Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Hälsa

Födoämnesallergi

2008-05-16 18:42 #0 av: Margareta

Efter många års sökande har jag låtit göra en födoämnesprofil - som gett mig svar på att jag inte tål viss mat. Jag har sökt inom den svenska vården sen 70-talet utan att få svar. Idag vet jag tex att jag faktiskt är glutenintolerant - men även känslig mot en massa annat - tex ägg och kokos - vilket var lite oväntat.

De flesta allvarliga omedelbara allergireaktionerna är IgE-medierade. Därför har många läkare begränsat testningen till denna grupp av immunoglobuliner.

Blodprover som mäter både IgE och IgG antikroppar avslöjar dolda reaktioner. En IgG-analys är ett viktigt verktyg när det gäller diagnos av möjliga fördröjda, icke anafylaktiska reaktioner. Dessa reaktioner är oftast fördröjda. Symtomen märks inte förrän flera timmar eller dagar efter exponeringen. Dessa s k dolda allergier kan inte testas med konventionella igE-tester som RAST eller pricktest.

Det finns flera allergisymtom på födoämnesallergi som t ex

  • gaser
  • diarré
  • viktökning
  • ledsmärta
  • huvudvärk
  • trötthet
  • sömnrubbningar
  • depression
  • ångest
  • migrän
  • astma
  • akne
  • klåda

Det finns inte något i den listan - som inte stämt på mig.

Den som vill läsa mer om dessa utförligare tester finner en pdf-fil här

 

Relaterade länkar

Av: Margareta

Datum för publicering

  • 2008-05-16

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-05-16 18:48 #1 av: Dora

Var kan man göra sådan analys/födoämnesprofil?

Anmäl
2008-05-16 18:49 #2 av: Dora

och vad kostar det, samt hur går det till?

Anmäl
2008-05-16 19:05 #3 av: Margareta

Vart står i länken till Scandlab.se Dora.

Man låter någon ta ett blodprov som centrifugeras och skickas till USA - sen kommer svaret efter ett par veckor.

Priset vet jag inte ännu - har inte fått räkningen.

Jag vet bara att det är dyrt - ruskigt dyrt om man tänker på all "gratis-icke-vård" vi får av samhället med provtagning som inte ger några svar.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-05-16 19:09 #4 av: Margareta

Min lista på reaktioner blev ganska lång ....

  • Färskost
  • Alfaalfa
  • Kål
  • Vitlök
  • Grönpeppar
  • Sötpotatis
  • "String bean"
  • Krabba
  • Ostron
  • Kyckling
  • Äggvita
  • Äggula
  • Kalkon
  • Sötmandel
  • Majsgluten
  • Gluten
  • Kidneybönor
  • Limabönor
  • Havre
  • Ris
  • Råg
  • Vete
  • Jäst
  • Rörsocker
  • Jordärtskocka
  • Kronärtskocka
  • Böngroddar
  • Cantaloupe
  • Cashew
  • Kokos
  • Linfrö
  • Kikärter
  • Hasselnöt
  • Kamut (?)
  • Hirs
  • Mungbönor
  • Haricot verts
  • Havrekli
  • Pistache
  • Tistelolja
  • Rågvete
  • Vattenmelon
  • Vetekli
  • Vildris

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-05-16 20:58 #5 av: hobbek49

Kan vara ett sådant som sambon gjorde. Testade 96 matvaror.
Blodprov på 3 stickor och sedan i ett kuvert till USA.
Kostade 2600-2700:-

Anmäl
2008-05-16 21:17 #6 av: zpider

kamut är ett slags vete som är ganska poppis och " inne " att använda ( om någon undrar )

Anmäl
2008-05-16 21:22 #7 av: Dora

#3 Jag var för lite ivrig och kollade inte upp länken innan lämnade jag min kommentar.

#4 Kommer du att avstå att äta alla dessa matvaror? Om du gör det hur kommer det att påverka din hälsa?

Jag har också funderat länge att göra testen, eftersom jag har en ständig rethosta efter maten

Anmäl
2008-05-16 21:26 #8 av: aase-andersson

egentligen var det inte dyrt med tanke på att man annars kanske sprungit till läkare med olika saker varje gång och ny medicin varje gång..

Detta ska jag göra för någon hjälp med min mage och tarm har jag inte fått ännu. har fått feber en dag i veckan här nu ett tag och fick tillslut kortison tab..hur roligt var det.. slutade med dom och det blev lika igen..

Men vet man vad man inte tål så blir det "lite" lättare att undvika. kanske blir det billigare om fler skickar samtidigt..

Anmäl
2008-05-16 22:49 #9 av: Margareta

Jag kommer helt klart att undvika det mesta. Eftersom jag har många hälsovinster sen jag började med LCHF - kan jag ju tro att det beror på att jag undviker en hel del av det som finns på listan redan. Allt med kolhydrater är ju borta.

Det som inte känns så kul är ägg och färskost, kanske även kokos och vitlök. Jag kommer att låta bli allt - en tid framöver och se vad som händer. Jag har ofta "ballongmage" och vill veta om detta påverkar.

Håller med om att priset inte är så farligt med tanke på alla pengar man lagt på sjukvård - först de 900kr till frikort PER ÅR och sen mediciner om man behöver det. Känns bara dumt att VC tar en massa prover utan att kunna komma fram till detta.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-05-16 23:03 #10 av: LillaEmma

Mycket intressant.. Jag har sedan födseln varit allergisk mot väldigt mycket men det mesta har blivit bättre med åldern.
Sen ett par år tillbaks har jag dock ibland blivit jättedålig, kräks och mår illa under ett par timmar för att dagen efter ha utslag i hela ansiktet och ibland på hela kroppen. En gång var jag helt lila i ansiktet. Tagit fruktansvärt mycket blodprov men dem ger inget alls..

Kanske det här kan vara något? 

Anmäl
2008-05-17 16:12 #11 av: Margareta

Nu har jag fått fakturan - det kostar 2995kr inkl moms.

 

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-05-17 17:54 #12 av: odezza

Vad intressant! Men trist att du inte tål ägg, Margareta.

Jag har laddat hem pdf-filen, och ska läsa den ordentligt vid tillfälle... men länken till Scandlab, under "relaterade länkar", får jag tyvärr inte att fungera... 

"still lost in space and time"

Anmäl
2008-05-19 21:12 #13 av: Emlan

Ganska ny pa iFokus!

Min faster gick till en homeopat och gjorde ett sadant test, han tog 10 000! (han skickade antagligen blodproverna till ett liknande labb och beholl pengarna som blev over sjalv).

Jag har glada nyheter, det verkar som att jag har blivit av med manga allergier efter ett halvar med LCHF. Jag blev allergisk mot mjolk och mjolkprodukter for ett par ar sedan, men nu ater jag gradde, fet yoghurt och creme fraiche utan problem, jag ar lite skeptisk mot ost an sa lange, och mjolk tycker jag inte om sa mkt, det ar ju inte sa mkt fett i det heller...

Jag var ocksa valdigt kanslig mot agg innan, men nu verkar det som att min mage har vant sig, jag provade att ata nagra varje dag under en vecka, jag fick lite problem i borjan men vid slutet av veckan protesterade inte magen langre, sa nu ater jag minst tre varje dag. Jag tror att man kan fa allergier mot nastan allt, jag hade inga nar jag var liten, men fick i tonaren. Ifall man stabiliserar hormonerna med diet, dygnsrytm och fysisk aktivitet tror jag att det finns goda mojligheter att bli av med allergier. Jag har fortfarande pollenallergi, men hoppas kunna bli av med den med!

 

Anmäl
2008-05-19 21:58 #14 av: Margareta

Man kan vända sig till scandlab direkt - utan remiss eller homeopat. Det är nog billigast.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-05-21 20:00 #15 av: Dora

Nu har jag beställt en analys, Tack Margareta om tipset

Anmäl
2008-05-21 22:01 #16 av: Cindy

Hoppas verkligen att det inte är humbug-test som de vissa veterinärer använder för att kolla allergi hos hundar. Det finns nämligen inga som helst bevis för att dessa blodprovstester för jyckarna skulle ha någon som helst verklighetsförankring.

Bästa sättet att kolla om man är allergisk mot något är att ta ut det helt ur sin kost ett par 6 veckor, och sedan återinföra det i kosten igen för att se vad som händer. En sak i taget alltså så man kan utesluta. Segt men idiotsäkert.

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2008-05-25 20:17 #17 av: Realizimo

Hur går det, funkar födoämnesprofilen?

Anmäl
2008-05-25 20:24 #18 av: Margareta

Epicindy - det är precis det jag gjort sen 2001.
Detta har visat att jag inte kan äta tex stärkelse utan att få ont i magen. Även nötter/mandel mm har jag tagit bort och inte kunnat återföra. Jag har plockat bort så mycket att jag ibland undrat om det är jag som är kinkig i överkant.

Testerna jag gjorde med Scandlabs blodprov sammanfaller med det jag kommit fram till själv - in i minsta detalj. Inget av det jag visste jag inte skulle äta tål jag enligt testerna - det är bara några ytterligare matvaror jag nu avstår för att se om det tar det sista av min väldigt uppsvällda magen.

Som komplement skall jag även på scolokopi (hur det nu stavas?).

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-05-25 23:08 #19 av: ingrid-in-sweden

Matlistan påminner mig en hel del om BTD eller  blodtypdieten som den kallas i Sverige. Nedsablad och av många ansedd som 'fungerar ej ovetenskaplig' trots att kritikerna i Sverige aldrig inriktat sig på någon saklig kritik baserad på de tester som utförts. Åsikterna är påminner lustigt nog en hel del om vad icke-LCHF anser om LCHF.(och enbart en bok har ju översatts till svenska språket)

 

Hur som haver oavsett vad - kan kanske hjälpa att kasta ett öga åt det hållet med.

Anmäl
2008-05-26 01:08 #20 av: jamtlandstjej

Intressant läsning... Har själv gjort en uteslutningstest av livsmedel med hjälp av en dietist (Jo, det finns dietister som kan ha såna tankar också..) (Diagnos: IBS. Senare diagnos: Lokal överkänslighet i tarmen mot vissa produkter.) 

Det inleddes med en symtomregistrering i ett antal veckor och efter detta en mycket strikt kosthållning - benämnd IBS-kost, tills jag var symtomfri.

Fantastisk känsla!!

Därefter återinfördes ett ämne i taget under tre dagar för att se om det blev nån reaktion. Om reaktionen kom så uteslöts det tills magen var bra igen och därefter testades det igen - för att se att det inte var nån slump. Eftersom jag reagerade på väldigt många produkter tog det mig drygt 6 månader att testa hela "listan" och det visade sig att det till största delen var stärkelse jag reagerade på. Dessutom laktos. Senare har fruktsocker tillkommit och även mandel/nötter efter en anafylaktisk reaktion på detta.

Har mått rätt bra under några år (7 år sen jag började testa...) men senare tid har vissa probelm tillkommit. Hittade till denna sida via Annikas blogg och provar nu för att se om det hjälper... Håller mig till laktosfria mjölkprodukter men tycker ändå att magen sväller en del i bland... Har också några kilo som kan få försvinna men inget stort problem. Efter 1,5 år med min tidigare kost hade jag gått ner 18 kg och det gjorde att jag var lite onödigt smal... Uppgång i vikt på grund av utbrändhet så lite finns att ta av...

Det som hände mig med min tidigare kost var att det kändes som om det bara blev fler och fler produkter jag inte tålde och visst är det till viss del ett socialt handikapp - att inte kunna följa med kollegor ut och äta, t.ex...

Nu har jag ätit LCHF i ca en månad och den största positiva effekten är att mitt sötsug har försvunnit. Godisråtta tidigare...på de få sorter jag kunde äta... Tycker också att mitt PMS-humör förbättrats och det är ju inte så dumt ! ;-)

Blir sugen att göra det test som Margareta skriver om...får ta det under övervägande...

