Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Recept

Pappas Béarnaise-sås

2007-11-14 18:36 #0 av: Margareta

Mona-Stina har bidragit med ett fantastiskt recept på Béarnaise-sås

 

Hemgjord Béarnaise-sås på pappas sätt.

Min pappa var stamanställd kock i svenska flottan, för honom existerade inte ordet halvfabrikat. Den här såsen lärde han mig och jag har provat färdiga såser men inte funnit att de smakat lika gott som denna, dessutom slipper man alla konstiga tillsatser när man gör den själv.

Det är alls inte svårt, man behöver inte vispa som en galning, klarar jag det med min arbetsskada i nacke och armar så klarar vem som helst det. Jag har gjorde såsen tusen gånger och den har aldrig skurit sig. Satsen blir ungefär 3 dl sås.

 

Av: Mona-Stina

Datum för publicering

  • 2007-11-14

Börja med att ta fram alla ingredienser.

  • 150g smör
  • 7 vitpepparkorn
  • Persilja och/eventuellt dragon
  • 4 Scharlottenlökar
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 3 Ägg-gulor
  • Ca 1 dl vatten

Smält smöret och ställ det åt sidan för att svalna.

Krossa vitpepparn med bladet på en kniv och hacka löken fint, lägg det tillsammans med vatten, persilja och vinäger i en liten rostfri kastrull (aluminium kan missfärga såsen). Låt alltsammans koka ihop tills endast ungefär en halvdeciliter återstår.

Under tiden kan man hacka dragon och/eller persilja, man väljer vad man tycker om.

Själv föredrar jag dragon.

Sätt också en större kastrull på spisen och koka upp vatten till vattenbadet.

När vätskan minskat silar man av lök och kryddor, därefter slår man tillbaka den i kastrullen.

Den lilla kastrullen sätts ner i vattenbadet, vattnet ska inte koka, bara sjuda.

Tillsätt äggen under vispning ett i taget och fortsätt vispa tills det tjocknar.

Det behövs alltså inte vispas febrilt, det räcker i en jämn lugn takt.

Därefter drar man av kastrullerna från värmen och tillsätter det avsvalnade smälta smöret i en smal stråle, under vispning på samma sätt som med äggen.

Avslutningsvis tillsätts de hackade kryddorna, smaka och tillsätt eventuellt mer vinäger om ni vill ha en skarpare smak. Lite salt kanske också behövs.

 

Bea-sås kan ätas till det mesta för att få upp fetthalten på portionen.

I dag hade jag kyckling, stekt i stekpåse.

 

Vad man dricker till bestämmer man själv men jag dricker alltid te till maten.

Här på iFokus har jag fått tipset om rött te, just detta är smaksatt med vanilj och har blivit en ny favorit. En dessertsked kokosolja med smak tillsätts.

Såsen som blir över slår jag i en rendiskad glasburk, den får svalna och innan den åker in i kylen sätts lock på.

Den klarar att värmas på i micron och håller sig färsk alla gånger en vecka med tillslutet lock.

Den är även god att äta rumstempererad.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-11-14 18:41 #1 av: Margareta

Jättetack Mona-Stina - nu kommer även jag att våga mig på hemgjord Béarnaise!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-11-14 19:00 #2 av: Mona-Stina

Gott!

Anmäl
2007-11-14 19:07 #3 av: WiktZac

Bea är från början en kall sås, så den fungerar alltid superbt som kallt tillbehör till ex lite grillat kött. Smörsmaken som äkta bea ger går inte av för hackor!

Om olyckan skulle vara framme och såsen skär sig så går det att reparera genom att kasta i en isbit och vispa som besatt! :o)

 

//Zac 

Anmäl
2007-11-14 20:12 #4 av: Gozan
åhh.. är det inte svårare än så....
nu blir det bea-sås i helgen.. hemlagad... tack för receptet!
Anmäl
2007-11-14 20:17 #5 av: Rita-S

Och beasås funkar hur bra som dip till ost, broccoli och paprika ;)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-11-14 22:25 #6 av: Mervi

Detta måste också prövas, tack!

Anmäl
2007-11-14 22:28 #7 av: venuseva

Låter jättebra och enkelt, men undrar över mängd dragon och persilja?

Anmäl
2007-11-14 22:34 #8 av: anki1

Jag vågar nog oxå. har gjort holladaisesås med lyckat resultat. Det var inte så svårt.

Anmäl
2007-11-14 22:56 #9 av: Mona-Stina

#7 Beror lite på tycke och smak. Ungefär fyra-fem kvistar av varje brukar jag låta koka med.

Anmäl
2007-11-18 23:48 #10 av: Beppe

Aaahhh... Tack så mycket. Bra föklarat o bra bilder också. Skall absolut testas.

Anmäl
2007-11-18 23:54 #11 av: zeretki

Kan man frysa såsen?

Anmäl
2007-11-19 00:05 #12 av: Tilda-T

Jag gjorde en dubbel sats av denna sås i fredags och tyckte att den blev en aning vinägerstark. Nästa gång ska jag ta lite mindre med vinäger.

Den var faktiskt godare kall.

Man kan reparera en skuren bea med lite kallt vatten det behöver inte vara en isbit.

Anmäl
2007-11-19 00:06 #13 av: Mona-Stina

Det vet jag faktiskt inte, för mig går den åt på en vecka och då har jag den i kylen.

Någon annan kanske vet om den går att frysa.

Anmäl
2007-11-19 00:46 #14 av: Tilda-T

Det säljs djupfryst bea inom storkök men jag har inte någon erfarenhet av den. Skulle tro att det går men att man måste vara ytterst varsam när man värmer den igen.

Anmäl
2007-11-19 00:54 #15 av: MiaP

Hemgjort Bea går inte att frysa.

Anmäl
2007-11-19 11:43 #16 av: korseett

den här vill jag testa omgående! Vilka fina recept du gör! Och hälsa pappa och tacka

Anmäl
2007-11-19 11:55 #17 av: Tilda-T

OK så vet jag det!

Anmäl
2007-11-19 11:58 #18 av: Mona-Stina

#16 Pappa finns tyvärr inte längre, han har varit borta i över tio år.

Han lärde mig mycket i matlagningsväg och ibland känner jag faktiskt hur han är med och tittar över min axel när jag lagar mat.

Lite lustigt faktiskt, många gånger när jag var yngre ringde jag till honom och frågade hur mycket jag skulle ta av det ena eller andra. Standardsvaret var: "Tja, ta en näve ungefär." Skillnaden var att jag lagade till högst fyra personer... pappa till fyrtio. Mina nävar var dessutom betydligt mindre än pappas.  Flört

Han är saknad... det är han.

Anmäl
2007-11-19 12:07 #19 av: korseett

Hälsa och tacka iallafall- det hör han även om han är på andra sidan. de hör och vet allt de uschlingarna *fniss* Jag brukar prata högt med mina avlidna nära och kära

Anmäl
2007-11-21 18:41 #20 av: Margareta

Efterlyst tråd...

ALLA recept med foton finns under Artikelfliken

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-01-22 10:31 #21 av: SillyZones

Nu har jag lagat såsen.. underbar!!! Tack!

Mvh/Jessica

Anmäl
2008-01-22 17:56 #22 av: SillyZones

Näää, har jag gjort något fel?? Efter att såsen stått i kylen över dagen har den totalt förändrat konsistens till något som påminner om grynigt smör, men definitivt inte bearnaisesås. Ska det verkligen vara såhär, eller vad jag gjort för fel?

Mvh/Jessica

Anmäl
2008-01-22 18:24 #23 av: avant
#22 Du har inte för kallt i kylskåpet så att såsen har börjat att frysa?
Anmäl
2008-01-22 18:42 #24 av: SillyZones

#23 Nej, inget annat har frusit.

Anmäl
2008-01-22 22:39 #25 av: Karro

Hmm..... står någonstans på forumet hur du kan göra när såsen beter sig så. Tror inte du har gjort något fel SillyZones!

Anmäl
2008-02-03 18:26 #26 av: Lynxx

Tack Mona-Stina! Skrattande

Alltid lika kul att hitta recepet på hemlagat - så man slipper alla onödiga tillstser!

Anmäl
2008-02-03 18:43 #27 av: Margareta

Den såsen är underbart god!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-04-08 14:38 #28 av: BoelLouise

tack för bra recept

Anmäl
2008-05-17 23:16 #29 av: Margareta

Har ni testat? Det är jättegott!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-06-21 01:09 #30 av: Margareta

Plockar fram den här såsen igen - underbar under grillsäsongen!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-06-22 01:25 #31 av: Karro

Någon gång ska jag  våga mig på att göra egen

efter att man har läst innehållsförteckningen på den köpta.......

Anmäl
2008-06-22 02:44 #32 av: Neeelia

jag ska iaf prova så fort jag har ingredienserna till det :)

Anmäl
2008-06-22 10:37 #33 av: Fricko

Jag provade igår. Fantastisk! Tack för reseptet. Misslyckades dock första gången. Jag lät äggen tjockna för mycket innan jag hällde i smöret. Besviken, men när jag analyserat det hela och förmodade att det nog var det som var felet så provade jag igen och den blev verkligen god. Nu har jag en burk i kylen. Funkar lika bra kall.

Anmäl
2008-06-22 11:34 #34 av: Summertime


Varför den frös så var det för kalt i kylen. smör stelnar i kyla. och man ska inte spara bea i en hel vecka för bakterierna det var därför man slutade att ha hemma gjord på restaurang när retauranger gör egen i dag så andvänder de en så kallad såsbas en olja och den stelnar inte.Men går inte att köpa som konsument och smör är bättre än olja!!!!!

Att fryta bea går hur bra som helst he den i is kuber plocka fram som bea smör perfekt till grillat fuckar sompersiljesmör smälter härlit men med godare smak....

Anmäl
2008-06-22 12:31 #35 av: Magica1970

Tack för receptet! Bokmärkt :D

Anmäl
2008-06-22 12:43 #36 av: kalleankasmormor

Denna goda sås är ännu enklare att göra i matberedare!

Häll äggulorna i en matberedare och häll försiktigt ner vätskan, samtidigt som matberedaren är igång. Därefter häller du ner det smälta smöret i en fin stråle. jag har aldrig misslyckats med hemlagad bea eller hollandaise sedan jag började använda matberedare. Snabbt går det också!

 

Anmäl
2008-08-30 21:30 #37 av: godivaex

Tack för receptet, blev kanon trots att jag bara hade gul lök hemma. Kryddade lite extra med några droppar vinäger och salt. Nästa gång ska jag ha i mer dragon (persilja hade jag inte heller i)

 

Tack!

Anmäl
2008-09-04 15:15 #38 av: MimLan

Avdelningen man tager vad man haver: mitt första försök alldeles nyss skar sig, äggen tjocknade antagligen alldeles för mycket. Det hjälpte inte med en skvätt iskallt vatten och isbitar har jag aldrig så jag blev konfunderad över hur jag skulle rädda eländet. Hittade en liten vispgrädde-tetra i frysen, satte den i kastrullen och började veva runt. Funkade finemang!

För er som också gör den för första gången, är det värt att inte bekymra sig om att den inte verkar tjockna tillräckligt. Det kommer när den fått vila/svalna tillräckligt.

Anmäl
2008-11-25 11:14 #39 av: Annica38

Har ätit lchf sen i somras och har hela tiden längtat efter bea-sås till de goda biffarna.

Hittar inte Lohmanders här i Finland (och inte någon annan bra heller) och har inte vågat mig på att göra egen.

Men igår tog jag äntligen mod till mig och följde Mona-Stinas recept och fick hjälp av de fina bilderna.

Oh my good! I am in heaven! Oskyldig

SSSÅÅÅÅÅÅÅÅÅ GOOOOTTTTTTTTTTT! Tungan ute

Tusen tack Mona-Stina! Du har fått mig att bli nyfrälst på lchf igen! Skrattande

Och inte var det alls svårt heller!

Enda nackdelen var att min dotter (5 år) tyckte det luktade illa när jag kokade vinägern. Men det får hon stå ut med, för nu ska mamma njuta! Glad

Anmäl
2008-12-07 18:41 #40 av: paltkoma

Ett tips om den skär sig!

Jag misslyckades brutalt med mitt första försök, försökte rädda den genom att vispa ner ytterligare en äggula men det funkade inte alls. Provade sedan isbitstricket men inte heller det lyckades.

Jag lät såsen då svalna en stund på balkongen (kylen funkar säkert lika bra). Nu låg såsen i kastrullen i två helt skillda skikt och det såg rejält oaptitligt ut, så i ett sista desperat (hade inga fler ägg så jag var desperat) så tog jag fram mixerstaven och körde runt i såsen en stund och voila! En perfekt bearnaise!

Anmäl
2008-12-07 19:01 #41 av: Effie

Har också testat, för första gången i mitt liv. Det var ju hur lätt som helst. Fast vad då glasburk - det blev väl inget över!

___________________________________________________

Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Anmäl
2008-12-07 19:20 #42 av: vargensmat

Detta ska provas - Tack Mona-Stina!

Anmäl
2009-01-14 23:47 #43 av: Margareta

Den här är väl värd att pröva!!!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-01-17 12:03 #44 av: Margareta

Jag gjorde dubbel sats och det räckte till glasburken och det är så vansinnigt gott att ha i kylen.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-01-25 22:28 #45 av: EvilEye89

Tack Tack! här ska göras beasås! jag som verkligen saknat den såsen får nu äntligen den tillbaka! tack igen!

Anmäl
2009-01-25 22:48 #46 av: mariech

Ska prova att göra den med, trodde aldrig i mina dar att jag skulle börja laga så mycket mat med riktiga råvaror som jag gör idag.. Tack vare LHCF..Skrattande

Anmäl
2009-01-25 22:56 #47 av: Margareta

mariech - det trodde inte jag heller. Jag tyckte riktigt illa om att laga mat ett tag och vi åt mest halvfabrikat. Detta för att jag visste att jag blev sjuk var gång jag åt. Nu vet jag bättre - det var maten som gjorde mig sjuk och nu vet jag vilken mat som gör mig frisk.

Att laga mat med riktiga råvaror är roligt och det blir alltid gott och är svårt att misslyckas med. Kan det bli bättre när man dessutom känner sig friskare hela tiden?

Bearnaise var min favorit och jag har gjort massor av fettskrämda varianter under åren. Nu är det bara att frossa. Jag gjorde på 750g ekosmör idag!!!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-02-06 22:37 #48 av: Jenstone

denna gjorde jag nu ikväll men min bea blev väldigt rinnig, vad gjorde jag för fel? smaken va helt perfekt, bara de rinniga som va fel.

Anmäl
2009-02-06 22:55 #49 av: [Pennylane1]

kanske smöret gick i för snabbt? Om man inte tar en tillräckligt fin stråle så att allt hinner gå ihop så kan det bli så tror jag

Anmäl
2009-02-06 23:04 #50 av: Karro

ååååh jag måste verkligen göra denna!!!

Anmäl
2009-02-12 19:22 #51 av: Margareta

Jag tror att äggen inte tjocknade tillräckligt innan du började sätta till smöret. Upp till 65-70grader ungefär kan det bli innan äggen skär sig/koagulerar.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-02-12 21:21 #52 av: Cissit

Har precis provat receptet. Såsen blev jättefin, såg jättegod ut, men det smakar rå äggula om den! Blev alldeles illamående :( Maken åt med god aptit men jag fick inte i mig speciellt mkt alls. Vad kan ha gott fel? Kryddningen var bra, men den råa äggulesmaken kom liksom i efterhand. Kan det vara så att jag inte värmde äggulesmeten tillräkligt? Eller ska det smaka så här? Inget kul alls att få kasta bort en stor klutt bea efter allt jobb, för det var jobbigt med allt vispande! :)

Anmäl
2009-02-12 22:59 #53 av: Margareta

Ja - du värmde inte smeten ordentligt.

Den skall nästan sjuda tills den tjocknat ordentligt (inte ens sjuda är alltså varmt men inte för varmt (ca 65-70grader) och absolut inte koka - då blir det omelett)

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-02-12 23:34 #54 av: Cissit

Jag tyckte den blev rejält tjock innan jag hade i smöret....och det kokade absolut inte, det var låg värme och länge (kramp i visparmen :) ) Så det var konstigt, men jag får prova igen och köra ännu längre, hur tjockt ska det vara?

Anmäl
2009-02-13 00:00 #55 av: Margareta

Som vaniljkräm ungefär

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-02-13 13:18 #56 av: Cissit

Hm, men då verkar det ju stämma...vad konstigt. Jag får göra ett nytt försök helt enkelt! Krydda lite extra kanske och låta det tjockna ännu mer. Är inte beredd att ge upp än!

Anmäl
2009-02-16 18:26 #57 av: Cissit

Förresten, har ni några tips på vad man kan göra med överbliven äggvita? Det blev ju ett stort glas fullt (gjorde dubbel sats) och det känns så onödigt att kasta. Går emot mina principer lite att kasta mat i onödan. Förr hade man ju slängt ihop lite maränger eller liknande, men det är ju inte direkt aktuellt längre :)

Anmäl
2009-02-19 22:50 #58 av: malaga

Blanda äggvitorna med en påse kokos. Vispa äggvitorna rör sen i kokosen. Ta en tesked klicka ut på plåt med smörpapper. In i ugnen 175 grader ca 20-30 min. beroende på hur hårda och bruna man vill ha. Jag vill ha knaprigt sist hade jag 9 vitor 200 gram kokos som stod inna i 45 min, de blev bruna och knapriga. Man kan även ta mindre vitor 4-6  lägg till 4-3-2 hela ägg så det blir 8. Med hela ägg i måste tiden vara kortare i ugnen annars blir de brända, högst 20 min. Jag äter dessa som godis på kvällarna eller till kaffet. Äter ca 60 gram per dag när jag blir sugen.

Anmäl
2009-02-21 20:21 #59 av: Muskrat

Min bea skar sig ock, löste det med lite turkisk yogurt och handvispen.

Anmäl
2009-03-19 11:08 #60 av: Margareta

Skrattande

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-03-19 23:00 #61 av: Caena

tycker det var mycket godare med kylskåpskall/rumstempererad än microuppvärmd.. 
suverän till hemmagjord korv..

ps. någon som vet vad standardsatsen VÄGER i slutändan?
försöker lägga in på minmat, men det blir ju helknas, har ju ätit av den så jag vet inte hur mycket den vägde från början..

Anmäl
2009-03-19 23:28 #62 av: [Pennylane1]

tja räknar man ihop ingredienserna (utom lök och kryddor som väl inte blir just någon vikt av eftersom de silas från så borde det bli ca 380 gram?

Anmäl
2009-03-19 23:37 #63 av: Caena

iom att vinägern ska koka bort lite blir det kankse lite mindre dessutom.. ?
räknar på 370..

Anmäl
2009-08-16 13:00 #64 av: Bin555

Jag har aldrig gillat bea förut men tyckte att jag behövde någon sås till allt kött. Gjorde denna sås, hade inge vitvinsvinäger så jag tog äppelvinäger och använda basilika istället för dagon som jag ogillar.

Vad gott det blev! Den blev lite rinnig men smaken var underbar och inte särskilt svårt. Det svåra var ju att besluta när äggen var tillräckligt tjockna!

Jag är frälst och ska göra en ny sats i dag för att ha till mat i veckan. 

Anmäl
2009-08-16 13:04 #65 av: goldcamilla

Tack för att du tog upp denna tråden igen Bin555, jag har inte läst den innan så nu skall jag verkligen försöka mig på detta.

Anmäl
2009-08-20 18:53 #66 av: Trrkek

Åh HERREGUD så gott det blev! Och enkelt!

Anmäl
2009-08-21 11:24 #67 av: eva-

jättebra beskrivning, nu kanske t o m jag kan sno ihop en bea:)

kan man använda rapsolja istället för smör? eller ta hälften smör hälften raps?

och är det ngn som provat att använda kokosolja istället?

Anmäl
2009-08-22 00:06 #68 av: Sindri

#67 Nej och åter nej! SMÖR!

Anmäl
2009-08-22 00:13 #69 av: Margareta

Äkta Bearnaise/Hollandaise är SMÖRSÅSER.

De man köper är ofta gjorda på rapsolja för det är mycket billigare och håller hur länge som helst (hur nyttigt är det?). För att såsen skall bli tjock och krämig krävs tillsatser som man glatt häller i.

Det är för att vi vill ha SMÖR och inga tillsatser vi gör den själv.

Den som nöjer sig med rapsolja kan lika gärna köpa.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-08-22 02:28 #70 av: LeiThalia

Det här ser supergott och lätt ut! (lätt i den bemärkelsen att kanske jag kan göra den ;) )

Ska jag prova nu i helgen tror jag minsann!

Tack för receptet!

Anmäl
2009-08-22 02:38 #71 av: [GunillaR]

Jag älskar Bearnaise och även Hollandaise. Har gjort själv många gånger och visst får man vispa men vad gör det? Då arbetar man upp aptit under tiden man lagar maten.

Sen kan man hälla överbliven sås i glasburk och förvara i kylen till nästa dag, då man ställer den i sjudande vatten en stund.

Måste göra i morgon, blev så sugen Tungan ute

Anmäl
2009-08-23 21:39 #72 av: Bin555

Gjorde den för andra gången igår och använde elvispen. Med tanke på att jag inte gillade det alls förut så är det helt fantastiskt när jag säger: JAG KAN ÄTA BARA SÅSEN FÖR ATT DEN ÄR SÅ GOD!

 

Anmäl
2009-09-24 14:04 #73 av: Helen-76

Bokmärkt! Tack!!!

Anmäl
2010-01-09 16:02 #74 av: Hannah-

bea blir det ikväll med hel kyckling i ugnenTungan ute

Anmäl
2010-01-09 17:55 #75 av: rikpe190

Den här ska jag testa!

Anmäl
2010-01-10 11:05 #76 av: Margareta

Den är helt suverän - vi varierar smaksättningen så att det blir Hollandaise ibland och något kryddigare ibland.

Bearnaise står sig annars i alla sammanhang.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2010-01-22 13:34 #77 av: Wtn3

Nu har jag också gett mig på att prova denna, omständigt och mycket olika kastruller att hålla reda på, men slutresultatet gör att det absolut var värt det, det är f-n så mycket godare med smörbaserad bea än den som görs på olja. Och utan all omega 6.

Anmäl
2010-01-22 13:55 #78 av: rikpe190

Heh. Testade detta recept igår, och jag gjorde misstaget att avbryta vispandet för att springa till datorn och kolla receptet efter att jag hade hällt i gulorna. Så det skar sig såklart Rynkar på näsan

Men trots det var smaken absolut inget att klaga på! sååå mycket bättre än allt färdigköpt

Anmäl
2010-01-26 16:04 #79 av: cream

Testade nyss och det blev hur gott och bra som helst. Knorr kommer inte upp i en bråkdel av samma smak.. och det trots ett halvdussin smakförstärkare... Tack för receptet!

Anmäl
2010-03-15 11:35 #80 av: BoelLouise

Jag gav receptet till maken och det var första gången han gjorde bea-sås. Så glad och stolt! Tack för ett bra och fungerande recept!!! Kyss

Anmäl
2010-03-15 12:11 #81 av: Thaifood-Tahaan

Man kan använda sig utav det så kallade rosenprovet när man värmer på äggen. en träslev som man doppar och blåser på baksidan av den, då ska det bildas som en liten blomma när det är dags att börja strila i smöret. En del verkar tro att en bearnaise är en mayonaise som kör den kall i matberedaren. Bearnaise är en varm emulsions sås precis som mayo är en kall. Det är en fördel om alla ingredienser håller samma temp ungefär. At göra bearnaise är inte särskilt svårt, att göra en som är bra krävs en hel del övning. Lättaste sättet att rädda en bea som gått käpprätt, är med en ny ägg gula och ett stänk vatten i botten på en kastrull och sedan börja om från början och använda den skurna guckan som det vore fettet. Isbits tricket är oftast något man använder sig utav i beredskap om man ser att den håller på att skära sig.

MVH.

Kock en gång i tiden

Anmäl
2010-04-09 00:42 #82 av: emmos

Gjorde denna underbara bearnaise till middagen nu ikväll, sååå gott! Jag som annars älskat de färdiga såserna som man köpt, men denna va helt klart nya favoriten, och faktiskt inte så svårt att göra heller som jag trott tidigare, dock skar det sig när jag hällt i äggen men det räddade jag genom lite kallt vatten som jag rörde i bara, och det bler superbra.

Tack för ett bra recept! Jag kommer troligtvis inte att köpa färdigsås fler gånger :)

Anmäl
2010-04-09 16:01 #83 av: emmos

Idag när jag åt bearnaise-såsen, efter att den stått i kylen och utan att värma den något, hade den fått en lite konstigt konsistens, nästan lite "pulvrig" tyckte jag, någon som vet vad det kan bero på? Däremot så blev den "len" igen när jag hade den på det varma köttet. Kan det bero på att den skar sig igår och jag hällde i lite kallt vatten? (Se ovan inlägg)

Smaken var det absolut inget fel på iaf, mkt gott!

/ Emma

Anmäl
2010-04-09 17:09 #84 av: SirfalasEmy

Åj, just det...det var ju här jag hittade receptet. Lika bra att kommentera nu så den hamnar lättillgänglig :) Gjorde efter ett annat recept förra veckan, men det blev inte bra. Denna har jag gjort en gång innan, men blev av med receptet. Gott var det iaf.

Anmäl
2010-04-09 18:31 #85 av: Wtn3

#83

Det är inte så lustigt, smör stelnar i kylen, så det är inget som blev "fel", den kommer som du märkte få tillbaka lenheten när man värmer upp den lite, genom att lägga den på varmt kött t ex.

Anmäl
2010-05-11 22:19 #86 av: emmos

Nu har jag gjort såsen ännu en gång, och lyckades utan att den skar sig, jippi! Blev riktigt krämig precis som den man köper.

MEN! När jag ställt fram den på bordet och skulle börja äta så såg det ut som det skar sig ändå, eller smöret separerade sig lite, utan att jag gjort nånting med den. Blev väldigt besviken iaf, trodde äntligen jag lyckats, hehe. Var det för att den kallnade för mycket eller vad hände?

Det är ju ingen fara egentligen när det bara är jag och sambon som äter, gott smakar det ju, men inte så trevligt om man skulle bjuda andra kanske.

 

/ Emma

Anmäl
2010-05-12 00:07 #87 av: Hannah-

beasås och kycklingTungan ute

Anmäl
2010-05-12 00:44 #88 av: matvraket-se

har den oerhörda förmånen att vara gift med en kock som kan slå en fabulöst god Bearnais! Vet att hon har lite Cayennepeppar i och alltid dragon.

Anmäl
2010-09-02 11:36 #89 av: Hanveden

Efterlyst tråd...

ALLA recept med foton finns under Artikelfliken

Med LCHF hälsningar  Cool .

Anmäl
2010-09-02 23:57 #90 av: willowpysen

Mmmmm det låter gott, måste prova!!!!

Anmäl
2010-11-04 22:35 #91 av: [annalinnea]

Ja, nu är även jag övertalad och imorgon blir det till att gå och inhandla lök, kryddor och har vinäger. Jag har lyckats med att göra majonnäs vid ett tillfälle så det här ska väl inte vara omöjligt. Wish me luck!

Anmäl
2010-11-07 11:57 #92 av: Karro

har fortfarande inte gett mej på att göra egen men det börjar bli dax!

Anmäl
2011-03-10 23:29 #93 av: byggarn30

Hur blir såsen om man använder gullök istället för schallottenlök?

Anmäl
2011-03-11 10:19 #94 av: Margareta

Testa vetja - men jag tror jag använt vanlig lök i brist på "finlök" och att vi inte märkte skillnad.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2011-04-05 19:16 #95 av: MissMullig

Något starkare i lök smaken men då kan man ju ta lite mindre lök

Anmäl
2011-05-04 10:05 #96 av: Elshira

Äntligen ett (till synes) gott recept på bea... Det ska helt klart testas!

Anmäl
2011-05-04 19:09 #97 av: Brynhilde

Detta är den riktiga Bearnaise-såsen. Ett klassiskt recept.

Anmäl
2011-05-04 21:31 #98 av: froglet

Låter spännande nog att provas!

Anmäl
2011-05-11 21:28 #99 av: Margareta

Den är väldigt lätt att göra och vi gör den ofta (ibland som Hollandaise när det passar)

 

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2011-05-11 21:48 #100 av: [Pennylane1]

fast inget med sharlottenlök är lätt att göra tycker jag, de är ju precis hopplösa med skal innuti och det är ett halvt elände att pilla bort och få tillräckligt kvar av de små uschlingarna. Hur ids ni krångla med det?

Anmäl
2011-05-11 22:24 #101 av: Margareta

#100 Det gör inget om skalet följer med. Jag silar lagen innan jag använder den till såsen.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2011-05-12 07:46 #102 av: [Pennylane1]

ah! Bra tips där! Då kanske jag ska våga mig på det!!

Anmäl
2011-06-10 09:39 #103 av: Annica38

#100 Jag brukar använda vanlig gul lök, och jag tycker det går lika bra det också!

Anmäl
2011-06-28 21:08 #104 av: Elshira

Nu har jag både gjort och ätit denna gudomliga bea!

Puttar den så att INGEN ska missa den till det gtillade!

Anmäl
2011-08-07 13:13 #105 av: lelli

supergod tack för det braiga receptet o alla fina bilderSkrattande

Anmäl
2011-08-07 13:27 #106 av: [Pennylane1]

fattar inte varför jag fortfarande inte ser några som helst bilder i receptet! Andra bilder ser jag ju!

Det finns inte ens nåt rött kryss eller ngt annat som indikerar förekomsten av ens en dold bild!

Anmäl
2011-08-07 13:33 #107 av: korseett

#106 även om du byter webbläsare?

Anmäl
2011-08-07 14:05 #108 av: [Pennylane1]

har inte testat iofs.. har för mig att någon hade firefox som jag, där det funkade ändå.

Anmäl
2011-08-07 14:08 #109 av: korseett

prova det först. Har du en liten skärm? det kan ju vara så att du får dra artikeln i sidled för att se bilderna. Jag har för mig att den är lite bred i det formatet som det skrivits i ovan

Anmäl
2011-08-07 14:12 #110 av: lelli

jag har firefox och kan se.. kanske du har någon slags spärr eller så. konstigt

Anmäl
2011-08-07 15:18 #111 av: [Pennylane1]

har redan testat att dra ner storleken men inget dyker upp, någon spärr borde det inte vara eftersom ja ser andra bilder... jaja shit happens!

Anmäl
2011-08-07 18:05 #112 av: Margareta

ifokus har uppgraderats sen artikeln skrevs och ngt kan ha hänt med formatet.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2011-08-21 00:49 #113 av: Xpdtios

Ett garanterat bra sätt att rädda en skuren bearnaissås är att lägga in matsked grädde eller mjölk för varje ägg man har i. Funkar alltid!!!

Anmäl
2011-09-03 11:44 #114 av: jbson

Ska testas omgående!!! Tungan ute

Anmäl
2012-02-25 13:31 #115 av: [Månsten]

Gjorde den här såsen idag. Var inte helt säker på om jag skulle lyckas, så jag hade en annas sås färdig utifall att. Men jag lyckades, och den blev ljuvligt god. Har hört av bekanta att bea är SÅ svårt att göra själv. Ingen jag känner gör den själv.

Vad alla kommer bli impade till sommarens grillkvällar när jag serverar den här såsen. :)

Tack för receptet.

Anmäl
2012-02-25 15:27 #116 av: Margareta

Jag kan bara hålla med dig Månsten - det är lättare än man tror och helt ljuvligt gott. Knepet är bara att hålla koll på temperaturen så det inte blir för varmt. Då skär den sig.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2012-03-17 19:19 #117 av: JazzBass

Jag har alltid gjort såsen ungefär så här jag också, dock ännu lite enklare: Smälter inte smöret och använder inte nåt vattenbad. smöret smälter bra om man har kasttrullen på svag värme medan man vispar äggulorna i essensen. värmer ägg- och essensblandningen, och vattenbad klarar man sig utan.

Sen tycker jag om att dofa i lite, lite cayennepeppar för att ge såsen lite extra sting.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2012-05-06 20:33 #118 av: denkal

Första gången jag gjort bea i mitt liv trots att familjen har ägt restaurang och store- och lillebror är duktiga kockar... Jag är svarta fåret i familjen när det gäller matlagning men gud vad gott det blev! Blev helt ifrån mig när jag smakade på denna! Enklare än vad jag trodde!

Tack för att du visade upp recepten grundligt! Uppskattat varmt!

Anmäl
2012-05-07 11:28 #119 av: gun92884

Jag satt och tittade på bilderna och kom på att jag har inte sett en sådan visp på ååååååratal ... och då har jag ändå en massa olika modeller på vispar. Är denna modell typisk svensk ... i stil med osthyvel (men den var visst norsk i ursprunget) ...

Anmäl
2012-05-07 11:35 #120 av: [Pennylane1]

vet inte om den är typiskt svensk men det är iaf den vanligaste modellen vågar jag nog påstå! Förutom om man har teflonkastruller då är den i plast men ungefär samma modell ändå, men det är ju somliga som kör med ballongvisp, speciellt kockar antar jag... men jag tycker inte den är lika bra ALLS....

Anmäl
2012-05-07 11:40 #121 av: gun92884

Då är den nog svensk för här har jag aldrig sett den. Inte för att jag har speciellt letat men när jag såg bilden så tänkte jag på detta ... Det finns så många olika modeller även utav ballongen ... en del har mindre ballonger inuti större ballonger etc..,

Anmäl
2012-05-07 12:00 #122 av: DesK

Finns likadana vispar i Tyskland också Glad

Désirée

Värdinna för Matlust, Husmorstips, Kost och Hörselskadade

Anmäl
2012-05-07 12:31 #123 av: gun92884

Gjorde en search och hittade en på Amazon ... modellen heter KRONA så den är låter ialla fall  ... det var inte bara jag som blev nostalgisk och naturligtvis tyckte alla att den var jättebra!Glad

Anmäl
2012-05-07 13:02 #124 av: [Pennylane1]

i Texas verkar de finnas iaf! Glad

http://www.shop.thekozynook.com/Whisks_c231.htm

Anmäl
2012-05-07 14:17 #125 av: gun92884

Jupp ... det är samma som jag hittade på Amazon, 'KRONA'. Glad

Någon dollar billigare i Texas men den skillnaden kanske jämnar ut sig i portokostnaderna.

Anmäl
2012-08-08 13:01 #126 av: [MissJitterbop]

Kan den frysas? Jag gör alltid matlådor och fryser in vore bra om det gick :D

Anmäl
2012-08-29 23:13 #127 av: mandizen-

Ruskigt enkelt recept men ååååå så gott det blev! Helt frälst!

Anmäl
2012-10-07 14:09 #128 av: Hyrrokkin

Jag har aldrig vågat mig på egen bea, men det här verkar lagom enkelt och jättegott! Måste testas!

Anmäl
2012-10-15 23:37 #129 av: Mona-Stina

Det är så jätteroligt att läsa alla uppskattande kommentarer. Dessutom att den fortfarande är populär efter att ha legat här så länga.  Glad

 

Men jag förstår inte vad det är för konstigt med vispen, jag har flera stycken i olika storlekar.

Anmäl
2016-03-07 17:44 #130 av: byggarn30

Lite bump då. Men en otrolig favvo och så enkel att få rätt :) 

Har misslyckats en gång (var väl fullmåne eller nåt) men det går ju alltid att rädda med en liten omstart med äggula :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.