Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Recept

Oxfilé under täcke och piccata.

2007-12-01 18:50 #0 av: Mona-Stina

Oxfilé äter man inte var dag men här kommer ett alternativ som kan passa när man har gäster. Det går alldeles utmärkt att byta ut mot billigare fläskfile.

 

I frysen hittade jag en oxfilé som legat ett bra tag, i dag tog jag hand om den innan den blir för gammal.

Att steka den i skivor rakt upp och ner är visserligen gott men i dag ville jag experimentera lite.

 

  • Av: Mona-Stina

  • Datum för publicering

    • 2007-12-01
     

    Sätt först ugnen på 225 grader, därefter kan du börja med köttet, du behöver:

    • Oxfile
    • 2 schalottenlökar
    • 2 vitlöksklyftor
    • Ca 150g färska champinjoner
    • Timjan
    • Salt och peppar
    • Smör att steka i

    Skär filén i fingertjocka skivor, i dag är vi bara två som ska äta så jag gör bara sex skivor, resten av filén lägger jag undan.

    Platta till skivorna något och krydda, jag använder salt och pepparblandning.

    Hetta upp en panna och lägg i en rejäl klick smör, när smöret slutat fräsa lägger man i köttet och låter det få färg, ungefär två minuter på var sida blir bra.

    Flytta över köttet i en eldfast form.

    Därefter dags för täcket. Skär svampen och båda löksorterna i mindre bitar.

    En ny smörklick i pannan, när den smält häll i löken och svampen och låt det fräsa ihop.

    Krydda med lite salt, peppar och ungefär 2 msk timjan.

    Jag hade gärna använt färsk men den lilla ICA-butiken i Ullared har bara dill och persilja i sitt varulager av färska örter.

    När svampröran fräst ihop täcker man filéskivorna ordentligt.

    Överst ett lock med ost, här har jag bara täckt halva, jag gillar inte smält ost men Mannen är mycket förtjust i det.

    Ta den ost ni har, jag hade västgötaklosters cheddar.

    Ställ in formen i ugnen ungefär 10-15 minuter på 225 grader.

    Under tiden osten får färg i ugnen gör man piccatan.

    En rejäl klick smör får fräsa i en kastrull tillsammans med två finhackade scharlottenlökar.

    Tillsätt buljong, jag hade buljong i en burk i kylen sedan jag stekt kyckling i påse. Ungefär 1,5 dl blir bra.

    En matsked tomatpuré.

    En rågad matsked creme fraiche.

    1,5 dl vispgrädde.

    Smaka av och krydda om det behövs, min buljong räckte alldeles tillräckligt.

    Alltsammans får puttra i minst tio minuter så såsen tjocknar.

    När osten fått fin färg är köttet i ugnen färdigt. Det blir en liten alldeles lagom rosa rand i mitten av köttskivorna.

    Jag tyckte att köttet och svampröran var så saftigt och fin så jag brydde mig inte om såsen. Lite vitlökssmör på toppen "fettade" till hela anrättningen, lättkokt blomkål till.

    Mannen tog såsen i stället för smöret och han tyckte det passade alldeles utmärkt ihop.

    Se bara, jag åt två skivor... resten åt Mannen med stor förtjusning.

    Anmäl
    2007-12-01 19:37 #2 av: Pasi
    Du kan lägga upp på en tallrik till mig!Skrattande
    Anmäl
    2007-12-01 20:12 #3 av: Mona-Stina

    Skrattande  Tyvärr Pasi... det tog slut.

    Anmäl
    2007-12-01 20:16 #4 av: Pasi

    Attans!Skrikandes

    Anmäl
    2007-12-02 15:09 #7 av: Mervi

    Helt underbart! Tack Mona-Stina.

    Anmäl
    2007-12-02 15:55 #8 av: molana

    Du gör verkligen ett fint jobb här med dina goda recept och dom fina bilderna med.Tack för den fina presentationen av matvarorna.Även en nybörjare i matlagning kan följa dina recept steg för steg.Jätte bra.Jag är ju ingen nybörjare men tänker på ungdommarna som kommer hit nu när vi har blivit så många här.

    Anmäl
    2007-12-02 15:56 #9 av: Bookjones

    Yummy yummy... Gjorde nånting liknande med fläskfile igår.

    Anmäl
    2007-12-02 22:16 #10 av: virrirren

    Vad kostar det att  hyra in dej Mona-stina??(din gubbe får inte följa med för han äter ju slut..... Hemlis

    Jag har en hel oxfile i frysen Kyss

    Anmäl
    2007-12-02 22:24 #11 av: Mona-Stina

    #10  SkrattandeSkrattande

    Anmäl
    2007-12-03 21:42 #12 av: Margareta

    Helt underbart recept

    /Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
    Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
    Vägen till 65

    Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
    ut LCHF-magasinet.
    http://www.lchfmagasinet.se

    Anmäl
    2007-12-06 13:03 #13 av: Beppe

    Aahhh. Det här verkar ju jättegot. Måste pröva.

    Anmäl
    2007-12-06 13:53 #14 av: Mona-Stina

    Det är gott, gjorde det på fläskfilé häromdagen och det var lika gott.

    Det billigare alternativet duger lika bra.

    Anmäl
    2008-01-11 14:16 #15 av: Laurel

    Tack för fina recept med bilder! Det här måste jag prova! Jag är litet av "novisen vid spisen" men har lyckats jättebra med de recept du lagt ut med bilder tidigare.

    Anmäl
    2008-01-11 14:39 #16 av: Margareta

    Det här ser verkligen gott ut och borde väl fungera även med fläskfilé?

    /Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
    Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
    Vägen till 65

    Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
    ut LCHF-magasinet.
    http://www.lchfmagasinet.se

    Anmäl
    2008-01-11 16:43 #17 av: Mona-Stina

    Jag har gjort det flera gånger på fläskfilé, det fungerar alldeles utmärkt

    Anmäl
    2008-01-11 18:00 #18 av: Babz

    Tack för ett jättefint recept, Mona-Stina! Det är bokmärkt för kommande behov!

     

     

    "Warum soll man es einfach machen, wenn man es so schön komplizieren kann"
    Tyskt ordspråk

    Anmäl
    2009-01-08 12:56 #19 av: Margareta

    Det är redan ett år sen vi fick detta delikata recept!

    /Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
    Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
    Vägen till 65

    Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
    ut LCHF-magasinet.
    http://www.lchfmagasinet.se

    Anmäl
    2009-03-08 19:54 #20 av: Caena

    nu blev jga hungring.. 
    .. hinner jag till affären..

    Anmäl
    2009-03-19 11:08 #21 av: Margareta

    Skrattande

    /Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
    Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
    Vägen till 65

    Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
    ut LCHF-magasinet.
    http://www.lchfmagasinet.se

    Anmäl
    2009-03-19 11:26 #22 av: Caena

    det blev fläskkarré och rödgula trumpeter för hela slanten istället.. 
    suveränt gott och kändes som helgmiddag varje dag till lunch den veckan.. (blev ju ett par stycken matlådor också.. =)

    Anmäl
    2009-06-18 16:36 #23 av: [bittek]

    Det här är såååå gott! Har gjort det tre, fyra gånger och kommer att även att hamna på middagsbordet i kväll!

    Tungan ute

    Anmäl
    2009-06-18 16:43 #24 av: [Pennylane1]

    oxfilé har jag endast köpt två gånger i livet! Det är sååå dyrt och passar inte min plånbok, En hel!!! Förvånad Köpte två portionsbitar båda gångerna och hade nästan ångest för att jag lyxade så!! Första gången var för 15 r sen eller så ochd et var väldigt mört och fint, andra gången var kansek fem år sen och då var det segt och sen har jag inte vågat prova mer.

    Anmäl

    Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.