Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Livsmedel

Potatis

2007-01-24 21:29 #0 av: Margareta

Potatisen kommer från Sydamerika och det dröjde ända till 1800-talet innan den började odlas i Sverige i någon större omfattning. Potatis är rik på kolhydrater och då främst stärkelse.

LivsmedelMgdkcalProtFettKolhGlukosFruktosLaktosMaltosSackarosStärkelse
Potatis10073,801,810,1016,140,30,30 0,214,9

Näringsfördelning - potatis
Näringsfördelning - potatis

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-01-25 11:08 #1 av: Amiechan

OBS: håller bara på att samla lite kuriosa här. Lika bra här som någon annanstans :) 

Potatis är en rotfrukt som tillhör familjen potatisväxter.

Som ett skydd mot angrepp av svampar och bakterier innehåller potatis solanin, ett ämne som är giftigt för både människor och djur.

"Länge var den bara en kuriös prydnadsväxt, och det var inte att undra på. När sir Walter Raleighs potatis presenterades vid Elizabeth I:s hov serverades blasten, stuvad med socker och kanel. I Skottland vägrade folk äta den eftersom den inte fanns nämnd i Bibeln. Att den var ett djävulens påfund anade man överallt i Europa. Ett övertygande bevis var att den hörde till Solanum-växterna dit många häxörter hörde. 1756 i Preussen introducerades växten med vapenmakt: bönderna vaktades av dragoner medan de tvingades sätta det de betraktade som svinföda."

Kul va? :D

Anmäl
2007-01-26 16:37 #2 av: Margareta

Att jag tog med den var just som fakta upplysning eftersom vi pratar potatis ibland på den här sajten. Jag söker även efter näringsinnehåll på sötpotatis eftersom vi diskuterade deras skillnader häromdagen.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-01-26 17:35 #3 av: hjortronet

min mamma som är 80 år nämnde idag att när finland var i krig var det så kallt så när potatosen kom ut till fronten var den frusen och gick knappt att äta för att den var så söt....

Anmäl
2007-01-26 19:09 #4 av: Mervi

Det hände ibland i min barndom också, om vintern var jättekall kunde potatisen frysa, det var inte gott med sötpotatis på det sättet.

Anmäl
2007-01-26 19:41 #5 av: DaMum

Apropå Solanin, så om man är reumatiker så ska man absolut undvika allt från Solaninsläktet.

Potatis, aubergine, tomat, chili, kajenn, paprika... Alla tillhör Solaninsläktet.

Det här har jag faktistk lärt mig av Anna Skipper...Flört

Anmäl
2007-01-26 19:44 #6 av: Pasi

Lite onödig info: Potatisen blir inte söt av att frysas utan av att tinas upp långsamt. Cellväggarna går sönder o stärkelse sipprar ut och omvandlas till socker av enzymer. Om man kokar de fortfarande frusna potatisarna så lär de bli bra. Fast vi äter ju inte potatis så det var väl väldigt onödig information!?;)

Anmäl
2007-01-26 20:36 #7 av: hemul

Jag gör det. Räcka ut tungan
Så gör man när man gör potatisvin. Fryser potatisen först.


Anmäl
2007-01-26 22:27 #8 av: Kia
Potatis är faktiskt en sådan grej jag kan sakna ibland....
Anmäl
2007-01-26 22:39 #9 av: hemul

Gör som jag och ät det då. Skrattande


Anmäl
2007-01-26 23:45 #10 av: Pasi

Eller gör som Hemul - sätt potatisvin...då jäser ju kolhydraterna bort, hehe! :D

Anmäl
2007-01-27 00:41 #11 av: hemul

Nähä, det gör jag INTE men jag känner en som gjorde. Jag har gjort mycket annat vin i mina dar dock så helt oskyldig är jag inte. Räcka ut tungan


Anmäl
2007-01-27 00:55 #12 av: Sotlugg

Jag tycker skottarna hade rätt i att potatis är Djävulens påfund. Leder bara till socker socker socker.

Anmäl
2007-01-27 02:18 #13 av: hemul

Det är frågan om mängden kolhydrater, inte om källan.Flört


Anmäl
2007-01-27 23:29 #14 av: Kia
Vågar inte äta potatis är rädd för min vän "beroende" sätter igång då......
Hur var det nu 2 points är så mycket potatis Ni vill. Snacka om att jag har ätit potatis Hm!!!! 
Anmäl
2007-01-27 23:46 #15 av: hemul

Är det vilktväktarna som säger det? Förlåt, jag tänkte inte på sug och sånt.


Anmäl
2007-01-28 08:53 #16 av: Kia
Ja viktväktarna hade en sådan "tokig" variant på hur mycket potatis man fick äta....
 
Det är lugnt Hemul... Potatis kanske funkar för vissa ju. Det som är så härligt att vi alla är så olika Glad 
Anmäl
2007-01-28 16:08 #17 av: hemul

Min moster gick faktiskt ner med viktväktarna för många år sedan och är den enda person jag vet som lyckats hålla vikten med den modellen. På den tiden tror jag de var ganska LC. Hon äter aldrig mer än en liten potatis t.ex. Däremot är det så klart OK med lite kaffebröd. De är bra konstiga, viktväktarna! Skrattande


Anmäl
2007-01-28 17:52 #18 av: Kia
Jag känner också några som gått ner med Viktväktarna men jag tror kanske inte de är så känsliga för socker som jag är och då kanske bara har behövt lite direktiv med annan kost än de ätit tidigare.
 
Men jag tror ändå att en gång viktväktare alltid och ojoj oj om jag hade varit tvungen att räkna points resten av livet. Katastrof , hade bara slutat med att jag gav upp. Det vet jag redan nu......
 
Men all ära att man kan klara ut det där tycker jag . Som sagt så olika vi alla är och tur är kanske det. Glad 
Viktväktarna för mig har alltid slutat i återfall och det har nog med det där kaffebrödet att göra faktiskt....Måste hålla med att dom är bra konstiga *fniss*....
Tacksam för att ha hittat rätt :) 
Anmäl
2007-01-28 18:30 #19 av: Mervi

På den gamla goda tiden var inte VV maten så olik LC-tänket, potatis, bröd och ris var begränsat till små mängder. Jag har gått ner med den metoden men höll tyvärr inte vikten någon längre tid.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.