Annons:
Etikettlivsmedel
Läst 70031 ggr
Margareta
4/10/08, 10:40 PM

Frukt och grönt

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En tabell från SLV med kolhydratinnehållet i frukt och grönt.

_Reserveration för ev felaktigheter i tabellen - se det som en fingervisning mer än som exakta fakta.

_

Livsmedel

Kolhyd

Glukos

Fruktos

Sackaros

Stärkelse

Ananas

11,2

2,3

1,4

7,5

0,0

Apelsin

10,3

2,6

2,7

3,6

0,0

Apelsinjuice konc fryst

37,5

7,5

6,5

18,0

0,0

Apelsinjuice pastör drickf

9,7

3,4

2,8

2,2

0,0

Aprikos

9,0

1,6

0,9

5,8

0,0

Aprikoser torkade

50,0

8,1

4,5

29,5

0,0

Aubergine äggplanta

3,8

1,4

1,4

0,1

0,2

Avokado

4,1

0,1

0,2

0,1

0,0

Banan

21,8

4,4

2,7

6,4

4,8

Björnbär

6,9

2,7

2,5

0,5

0,0

Blomkål

3,9

1,1

0,9

0,1

0,1

Blåbär

8,9

3,0

2,9

0,5

0,0

Broccoli

3,1

1,2

0,7

0,0

0,0

Brysselkål

4,8

0,9

1,1

0,6

0,1

Citron

7,3

0,9

0,6

0,5

0,0

Citronjuice färskpressad

8,6

0,5

0,9

0,2

0,0

Endive sallat

1,0

0,1

0,2

0,7

0,0

Fikon

11,9

5,2

5,3

1,0

0,0

Fikon torkade

60,5

30,0

26,5

1,9

0,3

Grapefrukt

6,5

2,2

2,6

1,7

0,0

Grapefruktjuice färskpress

8,8

2,4

2,3

2,5

0,0

Gräslök

1,7

0,8

0,9

0,0

0,0

Gröna bönor

3,2

0,5

0,7

0,5

3,0

Gröna bönor frysta

4,2

0,4

0,6

0,5

2,7

Gröna el gula ärter torkade

49,3

0,2

0,1

1,8

46,0

Gröna ärter

9,0

0,2

0,1

3,7

1,7

Gröna ärter frysta

7,2

0,1

0,1

3,8

1,3

Gröna ärter konserv u lag

7,7

0,2

 

3,4

3,4

Grönkål

6,2

0,5

0,8

0,7

0,1

Hallon

4,4

1,6

2,2

0,3

0,0

Hjortron

7,7

4,0

3,7

0,0

0,0

Huvudsallad

1,5

0,3

0,4

0,1

0,0

Jordgubbar

8,3

2,9

2,4

2,1

0,0

Kantareller

0,7

0,4

 

0,0

0,0

Katrinplommon

54,3

14,4

14,6

8,6

0,0

Kiwi

10,1

4,4

4,1

0,7

0,0

Krusbär

5,8

2,8

2,4

0,2

0,0

Lime

10,0

0,3

0,3

0,0

 

Lingon

10,9

4,3

4,2

0,2

0,1

Lök gul röd

6,0

1,6

1,5

1,7

0,0

Mandarin skalad

8,3

1,7

1,4

5,1

0,1

Mango

15,3

2,3

4,1

4,1

0,0

Nässlor

3,2

0,6

0,5

0,2

0,0

Nätmelon

7,4

1,2

0,8

3,0

0,0

Paprika grön

3,3

1,1

1,5

0,0

0,1

Paprika röd

5,2

2,3

2,1

0,1

0,0

Persika

9,0

1,4

1,3

5,1

0,0

Persikor torkade

52,8

6,1

6,7

38,0

0,0

Persilja blad

4,0

0,5

0,3

0,0

0,3

Plommon

10,2

2,6

1,5

4,1

0,2

Pumpa vintersquash

4,8

1,1

0,9

0,7

0,1

Purjolök

5,2

1,1

1,0

0,3

0,0

Päron

11,0

1,4

5,4

2,4

0,0

Rabarber

3,1

0,2

0,3

0,0

0,0

Russin

69,3

29,5

29,0

1,5

0,0

Rädisa

2,0

1,0

0,6

0,0

0,3

Rättika

2,3

1,3

0,7

0,2

0,0

Röda vinbär

9,1

2,9

4,4

0,2

0,0

Rödbeta

8,5

0,2

0,1

6,5

0,1

Rödkål

4,2

2,1

1,2

0,2

0,0

Clementin mandarin satsumas

9,3

1,7

1,4

5,1

0,1

Sparris grön el vit

2,2

0,3

0,7

0,2

0,0

Spenat

0,6

0,1

0,1

0,1

0,1

Stjälkselleri

1,8

0,5

0,4

0,3

0,1

Svarta vinbär

11,5

3,5

4,0

0,3

0,0

Tomat

3,7

1,3

2,0

0,0

0,1

Tomater hela konserv m lag

2,4

0,8

1,2

0,0

0,0

Tomatjuice konserv drickf

3,2

1,7

1,4

0,1

0,0

Tranbär

8,7

2,2

1,2

0,0

0,0

Trädgårdskrasse

4,3

0,2

0,1

0,0

0,0

Vattenmelon

8,7

1,8

3,5

2,4

0,0

Vindruvor

16,2

7,4

7,3

0,3

0,0

Vitkål

4,0

1,9

1,4

0,1

0,0

Zucchini squash courgette

2,2

0,7

0,6

0,6

0,0

Äppeljuice konserv drickf

11,4

2,7

5,3

2,2

0,0

Äpple m skal

12,4

2,1

4,5

1,3

0,1

Äpple u skal

13,9

1,5

6,0

3,0

0,0

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Margareta
4/10/08, 10:41 PM
#1

Det talas ju mycket om det långsamma och nyttiga fruktsockret - titta tex i banan hur mycket som är fruktsocker.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Maia
4/10/08, 10:48 PM
#2

Ja, du milde… Det ligger ju ganska jämnt mellan glukos och fruktos. Bra att sackarosen ligger lägre i alla fall. Nä, broccoli ligger ju bra till i fruktskålen…

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

La grammaire est une chanson douce. /Erik Orsenna 

[tillbakalutat]

Margareta
4/10/08, 10:52 PM
#3

Drygt 10% av det sammanlagda sockret i banan är det "nyttiga" fruktsockret.

Detta - vårt allra vanligaste och ack så "nyttiga" mellanmål.

Det är svårt att vara ironisk i text - men jag hoppas ni förstår vart jag vill komma.

Detta är ett inlägg i frukt-som-mellanmål-tillvåra-barn-debatten förutom en tankeställare till oss själva.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Raring
4/10/08, 11:25 PM
#4

Kul att nätmelon är relativt lågt ändå… men hur ofta äter man bara 100 g melon. På viktväktartiden åt jag gärna en hel melon som mellanmål…………. vad blir det? 500g? 1000g?

Elaichi
4/10/08, 11:54 PM
#5

Men banan brukar väl räknas som den enda "onyttiga" frukten av de som propagerar för frukt? Som mest rekomenderas att ätas efter träning som "snabba kolhydrater". Men jo, jag vet att folk äter den ändå, och jag förstår poängen!

Yakamoto
4/11/08, 9:13 AM
#6

YES!  jag kan äta rädisor utan dåligt samvete. HALLELUJA!

Annons:
Mervi
4/11/08, 9:58 AM
#7

Rädisor är bra och säsongen är här!

birma
4/11/08, 11:15 AM
#8

Ja, det där med rädisor har jag också kommit på. Köper varje gång jag är i affären nu. Minns att jag älskade rädisor som barn. Brukade plocka upp dem från trädgårdslandet. Det är verkligen gott med rädisor. Och så är det en hel del knaper och tugga i dem också. Gillar!

[Karro]
4/11/08, 11:21 AM
#9

ooh rädisor det är det som är grejen :-)

greensis
4/11/08, 11:23 AM
#10

Om man glömmer sina gädisor i trädgårdslandet går de i blom, och då får man jättesmaksiga gröna små rädisfrukter, nästan som rå kapris, framåt sensommaren.

Eftersom mina rädisor brukar bli håliga och djurangripna är det en bra lösning hos oss.

Fabricati diem, pvnc!

Dora
4/11/08, 3:17 PM
#11

Jag känner mig lite vilsen i tabellen. Hur ska jag tolka det? Vad är det som är bra för oss och vad är det som är mindre bra.

Jag skulle gärna argumentera min kock på jobbet när han säger att vi ska ge våra mellisbarn en massa frukt

SvartKaffe
4/11/08, 3:22 PM
#12

#10 Rädisfrukterna är goda att woka också…

SvartKaffe
4/11/08, 3:25 PM
#13

Kan man itne redigera inlägg i en artikel?

Tänkte skriva rädisbaljor istället för frukter eftersom det lät lite fel…Flört  (tänk så petig man kan bli med frukt…)

Annons:
Margareta
4/11/08, 3:29 PM
#14

Mitt inlägg angående banan är för att det är så populärt just som mellanmål till barn.

Man säger att fruktsockret är SÅ nyttigt eftersom det visserligen är socker - men långsamt sådant med lågt GI.

Dora - det är samma regler i tabellen som vanligt - att undvika socker=kolhydrater. Tabellen visar i vilka olika former kolhydraterna gömmer sig.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

fettis
4/13/08, 3:15 PM
#15

vet någon om groddar är kolhydratrika?

Ulf-S
4/13/08, 3:22 PM
#16

Groddar innehåller väldigt lite kolhydrater.

Wildrat
4/13/08, 3:30 PM
#17

Alfa alfa och mungböngroddar innehåller lite kolhydrater, linsgroddar mycket. Ärtskott och solrosskott vet jag inte. Rädisgroddar vet jag inte heller men de borde vara ok, rädisor är ju det.

Adora
5/2/08, 1:34 PM
#18

Hur ar det med bonor da? Innehaller de mycket kolhydrater?

Rita-S
5/2/08, 1:37 PM
#19

#18 ja för det mästa gör dom det.
Det finns en livsmedeldatabas på livsmedelsvärket som berättar innehållet på "allt" :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Mervi
6/18/08, 11:49 PM
#20

Puttar upp de här.

Annons:
[Karro]
6/22/08, 1:50 AM
#21

Den här är värd att slänga ett öga på lite titt som tätt

Took
6/22/08, 2:11 AM
#22

På min påse med frysta hallon står det att de innehåller 6 g kolhydrater. Samma sak står på en påse frysta jordgubbar som jag har kvar sedan innan. Då borde ju alltså jordgubbarna vara lika OK som hallonen? Eller hallonen lika dåliga som jordgubbarna…

 Jag har också för mig att jag sett på andra frysta (osockrade, givetvis) hallon att de ligger på 7-8 g kh. Är det skillnad på frysta och färska hallon? Men på Livsmedelsverkets lista står det 5.40 g på frysta. Usch, vad förvirrande det är när det står olika saker överalllt. :) Vad sjutton ska man lita på?

andreas0
6/22/08, 2:15 AM
#23

#22, Det varierar beroende på vilket område dom växer i, hur länge dom har växt, osv. Så det enda man kan göra är att läsa förpackningarna och hoppas på att tillverkarna mäter ordentligt.

Är det 6g per 100g kolhydrater för dom hallonen/jordgubbarna du har hittat så är det ju inte hela världen att ta 50g (dvs. 3g kolhydrater) en lördagskväll. Men kanske inte något man äter varje dag.

Margareta
6/22/08, 12:34 PM
#24

Vi håller listan levande ett tag till…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

[Karro]
6/22/08, 12:56 PM
#25

Den är kanon Glad

subcalva
6/22/08, 2:45 PM
#26

#22 jag kollade i viktklubbs livsmedel och där står det att hallon innehåller en liten andel fett, men jordgubbar gör det inte. Det tycker jag var intressant läsning.

elipir
6/22/08, 3:08 PM
#27

Jag är ny på sidan och såg listan första gången. Äter ni frukt eller bär eller grönsaker? Hur skall man tänka om man vill hålla kolhydratnivåerna låga. Inte äta det alls…….

Annons:
Ulf-S
6/22/08, 3:13 PM
#28

Om man äter frukt, bär och grönsaker varierar. Det beror t.ex. på kolhydratkänslighet och vilket mål man har med att äta lchf.

Frukt går bort för de flesta, fler äter lite bär och många äter en del grönsaker.

Margareta
6/22/08, 3:30 PM
#29

Jag håller mig normalt till mat med max 3% kolhydrater för då slipper jag räkna. Jag orkar inte mäta och väga och sen registrera. Äter jag inte mat med mer än 3% behöver jag inte det och håller mig ändå kring ca 10-15g per dag.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Liss
6/22/08, 4:47 PM
#30

Tycker de är så kul! *ironisk* För min mor skulle köra en bantningskur en gång. Och då stod det att hon skulle äta enbart banan i tre dagar först^^ hehe!

..

Liss - Moderator @ Bodyart.iFokus ☆

Jewnior
6/22/08, 5:38 PM
#31

Varför snackas det om ovanjordgrönsaker? Är det inte Kolhydraterna som räknas oavsett om de växer ovan eller under jord?

Ulf-S
6/22/08, 6:49 PM
#32

Jewnior, i allmänhet är det så att grönsaker som växer ovan jord innehåller väldigt få kolhydrater, medan sådant som växer under jord innehåller mycket mer. Det är en enkel tumregel helt enkelt.

Margareta
6/22/08, 8:40 PM
#33

Underjordsgrönsakerna innehåller oftast stärkelse som tycks vara en sämre form av kolhydrater än de enklare formerna glukos, sackaros mfl. Det är samma med bröd, ris, pasta och potatis. Det är stärkelserikt oavsett om det är fiberrikt eller ej.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Jenny84r
6/26/08, 12:34 PM
#34

Jag kan inte hitta majs i listan *blind?*

 Hur är det med majs?

Annons:
Cowboy
6/26/08, 2:27 PM
#35

Tabellen visar att grapefrukt är bland det bästa i fruktväg.Om man ska ha en frukt om dagen är  grape bra.

När jag äter jordgubbar blir det lika mycket eller mer vispgrädde så då blir summan ganska bra och gott är det.

Margareta
6/26/08, 2:42 PM
#36

Majs räknas inte till frukt och grönt - det är "brödsäd"

Livsmedel

Mgd

kcal

Prot

Fett

Kolh

Majskorn

100

95,2

3,0

0,8

18,7

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Jenny84r
6/26/08, 2:49 PM
#37

#36/Margareta: Aha, där lärde jag mig något. Tack.

Margareta
7/17/08, 5:25 PM
#38

I frukt och bärtider är det bra att känna till den här tabellen - man lurar sig lätt…

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

manon
7/30/08, 8:20 AM
#39

hur är det med kronärtskockor? Var finns dom på kolhydratlistan?

MimLan
7/30/08, 9:17 AM
#40

#39 Här är länkar till SLV och Finelis databaser över olika livsmedel.

Båda länkarna kan man annars hitta under "Länkar" här ovanför. Där finns många nyttiga verktyg, tips och svar som är användbara.

Aniara4
7/30/08, 11:18 AM
#41

Först blev jag jätteglad över att rabarber ligger så pass bra till, sen insåg jag hur rabarber smakar utan socker… Skrikandes

Annons:
MimLan
7/30/08, 11:20 AM
#42

#41 :-) Man skall ha lite tur där, det har faktiskt hänt att jag fått tag på rabarber som inte var sura, utan rätt fräscha. Men hur man hittar dem eller vad man skall titta efter, vet jag inte.

Dessutom maskeras en hel del av surheten om man serverar en mascarpone/grädde-kräm till!

Margareta
8/23/08, 6:00 PM
#43

Fler som vill läsa denna artikel ?

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

SvartKaffe
8/23/08, 6:07 PM
#44

#41 Skrattade gott när jag läste dina rader. Jag hör till dom som gillar sura saker, har gått och plockat rabarber som godis sen barnsben.

Nu skall jag testa att göra chutney på rabarber och för att få den lite sötare (så inte sambon storknar) tänkte jag använda ett äpple eller två och en rödlök. Får väl se om det kan bli nåt vettigt i slutänden.

KarinRosengren
9/14/08, 10:17 AM
#45

Äter ofta grillad fänkål -hur många kolhydrater innehåller den?

Karin Rosengren

MimLan
9/14/08, 10:20 AM
#46

#45 Läs inlägg #40 så får du hjälpen du behöver.

Snusmumrik
9/21/08, 9:57 PM
#47

För att få bort mycket av besksurheten kan man "skala" rabarbern.  Beroende på hur lite eller mycket surt du vill ha det drar du bort olika mycket av skinnet. Surheten sitter nämligen huvudsakligen i dess skal, skinn, whatever.

Barols
10/17/08, 7:42 PM
#48

Jag undrar hur det står till med morötter?

Vet att man inte bör äta dem,men vet inte näringsvärdet och kan inte få fram morot på slv.

Barbro

Annons:
MimLan
10/17/08, 7:55 PM
#49

#48 Jag testade att söka på SLV, det gick utmärkt. Var det i databasen du sökte, eller någon annan stans?

http://192.121.81.11/livsmedelsok/sok.aspx

Barols
10/17/08, 8:26 PM
#50

Nu gick det bättre ,den var väl bara lite fredagstrött förut.

Barbro

mumsan
10/17/08, 9:09 PM
#51

Oh vad bra Mrgareta att du la ut den listan här. Tack

stringfellow
11/5/08, 6:30 PM
#52

Snacka om att kasta sten i glashus men man kan ju inte bara stirra sig blind på kolhydraterna och kalla en massa olika frukter "onyttiga". Jag tror att frukt i alla dess former är nyttigt för människor i normala mängder.

mikaelj
11/5/08, 7:26 PM
#53

stringfellow,

Bra start som medlem på KiF.  Välkommen!

Zepp
11/5/08, 9:46 PM
#54

Frukt är bättre än godis.. frukt är naturligt godis!

"Tänk på en frukt, nästan vilken som helst; dina förfäder har aldrig ätit något liknande. Ingen Homo Habilis har någonsin sett en vattenmelon."

"Många vegetarianer och frukterianer har dragit fruktens påstådda nyttighet till sin spets och de förespråkar kopiösa fruktlass. I och med det förkastar de alltså allt animaliskt som vi ätit under miljontals år, men postulerar helt godtyckligt att det mest naturliga för oss är att äta livsmedel som funnits tillgängliga i bara något hundratal år. Tillgången på frukt har ju också under vår utvecklingshistoria varit säsongsberoende."

http://johannaskost.blogspot.com/search?q=Ursprunglig+mat

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

MimLan
11/5/08, 10:02 PM
#55

#52 Men kan du berätta vad det är du tror de är nyttiga på?

En jämförelse.

Annons:
missaz
11/5/08, 10:26 PM
#56

Jag har normalt inga problem att avvstå från frukt, men nu under mandarin/clementin-säsongen har det slunkit ner en. Det kommer att bli fler! Tror frukt är ok i små mängder för många, själv reagerade jag inte dåligt på clementinen, varken i vikt eller välmående. Fast jag vågar inte äta några mängder! Det får bli mitt "lördagsgodis" nu under den tid de är som godast…

Margareta
11/15/08, 8:02 PM
#57

Jag håller med dig missaz - clementinsäsongen är lite knepig.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Upp till toppen
Annons: