Annons:
Etikettrecept-snabblagat
Läst 12798 ggr
Margareta
11/13/07, 8:37 PM

Enkla lammfärsbiffar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Jag vill äta mer gräsbetade lamm - men trodde det var krångligt att laga till. Idag gjorde vi enkla färsbiffar som var både snabblagade och goda. Det kommer att bli fler gånger.

  • 1 hackad gul lök
  • 1 msk curry
  • 400g lammfärs
  • 2 hackade vitlöksklyftor
  • 3 dl vispgrädde 40%
  • 1 msk fransk senap
  • örtkryddor (timjan & oregano blev det idag)
  • 1 tsk salt
  • smör till stekning

Min matlagning är enkel. Inga recept i den mening att jag själv lagar mat efter dem. Jag läser kokböcker som skönlitteratur. Jag hämtar inspiration och testar vilka smaker som passar ihop. Curry och fransk senap testade jag första gången idag och det blev så lyckat att jag vill dela med mig.

I lammrecept står det ofta om örtkryddor. Idag hade jag timjan ute i en frusen rabatt och oregano i en burk, därför fick det bli så. Var inte rädd för att testa. Låt inte bli att laga för att någonting fattas. Gillar Du vitlök - ta en klyfta till. Tycker Du bättre om röd lök eller purjo - så tar du det istället. Jag tog en msk fransk senap och det kunde varit lite till. Vi har en smaksatt fransk senap - nästa gång kanske jag testar den.

Det enda jag är försiktig med är salt - för mycket salt går inte att reparera och för lite är ingen fara - man kan alltid salta efter.

Använd fantasin och låt inte recepten styra för mycket - låt dem bara vara en guide in i matlagningsgalaxen.

Medan löken sakta stekte i smör och curry (ca 4 minuter) hackade jag vitlöksklyftor och repade timjanbladen från kvistarna.

Jag rörde ihop allt med färsen och hällde dit den stekta löken när den var klar.

Eftersom det var currysörja i stekpannan diskade jag den innan jag stekte biffarna, för att det inte skulle bränna fast. Grädden i smeten smälter ut så det behövs inte mycket smör till stekningen, men lite smält smör på biffarna är alltid gott.

Biffarna stektes på medelhög värme, så pass att det fräser lite försiktigt i pannan. När kanten var lite gråaktig och halvklar - vände jag dem och stekte andra sidan lika länge. Känner man sig osäker är det bara att peta lite i mitten och se att det inte längre är rött.

Jag åt dem  en liten klick Creme Fraiche 34% och de var ljuvligt goda.

18:00 Klara färdiga gå…!

18:00 Klara färdiga gå…!

18:10 Stek den hackade löken i smör och curry

18:10 Stek den hackade löken i smör och curry

18:15 Blanda den stekta löken och alla övriga ingredienser i färsen

18:15 Blanda den stekta löken och alla övriga ingredienser i färsen

18:17 Klicka ner biffar i stekpannan

18:17 Klicka ner biffar i stekpannan

18:25 Första omgången färdiga

18:25 Första omgången färdiga

Av: Margareta

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Margareta'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Margareta', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-11-13

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Mervi
11/13/07, 9:39 PM
#8

Låter jättegott Margareta. Detta skall jag laga. Jag brukar göra lammfärsbullar ibland, det är jättegott.

Margareta
11/13/07, 11:33 PM
#9

Glömde skriva att jag fick ihop 12 biffar av denna smet, inte jättestora men 2 var lagom för mig till middag.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

odezza
11/14/07, 12:09 PM
#10

Jag älskar lammfärs! Ska testa detta någon gång! Räcka ut tungan

"still lost in space and time"

Margareta
11/14/07, 6:53 PM
#11

Idag åt vi resterna och kompletterade med varsitt stekt ägg. Det passade väldigt bra och kan gott finnas med som serveringsförslag. Idag kom smaken ännu mer till sin rätt och det kändes att Timjan är en viktig krydda!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Mervi
11/14/07, 10:23 PM
#12

Timjan är gott, det använder jag ofta och har färsk i trädgården.

Margareta
11/14/07, 10:50 PM
#13

Jag tog frusen Timjan ur trädgården… vi har -1 grad.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Mervi
11/14/07, 10:51 PM
#14

Skrattande Det har varit nattfröst här med.

Mona-Stina
11/15/07, 6:10 PM
#15

Jag har aldrig varit förtjust i varken lamm eller fårkött och det beror på att när jag var i tonåren bodde jag i fosterhem i Jämtland. Den familjen hade får och varje höst serverades får i kål, en rätt som jag kväljdes av att äta. Men där fick man höra att man var bortskämd om man inte åt maten som serverades på bordet. Jag bestämde mig då att när jag blir stor ska jag aldrig äta får mer, ej heller ge det till mina barn. Det löftet har jag hållt.

Jag har alltid varit feg att smaka något nytt eftersom jag varit rädd att inte tycka om det och jag kan för mitt liv inte svälja något som smakar illa och spotta ut bland folk gör man bara inte.

I går köpte jag lammfärs för att pröva dessa biffar, jag kände mig riktigt modig och skulle det nu vara så att jag inte tyckte om det så har jag två fyrbenta slasktrattar vilka säkerligen skulle uppskatta lammbiffar.

Jag gjorde som Margareta skrivit men uteslöt timja och oregano och biffarna blev jättegoda. Min bästa vännina älskar lamm men hade aldrig ätit färs och detta gillade hon skarpt.

Tyvärr ingenting kvar till slasktrattarna. Mycket gott, jag kommer laga detta igen. Man är aldrig för gammal att lära om.

Margareta
11/15/07, 6:15 PM
#16

Flört Det tar jag som en komplimang!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Skorpan6810
11/16/07, 8:40 AM
#17

Gjorde dessa biffar till middag igår och hade hoppats på en matlåda, men icke, allt tog slut, soprent på faten, vi är ju storätare alla i familjen, så denna sats räckte till tre personer, men gud så gott.

Margareta
11/16/07, 9:19 AM
#18

Skorpan - vad kul att ni gillade dom - komplettera med stekta ägg nästa gång - det gjorde vi när vi åt resterna och det var perfekt till.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Skorpan6810
11/16/07, 9:48 AM
#19

Tack för tipset, jag bara älskar ägg, börjar i och för sig tröttna lite på kokta då det har blivit frukost i ca två veckor.

marimu
11/16/07, 10:16 AM
#20

Jag har ätit 2-3 kokta mosade ägg med smör varje morgon i snart tio månader och jag har fortfarande inte tröttnat! Skrattande

Annons:
Mervi
11/16/07, 10:51 AM
#21

Inte jag heller, alltså tröttnat på ägg + smör.

Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
Margareta
6/1/08, 9:47 PM
#24

Idag är det dags igen för lammfärsbiffarna

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

MiaKia
6/2/08, 12:15 AM
#25

Tack Margareta, detta ska vi äta till middag i morgon har vi bestämt! Mums!

Denna kommentar har tagits bort.
Margareta
3/31/09, 10:04 PM
#27

Snabblagat är min melodi och jag har ett gräsbetat lamm i frysen… bara att tina färsen och sätta igång.

/Margareta

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
[iovis]
3/31/09, 10:08 PM
#28

Tack för tipset, detta ska absolut provas. Bokmärker!

Upp till toppen
Annons: