Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Allmänt om kost

Vad är gemensamt för Lchf-kosten?

2008-01-19 01:23 #0 av: dufva

Det finns ingen enhetlig kost som är LCHF utan kanske lika många varianter som vi är medlemmar på det här forumet.

 Under LCHF-paraplyet samlas idag en brokig skara nytänkare som har återupptäckt hälsofördelarna med att begränsa intaget av kolhydrater samtidigt som man ger kroppen tillgång till de nyttiga fetter som nästan varit bannlysta från vår kost under de senaste årtionderna.

Någon fastslagen linje för vad som utgör LCHF finns egentligen inte utan det förekommer nästan lika många varianter som vi är medlemmar på det här forumet.

Det tycker jag är en formidabel styrka och det visar att väldigt många här har förmåga att fundera prova och jobba sig mot en optimal kost anpassad för dom egna behoven.

Inom LCHF finns några närbesläktade inriktningar som har många gemensamma beröringspunker men också en del särdrag.

På forumet talar vi ofta om Annika Dalqvist, SSS-kost och Litsfeldt som är förgrundsfigurerna inom den Svenska lågkolhydratkosten.

På den internationella arenan hänvisas ibland till tänkare som Kwasniewski, Lutz, Groves. Atkins, Eades, med flera.

Om du trillat in på vårt forum och tycker att  det verkar svårt att få grepp om vad LCHF egentligen står för kanske det kan hjälpa med några punkter som de flesta av oss tycker utgör grundpelare och gemensamma värdegrunder inom kosten.

Med dessa teser i bakhuvudet hoppas vi att du lättare kan navigera dig fram mellan de otaliga inläggen och goda råden du finner när du utforskar vårt forum

På sikt hoppas vi att du finner de nivåer av LCHF som du själv trivs med och som hjälper dig nå dina mål oavsett om det gäller en viktminskning, att få bukt med någon krämpa eller bara för att du vill uppnå optimal hälsa och välbefinnande.. 

 

  • Vi undviker stärkelse
  • Vi skyr raffinerade kolhydrater överhuvudtaget
  • Vi tror inget gott om sädesslagen
  • Vi hatar margariner
  • Vi steker inte i växtoljor (förutom kokosolja)
  • Vi gillar animaliskt protein
  • Vi gillar naturliga mättade fetter
  • Vi minimerar omega-6 fetter
  • Vi ökar på omega-3 fetter

 

 

 


Relaterade länkar

Av: dufva

Datum för publicering

  • 2008-01-18
Anmäl
2008-01-19 02:02 #1 av: Pasi

Jättebra beskrivning/sammanställning av kosten!Cool

Anmäl
2008-01-19 17:42 #2 av: odezza

Jättebra sammanfattning, tack! Glad *bokmärker*

 

"still lost in space and time"

Anmäl
2008-01-19 18:20 #3 av: Karro

Bra Dufva !

Anmäl
2008-01-19 18:40 #4 av: Mervi

Detta hoppas jag alla nybörjare läser. Kanonbra.

Anmäl
2008-01-19 19:27 #5 av: Skaldeman

Utmärkt beskrivning, Dufva. (Fast jag steker gärna i kokosolja, och jag är nog inte ensam om det.)

/SSS

Anmäl
2008-01-19 19:48 #6 av: hemul

Är de där punkterna en programförklaring för KiF eller ska de illustrera LCHF rent allmänt?


Anmäl
2008-01-19 20:14 #7 av: Margareta

Vi har fått mer än 30 medlemmar sen nyheten om Annika kom ut - det är timmar vi pratar forfarande. Då gäller det agera - folk vill ha info och vi hinner inte svara på alla frågor än så länge.

Vet inte riktigt vad du menar hemul - för hur jag än svarar kan det tolkas fel. En programförklaring sätter jag inte ihop på några minuter under stress - att skriva om LCHF allmänt är inte heller lätt eftersom det finns lika många varianter som utövare.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-01-19 20:31 #8 av: Mervi

Jag uppfattar det som en vägledning för alla nya som kommer hit nu. Inte som en programförklaring för varken KiF eller LCHF. Det kommer massor med nya medlemmar och vi hinner inte svara på alla frågor.

Anmäl
2008-01-19 20:58 #9 av: ullna

Lysande beskrivning av en i övrigt brokig skara!

Anmäl
2008-01-22 13:01 #10 av: molana

Bra gjort! Lättläst och bra info för nybörjare.

Anmäl
2008-01-22 15:40 #11 av: dudute

Varför ska man inte steka i växtoljor? Jag brukar steka i smör. Är det bra?

Anmäl
2008-01-22 16:02 #12 av: odezza

Smör är alldeles utmärkt att steka i...

Växtoljor, t ex olivolja och rapssolja bildar ämnen som inte är så trevliga, när de upphettas... dom passar bäst kalla på salladen... 

"still lost in space and time"

Anmäl
2008-01-22 16:50 #13 av: Pasi

Jag kom att tänka på majonäs på rapsolja el dyl - vad har man för garanti att den inte har varit rejält uppvämd? Ingen! Hmmm!!!Fundersam

Anmäl
2008-01-22 22:40 #14 av: Karro

vad tänker du på då pasi?

Anmäl
2008-01-27 01:17 #16 av: Pasi

Ja, att rapsolja inte skall värmas eftersom det då lätt oxiderar.....majonäs anses ok av de flesta...men hur vet man att producenterna inte värmt upp oljan i nån kryptisk process?Glad

Anmäl
2008-02-16 16:57 #17 av: birma

Hittade precis denna tråden/artikeln. Gjorde en sökning på ett ord - atkins - var undrande över skillnaden mellan atkins och lchf. Hamnade här vid sökningen. Vilken tur man kan ha. Tycker väldigt mycket om att hitta översikter, sammanfattningar och liknande om vad LCHF är för någonting. Det var inte mer än 1 månad sedan jag blev varse denna kosts existens. Fastnade när jag började läsa om den. Kom att finna den trovärdig, trots att det lät bakvänt med allt det myckna fettet. Därtill, som jag trott den farliga sorten - det mättade animaliska fettet. Ser att kött inte nämns specifikt som grundbult i kosten. Vad bra (för mig). "Vi gillar animaliskt protein" står det istället. Söker ju även information om den saken, beträffande kött-nödvändigheten i kosten för att den ska få kallas LCHF.

Tack dufva för en bra översiktsbeskrivning.
Bokmärker härmed!


Anmäl
2008-02-16 20:06 #18 av: greensis

# 13, 16 Pasi, det är lätt att göra egen majonäs. Då kan du välja eko-ägg och ekologisk kallpressad raps. Mixerstav, bunke, ägg, olja, kanske lite salt

Anmäl
2008-02-16 20:24 #19 av: Pasi

greenis - Jag vet....har sysslat med matlagning sedan barnsben. Men jag tycker sällan det blir speciellt bra (beror mest på vilken vinäger man har och jag väljer kanske fel!?).Hemlis

Anmäl
2008-02-16 20:42 #20 av: Hanveden

Kavlis ekologiska majonäs funkar för mig jättegod.

LCHF hälsningar  Cool .

Anmäl
2008-06-24 17:11 #23 av: Melindrea

Kanske litet OT här, men... Såg idag avokadoolja i affären... Är det en bra vegetabilisk olja, åtminstone som kall? (Varför skulle jag inte vilja steka i smör? =)

Anmäl
2009-06-18 01:30 #25 av: magma

Detta stod på Shenet.se:

 

Mättade fettsyror 20-35 %

  • Palmitinsyra 7-32 %
  • Myristinsyra upp till 15 %
  • Stearinsyra 1-2 %

Enkelomättade fettsyror 70-85 %

  • Omega 9: Oljesyra 36-80 %
  • Omega 9: Palmitolsyra 9 %

Fleromättade fettsyror 10-15 %

  • Omega 6: Linolsyra 6-18 %

  • Omega 3: Linolensyra under 1 %

Övrigt

  • Glycerin (5-8 %) som i förening (förestring) med fettsyrorna bildar själva oljan.
  • Oförtvålbara ämnen (vax, fria fettsyror, E-vitamin, steroler, skvalen...): 3-11 %, mest av alla oljor.

  • Steroler (avenasterol, brassicasterol, campesterol, ergosterol, stigmasterol, sitosterol, kolesterol...): 0,5 %. Raffinerad olja innehåller inget kolesterol.
  • Klorofyll som färgar oljan grön: Lite eller inget i raffinerad olja.

Vitaminer

Tillsatser och föroreningar

  • Lösningsmedel, som hexan: Rester kan finnas i extraherad olja.

• Pesticider: Rester kan finnas i olja av besprutad växt. Vetegroddoljans halt (under 3 ppm = miljondelar, d.v.s. under 0,3 mg per 100 gram) sägs vara långt under vad som finns i andra oljor.

 

Anmäl
2009-06-18 01:36 #26 av: Pasi

Jaha, nu har magma upptäckt shenet.se. Nyhetens behag?Flört

Jag är tveksam till att avocado(-olja) innehåller D-vitamin.

Anmäl
2009-06-18 02:18 #27 av: Tvillingsyster

Avokadoolja verkar inte vara bra ur omega-6/omega-3 synvinkel.

Anmäl
2009-06-18 02:28 #28 av: Pasi

#27 Eftersom kroppen nästan inte kan omvandla nåt veg-O3 till långkedjad O3 (animaliskt) så kan man fullständigt strunta i omega-3-halten i vegoljor (och kvoten) och främst kika på mängden omega-6. Vill man uppnå balans mellan omegafetterna så minimerar man lämpligast omega-6-intaget och äter lagom mängd fisk.

Avocado är ju inte jätteilla...men den renläriga frossar knappast i den.Flört

Anmäl
2011-12-27 01:23 #29 av: ceicli

En bra beskrivning. Skrattande

Framförallt att det finns lika många varianter som personer (på forumet).

Har halkat in på ett annat ställe och hinner inte göra annat än att förklara varför folk kan sluta räkna kalorier (till att börja med iaf), att de måste anpassa fett/kolhydrater till vad de själva tål och mår bra av. Jag vill väldigt gärna hänvisa dem hit, men känner inte att jag kan det riktigt. Den andra sidan är något av en sammelsuriumsida vilket gör det svårt för folk att hålla isär olika sätt att äta.

Fast, oavsett vad det heter så ska man må bra av det! =)

Anmäl
2011-12-27 09:07 #30 av: yvonnel

#0

Tanken är god, det var min första reaktion när jag såg denna tråd i vänstermarginalen. Så började jag läsa lite och det tyckte flera andra åxå, så försökte jag kolla hänvisningar/länkar och då vart det stopp.

Då upptäckte jag att tråden var ganska så gammal.

Så kära Dufva - kan du inte ta och uppgradera?

Anmäl
2011-12-28 03:09 #31 av: yvonnel

#29

Kan du förklara vad det är som du egentligen säger? Jag blir riktigt konfunderad. Vad är annat ställe som du halkat in på?

Något bättre än Kif eller bättre än LCHF?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.