Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Recept

Pannacotta med hallon

2007-11-17 19:42 #0 av: Mona-Stina

Får jag fresta med lite gott att njuta framför tv:n så här på lördagskvällen?

 

Pannacotta med hallon och vanilj

Det här är ett recept jag läst här på forumet, jag har modifierat det lite efter eget tycke och smak. I mitt tidigare liv brukade vi gärna äta glass framför tv:n på fredag/lördagskvällar och för att Mannen inte ska köpa hem den svårmotståndiga glassen gör jag stundtals den här goda desserten. Inte för ofta eftersom viktminskningen avstannar om jag äter för mycket grädde och någon gång ibland unnar jag mig hallon, det är det bäret som innehåller minst kolhydrater.

Man kan naturligtvis smaksätta med vilka bär som helst, citronskal och lime är väldigt gott och när det finns björnbär i min trädgård använder jag det. Till min chokladpuddingtokiga väninna brukar jag smälta ner två små rutor 85 %-ig mörk choklad, man kan variera hur man vill.

Av: Mona-Stina

Datum för publicering

  • 2007-11-17
 

Börja med att ta fram alla ingredienserna

  • Ca en och en halv deciliter frusna eller färska hallon.
  • Gelatin, jag föredrar pulver men blad går lika bra.
  • Stevia eller annat att söta med om man vill.
  • En vaniljstång
  • 3 deciliter vispgrädde.

Stevia som sötningsmedel har jag upptäckt här på forumet och jag har köpt det i pulverform. Lite svårt att dosera men Anterrabae tipsade om att blanda lite pulver med vatten. Jag hade ett slags provrör med skruvkork men det går att använda det röret vaniljstången ligger i när man köper den

Häll grädden i en kastrull och koka upp.

I en annan kastrull lägger jag bären, i detta fall hallon, spara några stora fina bär till garnering.

Slå i lite, lite vatten så bären har vätska att koka i, bara så det blir lite blött i botten.

Skär en skåra i vaniljstången och skrapa ur innehållet ordentligt.

Vaniljen läggs i grytan med grädden, själva stången delar jag i två delar och låter den sjuda med en stund för att ge mer smak.

När hallonen kokar är det dags att söta lite, prova först med någon droppe och smaka, vill du ha mer sött tag någon droppe till, fortsätt så tills du är nöjd med sötman. Det går naturligtvis att använda andra sötningsmedel.

Själv har både Mannen och jag lärt oss uppskatta den lite sura, syrliga smaken.

När grädden sjudit en stund, inte länge, kanske ett par minuter drar man bort kastrullen från plattan och fiskar upp vaniljstången.

Blanda sedan i de uppkokta bären, ju längre de fått koka desto mosigare blir de.

Blanda gelatinpulvret enligt anvisningen på paketet eller lägg bladen i blöt.

 

Pulvret blir en lite geggig seg massa som kommer smälta i den varma rätten.

Häll i gelatinet och rör om.

Skopa upp gräddblandningen i glas eller formar, jag använder ganska stora glas, ju mindre glas desto fler portioner. Det är ganska mäktigt att äta så man behöver nog inte så stora glas.

 

Ställ glasen i kylen för att svalna.

Efter en dryg halvtimma har det blivit skinn på pannacottan, då lägger jag dit bären jag sparat som dekoration, de sjunker ner till hälften och ser frestande ut.

Väntar man längre så anrättningen stelnat är det inte någon skada skedd, då ligger bären ovanpå.

Anmäl
2007-11-17 19:45 #1 av: Margareta

Oj - så gott! Nu vågar nog även jag testa!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2007-11-17 19:54 #2 av: Mervi

Kanon med fina bilder. Pannacotta är gott!

Anmäl
2007-11-17 20:00 #3 av: Oluf-56a

Gör ofta pannacotta jag med, hela familjen älskar det.

Däremot har jag aldrig blandat i hallon i pannacottan utan lagt det på. Har aldrig något sötningsmedel i hallonen.

Skall prova  att blanda i hallonen, låter gott.

Anmäl
2007-11-17 20:01 #4 av: Mervi

Hallon är ju söta i sig så någon sötningsmedel behövs nog inte.

Anmäl
2007-11-17 20:26 #5 av: molana

Bokmärker till kommande behov.Ser gott ut.

Anmäl
2007-11-17 21:05 #6 av: odezza

Verkar jättegott! Och jag som har grädde och hallon hemma... men inget gelatin!Fundersam

"still lost in space and time"

Anmäl
2007-11-17 21:09 #7 av: mumsan

Vilket superra recept med beskrivning och bilder. Tack

Anmäl
2007-11-17 21:35 #8 av: siev

Oj vad sugen jag blev. Det måste prövas. Jag har hallon och naturligtvis grädde hemma men ingen gelatin eller kanelstäång.Finns gelatin i pulver?

Anmäl
2007-11-17 21:41 #9 av: Mona-Stina

Gelatin finns i pulver, i mitt tycke smidigare än blad.

Anmäl
2008-02-26 00:10 #10 av: Margareta

Någon kanske är sugen på Panacotta?

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-03-20 22:24 #11 av: Frualbertsson

Gjorde pannacotta på jobbet, dekorerade den med mörk choklad i fina mönster. Man kan spritsa smält choklad på bakplåtspapper som får stelna, sen kan man använda dem till att dekorera med. Ser proffsigt ut och då kan man använda den %-halt man själv vill. =)

Anmäl
2008-03-20 22:26 #12 av: [Norum]

Jisses, så gott det ser ut! Måste jag bara prova... Glad

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2008-03-20 23:05 #13 av: magma

Jag har gjort pannacotta ikväll! Ska serveras imorgon eftermiddag, men jag jobbar inatt och sover till minst kl 12 imorr'n så jag var ute i god tid... Men denna gång blir det någon form av apelsinsås ovanpå istället för hallon, bara för att jag ville ha den gula färgen nu när det är påsk.Glad

Anmäl
2008-04-08 14:33 #14 av: BoelLouise

jag har gjort pannacotta med grätte, gelatin och lite mjölkchoklad. Den chokladen är väl inte det bästa, men jag var sugen på chokladpudding och det blev underbart. nästa gån ska jag testa med hallon  eller     lime-skal och limejuice

Anmäl
2008-04-08 15:22 #15 av: Frihet07

Mitt bidrag till något gott till helgen:

Jag gjorde följande kaka och bjöd jobbarkompisarna på. Väldigt god:
10 bitar
300 gr mörk choklad
6 ägg
½ dl råsocker eller motsvarande
100 g hackade pekannötter
kokos och smör till formen
grädde och 10 pekannötter till garnerning

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält chokladen över vattenbad.
2. Separera äggulor från vitorna. Vispa gulor och socker. Tillsätt den smälta chokladen och blanda. Vispa äggvitorna til skum och vänd ned i chokladblandningen - börja med hälften av skummet och sedan resten.
3. Tillsätt hackade pekannötter och blanda.
4. Smörj en mindre ugnsform med smör och bröa med kokosflingor. Fördela smeten i formen, grädda i MAX 20 minuter.
5. Stjälp upp kakan, låt svalna, skär i rutor och garnera med en klick grädde med en nöthalva på, alternativt en klick grädde vid sidan av. NJUT!

Anmäl
2008-04-08 15:43 #16 av: Aniara4

#15 Det receptet låter så gott att det förtjänar en egen recepttråd tycker jag!

 Jag har börjat göra pannacotta enligt recept från rutiga kokboken (det receptet innehåller flädersaft, men det är jag lika gärna utan); 5 dl grädde och 3 gelatinblad, vaniljstång eller vaniljpulver. Sen ska man i det receptet smälta ner 100g vit choklad i grädden först, det gjorde jag till min födelsedag men jag tycker det blir lite väl sött faktiskt! En liten bit vit choklad kan man kanske smälta ner om man tillhör dem som kan äta lite kolhydrater ibland, för det är verkligen tokgott!

Lägger i lite hallon i glaset och häller pannacottasmeten över. Lime låter onekligen också som ett mumsigt alternativ.

Anmäl
2008-04-08 15:54 #17 av: Karro

#16 Håller med!

Anmäl
2008-05-17 23:17 #18 av: Margareta

Mitt favoritrecept bland efterrätterna tror jag...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-12-12 16:27 #19 av: Karro

Detta ska bli min efterrätt på juldagen hade jag tänkt!

Anmäl
2008-12-12 16:28 #20 av: Karro

Dock sitter jag och funderar på hur många gånger jag måste multiplicera receptet...

Anmäl
2008-12-12 16:36 #21 av: Aniara4

Jag gjorde saffranspannacotta med några lingon i häromkvällen, det blev lyxmumsigt! Fast helt utan sötning kan man tycka att det blir lite lamt/surt, så en knivsudd stevia kanske hade suttit bra. (Sambon vräkte på socker.)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.