Annons:
Etikettrecept
Läst 39915 ggr
Mona-Stina
2007-12-28 17:39

Blomkålsjansson

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Fick tipset här på forumet att man kunde göra jansson på blomkål i stället för potatis. Tänkte prova till nyår men kunde inte hålla mig så jag gjorde en i dag.

Janssons frestelse på blomkål

Fick tipset här på forumet att man kunde göra jansson på blomkål i stället för potatis. Alla ingredienser, förutom ansjovis, jag använt brukar finnas i mitt LCHF-kylskåp och som tur var fanns även ansjovis av en tillfällighet.

Relaterade länkar

  • [

    Av: Mona-Stina

    ](link1.html)
    * [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Mona-Stina'))

    • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Mona-Stina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-12-28

 

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Plocka därefter fram alla ingredienser, du behöver:

  • Blomkål
  • Lök
  • Philadelphiaost
  • Ansjovis
  • Creme fraiche
  • Vispgrädde
  • Salt och peppar

Jag börjar med att smöra en eldfast form, kanske inte nödvändigt men smör är aldrig fel.

Därefter skivar jag halva blomkålshuvudet i halvcentimetertjocka skivor.

Lägger blomkålen i botten på formen, det blir lite smulor men det är inget som gör något.

En gul lök skivas och fördelas i formen ovanpå blomkålen.

Därefter ett lager ansjovis, här har jag tyvärr bara hel så jag får filéa den men det är inte svårare än att filéa  strömming.

Ovanpå lägger jag ett nytt lager blomkål.

I en bunke blandar jag 150g philadelphiaost, 2,5 dl creme fraiche, 1 dl vispgrädde, 2 msk ansjovisspad, lite salt och vitpeppar.

Allt vispas så klumpar försvinner och blandas ordentligt.

Massan bres ut över blomkålen, man måste "dutta" lite så det rinner ner mellan lagren.

Min far hade alltid lite ströbröd och smörklickar överst men det skippar jag, det blir fin färg ändå.

In i ugnen ungefär en halvtimme eller tills den fått fin färg och blomkålen mjuknat.

Experimentet färdigt.

Och vad smakar det då? Jansson förstås!

Lite vätska samlas på botten av formen men det är bara att slå bort, annars är den krämig och fin.

 I kväll bjuder jag Mannen på Jansson och kokta ägghalvor.

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Margareta
2007-12-28 17:55
#2

Absolut - det verkar jättegott och något jag gärna testar - jag gillar Jansson!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

catale
2007-12-28 18:26
#3

Tack för testet och bra bilder! Får se om jag "vågar" prova med annat än bara grädde… Glad

Mona-Stina
2007-12-28 19:14
#4

Rapport efter kvällsmålet.

Mannen med stort M åt med stor förtjusning, han kände ingen skillnad i smaken mot för om den var gjord på potatis.

Babz
2007-12-28 19:54
#5

Tack för tipset, Mona-Stina! Fina bilder!

 

"Warum soll man es einfach machen, wenn man es so schön komplizieren kann"
Tyskt ordspråk

Margareta
2007-12-28 20:48
#6

Då blev det ännu mer spännande!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
[Karro]
2007-12-28 21:22
#7

hihi du har ju GT (förpackningen) varianten av grädden Mona-Stina va roligt :)

Jättefina bilder! Kanske ska ge sig på det där någon gång?

Mervi
2007-12-28 22:28
#8

Tack! Lååter  gott! Måste prova!

Mona-Stina
2007-12-28 23:39
#9

#7 GT?

grona-marie
2007-12-29 01:33
#10

Nu måste jag prova, jättefina bilder. Jag har nästan blivit beroende av blomkål, det är så fantastiskt gott både vanlig, gratinerad och som mos.

Margareta
2007-12-29 12:59
#11

Blomkålsmos är vansinnigt gott.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

awjungfru57
2007-12-29 13:34
#12

Tack för tipset! Och vad proffsigt du har gjort, åt oss att se på. Kanon! Måste testa, absolut.

Och det där med blomkålsmos, det låter också så gott. Måste testa det också!

Läste just precis nu i DN om mor och son Jönsson som skrivit en bok om stress och press och mat. Känner att vi måste föra in lugnet och en flow i att laga och förbereda vår mat. Att vi kan tänka mer på mat, planera mer och i förväg. Inte vara så styrda av det jag fått höra "-du tänker jämt på mat" utan känna att det är bra att tänka på mat eftersom det handlar om att planera vad man ska äta. Planera i tid för att göra nåt bra och hinna både handla och göra den.

Hon Bodil Jönsson finns med på sidan värkstaden där jag varit med eftersom jag har och har haft problem med värk. Det var kul att se henne i sammanhang med mat.

Och tack igen för den fina presentationen av receptet!

[Karro]
2007-12-29 13:54
#13

Gable Top :) Förpackningen heter så :D

Annons:
Margareta
2007-12-29 14:29
#14

awjungfru57 - jag tror att Du har en väldigt viktig poäng i detta med flow - angående matlagning. Förr i världen var det en självklarhet. Hade man inte möjlighet/lust själv hade man kokerska - men att någon ansvarade för planering och tillredning av mat var något väldigt självklart. Halvfabrikat med skumma tillsatser fanns inte heller.

På husmodersfilmer som jag blev släpad till som barn (jag är 50-talist och dotter till en väldigt framåt mamma när det gäller modern teknik) minns jag hur företaget NilsJohan på reklamfilm demonstrerade den nya uppfinningen Röda Clara - för att "husmodern" snabbt och enkelt skulle kunna öppna sina konservburkar. Denna fantastiska uppfinning som gjorde att vi kunde förvara maten länge utan kylskåp (Frys var fortfarande ovanligt). Allt i dess "upplysningsfilmer" gick ut på att förenkla matlagningen så att husmödrarna skulle hinna med annat i livet (ut och arbeta var väl grundtanken antar jag)

Var det redan där vi tappade något väsentligt?

Det var för övrigt Sigvard Bernadotte som designade Röda Clara - så det var fint värre att äga och använda en sån tingest!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

[Karro]
2007-12-29 14:32
#15

hmm jag har ingen Röda Clara Ledsen

venuseva
2007-12-29 15:26
#16

Gjorde min jansson på squash och den blev kanongod. Men jag tålde den inte, kanske den jästa fisken gjorde sitt?

Mervi
2007-12-29 15:28
#17

Inte jag heller, har haft men den måste ha pajat för den är inte kvar i mina lådor. Använder en gammaldags öppnare som man vickar fram och tillbaka, funkar jättebra.

Jag öppnar inte burkar så ofta.

[Karro]
2007-12-29 15:38
#18

jo det har jag också… Men det är ju klass i att ha en Röda Clara ju :)

marimu
2007-12-29 15:43
#19

Jag har en Röda Clara, inköpt för många år sen. Har precis skruvat fast den i väggen efter flytten efter att ha haft den liggande i ett skåp i flera år.

[Karro]
2007-12-29 15:53
#20

*avis* nädå det är jag inte men det är många såna saker man borde ha egentligen, en sån där burköppnare också…. nötknäckare har jag hört också är bra om man har svårt att öppna såna saker…

Annons:
Mona-Stina
2007-12-29 16:17
#21

Jag har en Röd Klara, mina händer klarar inte "vicköppnaren". Den används mest till kattmatsburkar som inte har ringöppnare.

monkan
2007-12-29 16:28
#22

Suveränt recept Mona-Stina!! Detta ska genast testas. Har just kommit tillbaks från butiken med en blomkål, men får ta en ny tur för att skaffa ansjovis och philadelfiaost!

Margareta
2007-12-29 16:49
#23

Man kan tradera sig till en Röda Clara - de är kult tydligen - googla så får ni se!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Brynhilde
2007-12-29 19:14
#24

Min mor köpte en Röda Clara för några månader sen. De finns fortfarande i nytillverkning.

Ser du att jag tappat nåt kilo... låt det ligga...

[Karro]
2007-12-29 19:27
#25

hmm *får idéer* :)

fleur
2008-01-01 20:31
#26

Lysande, måste testa. Jansson har varit det som maken saknar mest i matväg, tänk om detta passar honom istället.

maucl
2008-01-02 01:41
#27

Testade på nyårsafton! Jättegott! Glad

Annons:
Goosan
2008-01-02 09:12
#28

Till middag i kväll blir det Blomkålsjansson. Ska bli spännande Glad

Mervi
2008-01-02 10:11
#29

Jag skall göra detta till trettonhelgen. Måste prova. Tack!

