Annons:
Etikettlivsmedel
Läst 96082 ggr
Amiechan
2007-08-23 21:48

Inköpslista för nybörjare

När man nu är beredd att påbörja den här livsstilen så kan det var svårt att veta vad som ska med hem från affären och vad som ska vara kvar där. Här kommer en lista på vad som kan vara en bra början, givetvis efter tycke och smak. Fyll frysen, om du har en, så går du inte bet

Om du har möjlighet så välj att köpa ekologiska varor då de är de renaste och de med bäst näringsinnehåll.

Vi börjar med det som är grunden nämligen protein och fett:

  • Smör- det riktiga, alltså inte margarinerna
  • Vispgrädde 40%
  • Creme Fraiche 34%
  • Olivolja, kallpressad dvs virgin oil
  • Majonnäs 80%
  • Kokosfett kallpressad, finns ej i vanliga affärer
  • Turkisk eller grekisk youghurt med minst 10% fett
  • Standardmjölk eller ännu hellre gammaldags mjölk som har högre fetthalt
  • Ägg
  • Bacon
  • Fläskkött(gris) välj karréer, kotletter, sidfläsk, revbensspjäll före de andra bitarna
  • Nötkött, visserligen ett magert kött så man får tillsätta mycket fett
  • Viltkött är tyvärr magert men har mycket smak
  • Fågel som kyckling, anka, gås, kalkon
  • Fisk som lax, makrill, strömming, ål, tonfisk i olja
  • Skaldjur
  • Charkprodukter med max 5% kolhydrater
  • Dessertost typ Brie och övriga mögelostar, Babymel, Philadelphia
  • Hårdost över 28% fetthalt
  • Mandlar och nötter som är nära 5%gränsen
  • Avocado

Vill du även förgylla tallriken vid behov med lite grönsaker så gäller följande:

  • Broccoli
  • Blomkål
  • Vitkål samt övriga kålsorter
  • Haricot verts
  • Övriga ovanjordsgrönsaker i begränsad mängd
  • Lök brukar gå bra men i begränsad mängd

5% kolhydrater/100% livsmedel betyder även 5 gram/100 gram.

 

Relaterade länkar

Foto: stockxpert

 

Av: Korseett

Bilden “http://kolhydrater.ifokus.se/ShowUserFile.aspx?BinaryId=8ef82914-dd1f-47ec-911b-1e834d6b8f79” kan inte visas, då den innehåller fel.


Datum för publicering

  • 2007-08-23

Annons:
Margareta
2007-08-23 21:51
#1

Himla duktiga ni är! TACK från en lite trött Sajtvärd!Kyss

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Mervi
2007-08-23 23:34
#2

Jättebra hjälp till nybörjare!

Bookjones
2007-08-24 08:28
#3

Tvärbra.

hefu
2007-08-24 08:52
#4

Vad säger ni om frukt? Funkar det, och i så fall vad?

zeretki
2007-08-24 09:02
#5

Frukt ska man undvika i början av dom flesta lågkolhydratvarianter. Till och med Atkins som är rätt så liberal med grönsaker, har inte frukt med förräns man har gått ner den vikten man ska gå ner. Hallon har mindre kolhydrater än annan frukt, men jag skulle ändå rekommendera att man undviker all frukt och bär i början, för att kroppen måste få vänja sig vid att inte leva på socker och kolhydrater, och sätter man till bär så tror ju kroppen att den ska leva på det igen.

Ulf-S
2007-08-24 09:04
#6

Om frukt funkar eller inte är individuellt, men man bör i alla fall undvika de allra mest kolhydratrika som t.ex. banan. Frukt kan man kanske betrakta som godis, dvs. inte något man ska vräka i sig varje dag.

Bär som hallon och blåbär är i allmänhet bättre.

Annons:
Margareta
2007-08-24 10:26
#7

Man får trösta sig med att frukt är mest fruktsocker och inte alltid så livsviktigt som vi fått lära oss. Vi får i oss mineraler och vitaminer i annan mat också.

Svenska folket fick lära sig att "x frukter om dagen" var nyttigt i en kampanj som var sponsrad av Fruktfrämjandet. Det känns lite jäv i det tycker jag…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Skadlig
2007-08-24 10:41
#8

Men ni får hålla med om att slogan "Frukt är godis" är väldigt träffande :D

Mervi
2007-08-24 10:52
#9

Frukt ger sockersug för de som är känsliga.

Anterrabae
2007-08-25 17:26
#10

bra artikel! =)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Mapia
2007-08-26 14:30
#11

Tusen Tack för en bra inköpslista!!

Är ju nybörjare & har bara hållt på med detta i fyra dagar nu.

Tack tack

korseett
2007-08-26 14:40
#12

Tack så mycket! men det är ju tack vare allt ni hjälpte till att rabbla upp inför MazarinRebus inköp som sammanställningen gjordes så tack ni andra!

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
spirit
2007-09-11 01:53
#20

Apropå Frukt är godis. Jag ringde faktiskt Fruktrådet för många år sedan och frågade varför man bara fick äta frukt på lördagarna. Människan begrep inget förrän jag sade att Fruktrådet påstår att frukt är godis och godis får man bara äta på lördagar, alltså får man bara äta frukt på lördager. "Men så får man inte tänka!" blev svaret. Men de slutade ganska snart med den annonskampanjen.
Vänligen
Björn

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Rita-S
2007-09-26 16:00
#23

Spirit, baka kolhydratssnålt bröd och ta med på jobbet, så äter du av det i stället för vanlig macka!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
molana
2008-02-18 15:55
#29

Välkommen.

sunmoonstar
2008-03-09 14:01
#30

Hej Hefu!

Det finns så många skumma "dieter" överallt där man tex ska svälta sig ner på apelsiner. Därför kan du gott äta bara ost med smör på din arb.plats till frukost. Säg bara att det är en ny diet du läst om i en tidning! *S* Själv äter jag bara några ostskivor med smör på till fikat på min arbetsplats. Och en LITEN kopp kaffe utan socker. Lycka till!

Denna kommentar har tagits bort.
Eremitha
2008-03-29 15:45
#32

Apropå inköpslistan som startar tråden vill jag informera om att jag hittat så kallad gourmét crème fraiche med 41% fetthalt. Burken är mörkblå och vit.

Fair Winds and Following Seas!

Marylojs
2008-03-29 16:40
#33

#32 Toppen, vilket bra tips! Det ska jag hålla ögonen öppna efter.

Mervi
2008-03-29 17:59
#34

Den har jag provat en gång, fet och mäktig.Skrattande

Annons:
caixa
2008-03-29 18:54
#35

Finns det ingen studentvariant på den där listan?Generad Vad har ni för matbudget per vecka?

Denna kommentar har tagits bort.
Uttelille
2008-04-05 02:09
#37

Hur hör är fettprocenten på den svenska keson?

Mervi
2008-04-05 20:10
#38

Jag tror det är 4%.

caixa
2008-04-05 20:23
#39

Angående inköpslistan: är det verkligen bra att äta charkprodukter? Tänkte på de mindre trevliga tillsatsämnena såsom E250, nitriter som är så aktuella just nu.. 

De allmänna rekommendationerna är ju att försöka avstå helt från charkprodukter och begränsa intaget av rött kött till max 500 g per vecka(!). Dit inkluderas ju även bacon..

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_577387.svd

http://www.svd.se/nyheter/vetenskap/artikel_1081141.svd

http://www.wcrf-uk.org/cancer_preven…ications.lasso

[Karro]
2008-04-07 17:24
#40

Nu när det är många nya här så kanske denna är dax att putta upp!

Likadant som caixa säger så är det bra att vara uppmärksam mot e-numrena… Kanske fram för allt smakförstärkarna!

greensis
2008-04-07 17:30
#41

#40 Om man är känslig för dem, ja. Visserligen är de kanske inte så nyttiga, men har man inga som helst känningar av smakförstärkare, glutamat osv ser jag ingen anledning att inte äta någon enstaka skiva medvurst, eller bacon till frukost någon gång i veckan.

Sen att jag inte gillar prickig korv, eller tycker att bacon är gott ibland bara, är en annan sak.

Fabricati diem, pvnc!

Annons:
[Karro]
2008-04-07 17:34
#42

och visst är det tur att vi är olika :-)

greensis
2008-04-07 17:45
#43

Skrattande 
(Jag glömde att avsluta med en smiley på #41 så att ni alla såg att jag inte är så allvarlig)

Jag får inga känningar av aspartam heller, däremot använder jag det rätt sällan.

Fabricati diem, pvnc!

Mervi
2008-04-07 18:58
#44

Jag köper ungersk salami som inte innehåller smakförstärkaren glutamat, den undviker jag. Men det finns ju andra E-nummer också, men jag är inte så strikt mot konserveringsmedel. Det finns knappt något i korv-väg utan någon E-tillsats.

caixa
2008-04-07 19:40
#45

Nej, det är nog mest E250 jag är rädd för..efter alla dessa cancerrapporterGenerad En rapport baserad på typ 7000 studier är ju rätt så mäktig.

MeMyselfandI
2008-04-07 20:45
#46

 Angående GLUTAMAT (jepp jag undviker också det)

Glutamat i innehållsdeklarationen kan även skrivas som: MSG, Smakförstärkare, E620-E625,  Hydrolyserat protein,  Vegetable  protein.

Och när jag ändå är på gång Flört transfetter skrivs i innehållsdeklarationen som "härdade fetter", "delvis härdade fetter" - UNDVIK - se även annan tråd

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Mervi
2008-04-10 20:54
#49

Om du kollar bland länkarna  så hittar du MInMat-net och där kan du skriva in vad du äter under en dag så räknar progammet ut hur mycket kolhydrater, fett och proteiner och kalorier du ätit. Det kan vara en bra hjälp i början.

magma
2008-05-20 01:21
#50

Jag puttar upp denna, då det kommit lite frågor om inköpslista.

Rocktjejen
2008-05-20 01:29
#51

Tackar så hjärtligt!

Såg detta först nu..ska ta denna i akt också då jag ska iväg och handla..

Eva

Aniara4
2008-05-20 11:07
#52

Puttelutt!

Miyu
2008-06-25 20:15
#53

Hur stor chans är det egentligen att drabbas av cancer via mat? Svårt att hitta chark utan E-nummer, speciellt 250.

MimLan
2008-06-25 21:27
#54

#53 Det är kanske inte cancer som är den största faran, det tar trots allt oftast lång tid att utveckla cancer, utan snarare alla dessa diffusa problem som vi har av idag. Koncentrationsproblem (med eller utan bokstavsdiagnos), lättstressade, inflammatoriska sjukdomar som reumatism/fibromyalgi och annan värk som klassas som oförklarlig. Det är mängder med livskvalitetsproblem som är dels tydliga och uppenbara och mängder med problem som man inte förstår beror på kosten. Jag själv har t.ex. aldrig någonsin upplevt det lugn jag har idag, jag visste inte att jag kunde få det, jag trodde att min närhet till stress och ångest berodde på mig själv.

JohanBaltic
2008-06-25 22:32
#55

#35 Köp tjocka revbensspjäll på extrapris. Gott, nyttigt och billigt.

Vår familj har en matbudget på 5000 (femtusen) kr/mån. 2 föräldrar, en 19 årig dotter, en 14-årig son (som äter för tre). Vi äter mycket kött och bra mat - men vi är två vuxna som arbetar och drar in pengar. Snacka om lönelyft när barnen flyttar hemifrån - då blir det entrecote och oxfile ofta! Nu är det mest karre, biff ibland - köttet har blivit dyrt sista halvåret.

Annons:
hanna1987
2008-06-28 11:56
#56

Superbra för oss nya!

SamanthaJones
2008-06-30 13:11
#57

detta var super för en newbe som mig :) jag har velat fram och tillbaka i flera veckor nu men idag bnestämde jag mig att nu kör vi, så det ska bli spännande att se hur det går :)

Vänligen

Sofia

 

Medarbetare på brukshundar

Maia
2008-07-31 10:36
#58

Putt.

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

La grammaire est une chanson douce. /Erik Orsenna 

[tillbakalutat]

Dina-Lisa
2008-11-05 08:58
#59

Det kommer att gå jättebra, jag är övertygad. Detta är bland det bästa jag gjort i mitt liv.

mejram
2008-11-05 13:43
#60

Haha, köpte min första enlitersförpackning med vispgrädde i går. Kändes lite märkligt.Skrattande

Valma
2008-11-09 20:04
#61

Nybörjare som jag är undrar jag över hur det är med champinjoner och annan svamp? Svampragu är ju ett underbart tillbehör som kan tillagas med bara en gnutta lök och crème fraîche. Grön paprika kan väl heller ej vara helt förbjuden i måttliga mängder?

MimLan
2008-11-09 20:27
#62

#61 Du kommer att kunna hitta den informationen snabbt och på egen hand om du tittar i de olika livsmedelsdatabaserna. Under "Länkar" här ovanför finns det pekningar till ett par olika.

Annons:
andreas0
2009-06-23 14:39
#63

Dags att putta upp den här igen kanske?

emmaostlind
2009-07-28 11:57
#64

Jag har precis börjat med den här dieten och undrar hur man får i sig vitaminer genom den här kosten. Exempelvis C? Kan man äta citrusfrukter? Jag dricker en del citronthé, men det ger nog knappast det dagliga behovet. MVH Emma

greensis
2009-07-28 12:13
#65

#64 Paprika, broccoli, rödkål, blomkål och spenat innehåller alla mer C-vitamin än apelsin-citron. Vitkål och hallon i paritet med grape.

Det är en myt (men en fruktsäljande myt!) att man måste äta frukt för att få i sig C-vitamin.

Du kan själv kolla på www.fineli.fi, som har bra sökdatabaser.

Fabricati diem, pvnc!

cinaa
2009-08-05 23:49
#66

Finns det någon frukt man kan äta under tiden som man ska bli av med svampen i magen??

Loffan
2009-08-31 13:04
#67

Läst om alla funderingar om frukt.

För ca 4 år sedan så började jag o min man äta enligt Atkins. Innan vi började så frågade jag min läkare om det fanns några hinder eftersom jag har en njursjukdom. Det var inga problem alls att äta så, OM jag inte tog bort all frukt, utan fortsatte äta minst 1 frukt om dagen.

Det funkade jättebra, på 4 mån gick jag ner 18 kg o min man 11.

Sedan började vi äta "normalkost" igen, o numera ser jag ut som Barbamamma igen, skillnaden är dock att jag slutat röka nu och det "kostade" 15 kg.

Nu har vi börjat igen, men med LCHF istället. Efter en vecka syns resultaten tydligt!

Mer ork, och vi mår kanon o kläderna sitter redan lite lösare! Skrattande

byggarn30
2010-01-17 21:58
#68

Hej alla. Nu har jag läst ett tag här på siten - mycket inspirerande så imorgon drar jag igång på riktigt och tänkte storhandla för LCHF.

Tack för inspirationen och särskilt just nu - inköpslistan.

Nu till jul köpte jag rent fläskfett, Ister, på 500g förpackning till Plumpuddingen. Ister - det måste väl vara helt rätt för detta? Kanske ännu bättre än smör?

Wtn3
2010-01-17 22:31
#69

Ister är 100% fett, inget spår av mjölkprotein eller -socker, däremot har det högre omega 6-halt än smör, så ska man äta mycket fläsk och andra feta grisprodukter kan man överväga att äta fet fisk ofta eller ta omega 3-tillskott. Kokosfett är ett annat alternativ som är 100% fett varav 92% är mättat, och dessutom innehåller mycket laurinsyra.

Annons:
byggarn30
2010-01-18 16:25
#70

Tack för det. Om valet står mellan kokos, smör och ister - vad gör man då?

Blandar och ger? Samt äter fet fisk kanske?

Wtn3
2010-01-18 17:57
#71

Jag har samtliga de i kylen, de passar till olika grejer. Omeletten kan jag inte tänka mig stekt i annat än smör, eller möjligen en blandning mellan smör och kokos, ister har jag till kött när lusten faller på.

hannele60
2010-09-27 17:21
#72

Hej.

Ny här idag 27 sep. Undrar mycket. Vad äter man till filen på morgonen? Normalt har jag i massor; färska blåbär, färska hallon, solrosfrön, psyllium husk (skal från psylliumfrön, bra för magen), kanel, russin (ska sluta med det) och havrekuddar.  Tar även 3-4 katrinplommon för magen varje morgon, får inte bli hård. Äter detta och senare på jobbet en mugg kaffe med knäckebröd med bara ost.

Vad ska jag ändra på? Är inte havrekuddar bra, havre ska ju vara så bra. Kan jag ha i vanliga havreflingor i stället?

Mycke tacksam försvar =)

Godsagare
2011-03-25 12:47
#73

Här fick jag ju en hel del tips att lägga till på både önskelista och inköpslista.

Det blir en liten putt för den här tråden också vilket säkert är bra.

Dock ser jag att inlägg #72 har en hel del i sin meny som för mig inte klingar LCHF. Men det har du säkert fått hjälp med sedan ditt inlägg?

Något knäckebröd, katrinplommon, havrepuffar eller havreflingor heller för den delen är väl no no för LCHF? RÄtta mig om jag har fel.

Egentligen så skulle man kunna skippa allt det där och gå på en fet härlig baconomellet istället… ;-)

Nu har jag förlängt min inköpslista samt önskelistan till mina föräldrar som kommer i april, bor i Peking nu så jag behöver fräsha upp minnet lite på ingredienser och mycket får man inte tag på här…

stonehill
2011-04-21 09:53
#74

Jättebra lista förutom detta med att rekommendera ål, som är akut utrotningshotad.

ashe
2011-04-21 10:28
#75

Fattigmanslistan:

Ägg

ägg

ägg

bacon på storpack från billighetsaffären (sätt i påsar och frys)

Fläskkarré på extrapris

Köttfärs på extrapris

Kyckling, hel är ofta billigast.

Fläsklägg

Revbenspjäll

Varor med kort datum

Bra minne i huvet för priser och rundor i storköp, så kan jag reagera när jag ser det som verkligen är billigt och strunta i lockvarorna.

åsså lite mer ägg

magma
2011-04-21 13:43
#76

#74: Var den det även för fyra år sedan, när listan skapades?

Annons:
Aliki
2011-04-21 23:28
#77

1 kilo fläskkarré för 39.90 räcker ganska långt…kan bli till många intressanta matlådor

Emmson
2013-02-26 13:02
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#78

Jag såg att någon redan nämnt det, men jag måste bara trycka lite extra på att köp för guds skull inte ål!! Den är som sagt starkt hotad och bör absolut inte konsumeras i dagsläget.

Gällande andra inköp av fisk och skaldjur så leta efter de som har en MSC märkning på förpackningen (en blå symbol med en vit fisk på). De är hållbart fiskade.

tornqvist.pirkko@hotmail.com
#79

Tack för hjälpen.Blir lättare när jag nu ska ut och handla min nya mat för första gången :-)

Darkwolf44
2013-05-15 12:42
#80

Jag har ätit LCHF i fem månader och mår super bra. Här om dagen rensade jag mitt kylskåp, så nu finns det bara nyttiga saker i kyl & frys.  Jag har en fråga när det kommer till min favorit mat, Bacon & ägg. Bacon är väl ganska salt? är det möjligt att jag får i mig för mycket salt när jag äter det? Sen det bästa av allt jag har slutat helt med godis & läsk. Så från januari tills nu har jag gått ned 6 kg. Det märks på kläd storleken förut var det XXL som gällde nu är det XL. Jag är överlycklig för dessa resultat. Jag kommer att köra LCHF stenhårt och med mycket gympa och träning så ska jag nå mitt mål.🚬

Ät LCF och må bättre❤️

Zepp
2013-05-15 14:42
#81

Får du i dig för mycket salt så blir du törstig.. dricker mer och kissar ut överskottet.

Som regel är det betydligt vanligare med underskott av salt!

Tips.. Kika på Tulips torrsaltade bacon.. bara 4 ingredienser!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Froderberg
2014-03-13 11:48
#82

Hej jag är helt ny på LCHF. Jag trodde att mjölk var tabu för det innehåller ju mjölksocker eller är jag helt ute o reser?🤔

Zepp
2014-03-13 12:06
#83

Inget är tabu.. du bestämmer och laktos är inte värre än någon annan kolhydrat såvida du inte är laktosintollerant.

Grejen är väl när man ger råd.. så är vi svenskar och då ingår ofta en hel del typiskt svenska livsmedel.

Så om man vill hålla ner kolhydraterna så är inte mjölk att rekomendera som måltidsdyck.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Annons:
korseett
2014-03-13 13:09
#84

angående ålen-  då när jag skrev listan för snart 7 år sedan infördes ett ålfiskeförbud men det är några yrkesfiskare som har dispens och så finns det ett fåtal som fiskar med stöd av enskild rätt. Den svenska  ålförvaltningsplanen blev godkänd av EU 2009 och det pågår ett  massivt arbete med att återfå beståndet. Ålen rekommenderas för att den är en fet fisk och att du helt lagligt kan köpa/äta fisken samt att den är inte utrotningshotad på alla platser i världen. Läs gärna mer på Havs- och vattenmyndighetens sajt

poliana
2015-07-28 23:26
#85

hej är väldigt nyfiken på vad får man dricka ,är det mjölk som gäller enbart

Sindri
2015-07-28 23:31
#86

Man "får" alltid dricka vad man vill.
Med mjölk är det så att det innehåller rätt mycket mjölksocker och lite fett, så det är inte optimalt om man vill äta LCHF. Men för vissa kan det funka, alla kroppar är olika.
Det bästa är att dricka vatten och te. I vatten kan man ha lime, citron etc om man tycker det är trist med bara vatten. I te kan man gärna ha i det nyttiga kokosfettet om man nu vill äta sånt.

hemul
2015-07-29 00:44
#87

Nu blir jag förvirrad. Är korseett och Amiechan samma person?

crikarlshamn
2015-07-29 10:50
#88

Kan vi lägga till olika sorters sallader samt excempel på ovanjords grönsaker i listan?

Inköpslista för nybörjare

När man nu är beredd att påbörja den här livsstilen så kan det var svårt att veta vad som ska med hem från affären och vad som ska vara kvar där. Här kommer en lista på vad som kan vara en bra början, givetvis efter tycke och smak. Fyll frysen, om du har en, så går du inte bet      

Om du har möjlighet så välj att köpa ekologiska varor då de är de renaste och de med bäst näringsinnehåll.

Vi börjar med det som är grunden nämligen protein och fett:

Kött och chark

  • Ägg
  • Bacon och andra charkprodukter med max 5% kolhydrater, (notera konserveringsmedel om känslig, vissa kontroversiella, lufttorkad och salt konserverad att föredra)
  • Fläskkött(gris) välj karréer, kotletter, sidfläsk, revbensspjäll före de andra bitarna
  • Nötkött
  • Viltkött
  • Fågel som kyckling, anka, gås, kalkon
  • Fisk som lax, makrill, strömming, ål, tonfisk i olja, eller mager fisk med smörsås
  • Skaldjur

Fett - vegetabiliskt och animaliskt

  • Vegitabiliska oljor, kallpressade
  • Majonnäs 80%
  • Kokosfett, kallpressad
  • Ister

Mejeriprodukter

  • Smör / Ghee
  • Vispgrädde 40% +
  • Creme Fraiche 34% +
  • Turkisk eller grekisk youghurt med minst 10% fett
  • Standardmjölk eller ännu hellre gammaldags mjölk som har högre fetthalt
  • Dessertost typ Brie och övriga mögelostar, Philadelphia
  • Hårdost över 28% fetthalt

Rovor, kolhydrater per 100g:

  • Majrova, 4.7g
  • Rotselleri, 4.6g
  • Rättika, 2.3g

Ovanjord grönsaker, kolhydrater per 100g:

  • Olika sorters blad sallader (Vårklynne/mâche, rucola, romansallat, unga rödbetsblad etc.), ca 3, 3

  • Huvudsallat, 1, 5

  • Isbergssallat, 2, 0

  • Haricot verts/Gröna bönor, 3, 2

  • Sparris, 1

  • Avokado, 4, 1

  • Blomkål, 3, 9

  • Blomkål fryst, 2, 1

  • Broccoli, 3, 1

  • Broccoli fryst, 2, 3

  • Brysselkål, 4, 8

  • Champinjoner, 2, 9

  • Gurka, 2, 1

  • Lök gul fryst, 4, 8

  • Oliver gröna inlagda, 0, 3

  • Oliver svarta konserv m olja, 1, 8

  • Paprika grön, 3, 3

  • Rabarber, 3, 1

  • Rödkål, 4, 2

  • Salladskål kinakål, 2, 7

  • Savojkål, 3, 6

  • Sparris grön el vit, 2, 2

  • Spenat, 0, 6

  • Stjälkselleri, 1, 8

  • Surkål konserv m lag, 2, 6

  • Svamp, 4, 6

  • Tomat, 3, 7

  • Tomater krossade konserv m lag, 4, 9

  • Vaxbönor, 3, 8

  • Vitkål, 4, 0

  • Zucchini squash, 2, 2

Mandlar och nötter som är nära 5% gränsen

http://www.recepthjalpen.se/rova.html

korseett
2015-07-29 10:51
#89

nej hemul. i begynnelsen av iFokus kunde en medarbetare( här Amiechan) skapa en artikel med annan författare(jag) som inte var Medarbetare.

poliana
2015-07-29 23:42
#90

hej vet inte mycke om detta men vill börja nu,kolhydraterna hur räknar ni det ,och hur många får man äta per dag ,måste man räkna och väga allt….

Annons:
hemul
2015-07-30 02:47
#91

Jaha. Dyker upp ett vagt minne av att det nu när du säger det.

Sindri
2015-07-30 07:54
#92

#90 av: poliana
Det finns mycket att läsa både här och hos kostdoktorn.se.
Börja med rubriken Aktuellt just nu i gröna fälten till höger.
13 artiklar jag som nybörjare…
Sen kan du skapa en egen tråd här på forumet. Den kan heta t ex Polianas tråd. Där skriver du all information du tycker är viktig för oss att veta, och alla frågor du vill ha svar på.
Hur mycket man väger och mäter maten är upp till ens eget intresse.
Jag gjorde det några gånger i början, bara för att lära mig t ex hur mycket grönsak vägde, eller hur stor klump köttfärs är 100 gram.
Börja med att undvika allt som innehåller mjöl och socker (gäller även frukter), det är en bra början.
Du kanske inte kan tvärsluta med kolhydrater, en del mår inte bra av det.
Ta det lugnt och läs på, läs på.
Innan du ställer en egen fråga kan du använda sökfunktionen här på forumet. Det ger ofta många och bra svar.

NyLCHF63
2016-05-17 20:44
#93

Behöver man inte äta grönsaker om man inte vill?  Jag undrar bara om man får allt det man ska utan att äta dem? Jag tycket det lät så när jag läste biten om att köpa grönsaker…

Since you will definitely have to depart without the wealth you have accumulated, do not accumulate negativity for the sake of wealth. 
~ Shantideva

Zepp
2016-05-17 20:50
#94

Om du inte vill så lär du inte göra det iallaffall!

Fast jag säger.. öka på grönsakerna i stället när man puttar bort potatis, ris, pasta, bröd!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

NyLCHF63
2016-05-17 21:27
#95

Jag gillar grönsaker, men tycker inte att det är så många kvar efter man tar bort rötter av alla slag.

Since you will definitely have to depart without the wealth you have accumulated, do not accumulate negativity for the sake of wealth. 
~ Shantideva

Zepp
2016-05-17 21:54
#96

Rötter är inga grönsaker utan rotfrukter!

De som är LCHF är väl främst Rädisa, rättika, majrova, morot, rödbeta, rova.

Då skall de oxå användas som grönsaker.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

NyLCHF63
2016-05-18 18:08
#97

Så rödbeta är OK!! fantastiskt!

Since you will definitely have to depart without the wealth you have accumulated, do not accumulate negativity for the sake of wealth. 
~ Shantideva

Annons:
Zepp
2016-05-18 19:26
#98

Cirka 7 gram kolisar per 100 gram!

Hur många betor hade du tänkt att sätta i dig per måltid?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

NyLCHF63
2016-05-18 20:13
#99

Det blir nog bara lite riven rödbeta i sallad, speciellt när det är så många kolisar i dem!!

Since you will definitely have to depart without the wealth you have accumulated, do not accumulate negativity for the sake of wealth. 
~ Shantideva

Zepp
2016-05-18 20:34
#100

Rätt så.. de rotfrukterna jag nämnt går utmärkt att använda som grönsaker.

Man får skilja på sådant som innehåller 5-6-7 gram kolisar per /100 och sådant som innehåller 50-60-70 gram!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Effie
2016-05-19 07:24
#101

Och man får skilja på det man äter någon tesked av, och det som man täcker tallriken med! :-)

Det är ju totalmängden som kommer ner I magen…


Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Zepp
2016-05-19 09:18
#102

#101

Typ vitlök som ligger på cirka 30 % kolisar!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

NyLCHF63
2016-05-20 18:32
#103

Vitlök har 30g kolisar av 100g?? Med andra ord får man ta det lugnt med vitlöken med… jag älskar vitlök..

Since you will definitely have to depart without the wealth you have accumulated, do not accumulate negativity for the sake of wealth. 
~ Shantideva

Zepp
2016-05-20 18:54
#104

Hur många hela vitlökar brukar du äta?

De väger väl cirka 30-50 gram stycket?

Om man har en (1) klyfta per portion så brukar det anses vara rätt mycket?

Grejen är litta att lök/vitlök är nyttigt av andra skäl.. det är knappast sådant man drar ner på i förstone utan bröd, socker,bullar, godis socker kakor, pasta, ris,potatis.

Då har man som regel skurit ner rejält på kolisar.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Annons:
smurfis
2016-05-22 14:01
#105

#103 Ät du din vitlök! Jag har det i det mesta. Men det blir ju liksom 1/2 klyfta max per portion. Vad kan en sån väga? Det blir ju liksom inget…..

Finns mycket grönsaker jag äter.. mest broccoli, blomkål, paprika, tomat, minimajs ibland… Grönsaker är nyttigt! Jag lägger t ex hellre mina kolhydrater på grönsaker än på att dricka mjölk eller äta yoghurt. Men det är ju liksom det som är grejen, att man bestämmer själv!

Sen är det skillnad på sånt du också äter varje dag och sånt du kanske äter nån gång ibland. Visst är det bra och nödvändigt att ibland läsa innehållsförteckningar och näringsinnehåll men det är ju mer en vägvisning bara. Sen är det sunt förnuft som gäller.

Och är det något du äter 100g av så är det ju större betydelse än om det är något du bara har en klick på tallriken av. Man måste se till helheten. Sen lär man sig med tiden vad som funkar och inte!

Upp till toppen
Annons: