Enkla lammfärsbiffar
Jag vill äta mer gräsbetade lamm - men trodde det var krångligt att laga till. Idag gjorde vi enkla färsbiffar som var både snabblagade och goda. Det kommer att bli fler gånger.
- 1 hackad gul lök
- 1 msk curry
- 400g lammfärs
- 2 hackade vitlöksklyftor
- 3 dl vispgrädde 40%
- 1 msk fransk senap
- örtkryddor (timjan & oregano blev det idag)
- 1 tsk salt
- smör till stekning
Min matlagning är enkel. Inga recept i den mening att jag själv lagar mat efter dem. Jag läser kokböcker som skönlitteratur. Jag hämtar inspiration och testar vilka smaker som passar ihop. Curry och fransk senap testade jag första gången idag och det blev så lyckat att jag vill dela med mig.
I lammrecept står det ofta om örtkryddor. Idag hade jag timjan ute i en frusen rabatt och oregano i en burk, därför fick det bli så. Var inte rädd för att testa. Låt inte bli att laga för att någonting fattas. Gillar Du vitlök - ta en klyfta till. Tycker Du bättre om röd lök eller purjo - så tar du det istället. Jag tog en msk fransk senap och det kunde varit lite till. Vi har en smaksatt fransk senap - nästa gång kanske jag testar den.
Det enda jag är försiktig med är salt - för mycket salt går inte att reparera och för lite är ingen fara - man kan alltid salta efter.
Använd fantasin och låt inte recepten styra för mycket - låt dem bara vara en guide in i matlagningsgalaxen.
Medan löken sakta stekte i smör och curry (ca 4 minuter) hackade jag vitlöksklyftor och repade timjanbladen från kvistarna.
Jag rörde ihop allt med färsen och hällde dit den stekta löken när den var klar.
Eftersom det var currysörja i stekpannan diskade jag den innan jag stekte biffarna, för att det inte skulle bränna fast. Grädden i smeten smälter ut så det behövs inte mycket smör till stekningen, men lite smält smör på biffarna är alltid gott.
Biffarna stektes på medelhög värme, så pass att det fräser lite försiktigt i pannan. När kanten var lite gråaktig och halvklar - vände jag dem och stekte andra sidan lika länge. Känner man sig osäker är det bara att peta lite i mitten och se att det inte längre är rött.
Jag åt dem en liten klick Creme Fraiche 34% och de var ljuvligt goda.
18:00 Klara färdiga gå…!
18:10 Stek den hackade löken i smör och curry
18:15 Blanda den stekta löken och alla övriga ingredienser i färsen
18:17 Klicka ner biffar i stekpannan
18:25 Första omgången färdiga
Av: Margareta
- [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Margareta'))
- [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Margareta', 'Contact.aspx'))
Datum för publicering
- 2007-11-13
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Låter jättegott Margareta. Detta skall jag laga. Jag brukar göra lammfärsbullar ibland, det är jättegott.
Glömde skriva att jag fick ihop 12 biffar av denna smet, inte jättestora men 2 var lagom för mig till middag.
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Jag älskar lammfärs! Ska testa detta någon gång!
"still lost in space and time"
Idag åt vi resterna och kompletterade med varsitt stekt ägg. Det passade väldigt bra och kan gott finnas med som serveringsförslag. Idag kom smaken ännu mer till sin rätt och det kändes att Timjan är en viktig krydda!
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Timjan är gott, det använder jag ofta och har färsk i trädgården.
Jag tog frusen Timjan ur trädgården… vi har -1 grad.
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Det har varit nattfröst här med.
Jag har aldrig varit förtjust i varken lamm eller fårkött och det beror på att när jag var i tonåren bodde jag i fosterhem i Jämtland. Den familjen hade får och varje höst serverades får i kål, en rätt som jag kväljdes av att äta. Men där fick man höra att man var bortskämd om man inte åt maten som serverades på bordet. Jag bestämde mig då att när jag blir stor ska jag aldrig äta får mer, ej heller ge det till mina barn. Det löftet har jag hållt.
Jag har alltid varit feg att smaka något nytt eftersom jag varit rädd att inte tycka om det och jag kan för mitt liv inte svälja något som smakar illa och spotta ut bland folk gör man bara inte.
I går köpte jag lammfärs för att pröva dessa biffar, jag kände mig riktigt modig och skulle det nu vara så att jag inte tyckte om det så har jag två fyrbenta slasktrattar vilka säkerligen skulle uppskatta lammbiffar.
Jag gjorde som Margareta skrivit men uteslöt timja och oregano och biffarna blev jättegoda. Min bästa vännina älskar lamm men hade aldrig ätit färs och detta gillade hon skarpt.
Tyvärr ingenting kvar till slasktrattarna. Mycket gott, jag kommer laga detta igen. Man är aldrig för gammal att lära om.
Det tar jag som en komplimang!
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Gjorde dessa biffar till middag igår och hade hoppats på en matlåda, men icke, allt tog slut, soprent på faten, vi är ju storätare alla i familjen, så denna sats räckte till tre personer, men gud så gott.
Skorpan - vad kul att ni gillade dom - komplettera med stekta ägg nästa gång - det gjorde vi när vi åt resterna och det var perfekt till.
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Tack för tipset, jag bara älskar ägg, börjar i och för sig tröttna lite på kokta då det har blivit frukost i ca två veckor.
Jag har ätit 2-3 kokta mosade ägg med smör varje morgon i snart tio månader och jag har fortfarande inte tröttnat!
Inte jag heller, alltså tröttnat på ägg + smör.
Idag är det dags igen för lammfärsbiffarna
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Tack Margareta, detta ska vi äta till middag i morgon har vi bestämt! Mums!
Snabblagat är min melodi och jag har ett gräsbetat lamm i frysen… bara att tina färsen och sätta igång.
/Margareta
/Margareta
LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se
Tack för tipset, detta ska absolut provas. Bokmärker!