Annons:
Etikettrecept
Läst 27307 ggr
Mona-Stina
2008-04-02 23:01

Kycklinglevergryta med bacon och svamp.

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Lever är nyttig mat och jag har hört att man bör äta det minst en gång i veckan. Jag har lite svårt för gris- och nötlever men kycklingvarianten går bra.

Den här grytan går snabbt att göra och smaken av lever tillsammans med bacon och svamp är riktigt gott.

[

Av: Mona-Stina

](link1.html)

* [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Mona-Stina'))

  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Mona-Stina', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-04-02

 

levergryta (11).jpg

Börja med att ta fram ingredienserna, du behvöer:

  • 500g kycklinglever
  • 1 pkt bacon
  • 1 medelstor gul lök
  • Färska champinjoner
  • Tomatpuré
  • Vispgrädde
  • Cremé Fraiche
  • Philadelphiaost
  • Buljong, eventuellt salt och peppar

levergryta.jpg

Dela löken, svampen och baconet i mindre bitar.

levergryta (2).jpg

Fräs lök, bacon och svamp i en rejäl klick smör tills löken blir glansig och lite mjuk.

levergryta (3).jpg

Tillsätt kycklinglevern, jag har fördelat den i lite mindre bitar.

Alltsammans får fräsa tills levern fått en smaklig färg.

En matsked tomatpuré får fräsa med den sista minuten.

Späd med buljong.

Jag har en burk koncentrerad buljong sedan jag stekte kycklinglår i påse, jag slår i ungefär två deciliter.

Det går lika bra med en tärning och vatten om man inte har något annat.

levergryta (5).jpg

Häll i en deciliter vispgrädde…

levergryta (6).jpg

en stor klick cremé fraiche…

levergryta (7).jpg

slutligen två stora klickar philadelphiaost.

Blanda allt väl under uppkok.

Smaka av, tillsätt eventuellt salt och peppar. För mig var den koncentrerade buljongen alldeles tillräckligt kryddad.

levergryta (8).jpg

Låt grytan koka på hög värme så det kokar ihop till lagom konsistens.

Under tiden kokar jag upp blomkål att servera till.

levergryta (9).jpg

Smaklig måltid!

Mycket gott och mättande.

Annons:
Mervi
2008-04-02 23:08
#1

Ungefär så brukar jag göra och det blir jättegott. Skall prova med tomatpure nästa gång.

molana
2008-04-02 23:08
#2

Lever är gott.Bokmärker!  :)

Jennix
2008-04-02 23:31
#3

Tack för tipset! :D Låter supergott.

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Inke
2008-04-03 04:48
#4

Jag har ätit kycklinglever 3 dar i rad. Lök och bacon, lite grädde och lite creme fraiche, salt och peppar. Det var nog allt men det blev gott.

Jag fick tipset av AndreasO efter att jag oroat mig för vitaminbrist.Det är nog årtionden sen jag åt lever sist. Men det var mycket gott.

birma
2008-04-03 12:13
#5

Har också ätit kycklinglever några dagar i rad - någon slags klassisk leverstuvningsvariant, som jag då o då rörde ihop under köttätartiden (provar återgå lite nu).

Men det här receptet från Mona-Stina var mycket bra. Vill gärna prova det vid tillfälle. Kokt blomkål är ett gott tillbehör.

Boos
2008-04-03 14:10
#6

Detta recept låter väldigt smaskigt måste bara prova. Får se om jag kan lura det i gubben oxå.Oskyldig

Annons:
jezzi
2008-05-13 17:07
#7

Vad gott det var! Har aldrig vågat smaka lever förut, men efter att ha läst hur nyttigt det är så provade jag det här receptet. Klart godkänt!Glad

JohanBaltic
2008-05-13 17:25
#8

Ska testas snarast!

Måste vara delikat med ett mustigt Italienskt rödvinSkrattande

JohanBaltic
2008-05-13 17:28
#9

Tog mig friheten att göra en pdf av den så att den är lätta maila runt och skriva ut.

JohanBaltic
2008-05-13 17:29
#10

edit #9

ska vara "lätt att maila runt…"Skrattande

Margareta
2008-06-21 01:02
#11

Ni glömmer väl inte det här receptet?

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

pingela46
2008-09-15 16:12
#12

Hej undrar bara om det går att använda ungnötslever också??

Facklan
2008-09-15 16:15
#13

Super gott !!!

Jag måste tipsa om man bara har lite kvar inte en hel protion då kan man köra den i stav-mixen med lite lök o majonäs o ha på Polarbrodet med lite gurka …klart gott mäktig fika !!!

Annons:
UBCL
2008-09-15 17:10
#14

Ungnöt-, kalv- och kycklinglever, allt är ok. Om man tar i lite kapris blir det ung. som Levergryta d'Angle

Melindrea
2008-09-15 20:32
#15

Hmmm. Kanske en udda fråga, men hur mycket liknar lever den smaken som leverbiffar har? =)

Margareta
2008-09-25 20:03
#16

Den liknar nog leverbiffar så tillvida att det smakar mer lever, dvs tycker man inte om leverbiffar är det nog svårt med ren lever.

Leverbiffar är nog ofta gjorda på nötlever i någon form. Då kan det vara idé att testa kycklinglever - den är mildare i smaken. Betydligt mildare.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Margareta
2009-02-12 19:24
#17

Jag är mycket förtjust i kycklinglever - men jag glömmer ändå bort att tillaga det. Det finns i frysen men skall ju tas fram och tinas också.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Margareta
2009-03-19 11:08
#18

Skrattande

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Diana61
2010-05-10 17:19
#19

Men oj oj oj vad gott detta verkar vara. Detta måste jag prova för jag älskar kycklinglever.

Med Vänlig Hälsning
/Diana Lovatt
Järbo, Sandviken zon 4

kvantprick
2010-10-25 23:24
#20

Åh, detta verkar toppen! *bokmärker*

Annons:
Mervi
2010-10-25 23:33
#21

Det är gott, har faktiskt gjort många gånger, älskar kycklinglever.

Upp till toppen
Annons: