Annons:
Etikettrecept
Läst 94334 ggr
Margareta
2007-11-14 18:36

Pappas Béarnaise-sås

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Mona-Stina har bidragit med ett fantastiskt recept på Béarnaise-sås

Hemgjord Béarnaise-sås på pappas sätt.

Min pappa var stamanställd kock i svenska flottan, för honom existerade inte ordet halvfabrikat. Den här såsen lärde han mig och jag har provat färdiga såser men inte funnit att de smakat lika gott som denna, dessutom slipper man alla konstiga tillsatser när man gör den själv.

Det är alls inte svårt, man behöver inte vispa som en galning, klarar jag det med min arbetsskada i nacke och armar så klarar vem som helst det. Jag har gjorde såsen tusen gånger och den har aldrig skurit sig. Satsen blir ungefär 3 dl sås.

Av: Mona-Stina

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Mona-Stina'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Mona-Stina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-11-14

Börja med att ta fram alla ingredienser.

  • 150g smör
  • 7 vitpepparkorn
  • Persilja och/eventuellt dragon
  • 4 Scharlottenlökar
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 3 Ägg-gulor
  • Ca 1 dl vatten

Smält smöret och ställ det åt sidan för att svalna.

Krossa vitpepparn med bladet på en kniv och hacka löken fint, lägg det tillsammans med vatten, persilja och vinäger i en liten rostfri kastrull (aluminium kan missfärga såsen). Låt alltsammans koka ihop tills endast ungefär en halvdeciliter återstår.

Under tiden kan man hacka dragon och/eller persilja, man väljer vad man tycker om.

Själv föredrar jag dragon.

Sätt också en större kastrull på spisen och koka upp vatten till vattenbadet.

När vätskan minskat silar man av lök och kryddor, därefter slår man tillbaka den i kastrullen.

Den lilla kastrullen sätts ner i vattenbadet, vattnet ska inte koka, bara sjuda.

Tillsätt äggen under vispning ett i taget och fortsätt vispa tills det tjocknar.

Det behövs alltså inte vispas febrilt, det räcker i en jämn lugn takt.

Därefter drar man av kastrullerna från värmen och tillsätter det avsvalnade smälta smöret i en smal stråle, under vispning på samma sätt som med äggen.

Avslutningsvis tillsätts de hackade kryddorna, smaka och tillsätt eventuellt mer vinäger om ni vill ha en skarpare smak. Lite salt kanske också behövs.

Bea-sås kan ätas till det mesta för att få upp fetthalten på portionen.

I dag hade jag kyckling, stekt i stekpåse.

Vad man dricker till bestämmer man själv men jag dricker alltid te till maten.

Här på iFokus har jag fått tipset om rött te, just detta är smaksatt med vanilj och har blivit en ny favorit. En dessertsked kokosolja med smak tillsätts.

Såsen som blir över slår jag i en rendiskad glasburk, den får svalna och innan den åker in i kylen sätts lock på.

Den klarar att värmas på i micron och håller sig färsk alla gånger en vecka med tillslutet lock.

Den är även god att äta rumstempererad.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Margareta
2007-11-14 18:41
#1

Jättetack Mona-Stina - nu kommer även jag att våga mig på hemgjord Béarnaise!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Mona-Stina
2007-11-14 19:00
#2

Gott!

WiktZac
2007-11-14 19:07
#3

Bea är från början en kall sås, så den fungerar alltid superbt som kallt tillbehör till ex lite grillat kött. Smörsmaken som äkta bea ger går inte av för hackor!

Om olyckan skulle vara framme och såsen skär sig så går det att reparera genom att kasta i en isbit och vispa som besatt! :o)

//Zac

Gozan
2007-11-14 20:12
#4

åhh.. är det inte svårare än så….

nu blir det bea-sås i helgen.. hemlagad… tack för receptet!

Rita-S
2007-11-14 20:17
#5

Och beasås funkar hur bra som dip till ost, broccoli och paprika ;)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Mervi
2007-11-14 22:25
#6

Detta måste också prövas, tack!

Annons:
venuseva
2007-11-14 22:28
#7

Låter jättebra och enkelt, men undrar över mängd dragon och persilja?

anki1
2007-11-14 22:34
#8

Jag vågar nog oxå. har gjort holladaisesås med lyckat resultat. Det var inte så svårt.

Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Mona-Stina
2007-11-14 22:56
#9

#7 Beror lite på tycke och smak. Ungefär fyra-fem kvistar av varje brukar jag låta koka med.

Beppe
2007-11-18 23:48
#10

Aaahhh… Tack så mycket. Bra föklarat o bra bilder också. Skall absolut testas.

zeretki
2007-11-18 23:54
#11

Kan man frysa såsen?

Tilda-T
2007-11-19 00:05
#12

Jag gjorde en dubbel sats av denna sås i fredags och tyckte att den blev en aning vinägerstark. Nästa gång ska jag ta lite mindre med vinäger.

Den var faktiskt godare kall.

Man kan reparera en skuren bea med lite kallt vatten det behöver inte vara en isbit.

Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!

Mona-Stina
2007-11-19 00:06
#13

Det vet jag faktiskt inte, för mig går den åt på en vecka och då har jag den i kylen.

Någon annan kanske vet om den går att frysa.

Annons:
Tilda-T
2007-11-19 00:46
#14

Det säljs djupfryst bea inom storkök men jag har inte någon erfarenhet av den. Skulle tro att det går men att man måste vara ytterst varsam när man värmer den igen.

Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!

MiaP
2007-11-19 00:54
#15

Hemgjort Bea går inte att frysa.

korseett
2007-11-19 11:43
#16

den här vill jag testa omgående! Vilka fina recept du gör! Och hälsa pappa och tacka

Tilda-T
2007-11-19 11:55
#17

OK så vet jag det!

Det enda man ska ångra är sådant man inte har gjort!

Mona-Stina
2007-11-19 11:58
#18

#16 Pappa finns tyvärr inte längre, han har varit borta i över tio år.

Han lärde mig mycket i matlagningsväg och ibland känner jag faktiskt hur han är med och tittar över min axel när jag lagar mat.

Lite lustigt faktiskt, många gånger när jag var yngre ringde jag till honom och frågade hur mycket jag skulle ta av det ena eller andra. Standardsvaret var: "Tja, ta en näve ungefär." Skillnaden var att jag lagade till högst fyra personer… pappa till fyrtio. Mina nävar var dessutom betydligt mindre än pappas.  Flört

Han är saknad… det är han.

korseett
2007-11-19 12:07
#19

Hälsa och tacka iallafall- det hör han även om han är på andra sidan. de hör och vet allt de uschlingarna *fniss* Jag brukar prata högt med mina avlidna nära och kära

Margareta
2007-11-21 18:41
#20

Efterlyst tråd…

ALLA recept med foton finns under Artikelfliken

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
SillyZones
2008-01-22 10:31
#21

Nu har jag lagat såsen.. underbar!!! Tack!

Mvh/Jessica

Jessica, Sajtvärd på Norsk Skogkatt ifokus
S*SillyZone´s Norsk Skogkatt

SillyZones
2008-01-22 17:56
#22

Näää, har jag gjort något fel?? Efter att såsen stått i kylen över dagen har den totalt förändrat konsistens till något som påminner om grynigt smör, men definitivt inte bearnaisesås. Ska det verkligen vara såhär, eller vad jag gjort för fel?

Mvh/Jessica

Jessica, Sajtvärd på Norsk Skogkatt ifokus
S*SillyZone´s Norsk Skogkatt

avant
2008-01-22 18:24
#23

#22 Du har inte för kallt i kylskåpet så att såsen har börjat att frysa?

SillyZones
2008-01-22 18:42
#24

#23 Nej, inget annat har frusit.

Jessica, Sajtvärd på Norsk Skogkatt ifokus
S*SillyZone´s Norsk Skogkatt

[Karro]
2008-01-22 22:39
#25

Hmm….. står någonstans på forumet hur du kan göra när såsen beter sig så. Tror inte du har gjort något fel SillyZones!

Lynxx
2008-02-03 18:26
#26

Tack Mona-Stina! Skrattande

Alltid lika kul att hitta recepet på hemlagat - så man slipper alla onödiga tillstser!

Margareta
2008-02-03 18:43
#27

Den såsen är underbart god!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
BoelLouise
2008-04-08 14:38
#28

tack för bra recept

Margareta
2008-05-17 23:16
#29

Har ni testat? Det är jättegott!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Margareta
2008-06-21 01:09
#30

Plockar fram den här såsen igen - underbar under grillsäsongen!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

[Karro]
2008-06-22 01:25
#31

Någon gång ska jag  våga mig på att göra egen

efter att man har läst innehållsförteckningen på den köpta…….

Neeelia
2008-06-22 02:44
#32

jag ska iaf prova så fort jag har ingredienserna till det :)

Fricko
2008-06-22 10:37
#33

Jag provade igår. Fantastisk! Tack för reseptet. Misslyckades dock första gången. Jag lät äggen tjockna för mycket innan jag hällde i smöret. Besviken, men när jag analyserat det hela och förmodade att det nog var det som var felet så provade jag igen och den blev verkligen god. Nu har jag en burk i kylen. Funkar lika bra kall.

Summertime
2008-06-22 11:34
#34

Varför den frös så var det för kalt i kylen. smör stelnar i kyla. och man ska inte spara bea i en hel vecka för bakterierna det var därför man slutade att ha hemma gjord på restaurang när retauranger gör egen i dag så andvänder de en så kallad såsbas en olja och den stelnar inte.Men går inte att köpa som konsument och smör är bättre än olja!!!!!

Att fryta bea går hur bra som helst he den i is kuber plocka fram som bea smör perfekt till grillat fuckar sompersiljesmör smälter härlit men med godare smak….

Annons:
Magica1970
2008-06-22 12:31
#35

Tack för receptet! Bokmärkt :D

kalleankasmormor
2008-06-22 12:43
#36

Denna goda sås är ännu enklare att göra i matberedare!

Häll äggulorna i en matberedare och häll försiktigt ner vätskan, samtidigt som matberedaren är igång. Därefter häller du ner det smälta smöret i en fin stråle. jag har aldrig misslyckats med hemlagad bea eller hollandaise sedan jag började använda matberedare. Snabbt går det också!

godivaex
2008-08-30 21:30
#37

Tack för receptet, blev kanon trots att jag bara hade gul lök hemma. Kryddade lite extra med några droppar vinäger och salt. Nästa gång ska jag ha i mer dragon (persilja hade jag inte heller i)

Tack!

MimLan
2008-09-04 15:15
#38

Avdelningen man tager vad man haver: mitt första försök alldeles nyss skar sig, äggen tjocknade antagligen alldeles för mycket. Det hjälpte inte med en skvätt iskallt vatten och isbitar har jag aldrig så jag blev konfunderad över hur jag skulle rädda eländet. Hittade en liten vispgrädde-tetra i frysen, satte den i kastrullen och började veva runt. Funkade finemang!

För er som också gör den för första gången, är det värt att inte bekymra sig om att den inte verkar tjockna tillräckligt. Det kommer när den fått vila/svalna tillräckligt.

Annica38
2008-11-25 11:14
#39

Har ätit lchf sen i somras och har hela tiden längtat efter bea-sås till de goda biffarna.

Hittar inte Lohmanders här i Finland (och inte någon annan bra heller) och har inte vågat mig på att göra egen.

Men igår tog jag äntligen mod till mig och följde Mona-Stinas recept och fick hjälp av de fina bilderna.

Oh my good! I am in heaven! Oskyldig

SSSÅÅÅÅÅÅÅÅÅ GOOOOTTTTTTTTTTT! Tungan ute

Tusen tack Mona-Stina! Du har fått mig att bli nyfrälst på lchf igen! Skrattande

Och inte var det alls svårt heller!

Enda nackdelen var att min dotter (5 år) tyckte det luktade illa när jag kokade vinägern. Men det får hon stå ut med, för nu ska mamma njuta! Glad

paltkoma
2008-12-07 18:41
#40

Ett tips om den skär sig!

Jag misslyckades brutalt med mitt första försök, försökte rädda den genom att vispa ner ytterligare en äggula men det funkade inte alls. Provade sedan isbitstricket men inte heller det lyckades.

Jag lät såsen då svalna en stund på balkongen (kylen funkar säkert lika bra). Nu låg såsen i kastrullen i två helt skillda skikt och det såg rejält oaptitligt ut, så i ett sista desperat (hade inga fler ägg så jag var desperat) så tog jag fram mixerstaven och körde runt i såsen en stund och voila! En perfekt bearnaise!

Effie
2008-12-07 19:01
#41

Har också testat, för första gången i mitt liv. Det var ju hur lätt som helst. Fast vad då glasburk - det blev väl inget över!


Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Annons:
vargensmat
2008-12-07 19:20
#42

Detta ska provas - Tack Mona-Stina!

Margareta
2009-01-14 23:47
#43

Den här är väl värd att pröva!!!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Margareta
2009-01-17 12:03
#44

Jag gjorde dubbel sats och det räckte till glasburken och det är så vansinnigt gott att ha i kylen.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

EvilEye89
2009-01-25 22:28
#45

Tack Tack! här ska göras beasås! jag som verkligen saknat den såsen får nu äntligen den tillbaka! tack igen!

mariech
2009-01-25 22:48
#46

Ska prova att göra den med, trodde aldrig i mina dar att jag skulle börja laga så mycket mat med riktiga råvaror som jag gör idag.. Tack vare LHCF..Skrattande

Margareta
2009-01-25 22:56
#47

mariech - det trodde inte jag heller. Jag tyckte riktigt illa om att laga mat ett tag och vi åt mest halvfabrikat. Detta för att jag visste att jag blev sjuk var gång jag åt. Nu vet jag bättre - det var maten som gjorde mig sjuk och nu vet jag vilken mat som gör mig frisk.

Att laga mat med riktiga råvaror är roligt och det blir alltid gott och är svårt att misslyckas med. Kan det bli bättre när man dessutom känner sig friskare hela tiden?

Bearnaise var min favorit och jag har gjort massor av fettskrämda varianter under åren. Nu är det bara att frossa. Jag gjorde på 750g ekosmör idag!!!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Jenstone
2009-02-06 22:37
#48

denna gjorde jag nu ikväll men min bea blev väldigt rinnig, vad gjorde jag för fel? smaken va helt perfekt, bara de rinniga som va fel.

Annons:
[Pennylane1]
2009-02-06 22:55
#49

kanske smöret gick i för snabbt? Om man inte tar en tillräckligt fin stråle så att allt hinner gå ihop så kan det bli så tror jag

[Karro]
2009-02-06 23:04
#50

ååååh jag måste verkligen göra denna!!!

Margareta
2009-02-12 19:22
#51

Jag tror att äggen inte tjocknade tillräckligt innan du började sätta till smöret. Upp till 65-70grader ungefär kan det bli innan äggen skär sig/koagulerar.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Cissit
2009-02-12 21:21
#52

Har precis provat receptet. Såsen blev jättefin, såg jättegod ut, men det smakar rå äggula om den! Blev alldeles illamående :( Maken åt med god aptit men jag fick inte i mig speciellt mkt alls. Vad kan ha gott fel? Kryddningen var bra, men den råa äggulesmaken kom liksom i efterhand. Kan det vara så att jag inte värmde äggulesmeten tillräkligt? Eller ska det smaka så här? Inget kul alls att få kasta bort en stor klutt bea efter allt jobb, för det var jobbigt med allt vispande! :)

Margareta
2009-02-12 22:59
#53

Ja - du värmde inte smeten ordentligt.

Den skall nästan sjuda tills den tjocknat ordentligt (inte ens sjuda är alltså varmt men inte för varmt (ca 65-70grader) och absolut inte koka - då blir det omelett)

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Cissit
2009-02-12 23:34
#54

Jag tyckte den blev rejält tjock innan jag hade i smöret….och det kokade absolut inte, det var låg värme och länge (kramp i visparmen :) ) Så det var konstigt, men jag får prova igen och köra ännu längre, hur tjockt ska det vara?

Margareta
2009-02-13 00:00
#55

Som vaniljkräm ungefär

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Cissit
2009-02-13 13:18
#56

Hm, men då verkar det ju stämma…vad konstigt. Jag får göra ett nytt försök helt enkelt! Krydda lite extra kanske och låta det tjockna ännu mer. Är inte beredd att ge upp än!

Cissit
2009-02-16 18:26
#57

Förresten, har ni några tips på vad man kan göra med överbliven äggvita? Det blev ju ett stort glas fullt (gjorde dubbel sats) och det känns så onödigt att kasta. Går emot mina principer lite att kasta mat i onödan. Förr hade man ju slängt ihop lite maränger eller liknande, men det är ju inte direkt aktuellt längre :)

malaga
2009-02-19 22:50
#58

Blanda äggvitorna med en påse kokos. Vispa äggvitorna rör sen i kokosen. Ta en tesked klicka ut på plåt med smörpapper. In i ugnen 175 grader ca 20-30 min. beroende på hur hårda och bruna man vill ha. Jag vill ha knaprigt sist hade jag 9 vitor 200 gram kokos som stod inna i 45 min, de blev bruna och knapriga. Man kan även ta mindre vitor 4-6  lägg till 4-3-2 hela ägg så det blir 8. Med hela ägg i måste tiden vara kortare i ugnen annars blir de brända, högst 20 min. Jag äter dessa som godis på kvällarna eller till kaffet. Äter ca 60 gram per dag när jag blir sugen.

Muskrat
2009-02-21 20:21
#59

Min bea skar sig ock, löste det med lite turkisk yogurt och handvispen.

Margareta
2009-03-19 11:08
#60

Skrattande

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Caena
2009-03-19 23:00
#61

tycker det var mycket godare med kylskåpskall/rumstempererad än microuppvärmd.. 
suverän till hemmagjord korv..

ps. någon som vet vad standardsatsen VÄGER i slutändan?
försöker lägga in på minmat, men det blir ju helknas, har ju ätit av den så jag vet inte hur mycket den vägde från början..

[Pennylane1]
2009-03-19 23:28
#62

tja räknar man ihop ingredienserna (utom lök och kryddor som väl inte blir just någon vikt av eftersom de silas från så borde det bli ca 380 gram?

Annons:
Caena
2009-03-19 23:37
#63

iom att vinägern ska koka bort lite blir det kankse lite mindre dessutom.. ?
räknar på 370..

Bin555
2009-08-16 13:00
#64

Jag har aldrig gillat bea förut men tyckte att jag behövde någon sås till allt kött. Gjorde denna sås, hade inge vitvinsvinäger så jag tog äppelvinäger och använda basilika istället för dagon som jag ogillar.

Vad gott det blev! Den blev lite rinnig men smaken var underbar och inte särskilt svårt. Det svåra var ju att besluta när äggen var tillräckligt tjockna!

Jag är frälst och ska göra en ny sats i dag för att ha till mat i veckan.

goldcamilla
2009-08-16 13:04
#65

Tack för att du tog upp denna tråden igen Bin555, jag har inte läst den innan så nu skall jag verkligen försöka mig på detta.

Trrkek
2009-08-20 18:53
#66

Åh HERREGUD så gott det blev! Och enkelt!

eva-
2009-08-21 11:24
#67

jättebra beskrivning, nu kanske t o m jag kan sno ihop en bea:)

kan man använda rapsolja istället för smör? eller ta hälften smör hälften raps?

och är det ngn som provat att använda kokosolja istället?

Sindri
2009-08-22 00:06
#68

#67 Nej och åter nej! SMÖR!

Margareta
2009-08-22 00:13
#69

Äkta Bearnaise/Hollandaise är SMÖRSÅSER.

De man köper är ofta gjorda på rapsolja för det är mycket billigare och håller hur länge som helst (hur nyttigt är det?). För att såsen skall bli tjock och krämig krävs tillsatser som man glatt häller i.

Det är för att vi vill ha SMÖR och inga tillsatser vi gör den själv.

Den som nöjer sig med rapsolja kan lika gärna köpa.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
LeiThalia
2009-08-22 02:28
#70

Det här ser supergott och lätt ut! (lätt i den bemärkelsen att kanske jag kan göra den ;) )

Ska jag prova nu i helgen tror jag minsann!

Tack för receptet!

[GunillaR]
2009-08-22 02:38
#71

Jag älskar Bearnaise och även Hollandaise. Har gjort själv många gånger och visst får man vispa men vad gör det? Då arbetar man upp aptit under tiden man lagar maten.

Sen kan man hälla överbliven sås i glasburk och förvara i kylen till nästa dag, då man ställer den i sjudande vatten en stund.

Måste göra i morgon, blev så sugen Tungan ute

Bin555
2009-08-23 21:39
#72

Gjorde den för andra gången igår och använde elvispen. Med tanke på att jag inte gillade det alls förut så är det helt fantastiskt när jag säger: JAG KAN ÄTA BARA SÅSEN FÖR ATT DEN ÄR SÅ GOD!

Helen-76
2009-09-24 14:04
#73

Bokmärkt! Tack!!!

Hannah-
2010-01-09 16:02
#74

bea blir det ikväll med hel kyckling i ugnenTungan ute

rikpe190
2010-01-09 17:55
#75

Den här ska jag testa!

Margareta
2010-01-10 11:05
#76

Den är helt suverän - vi varierar smaksättningen så att det blir Hollandaise ibland och något kryddigare ibland.

Bearnaise står sig annars i alla sammanhang.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Wtn3
2010-01-22 13:34
#77

Nu har jag också gett mig på att prova denna, omständigt och mycket olika kastruller att hålla reda på, men slutresultatet gör att det absolut var värt det, det är f-n så mycket godare med smörbaserad bea än den som görs på olja. Och utan all omega 6.

rikpe190
2010-01-22 13:55
#78

Heh. Testade detta recept igår, och jag gjorde misstaget att avbryta vispandet för att springa till datorn och kolla receptet efter att jag hade hällt i gulorna. Så det skar sig såklart Rynkar på näsan

Men trots det var smaken absolut inget att klaga på! sååå mycket bättre än allt färdigköpt

cream
2010-01-26 16:04
#79

Testade nyss och det blev hur gott och bra som helst. Knorr kommer inte upp i en bråkdel av samma smak.. och det trots ett halvdussin smakförstärkare… Tack för receptet!

BoelLouise
2010-03-15 11:35
#80

Jag gav receptet till maken och det var första gången han gjorde bea-sås. Så glad och stolt! Tack för ett bra och fungerande recept!!! Kyss

Thaifood-Tahaan
2010-03-15 12:11
#81

Man kan använda sig utav det så kallade rosenprovet när man värmer på äggen. en träslev som man doppar och blåser på baksidan av den, då ska det bildas som en liten blomma när det är dags att börja strila i smöret. En del verkar tro att en bearnaise är en mayonaise som kör den kall i matberedaren. Bearnaise är en varm emulsions sås precis som mayo är en kall. Det är en fördel om alla ingredienser håller samma temp ungefär. At göra bearnaise är inte särskilt svårt, att göra en som är bra krävs en hel del övning. Lättaste sättet att rädda en bea som gått käpprätt, är med en ny ägg gula och ett stänk vatten i botten på en kastrull och sedan börja om från början och använda den skurna guckan som det vore fettet. Isbits tricket är oftast något man använder sig utav i beredskap om man ser att den håller på att skära sig.

MVH.

Kock en gång i tiden

emmos
2010-04-09 00:42
#82

Gjorde denna underbara bearnaise till middagen nu ikväll, sååå gott! Jag som annars älskat de färdiga såserna som man köpt, men denna va helt klart nya favoriten, och faktiskt inte så svårt att göra heller som jag trott tidigare, dock skar det sig när jag hällt i äggen men det räddade jag genom lite kallt vatten som jag rörde i bara, och det bler superbra.

Tack för ett bra recept! Jag kommer troligtvis inte att köpa färdigsås fler gånger :)

emmos
2010-04-09 16:01
#83

Idag när jag åt bearnaise-såsen, efter att den stått i kylen och utan att värma den något, hade den fått en lite konstigt konsistens, nästan lite "pulvrig" tyckte jag, någon som vet vad det kan bero på? Däremot så blev den "len" igen när jag hade den på det varma köttet. Kan det bero på att den skar sig igår och jag hällde i lite kallt vatten? (Se ovan inlägg)

Smaken var det absolut inget fel på iaf, mkt gott!

/ Emma

Annons:
SirfalasEmy
2010-04-09 17:09
#84

Åj, just det…det var ju här jag hittade receptet. Lika bra att kommentera nu så den hamnar lättillgänglig :) Gjorde efter ett annat recept förra veckan, men det blev inte bra. Denna har jag gjort en gång innan, men blev av med receptet. Gott var det iaf.

Wtn3
2010-04-09 18:31
#85

#83

Det är inte så lustigt, smör stelnar i kylen, så det är inget som blev "fel", den kommer som du märkte få tillbaka lenheten när man värmer upp den lite, genom att lägga den på varmt kött t ex.

emmos
2010-05-11 22:19
#86

Nu har jag gjort såsen ännu en gång, och lyckades utan att den skar sig, jippi! Blev riktigt krämig precis som den man köper.

MEN! När jag ställt fram den på bordet och skulle börja äta så såg det ut som det skar sig ändå, eller smöret separerade sig lite, utan att jag gjort nånting med den. Blev väldigt besviken iaf, trodde äntligen jag lyckats, hehe. Var det för att den kallnade för mycket eller vad hände?

Det är ju ingen fara egentligen när det bara är jag och sambon som äter, gott smakar det ju, men inte så trevligt om man skulle bjuda andra kanske.

/ Emma

Hannah-
2010-05-12 00:07
#87

beasås och kycklingTungan ute

matvraket-se
2010-05-12 00:44
#88

har den oerhörda förmånen att vara gift med en kock som kan slå en fabulöst god Bearnais! Vet att hon har lite Cayennepeppar i och alltid dragon.

Hanveden
2010-09-02 11:36
#89

Efterlyst tråd…

ALLA recept med foton finns under Artikelfliken

Med LCHF hälsningar  Cool .

willowpysen
2010-09-02 23:57
#90

Mmmmm det låter gott, måste prova!!!!

"En stund i taget - här & nu"

Annons:
[annalinnea]
2010-11-04 22:35
#91

Ja, nu är även jag övertalad och imorgon blir det till att gå och inhandla lök, kryddor och har vinäger. Jag har lyckats med att göra majonnäs vid ett tillfälle så det här ska väl inte vara omöjligt. Wish me luck!

[Karro]
2010-11-07 11:57
#92

har fortfarande inte gett mej på att göra egen men det börjar bli dax!

byggarn30
2011-03-10 23:29
#93

Hur blir såsen om man använder gullök istället för schallottenlök?

Margareta
2011-03-11 10:19
#94

Testa vetja - men jag tror jag använt vanlig lök i brist på "finlök" och att vi inte märkte skillnad.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

MissMullig
2011-04-05 19:16
#95

Något starkare i lök smaken men då kan man ju ta lite mindre lök

Elshira
2011-05-04 10:05
#96

Äntligen ett (till synes) gott recept på bea… Det ska helt klart testas!

Hakuna matata!

Brynhilde
2011-05-04 19:09
#97

Detta är den riktiga Bearnaise-såsen. Ett klassiskt recept.

Ser du att jag tappat nåt kilo... låt det ligga...

Annons:
froglet
2011-05-04 21:31
#98

Låter spännande nog att provas!

Margareta
2011-05-11 21:28
#99

Den är väldigt lätt att göra och vi gör den ofta (ibland som Hollandaise när det passar)

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

[Pennylane1]
2011-05-11 21:48
#100

fast inget med sharlottenlök är lätt att göra tycker jag, de är ju precis hopplösa med skal innuti och det är ett halvt elände att pilla bort och få tillräckligt kvar av de små uschlingarna. Hur ids ni krångla med det?

Margareta
2011-05-11 22:24
#101

#100 Det gör inget om skalet följer med. Jag silar lagen innan jag använder den till såsen.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

[Pennylane1]
2011-05-12 07:46
#102

ah! Bra tips där! Då kanske jag ska våga mig på det!!

Annica38
2011-06-10 09:39
#103

#100 Jag brukar använda vanlig gul lök, och jag tycker det går lika bra det också!

Elshira
2011-06-28 21:08
#104

Nu har jag både gjort och ätit denna gudomliga bea! Puttar den så att INGEN ska missa den till det gtillade!

Hakuna matata!

Annons:
lelli
2011-08-07 13:13
#105

supergod tack för det braiga receptet o alla fina bilderSkrattande

[Pennylane1]
2011-08-07 13:27
#106

fattar inte varför jag fortfarande inte ser några som helst bilder i receptet! Andra bilder ser jag ju!

Det finns inte ens nåt rött kryss eller ngt annat som indikerar förekomsten av ens en dold bild!

korseett
2011-08-07 13:33
#107

#106 även om du byter webbläsare?

[Pennylane1]
2011-08-07 14:05
#108

har inte testat iofs.. har för mig att någon hade firefox som jag, där det funkade ändå.

korseett
2011-08-07 14:08
#109

prova det först. Har du en liten skärm? det kan ju vara så att du får dra artikeln i sidled för att se bilderna. Jag har för mig att den är lite bred i det formatet som det skrivits i ovan

lelli
2011-08-07 14:12
#110

jag har firefox och kan se.. kanske du har någon slags spärr eller så. konstigt

[Pennylane1]
2011-08-07 15:18
#111

har redan testat att dra ner storleken men inget dyker upp, någon spärr borde det inte vara eftersom ja ser andra bilder… jaja shit happens!

Annons:
Margareta
2011-08-07 18:05
#112

iFokus har uppgraderats sen artikeln skrevs och ngt kan ha hänt med formatet.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Xpdtios
2011-08-21 00:49
#113

Ett garanterat bra sätt att rädda en skuren bearnaissås är att lägga in matsked grädde eller mjölk för varje ägg man har i. Funkar alltid!!!

jbson
2011-09-03 11:44
#114

Ska testas omgående!!! Tungan ute

[Månsten]
2012-02-25 13:31
#115

Gjorde den här såsen idag. Var inte helt säker på om jag skulle lyckas, så jag hade en annas sås färdig utifall att. Men jag lyckades, och den blev ljuvligt god. Har hört av bekanta att bea är SÅ svårt att göra själv. Ingen jag känner gör den själv.

Vad alla kommer bli impade till sommarens grillkvällar när jag serverar den här såsen. :)

Tack för receptet.

Margareta
2012-02-25 15:27
#116

Jag kan bara hålla med dig Månsten - det är lättare än man tror och helt ljuvligt gott. Knepet är bara att hålla koll på temperaturen så det inte blir för varmt. Då skär den sig.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

JazzBass
2012-03-17 19:19
#117

Jag har alltid gjort såsen ungefär så här jag också, dock ännu lite enklare: Smälter inte smöret och använder inte nåt vattenbad. smöret smälter bra om man har kasttrullen på svag värme medan man vispar äggulorna i essensen. värmer ägg- och essensblandningen, och vattenbad klarar man sig utan.

Sen tycker jag om att dofa i lite, lite cayennepeppar för att ge såsen lite extra sting.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

denkal
2012-05-06 20:33
#118

Första gången jag gjort bea i mitt liv trots att familjen har ägt restaurang och store- och lillebror är duktiga kockar… Jag är svarta fåret i familjen när det gäller matlagning men gud vad gott det blev! Blev helt ifrån mig när jag smakade på denna! Enklare än vad jag trodde!

Tack för att du visade upp recepten grundligt! Uppskattat varmt!

Annons:
gun92884
2012-05-07 11:28
#119

Jag satt och tittade på bilderna och kom på att jag har inte sett en sådan visp på ååååååratal … och då har jag ändå en massa olika modeller på vispar. Är denna modell typisk svensk … i stil med osthyvel (men den var visst norsk i ursprunget) …

[Pennylane1]
2012-05-07 11:35
#120

vet inte om den är typiskt svensk men det är iaf den vanligaste modellen vågar jag nog påstå! Förutom om man har teflonkastruller då är den i plast men ungefär samma modell ändå, men det är ju somliga som kör med ballongvisp, speciellt kockar antar jag… men jag tycker inte den är lika bra ALLS….

gun92884
2012-05-07 11:40
#121

Då är den nog svensk för här har jag aldrig sett den. Inte för att jag har speciellt letat men när jag såg bilden så tänkte jag på detta … Det finns så många olika modeller även utav ballongen … en del har mindre ballonger inuti större ballonger etc..,

DesK
2012-05-07 12:00
#122

Finns likadana vispar i Tyskland också Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

gun92884
2012-05-07 12:31
#123

Gjorde en search och hittade en på Amazon … modellen heter KRONA så den är låter ialla fall  … det var inte bara jag som blev nostalgisk och naturligtvis tyckte alla att den var jättebra!Glad

[Pennylane1]
2012-05-07 13:02
#124

i Texas verkar de finnas iaf! Glad

http://www.shop.thekozynook.com/Whisks_c231.htm

gun92884
2012-05-07 14:17
#125

Jupp … det är samma som jag hittade på Amazon, 'KRONA'. Glad

Någon dollar billigare i Texas men den skillnaden kanske jämnar ut sig i portokostnaderna.

Annons:
[MissJitterbop]
2012-08-08 13:01
#126

Kan den frysas? Jag gör alltid matlådor och fryser in vore bra om det gick :D

mandizen-
2012-08-29 23:13
#127

Ruskigt enkelt recept men ååååå så gott det blev! Helt frälst!

Hyrrokkin
2012-10-07 14:09
#128

Jag har aldrig vågat mig på egen bea, men det här verkar lagom enkelt och jättegott! Måste testas!

Mona-Stina
2012-10-15 23:37
#129

Det är så jätteroligt att läsa alla uppskattande kommentarer. Dessutom att den fortfarande är populär efter att ha legat här så länga.  Glad

Men jag förstår inte vad det är för konstigt med vispen, jag har flera stycken i olika storlekar.

byggarn30
2016-03-07 17:44
#130

Lite bump då. Men en otrolig favvo och så enkel att få rätt :) 

Har misslyckats en gång (var väl fullmåne eller nåt) men det går ju alltid att rädda med en liten omstart med äggula :)

Vivisfaxarn
2016-03-10 06:15
#131

Apropå mängd. När jag frågade mamma om hur mycket svarade hon alltid "det ser du". Hon skrev pm mat och när hon skulle göra en smörgåsbok vägde hon skinkskivorna på brevvågen. Då var hon tvungen att ange exakt.

Upp till toppen
Annons: