Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Recept - snabblagat

Att steka i stekpåse

2007-11-21 20:15 #0 av: Mona-Stina

Att steka i stekpåse har jag fått tips om här på forumet och det är en väldigt lätt procedur. Inget kladd, stänk eller massa disk. Allt kan man praktiskt taget steka i påse, hel karré, en kotlettrad, stek eller som här kyckling.

I vårt hushåll äts huvudmålet mitt på dagen, Mannen äter ute så passning med middag behövs bara på helgerna. Kvällsmålet i veckorna har oftast varit ägg och Mannen har kompletterat med smörgåsar.

På sista tiden har jag börjat laga en köttbit eller kyckling som ersättning för kvällsäggen, det kan bli lite tråkigt ibland med samma jämt. Kyckling hör till favoriten och kan varieras i det oändliga, den här gången har jag använt dragon men man tager vad man haver och tycker är gott. 

Datum för publicering

  • 2007-11-21
 

Sätt på ugnen strax under 200 grader och ta fram ett eldfast fat.

Öppna stekpåsen och lägg den på fatet så det går lätt att lägga i kycklingen.

För att få lite smak delar jag en lök och ett par morötter. Man kan givetvis använda andra rötter men detta var vad jag hade hemma, det köps inte så mycket av den varan längre.

En klyfta lök och ett par bitar morötter lägger jag inuti kycklingen.

Lägg resterande morötter och lök i stekpåsen.

Krydda kycklingen runt om.

Jag använde pepparblandning och salt. I köksfönstret stod en kruka dragon som var kvar sedan jag gjorde bea-sås, jag repade dragonen och lade på kycklingen. Skaften från dragonen lade jag i påsen ovanpå morötterna och löken.

Man kan använda vilka kryddor eller örter man vill.

Lägg kycklingen i påsen.

Förslut med bifogad klämma och ställ in i ugnen.

En kyckling tar ungefär en timme, ljuvliga dofter sprids i köket.

På stekpåsarnas förpackning står klart och tydligt tidsanvisning för olika sortes kött och gradantal.

När kycklingen är klar tas den ut ur ugnen, låt svalna ungefär fem minuter så det går att ta i påsen utan att bränna sig.

Klipp av ett hörn på påsen och sila av den goda buljongen. Mycket bra såsgrund, antingen att spara eller använda direkt.

Hemma hos mig brukar en sådan här burk räcka till två såsgrunder, den är koncentrerad så det behövs inte så mycket. 

Lägg upp resten av påsinnehållet på fatet.

Den här gången använde jag bara själva kycklingen som kvällsmat, burken med skyn sattes lock på och förvaras i kyl till kommande behov.

Smaklig måltid!

Anmäl
2007-11-21 20:18 #3 av: Karin20

Verkar jättegott. Var hittar man stekpåsar? Hur vet du att kycklingen är färdig. Kyckling är jag jättedålig på, steker alltid för länge så den blir torr och tråkig

//Karin

Anmäl
2007-11-21 20:23 #4 av: Mona-Stina

Stekpåsar finns i varje matbutik. Till och med i småbutiker.

Att den är färdig känns på lukten i köket, plus att det står på påsen hur lång tid det tar. Det finns även påsar med "klarknapp", en liten pip hoppar ut när innehållet är färdigt. En sådan har jag använt när jag gör julkalkon.

Inget man steker i stekpåse blir torrt eller tråkigt eftersom köttet ligger i skyn.

Prova en hel karré, jättegott att skära kalla skivor på och ta när man är sugen.

Anmäl
2007-11-21 20:25 #5 av: Margareta

Mona-Stina - sån karré levde vi på när vi flyttade förra året och ingen hade tid att laga mat.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-11-21 20:51 #6 av: magma

Supergott låter detta som, tackar! Jag kör för det mesta med lergrytan, men det är samma princip.

Anmäl
2007-11-22 13:31 #7 av: Karro

Men va underbart TACK Mona-Stina!!! Det är verkligen kanon när du lägger ut såna här nybörjartips och verkligen förklarar från grunden hur man gör!

Anmäl
2007-11-22 14:13 #8 av: zeretki

Jag har lärt mig att laga kött i ugn och stekpåse tack vare detta forum! Jättebra tips! Skrattande

Anmäl
2007-11-22 14:30 #9 av: Karro

Säger desamma zeretki!

plus nu vågar man göra det när man har fått såna pedagogiska bilder och förklaringar

Anmäl
2007-11-22 14:32 #10 av: Wildrat

Stekpåse är perfekt. Inget kladd i ugnen och man kan använda vätskan som blir kvar (jättegod). Egentligen är det synd att man inte använder det mer än man gör när det är så behändigt...

Anmäl
2007-11-22 20:26 #11 av: Mervi

Jag brukar också använda stekpåse, fick tipset här  precis som zeretki säger.

Vilken bra presentation Mona-Stina. Kanon. 

Anmäl
2007-11-22 20:57 #12 av: grona-marie

Har nog en stekpåse som ligger och värmer en hylla i skafferiet. Då behövs bara en stek. Jättefin presentation. Som i allt om mat eller nåt.

Anmäl
2007-11-22 21:45 #13 av: anki1

Har stekpåsar som legat i lådan i många herrans år. får nog slänga dom och skaffa nya. Och använda som förstås.

Anmäl
2007-11-23 01:08 #14 av: grona-marie

Det var inte en stekpåse, det var en rökpåse, innehåller socker men jag tror att jag ska prova att göra rökta räkor eller nåt ändå. Det får bli ett projekt i helgen. Sen får jag köpa stekpåsar och stek, lammstek med massor av vitlök mums.

Anmäl
2007-11-25 20:18 #15 av: odezza

Jag gjorde rostbiff av nötbog, i stekpåse... Det blev jättegott! För att få god buljong la jag i lite rotsaker och lök, också...

Sedan följde jag SSS.s tips om att hälla buljongen i en iskubspåse... för säkerhets skull la jag ändå iskupbspåsen i en plastbytta, i frysen.

"still lost in space and time"

Anmäl
2008-02-06 16:39 #16 av: Lynxx

Tack Mona-Stina Skrattande

Anmäl
2008-02-06 20:43 #17 av: Amiechan

Hur gick det med din rökpåse grona_marie? Blev det några rökta räkor? *nyfiken*

Anmäl
2008-02-06 21:27 #18 av: natanael

Använder stekpåse jätteofta!Köttet blir saftigt och smakrikt med hjälp av kryddor och grönsaker och dessutom blir det en underbart god sky att hälla riktigt fet grädde i! Mums!      {$lang_emotions_tongue-out}

Anmäl
2008-09-05 22:00 #19 av: Caena

e superglad över att jag hittat stekpåsar som tips här!
ska göra helkyckling idag enligt liknande recept som detta.. 

vitlök, salami och vårlök tänkt jag använda mig av.. och blandsvamp(nyplockad- gula kantareller, karljohan, brunsopp och lite annat gott.. )

Anmäl
2008-09-05 22:08 #20 av: Musiken

Oh! Later jattepraktiskt och gott! Ar det nagon som vet vad stekpase heter pa engelska?

Anmäl
2008-10-02 15:37 #21 av: Annica38

Det måste jag prova!

Mamma använde ofta stekpåse när jag var liten! Vet inte varför man inte har tänkt på det tidigare. Låter ju underbart att inte behöva göra rent ugnen så ofta.

Anmäl
2008-12-25 15:38 #22 av: Garlica

Satt o Googlade efter tips på stekpåse o. lamm...

Och var hittade bästa tpset, tro?????

Jo, på KiF.....Kyss

Tack för det!!

Anmäl
2009-02-12 19:20 #23 av: Margareta

Kif har en del gömda godingar som man får leta fram ibland!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-03-09 12:14 #24 av: Bengt-Olov

Det här låter nästan för bra för att vara sant. (Hade aldrig hört talas som, innan det började snackas om här...) Säkert därför jag aldrig jagat iväg efter en sån där... Ja, fast om LCHF:n är för bra, men likväl sann, så varför inte...

Är det alltså så fantastiskt att det vare sig blir något kladd, att nästan varenda droppe fett tas till vara - och att plasten inte smälter!? Glad Verkar bara funka för stekning i UGN ändå va, och inte på platta!?

Anmäl
2009-03-31 22:05 #25 av: Margareta

Ungefär så är det Bengt-Olov - inget kladd och plasten smälter inte.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2011-09-15 21:01 #26 av: LatMask

Mmm, låter suveränt gott! Bokmärker genast detta recept för användning i helgen, istället för att få trista torra kycklingar.

Anmäl
2011-09-15 21:31 #27 av: Karin hundtokig

Oj, det var en gammal tråd. Min svärmor fån Danmark tipsade mig om stekpåsar på 70-talet. Konstigt att det inte har blivit populärare. Vi steker bland annat anka till julen i stekpåsar(dansk julaftonsmat).Alltså det godaste som finns. Ska steka längre än annan fågel, är väldigt fet. Fyller den med äpplen och torkade plommon. Anka kan man köpa i kinesiska butiker, mycket billigare än på ICA.

Anmäl
2011-09-15 22:34 #28 av: yvonnel

Jodå det är helt utmärkt med stekpåse när den håller hela stektiden och inte heller går sönder när man ska ta ut den med innehåll inklusive köttsafter/sky.  Jag tror det hände alltför många ggr och att det var anledningen till minskad popularitet.

Men en annan metod som kom fram ganska stort på 70-80-talet är LERGRYTAN, som ger ett väldigt saftigt och gott resultat.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.