Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Recept

Tårta med chokladkräm på mandelbotten

2008-02-10 19:47 #0 av: Mona-Stina

Med MaMades tillåtelse lägger jag upp en redogörelse på hur man bakar hennes goda chokladtårta med mandelbotten.

 

I helgen skulle jag få besök och ville göra något som både jag och en av mina gäster kunde äta till fikat, (gästen är för övrigt medlem här på forumet). Chokladtårtan MaMade tidigare lagt in skulle passa bra, MaMade talade om för mig att hon tyckte botten i originalreceptet blev lite väl stabbig så hon rekommenderade mig att halvera ingredienserna, vilket jag gjort.

Originalreceptet hittar du här.

Relaterade länkar

Av: MaMaMade

Datum för publicering

  • 2008-02-10
 

Ingredienser:

Botten:

  • 100g mald mandel
  • 3 äggvitor

Chokladkräm:

  • 180g choklad 80%
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • Ev. 1-2 tsk vaniljsocker om man vill

Börja med att sätta ugnen på 175 grader, lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant.

Vispa äggvitorna till hårt skum.

Mal mandeln och blanda med äggvitorna, bred ut i formen och grädda ca 10-15 minuter, bottnen ska bli relativt fast.

Gör chokladkrämen under tiden bottnen är i ugnen.

Koka upp grädden.

Lägg ner chokladen och låt den smälta.

I en skål rör man ihop mjölk, ägg och eventuellt vaniljsocker, själv använder jag lite vaniljpulver.

Mjölk finns inte i vårt hushåll så jag tog grädde.

Häll över den avsvalnade grädd/choklad-blandningen i ägg/mjölk-blandningen och rör ihop till en jämn smet.

Sänk ungsvärmen till 160 grader, häll smeten i formen över mandelbottnen och grädda ytterligare 20-25 minuter, eller tills fyllningen stelnat något. Den kan gärna vara lite lös i mitten.

Tag ut formen ur ugnen och låt kakan kallna helt, lossa sedan försiktigt tårtkanten från formen med en tunn kniv och ta därefter loss formens kant.

Garnera eventuellt, här med gräddtoppar och valnötter.

Servera med vispad grädde och eventuellt hallon. Tårtan blev mycket uppskattad av mina gäster och ingen av dem saknade socker.

Tårtan blev ganska mäktig och tar man inte allt för stora bitar kan det nog bli 15-16 st.

Hela tårtans innehåll enligt Min Mat: Energi kval: 2924,7, kJ: 12239,4. Protein: 104,72, Fett: 239,7 och Kolhydrater 93,43.

Tar man en femtondels bit blir kolhydratmängden 6,2, men är det fest så är det. Tack MaMaMade för ett gott recept på en fin tårta.

Anmäl
2008-02-10 19:51 #1 av: Lehane

Det låter fantastiskt smarrigt. Vet dock inte om jag vågar prova. Mitt sötsug är extremt lättriggat.

Anmäl
2008-02-10 19:52 #2 av: [linda-pinda]

Wow! Om inte annat, så blir det ngt att prova på min födelsedag! Tack!

Anmäl
2008-02-10 20:00 #3 av: Mervi

Till vissa speciella tillfällen passar den säkert utmärkt. Tack Mona-Stina.

Anmäl
2008-02-10 20:06 #4 av: fru-kryss

Ska jag bjuda batman på när hon kommer på fika.

Anmäl
2008-02-10 20:12 #5 av: batman

När?  Räcka ut tunganHemlis

Anmäl
2008-02-10 20:14 #6 av: Mimsivimsi

mumsigt!

Anmäl
2008-02-10 20:17 #7 av: magma

Detta ser verkligen gott ut, ska sparas till kommande kalas!

Anmäl
2008-02-10 22:03 #8 av: Mona-Stina

Ja, det var riktigt gott men man kan nog inte äta den för ofta med tanke på kolhydratmängden.

Det går nog att minska lite på chokladen, jag ska prova det nästa gång, då blir den inte så "starkt". Mindre kolhydrater blir det ju då också.

Anmäl
2008-02-14 11:58 #9 av: Salina

Den där "forums-gästen" var jag! Verkligen lyxigt att bli bjuden pa sadan mat. Jag tänkte innan jag akte till Mona-Stina, att det är ett av fa ställen da jag inte behöver planera maten eller ta med "nöd-proviant" när jag ska dit. Det uppskattas mycket.

 Detta var faktiskt min första tartbit pa mer än ett ar (!) Den smakade himmelskt, var hur fin som helst. Och bäst av allt - den triggade inget sötsug alls! :) Kan varmt rekommenderas.

 Stor TACK-kram till dig, Mona-Stina!!

Anmäl
2008-02-14 13:33 #10 av: Mona-Stina

Men Salina då! Är det till att sitta och surfa på arbetstid?  Flört

Anmäl
2008-02-14 14:13 #11 av: Cattis77

Denna blir vårt Valentine-fika! Ger mig på receptet bums.

Anmäl
2008-02-14 15:04 #12 av: Cattis77

Nu står den i ugnen. Trodde jag hade tillräckligt med mörk choklad hemma men det upptäckte jag när grädden stod på kokning att det inte alls fanns. Bara att stänga av ugnen och dra iväg till affären...igen. Borde finnas nåt som heter VIP-stammis i affären. För dit klassas nog jag. Springer dit varje dag o inhandlar en massa gott som finns i alla härliga recept här.

Anmäl
2008-02-14 18:41 #13 av: Cattis77

Nu har vi mumsat i oss en bit av denna gudomliga chokladkaka. Mycket god. Tog hälften mörk choklad 85% samt en med apelsinsmak som låg på minst 70%. Blir ganska stark i chokladsmaken men det är bra. Då äter man inte direkt mkt utav den. Tom våra små barn gillade den.

Nu har vi till fredagsfika oxå. Går den att frysa tro?? Annars får vi nog bjuda hem lite folk så den blir uppäten i helgen. Farligt att ha sånt stående i kylen när man är chokladoman.

Anmäl
2008-02-14 22:33 #14 av: mumsan

En riktig festtårta ser det ut som. Tack. Ska bokmärka receptet direkt.

Anmäl
2008-02-17 18:57 #15 av: Margareta

Man kan inte bokmärka artiklar - de hittar man under Artikelfliken uppe till vänster och sen bläddrar man ner bland rubrikerna till Recept och där klickar man tills de kommer fram

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-05-14 16:38 #16 av: dezie
hej och tack för ett underbart tipps till min födelse dag som är i morgon denna skall jag göra då.
Anmäl
2008-05-14 16:42 #17 av: Wildrat

Jättegod tårta som räcker länge. Den har stark smak och mina gäster som inte äter LCHF tyckte nog den var lite mastig men den var underbar särskilt med mycket grädde.

Ett tips är att ha grädden bredvid, blir det tårta över så håller den ett tag i kylen men dekorationer med grädde blir ofräscha...

Anmäl
2008-05-14 17:42 #18 av: felewa

Jag håller just på att baka en, jag tog i ca 1 dl  turkisk yoghurt och en äggula till i fyllningen eftersom ni sa att den var stark...ska snart ta ut den ur ugnen....jag fyller också, i helgen och ska testa på släkten.. tänkte göra någon citronmeliss-citronskal-yoghurt-röra till och bara grädde för de som vill, sen blir det nog glass till för barnen.

Anmäl
2008-06-02 15:34 #19 av: mokkajojja

Finns det ngt utskriftsvänligt format så man slipper slösa så mycket färg på bilderna? Annars är det väl bara att ta fram penna o papper!

Ska prova den 6:de juni, min sons födelsedag och nationaldag!

Anmäl
2008-09-08 00:13 #20 av: olandsfamiljen

Ngn som vet hur många den räcker till? Kommer ett sötsug-slatt gäng hit imorgon? :)

 

#18 blev det bra med yoghurt?

Anmäl
2008-09-08 00:21 #21 av: Facklan

Den är bokmärkt ska testa den vid tillfälle

Anmäl
2009-06-10 15:21 #22 av: Emmisha

Gud va gott! Tror ni att man kan ha i hälften av chokladen? denna ser grymmt god ut....

Anmäl
2009-06-10 17:42 #23 av: [Pennylane1]

frågan är om det stelnar då?

Anmäl
2009-06-10 17:58 #24 av: stefanie

provade att gör denna och den var supergod!

det finns ju madel med endast 5 kolhydrater/ioo garm itstället för de som användes i detta recept(som jag tror innehåller typ 13?) och använder man den chokladen med 16 el. 19 kolisar/100gram så har man nnästan halverat mängden kolhydrater i kakan! jag använde också endast grädde och 150 gram choklad.

 

2.7 kolhydrater per bit( en femtondel av kakan) blev resultatet

Anmäl
2009-06-10 18:22 #25 av: Emmisha

#23 hmm aa det e ju sant... man kanske får ta i en extra äggula eller något? 

 

#24 ja precis man kan ju ta den mandeln med typ 5 kollisar i istället för den med 13. (fattar inte hur det kan skilja så mkt men..)

måste verkligen göra denna!! Mumms. 

Anmäl
2009-06-10 18:27 #26 av: [Pennylane1]

Kan vara så som jag läste i nån tråd här, att det är olika hur dom räknar kolisarna, att den högre uppgiften gäller alla kh medan den lägre anger de kolisar man kan ta upp... fibrer räknas också som kh men de passerar... det lät ju himla bra iallafall!

Anmäl
2009-06-11 14:27 #27 av: Emmisha

#26 ja precis, OM det är , så låter det ju väldigt bra!! Nån som vet mer säkert?

Måste verkligen göra denna tårta, hur är den i konsistensen, som kladdkaka typ?

Anmäl
2009-06-19 12:02 #28 av: Sess

Nu ska jag baka !!!  Och sonen kan äta av den också !

Trevlig Midsommar!

Anmäl
2010-05-10 17:12 #29 av: Diana61

Den där måste jag testa att göra! :-)

Anmäl
2010-11-07 09:07 #30 av: korseett

den här tårtan står nu i ugnen. Tyvärr var det väldigt utsålt på choklad med hög% så det blev en 70% med vaniljsmak och en med mint som visade sig vara väldigt låg i %halt men det får gå ändå den här gången. Ska servera den med hallon och spritsad grädde ovanpå.

 

Anmäl
2010-11-07 11:03 #31 av: Magica1970

Jag hoppar över mandelbotten eftersom den triggar mitt sug, men senast klickade jag smeten i kanelbulleformar. Blev jättefina chokladbakelser med vispgrädde på toppen :)

Anmäl
2010-11-09 15:58 #32 av: korseett

den här blir bättre dagen efter, saftigare

Anmäl
2010-11-09 16:24 #33 av: missgrega

Kan man byta ut mjolken mot gradde el kanske soya mjolk?

 

Anmäl
2010-11-09 16:25 #34 av: missgrega

Hoppsan! laeste inte att du redan had gjort det!! :P x

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.