Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Recept

Leverbiffar

2007-11-27 18:19 #0 av: Mona-Stina

Lever är nyttigt och man bör äta det ofta. Här ett recept på biffar/plättar för de som inte vill ha den fräna smaken.

 

Jag är inte förtjust i lever, smaken är det inget större fel på utan det är konsistensen, lite mjölig och torr. En del lever smakar också lite fränt för mitt tycke. Mina föräldrar fick mig att äta den nyttiga levern genom att göra leverbiffar, då blev det en helt annan konsistens och dessutom var de mildare i smaken.

Här har jag försökt modifierat mammas recept så det fungerar för LCHF-are. Resultatet blev riktigt lyckat och barndomens smakförnimmelser gjorde sig påminda.

Jag har använt kycklinglever, min mor använde nötlever vilket också går lika bra.

 

  • Av: Mona-Stina

  • Datum för publicering

    • 2007-11-27
     

    Börja med att ta fram alla ingredienser.

    • 450g lever
    • Två ägg
    • En medelstor gul lök
    • ½ dl vispgrädde
    • Spad från ansjovis
    • Salt och vitpeppar

    Jag började med att hacka den gula löken. Min mor malde allt i köttkvarn så då behövdes den inte hackas, jag tänker använda stavmixern.

    Därefter blandade jag kycklinglever och den hackade löken i en bunke.

    Använder man nötlever bör man nog skära den i lite mindre bitar först.

    Tillsatte vispgrädden. Vispgrädde fanns inte i mors recept, hon använde rå potatis som hon malde ner. Vi använder ju inte potatis så här får det bli vispgrädde som gör leversmaken lite mildare.

    Fortsatte med äggen.

    Ansjovisspadet. Jag vet att mor använde själva fisken men jag nöjer mig med spadet, ungefär ett par matskedar. Det ger god smak.

    Salt och vitpeppar efter behag, sedan blandade jag alltihopa med stavmixer.

    En slät rosafärgad smet, konsistensen som till pannkaka ungefär.

    Biffarna kräver ganska mycket smör i pannan men det är absolut inget vi har något emot.

    När smöret tystnat sänkte jag plattan ett steg och skopade upp ungefär som plättar. Smeten är ganska lös och rinner ut lite.

     

    Vände och stekte på andra sidan.

    Smaklig måltid.

    Riktigt gott blev det.

    Till min väninna serverade jag lingonsylt och potatis, själv nöjde jag mig med lite lättkokt blomkål.

    Såsen är bara en skvätt grädde och lite mer av ansjovisspadet som jag stekt ur pannan med. För den som äter grönt kan jag rekommendera rårivna morötter med pressad citron över.

    Anmäl
    2007-11-27 18:44 #3 av: Pasi

    Fint gjord artikel som vanligt!Glad

    Anmäl
    2007-11-27 18:57 #4 av: Margareta

    Helt suveränt - jag älskar lever!

    /Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
    Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
    Vägen till 65

    Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
    ut LCHF-magasinet.
    http://www.lchfmagasinet.se

    Anmäl
    2007-11-27 19:29 #6 av: Mervi

    Jättefint. Mona-Stina tror du man man steka biffarna på plättjärnet, då blir det små runda biffar. Kanske lättare att handskas med.

    Jag kommer absolut prova detta. 

    Anmäl
    2007-11-27 19:31 #7 av: Mona-Stina

    Precis min tanke Mervi då jag stekte dom. Plättjärnet måste bli perfekt.

    Kom ihåg att smöra ordentligt bara... man kanske skulle kunna smälta lite smör och ha i smeten som till pannkaka och plättar.

    Det ska jag prova nästa gång.

    Mannen åt dom kalla i kväll, han gav mig tummen upp. " Kanongoda!" var kommentaren.  Skrattande

    Anmäl
    2007-11-27 19:31 #8 av: Mervi

    Det måste jag prova. Jag har lever i frysen så det får bli en dag, kanske nästa vecka.

    Anmäl
    2007-11-27 21:02 #9 av: virrirren

    Kanon Mona-lisa.Jag vet att jag måste börja äte lever.Kanske någon som har recept på levergryta med grädde o bacon.

    Anmäl
    2007-11-27 22:23 #10 av: anki1

    Bokmärker detta. Jag bara måste prova. Jag längtar efter lever, min familj tycker inte om det. Jag får nöja mej med leverpastej. Tycker dock att smeten verkar lite väl lös, så jag prövar nog med att minska på vätskan när jag gör den.

    Anmäl
    2007-11-27 22:25 #11 av: Pasi

    Den blir alltid lös...men stelnar i pannan. Jag brukar göra smeten ännu lösare, 2 dl grädde....Räcka ut tungan

    Anmäl
    2007-11-28 14:50 #12 av: asagasa

    Kan man göra detta på leverfärs som jag såg i affären, eller ska det finfördelas ännu mer kanske?

    Anmäl
    2007-11-28 18:14 #13 av: Mona-Stina

    Du kan göra den på leverfärs, min mor malde allt i köttkvarnen så färdig färs går alldeles utmärkt.

    Anmäl
    2007-11-28 18:40 #14 av: Gittanglad
    Jättebra leverrecept! men en stillsam fråga - hur bokmärker jag bra recept? Lövbiffreceptet som jag läste häromdagen skulle jag också vilja bokmärka. Jag har lagat det receptet två gånger redan!
    Anmäl
    2007-11-28 18:46 #15 av: Pasi

    Klicka på "Bokmärk" överst på sidan (scrolla upp)

    Anmäl
    2007-11-30 14:58 #16 av: venuseva

    Undrar om jag kan hälla smeten i en ugnsform och baka det som en platt kaka som jag delar upp när den är färdiggräddad?  Borde väl gå, vad tror du?

    Anmäl
    2007-11-30 17:09 #17 av: Mona-Stina

    Har faktiskt ingen aning, det blir nog inte lika god stekskorpa på undersidan.

    Du kan väl steka dom som pannkakor.

    Anmäl
    2007-11-30 17:57 #18 av: starhawk

    Varför inte pröve en plättlagg, det borde bli perfekt

    Värd för Cykel iFokus och Knivtillverkning  Läderslöjd och Snickeri iFokus

    Anmäl
    2007-11-30 18:00 #19 av: starhawk

    Frågan äe bara hur jag skulle få till dom, har ingen stavmixer, bara en matberedare

    Värd för Cykel iFokus och Knivtillverkning  Läderslöjd och Snickeri iFokus

    Anmäl
    2007-11-30 18:18 #20 av: Mona-Stina

    Det går bra i matberedaren också med kniven, eller köttkvarn.

    Anmäl
    2007-12-01 01:51 #21 av: venuseva

    Vill helst slippa steka mat, därför frågade jag.

    Får väl prova mig fram.

    Men fn säljs bara nötlever i stora förpackningar 700gr och den stilen och undrar så vem som är köpare av de förpackningarna när det nästan bara bor ensamstående människor i mitt område.

    Längtar efter kalvlever som jag inte sätt på jättelänge.  

    Anmäl
    2007-12-01 01:57 #22 av: Pasi

    #16 venuseva - Jag tycker inte om stekskorpa på lever då det blir en lite bitter smak!
    Provade leverbiff blandat med hälften färs en gång i form och det funkade bra....troligen fungerar ren leverbiff precis lika bra....mao en kanonbra idé!

    Anmäl
    2007-12-03 11:17 #23 av: Margareta

    Borde testas i alla fall...

    /Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
    Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
    Vägen till 65

    Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
    ut LCHF-magasinet.
    http://www.lchfmagasinet.se

    Anmäl
    2007-12-10 18:34 #24 av: mumsan

    Ska pröva receptet men utan anjovis som jag absolut inte gillar. det måste väl gå bra. Har börjat äta lever igen eftr många års uppehåll.

    Anmäl
    2007-12-11 11:00 #25 av: asagasa

    Köpte kalvlever igår, ska nog testa detta!! Det börjar ju bli nästan lite tråkigt med stekt lever och gräddsås, bra med lite variation!!

    Anmäl
    2008-01-09 17:50 #26 av: britt-maria

    Jag har nån gång blandat i några msk quinoafrön och det tycker jag också att har funkat bra.

    Anmäl
    2008-01-09 19:31 #27 av: MaMaMade

    Jag har lagt in mitt recpet på "leverhalvblodsbiffar" i min dagbok. Där har jag också ett recept på en smarrig kycklinglevergryta.

    Anmäl
    2008-02-02 11:20 #28 av: Margareta

    Någon frågade efter lever

    /Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
    Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
    Vägen till 65

    Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
    ut LCHF-magasinet.
    http://www.lchfmagasinet.se

    Anmäl
    2008-02-02 11:47 #29 av: aase-andersson

    När grill säsongen börjar kan man med fördel lägga in lever i egen marinad och grilla den. men säkrast sist efter fam kött för minst tjat om denna lever!!

     

    Anmäl
    2008-05-17 23:18 #30 av: Margareta

    Jag är väldigt förtjust i lever - men har aldrig testat att grilla den - varför inte?

    /Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
    Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
    Vägen till 65

    Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
    ut LCHF-magasinet.
    http://www.lchfmagasinet.se

    Anmäl
    2008-05-18 12:49 #31 av: Aniara4

    Det här ska jag testa sen, jag tycker verkligen inte om lever men jobbar på att lära mig.

    Igår gjorde jag en gryta på kycklinglever, kassler (med glutamat i tyvärr, slarvade med att läsa det finstilta Ledsen), champinjoner, lök, grädde och sen ännu mer glutamat, oxfond med rödvinssmak. Finklippt knaperstekt bacon ovanpå och lite lingon från frysen. Pojkvännen åt potatis till och jag blomkål. Det gick ner!

    Jag har sån tur att min pojkvän gillar lever, och då blir jag mer motiverad att testa det när han är här. Så nästa gång blir det leverbiffar, kanske blandat med köttfärs. Jag tror min mamma brukade blanda när jag var liten, och jag tyckte det var gott!

    Anmäl
    2008-05-18 14:35 #32 av: Ians

    Nu blir min make glad han älskar lever!

    Ska verkligen pröva detta recept. Familjen får potatis och av Blomkålen till. De e inte alls svårt att kombinera min Lch stil med familjens behov. lite potatis eller pasta till dem som äter det och så e de helt ok för alla.

    Anmäl
    2008-05-18 15:26 #33 av: nobban7

    Bokmärkt!

    Anmäl
    2008-05-18 20:55 #34 av: JohanBaltic
    leverbiff.pdf

    #0 Strålande - jag tycker om lever, familjen äter den, jag ska göra denna till veckan. Hade glömt bort leverbiff  -det fick man ju som barn titt som tätt, med gräddsås, potatis och lingonsylt - mums var det.

    Tog mig friheten att göra en PDF av denna också - kredit till Mona - Stina. En PDF gör den lätt att sprida till vänner och bekanta. Säg till om du inte vill att jag ska göra det med dina recept så slutar jag.

    Anmäl
    2008-05-18 22:16 #35 av: Mona-Stina

    Det är helt okay.

    Anmäl
    2008-06-21 01:05 #36 av: Margareta

    Jättebra

    /Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
    Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
    Vägen till 65

    Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
    ut LCHF-magasinet.
    http://www.lchfmagasinet.se

    Anmäl
    2008-06-21 01:08 #37 av: Margareta

    Jag testade med nötlever och tyvärr - jag fixar inte det längre - kycklinglever däremot går utmärkt.

    /Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
    Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
    Vägen till 65

    Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
    ut LCHF-magasinet.
    http://www.lchfmagasinet.se

    Anmäl
    2008-08-12 23:22 #38 av: Caena

    putt.. mer lever till folket!

    jag har saknat leverbiff jättemycket sedan jag läste GI-NOLL... 
    har tänkt försöka göra egna sedan jag flyttade hemifrån, men har dragit på det, mammas mat är ju fortfarande bäst. 

    men ett rätt lyckat recept blev det.. blandade dock i 150 gr fläskfärs, och gjorde på nötlever istället. blev gott.. e dock van vid älglever.. =)
    hade inte heller någon ansjovisspad. utan tog lite fransk senap.

    blev dock lite okryddat.. mamma rekomenderade starkt med peppar, salt och MEJRAM..

    saknade också lingonsylten till, även om jag e en som inte tycker om lingonsylt.. men till leverbiff ska det vara lingon!!

    Anmäl
    2008-08-13 01:28 #39 av: Pasi

    #38 Lingonsylt till leverbiff!?Skrikandes
    Måste vara en typisk svensk ovana....i finland är man inte så förtjust (el var det inte förr) i att äta söt mat.Flört

    Håller med din mor....vitpeppar är den ultimata kryddan för lever ( och lök såklart).

    Anmäl
    2008-08-14 01:17 #40 av: Caena

    #38 Pasi
    hay! min mamma säger också att lingonsylt ska höra till måltiden.. fast hon vill ju allra helst ha potatis också.. (fast hon har också valt bort kolhydraterna.. - till största delen) tack Airam för detta!
    bloggen visade mamma att det fanns mååånga rätter an kan göra gott utan kolhydrater..  


    vitpeppar glömde jag nog, tar efter far- svartpeppar..

    Anmäl
    2009-03-17 16:58 #41 av: ariaam

    Kanon recept, bokmärker! Neej, vi finländare föredrar mat som inte är så sött!! Finsk husmankost mmmmmmmm..nåväl, har blivit fakir nu så nu kör vi på den linjen!!Flört

    Anmäl
    2009-03-17 17:01 #42 av: Maja2

    mmmmm..... bokmärker! Skrattande

    Anmäl
    2009-03-19 11:07 #43 av: Margareta

    Skrattande

    /Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
    Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
    Vägen till 65

    Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
    ut LCHF-magasinet.
    http://www.lchfmagasinet.se

    Anmäl
    2009-04-05 12:58 #44 av: [iovis]

    Ropen skalla för folkhälsan : Mer lever till lchf-folket! Tack för ett jättefint recept, bokmärker.

    Anmäl

    Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.