Margareta
2008-01-02 18:10
#30

Har köpt blomkål nu och skall testa

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

drutten53
2008-01-02 22:03
#31

hej vänner..idag har jag gjort denna blomkålsjansson…säger bara så här..SUPERGOD..skulle kunnat ätit upp hela karoten själv….men spara oxå till i morgon…TACK FÖR receptet..jag glömde grädden..men det gick lika bra utan…detta kommer jag göra flera gånger..kram..o gott nytt på er

Annsta
2008-01-07 21:43
#32

Jag gjorde Jansson på blomkål idag…suupergod! Men efteråt började jag fundera på vad anjovisen egentligen innehåller. Jag blev jätteledsen, för socker står på andra plats, det är kanske inte så bra. Är det någon som vet hur mycket kolhydrater en platt burk med anjovisfileer innehåller?

Men hur som helst, min man tyckte det var den godaste Jansson han någonsin ätit, och den är ju bra mycket bättre än den vanliga i alla fall. Tusen tack för receptet! Jag får väl använda reveptet till fest om det nu är för mycker socker i.

Margareta
2008-01-07 22:19
#33

Sockret anses ligga i såsen och det beror väl på hur mycket av den såsen man använder.

Mesta kolhydraterna i en vanlig Jansson ligger i potatisen så klart.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

McLaren
2008-01-08 22:01
#34

Låter supergott!! Detta ska jag verkligen pröva när jag slutat med "helfarten".

Vilka recept det finns här!!!

Annons:
aase-andersson
2008-01-17 15:43
#35

Något av det godaste jag ätit på länge. jag saknade verkligen jansson men den här var godare…Kyss

britt-maria
2008-01-21 20:05
#36

Prövade blomkålsjansson idag och den var verkligen underbart god. Den där sältan och gräddiga konsistensen gjorde att jag åt alldeles för mycket. Imorron blir det bra med rester när det bara blir en kort middagspaus mellan jobbrt och fortbildning.

Lynxx
2008-02-11 19:15
#37

Tjusigt! Glad

catfoot
2008-03-24 21:11
#38

Men vilken höjdare, jag har ätit den i helgen..T.o.m godare än vanlig Jansson..mmmmmmmmmmmmmmm…Superb….

Ditt hem är där din katt är.Kyss

OT/Snyggt ....

manon
2008-11-10 23:55
#39

Blomkålsjansson blir lika god utan ansjovis, jag gjorde den med två burkar tonfisk naturel och mycket citron. Supergott.

kicsun
2008-11-13 17:38
#40

Jag har gjort Blomkålsjansson ikväll, den är supergod, kan varmt rekomendera. Tack Mona-Stina!

mrsAngel
2008-11-14 14:13
#41

Testade idag till lunch, och blev mycket imponerad! Smakar som Jansson ska göra! Och så mycket enklare när man slipper stå och skala massa potatisar!! Enda kruxet är som fler sagt (i en annan tråd) att det blir så mycket vätska i botten, är det någon som testat att koka blomkålen först?

Tack iallafall för god inspiration!!!Skrattande

Annons:
Agneta2006
2008-11-14 17:02
#42

manon, skivad citron eller citronkonc.? Ovanpå tonfisken eller överst på ostblandningen? Några andra kryddor?

Margareta
2008-11-15 20:01
#43

Ytterligare ett recept att hålla aktuellt fram till jul

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

alphyddan
2008-12-06 14:48
#44

Jag testade Janssons med vitkål, blomkål, zucchini & aubergin och följde Mona-Stinas recept för övrigt.

Min dotter och jag tycker nästan att den med vitkål var något bättre än med blomkål, fast båda var jättegoda.

Så till jul blir det en Janssons enligt tradition och en med vitkål som är lite billigare än blomkål.

 Zucchini & aubergin vart också helt okej.

awjungfru57
2009-01-25 23:03
#45

Hej igen! Sidan är förändrad, det svarta fältet där uppe hade ett rött utropstecken med den här tråden. Vad kul! Jag hade glömt blomkålen! Nu måste jag skriva upp och handla imorgon. Bra!

Som sagt, halvfabrikat handlar jag sällan eller aldrig, (fast burkar blir det ju ibland, med öppningsring) men så ska man ha tid att laga maten också. Jag har förstått att många inte prioriterar matlagning, det måste gå fort, fort, trots att det är så viktigt med maten, smaken, hur det ser ut och sen också umgänget, att man sitter ner en stund och pratar. Så man inte glömmer varandra i racet. /Agneta

Margareta
2009-02-12 19:21
#46

Fler som vill testa?

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

awjungfru57
2009-02-12 21:01
#47

Ja, den är god, den där jansson. Lite vattning blir den så en liten kokning innan är nog helt rätt!

Överhuvudtaget är blomkål så gott! :)

[iovis]
2009-04-05 20:15
#48

Om man skippar ansjovisen, blir det väl nästan som falsk potatisgratäng?

Annons:
nillisen
2009-04-07 00:37
#49

#48 Skippar du ansjovisen blir det blomkålsgratäng och bara det är ju otroligt gott.

Idag har jag köpt hem blomkål och ser fram emot att göra denna Janson på påskafton. Ska se om jag inte kan få maken och min pappa att smaka på den. Ska blir spännande.

Emmisha
2009-05-05 13:48
#50

Gud va gott detta verkar vara! Måste bara testa det :D 

ÄLSKAR LCHF mat hahah…

[Pennylane1]
2009-05-05 13:56
#51

jag tar inte så mycket ansjovis som i receptet härovan, det är ju där det mindre LCHF-iga finns… den blir väldigt god ändå tycker jag, har gjort så'n här många gånger.

nillisen
2009-05-05 15:25
#52

Jag har provat och det blev jättegott! Kommer absolut göra den igen snart, men då kommer jag att inte ta så mycket grädde o cf, den blev lite för blöt. Men, som sagt, jättegod!

Hanveden
2009-11-05 18:46
#53

Puttar upp denna Jansson…

mlchfh  Skrattande .

beso02
2009-11-30 10:20
#54

Jag gjorde köttfärsröra istället för anjovis och blandade i. Så gott, helt klart en favoriträtt här hemma.

Mojjan73
2009-12-01 11:44
#55

Undrar om man kan göra fuskjansson på kålrabbi istället? Åh måste genast prova.. gjorde ju kålrabbigratäng istället för potatisgratäng och det var bland det godaste jag provat.

Annons:
Tigermatte
2009-12-01 12:58
#56

Tack snälla!!! Jag älskar Jansson och kände liten sorg över att inte kunna äta det i år. Du är ju bättre än tomten - har verkligen räddat min jul!!!

Många kramar till dig, Mona-Stina!

Lojs
2009-12-23 10:22
#57

Puttar upp tråden, den här ska jag försöka mig på att laga imorgon! =)

"If someone ever says "-You don't need more aquariums." Stop talking to them, you don't need that kind of negativity in your life." ;)
Medis på akvariefisk.

e1in
2009-12-23 19:47
#58

Gjorde blomkålsjansons häromdagen! Otroligt god!!  Men som sagt, blaskig i botten.. men går att hälla bort!

texarcana
2009-12-23 21:39
#59

#55 Mojjan73 och alla andra:

Passar på att tipsa er om mitt kålrabbijanssoninlägg (#59 i tråden)!

Kommer inte säkert ihåg, men jag tror att det var du (Mojjan73) som gav mig idén att testa den förträffliga grönsaken kålrabbi i detta julmatsammanhang. Resultatet blev kanon - och för övrigt inte alls vattnigt! Glad

LenaKa
2009-12-23 23:50
#60

Jag har gjort en "jansson" på blomkål, lök, ansjovis och äggstanning på grädde. Inget blask och hyfsat god…. men är det jul så är det och jag kommer ändå att smaka på jansson som min svåger alltid gör. Det blir ju ändå så små mängder av allt så för mig funkar det.

[iovis]
2009-12-28 23:06
#61

Kokade färsk blomkål 10 min, den fick därefter ligga till sig i ett durkslag en stund och det blev ingen blask i den färdiga janssson  Däremot tyckte jag att det blev för mycket cf- och philadelfiasmak. Nästa gång ( för det blir en sån) kör jag med bara grädde och en gnutta phil.  Att det var blomkål kände man inte alls på smaken,  det var "skitgott"!!!!

dorita
2010-04-09 17:25
#62

tack för jättebra tips…ska genast prova..fina bilder oxå…

Annons:
Fiana
2010-04-09 17:38
#63

Har inte haft några problem med överflödig vätska i botten på den här, dock gräddar jag mycket längre än det står i receptet - närmare 1 timme

titanyah
2010-04-09 18:45
#64

Jag gör Jansson på det vanliga receptet, men med kålrabbi istället för potatis. Får stå inne lite längre så den blir riktigt mjuk, blir jättegott o nästan precis som vanlig Jansson! Kålrabbi är underbar som ersättning för potatis.

Hanveden
2013-12-03 12:42
#65

Puttar upp denna Jansson…

mLCHFh  😎 .

[flippjenny]
2013-12-03 16:23
#66

Jag ser bara 3/4 av tabellen! Den är avskuren i höger kolumn.

Trodde det var fel på Chrome, men provade i Internet Explorer och har samma problem där. 

Någon annan som har samma problem?

Margareta
2013-12-03 17:39
#67

Det ären gammal artikel gjord för en äldre version av IFokus

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Orakletidelfi
2013-12-03 19:01
#68

det är inte mycket som fattas, ett par tre tecken, tror man kan läsa ut vad som menas!

hemul
2013-12-03 19:15
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#69

Här.

Annons:
hemul
2013-12-03 19:18
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#70

Nähä. Så här då.

hemul
2013-12-03 19:29
#71

Nu ger jag upp. 😃

Kopiera nedanstående och klistra in i webläsarens adressfält.

fetbobba.net/TEMP/janssons.jpg

SweGizmo
2013-12-04 09:40
#72

Har gjort detta med skuren vitkål och det blir jätte gott!!

Min blogg: SweGizmo.se

Orakletidelfi
2013-12-04 10:09
#73

Men som sagt fattas inte mycket och det går utmärkt att förstå ändå! 

Om man kopierar och klistrar in så kommer allt med utom ev. ett par bokstver på sista raden! Så här lyder receptet:

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Plocka därefter fram alla ingredienser, du behöver:

  • Blomkål
  • Lök
  • Philadelphiaost
  • Ansjovis
  • Creme fraiche
  • Vispgrädde
  • Salt och peppar

Jag börjar med att smöra en eldfast form, kanske inte nödvändigt men smör är aldrig fel.

Därefter skivar jag halva blomkålshuvudet i halvcentimetertjocka skivor.

En gul lök skivas och fördelas i formen ovanpå blomkålen.

Därefter ett lager ansjovis, här har jag tyvärr bara hel så jag får filéa den men det är inte svårare än att filéa  strömming.

Ovanpå lägger jag ett nytt lager blomkål.

I en bunke blandar jag 150g philadelphiaost, 2,5 dl creme fraiche, 1 dl vispgrädde, 2 msk ansjovisspad, lite salt och vitpeppar.

Allt vispas så klumpar försvinner och blandas ordentligt.

Massan bres ut över blomkålen, man måste "dutta" lite så det rinner ner mellan lagren.

Min far hade alltid lite ströbröd och smörklickar överst men det skippar jag, det blir fin färg ändå.

In i ugnen ungefär en halvtimme eller tills den fått fin färg och blomkålen mjuknat.

Experimentet färdigt.

Och vad smakar det då? Jansson förstås!

Lite vätska samlas på botten av formen men det är bara att slå bort, annars är den krämig och fin.

 I kväll bjuder jag Mannen på Jansson och kokta ägghalor.

Fiana
2013-12-04 18:12
#74

Den här är verkligen jättegod.

[flippjenny]
2013-12-07 16:02
#75

Tack för hjälpen med receptet!

Bra att du klurade ut att man kunde markera och kopiera, det var inte lätt att veta. 😉

Tycker själv det är svårt att läsa när tecken försvinner i slutet, trodde att det var flera ord som saknades.

Hanveden
2013-12-22 13:09
#76

Puff och God LCHF Jul på er alla.

B-) .

Annons:
Upp till toppen
Annons: