som ätit spannmål (som odlad lax) mer omega 6, medan de som ätit annat foder har mer omega 3. Men hur är det med mjölk och smör, påverkas fettsyresammansättningen även där av djurets foder?

Kan Någon förklara varför människor inte kan ta upp omega 3 direkt ur vegetabiliska fetter? Det borde väl gälla lika för alla omegor i så fall?

Anmäl
2007-05-25 00:41 #19 av: Pasi

Självklart påverkas även mejeriprodukter, därför är det bättre att välja ekologiskt/KRAV.
Odlad fisk har fortfarande ganska bra värden om man jämför med allt annat odlat...omega3 överväger fortfarande, iallafall hos de seriösa som kör med foder av foderfisk (mao de flesta).
Kroppen verkar ha utvecklats så att den inte längre är lika bra på att omvandla omega3 som den en gång varit, antagligen beror det på att vi varit jägare/fiskare så länge att denna funktion inte har behövt prioriteras av evolutionen.
Vi producerar bara en viss mängd med fettomvandlarenzym och av någon konstig anledning verkar omega6-fetterna prioriteras vid denna omvandling. Ingen aning om varför, men kanske något som utvecklats under den ev vattenaptiden då nästan all kost ska ha kommit från havet och den minimala omega6 vi fick kom från tropiska nötter, kanske kroppen lärde sig prioritera omega6 då!?
Ev kan en större andel av omega3omvandling ske om man minimerar omega6intaget....har aldrig mätts vad jag vet, men frågeställningen har funnits ett tag.

Anmäl
2007-08-10 22:52 #20 av: Margareta

En liten repris....

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-08-23 01:39 #31 av: Margareta

Den sammanställningen är nyttig att läsa och lära av

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-04-01 18:31 #32 av: molana

Lyfter fram den här.  Skrattande

Anmäl
2008-04-01 19:28 #33 av: andreas0

Den här har jag missat förut.

Vilka enheter är det som används i tabellen? eller är det procent?

Anmäl
2008-04-01 20:14 #34 av: Cowboy

Om man blandar SMÖR och rapsolja varför ska man då kalla det  för MARGARIN.

Även Bregott borde få heta nåt bättre än smörgåsmargarin det innehåller ju inte margarin. 

Anmäl
2008-04-05 12:51 #35 av: Record

En helsida i GP,s bilaga i dag kan man inte missa hur margarinindustrin slås för sin överlevnad. jag citerar:

Varför ska vi äta omega 3 från fisk ?

Det korta svaret är att det är bra för kroppen.

Det långa svaret kommer här:

Och det känner vi som äter LCHF hur det är, och det stämmer med annonsen , men nu kommer slutklämmen!!

Jag citerar:Hur mycket omega 3 är lagom att äta ?

De nordiska näringsrekommendationerna säger att vi bör få 2-3 gram omega 3 från maten varje dag.Här är ett gott sätt:Ta ett fullkornsbröd med Lätt & Lagom omega 3 och lägg på två tunna laxskivor så får du i dig ungefär 1,35 gram omega 3 från fisk.

Jag tror inte på omega 3 från margarin , det var väl laxens förtjänst att det blev omega 3 ??

Och detta skall våra barn o barnbarn tvingas att äta !!!

Anmäl
2008-04-05 13:02 #36 av: kalleankasmormor

#35 Jag är verkligen inte någon vän av "Lätt &lagom", men har en son som jag, trots ihärdiga försök, inte klarat att omvända till smör/bregott. Därför vet jag att Lätt&lagom omega-3 skall innehålla riktig fiskolja(enligt tillverkaren).

Anmäl
2008-04-05 13:38 #37 av: Record

#36 Inte jag heller , men annonsens storlek får nog många att tro det är bra.

Men av de 1,35 gram omega 3 kom 1,1 gram från 40 gr lax . med andra ord en tung smörgås.

Anmäl
2008-04-05 13:42 #38 av: kalleankasmormor

Mmmmm, inte så störande mycket från lätt & lagomet, alltså!Cool

Anmäl
2008-04-05 15:55 #39 av: Lynxx

Fatlies - FETA LÖGNER
OM FETT, FETMA OCH KOLESTEROL - VAD ÄR SANT?

Här kan du läsa om fett (& dess struktur)

bl.a. orsaken varför det är skillnad på veg. Omega-3 & animalisk dito. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.