Anmäl
2008-05-30 09:27 #21 av: aase-andersson

proverna beställda och nu hoppas jag de kommer med posten idag så jag kan gå till vc och ta dom och skicka iväg, men gör det på måndag så de inte ligger och drar under helgen för de ska skickas med en kylklamp..

ska göra detta provet nu och åker till thailand i juli och tar sen när jag kommer hem provet microbiologisk analys.

Cykelreparatörerna på min vårdcentral ska nog få se att allt är inte så enkelt som de tycks tro.. STRESS...och jag är inte ens en person som stressar varken utåt eller innåt...

Anmäl
2008-06-18 10:38 #22 av: aase-andersson

Nu är min analys också färdig.

  • Meloner +3
  • hasselnötter +3
  • torsk= vit fisk +3
  • Äpple
  • cashewnötter
  • majs
  • majsmjöl
  • kokos
  • linfrö
  • hirs
  • mungobönor
  • brytbönor
  • kli
  • parmesan ost
  • ris
  • wildris
  • kryddpeppar
  • basilika
  • svartpeppar
  • cayenne
  • kanel
  • kummin
  • dill
  • fänkål
  • ingefära
  • pepparrot
  • senap +3
  • muskot
  • paprika
  • persilja
  • pepparmint
  • salvia
  • timjan
  • vanilj
  • keso
  • druvor
  • grapefrukt
  • hallon
  • vitkål
  • vitlök
  • zucchini
  • musslor
  • räkor
  • sjötunga
  • kyckling
  • äggvita
  • äggula
  • kalkon
  • bovete
  • korn
  • havre
  • vete
  • råg
  • gluten
  • kidneybönor
  • soya
  • jäst

Nu förstår jag varför tarmar och mage aldrig riktigt läker. Nu ser jag det jag sagt i många år jag tål inte pasta och ris och mjöl, men trodde jag tålde havre.

Den största överraskningen var ägg och kyckling men äter de spannmål så blir det ju ännu värre...

Ja nu börjar faktiskt livet....

soya

jäst

Anmäl
2008-06-18 10:49 #23 av: Tilda-T

Oj vilken lista! Det jag kan se som du tål är kött och  smör.

Hur går det med kött om dom är uppfödda på kraftfoder?

Anmäl
2008-06-18 13:32 #24 av: aase-andersson

Jag har inte ätit så mycket sånt kött äter mest vilt älg rådjur hare skogsfågel. kan någon gång köpa fläsk ochkyckling men kyckling får fam äta from nu. Ska kolla med grannen hur jag ska göra med ägg efter ett år om de kan fixa några ägg till ig där de inte pickar spannmål.. det känns som en resa tillbaka i tiden och det blir inte lätt, men jag ser eller vill inte se problemen..de ska lösas..

Anmäl
2008-06-18 13:56 #25 av: Margareta

aase-andersson:

Vad kul att du gjorde det. Din resa är rätt lik min. Jag gjorde ju med VC-stöd en liknande resa som Jamtlanstjej skriver i #20 och det vi kom fram till då stämmer med min lablista - men lablistan är längre än det vi kom fram till.

Din lista är rätt lik min - men jag fick inga +3. Jag trodde ju också att jag tålde havre...

Jag skrev aldrig ut kryddorna när jag la ut min lista i dagboken. Har inte riktigt förlikat mig med att jag inte tål vitlök...

Jag funderar okså på ägg - om det är för att hönsen lever på spannmål. Skulle vilja ha några egna höns...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-06-19 21:08 #26 av: Bengt-Olov

Du Margareta, vad är din erfarenhet av hur du klarar olika ämnen NU efter något/några år med LCHF, jämfört med tidigare!? Några födoämnen så hur som helst funkar lite bättre NU!?

Anmäl
2008-07-10 20:48 #27 av: aase-andersson

Jag funderar på att kolla om man kan göra produkter och sälja som är utan tillsatser och att göra korv utan att använda stärkelse eller mjöl. har en affärs ide`

Anmäl
2008-08-06 16:30 #28 av: viktoria_er

Min son som är 3,5 år verkar vara överkänslig mot mycket. Jag blev så glad när jag läste om detta test för genom detta kanske vi kan få mer konkret vägledning än vad läkare har lyckats med. Vi har uteslutit och prövat mycket med hans kost ända sen han var liten bebis. Någon som har erfarenhet att göra testet på barn?

Skulle nog behöva göra ett på mig själv oxå som är -gluten, mjölk och fisk.

Mitt första inlägg (än så länge) kul att sajten finns och tack för all klokhet ni så generöst delar med er utav.

Anmäl
2008-08-06 17:11 #29 av: Hamka

Då jag hade de flesta av nämnda symptom så bestämde jag mig förra veckan för att testa mig på vårdcentralen.

Det har visat sig att jag är allegisk mot nötter,vit fisk och mjölksocker.

 

Det kommer bli svårt att säga farväl till nötterna :(  Men hälsan går ju alltid först..

Anmäl
2008-08-07 20:51 #30 av: viktoria_er

Hej Hamka. Hur ställde de sig till att göra ett sånt stort test på din vårdcentral. Vi har bemötts med attityden att det går inte pga "det kostar för mycket pengar". Gjorde du samma test som Margareta?

Tråkigt med dina allergier. Jag har samma som du och några till oxå.

Anmäl
2008-08-08 12:02 #31 av: Hamka

Jag har besökt läkaren regelbundet sedan jag var sexton år gammal eftersom att jag då diagnoserades med anorexia.

Jag satt alltid ständigt och klagade över min tjocka mage och att påstod att jag såg gravid ut men läkarna sa att det var av svält. Men även fasst jag började äta så försvann inte "kulan" och jag fick helt enkelt nog så jag bad dem att ta blodprov och det resultatet blev som det blev.

Mina föräldrar betalade för mitt test eftersom att de fortfarande är rädda att jag ska falla tillbaka i anorexin.

 

 

Anmäl
2008-08-08 14:07 #32 av: Margareta

#28 När det gäller barn borde väl VC ställa upp?

Jag har gjort blodprovstest innan via VC innan men det visade inte alls lika mycket som detta test från USA.

Det test VC gjorde visade bara utfall eller inte, medan det från USA visar en skala från 0-4 på varje födoämne.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-08-08 23:40 #33 av: viktoria_er

Tack för era svar Hamka och Margareta. Då är det nog lika bra att gå direkt och göra testet för sonen. vi är verkligen i behov av att veta mera , särskilt nu innan dagisstart.

Själv är jag inne på andra veckan med lc kosten. Det går bra men mitt sötsug är långtifrån borta. Fantiserar om goda efterrätter. Försökte tom göra chokladbollar men utan socker. Inget att rekomendera, de blev så äckliga att jag slängde dem. har lusläst alla tips i receptlänken. Jag ska banne mig bli bra på det här.

ha en trevlig helg!

 

Anmäl
2008-08-08 23:51 #34 av: evabe

Jag ska göra testet på måndag hos Scandlab. Jag ska dessutom testa mig för olika E-nummer, vilket ska bli mycket intressant! Där tror jag att jag kommer reagera på mycket. Så jag återkommer om ett par veckor...

Anmäl
2008-08-15 13:35 #35 av: viktoria_er

Förra veckan gjorde vi testet på min son, väntar med spänning på resultatet som borde dimpa ner snart! Det test vi gjorde på Scandlab är "det allra senaste". Det visar förrutom det ni pratat om här ovan reaktioner i skala också om man då bör undvika det i sin kost eller inte, för det är tydligen olika där. Dessutom visar testen reaktioner även mot sådant man länge uteslutit i sin kost (andra tester visar bara på det man får i sig tydligen. Kan inte förklara bättre än så men de jobbar med att få ut info på deras hemsida.

Jag håller tummarna att vi får bra ledtrådar som underlättar hälsa och kosthållningen framöver i vår familj.

Själ äver jag så gott som helt lchf kost, min make oxå. Kan meddela att hans snarkningar minskat i ljudvolym lika mycket som omfånget runt magen minskat. Det är härligt!

Trevlig helg till er!

 

Anmäl
2008-08-23 17:55 #36 av: Margareta

Spännande Viktoria_er hoppas på mer info när du får svar.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-08-23 22:10 #37 av: Pasi

Jag skall nog oxå göra ett sånt test när jag får råd....vore grymt intressant!

Anmäl
2008-08-25 13:47 #38 av: navarro

Förvånad!!! Hur skall jag förklara mina erfarenheter egentligen, som blir raka motsatsen. Har varit sjuk hela livet med eksem, astma och hösnuva tills doktorn för 20 år sedan föreslog mig att försöka flytta till Spanien eftersom jag med mina problem borde bo i en ostkupa av kristall. Blev ju bättre i Spanien, men inte helt bra förrän jag läste om Annika och sedan fick kontakt med den här sajten för 2 år sedan. Äter fortfarande samma enformiga men goda mat, har ökat på lax, makrill och har återgått till grädden eftersom jag gär ner sakta men säkert. Förut hade jag inte ätit ägg på många år nu blir det minst 4 om dagen! Började med 95 kg och väger nu 79. Märker mest att kroppen ändrat form, den svullna magen (många års kortison) har blivit mer normal. Känner mig lycklig och det har blivit en vana att leta upp livsmedel utan tillsatser och där tror jag att mycket elände kunde undvikas om vi kunde få ett starkare konsumenttryck på politiker eftersom livsmedelsverket borde få helt mya riktlinjer och se till konsumenternas och landets bästa och inte vara i fabrikanternas ledband. Från småbarnsålder har jag varit på alla tänkbara tester och blivit som en detektiv för att leta upp och undvika allt som varit farligt. Nu är getingar det enda jag är lite skraj för, eftersom jag inte vet om jag även är botad av den överkänsligheten. Kom ifrån ämnet lite men kände för att få ur mig allt detta. Det har hänt att gamla vänner från förr har blörjat gråta av glädje när det sett min hälsa. De berättade bland annat att jag ibland brukade sitta nere vid sjön och skrubba armvecken med såpa och det blödde för fullt och klådan var outhärdlig, detta hade jag förträngt. Nu har jag armveck som alla andra och jag bor på samma ställe och ingenting verkar vara allergiframkallande.

 

Anmäl
2008-08-26 02:20 #39 av: Dora

Hej, jag har fått hem min lista och det stämmer inte alls med vissa livsmedel.Förvånad

Under flera år kunde inte jag äta råa morötter, eftersom det gav en stark reaktion, inte bara äta utan när jag skalade morötterna med. Men endå visade labresultatet att jag hade inga reaktion på den. Jag har pollenallergi och om man har det ofta reagerar man på morötterna. Precis idag gjorde jag en prik test och som jag viste hade jag björkpollen allergi.

Hur kommer det sig att i Scandlabs analys fick jag ett annat svar?

Anmäl
2008-08-26 02:57 #40 av: Dora

Dem här tål jag enligt rapport av 100 livsmedel:

Frukt: banan, blåbär, ananas, jordgubbe, körsbär,

Grönsak: sparris, avocado, broccoli, morotFörvånad, gurka, oliver, potatis, spenat, lök, rödbeta

Fisk: sardin, red snapper?

Mandel, solrosfrö, socker, choklad

Vetekli, kammut, rågvete

OBS!!!! ej kött, dvs fick en mild allergi på alla kött, men grisköttet var ännu högre-

Höga värden: cottage cheese, grape, vitlök, sole (fisk), gris, parmesan =+1

Så vad ska jag äta?

Anmäl
2008-08-26 11:15 #41 av: Dora

#4 Margareta

På din lista vilken grad var din reaktion?

Var det mästa "grön" färg eller hade du gula också?

Anmäl
2008-08-28 02:01 #42 av: Margareta

Jag hade många gula (kyckling, ägg mm) men de allra flesta var gröna. Ingen röd (stopp ljus).

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-08-29 02:19 #43 av: Ulf-S

Nu har jag kontaktat Scandlab och fått lite mer information om deras allergitester, samt vilka olika varianter de erbjuder när det gäller födoämnen.

Ni som testat er: skulle jag kunna få veta vilka varianter ni valde så att jag får lite hjälp med att bestämma mig...? Jag vill särskilt kolla gluten och mjölkprotein/laktos, men ju större täckning desto bättre antar jag...

Det här är deras aktuella utbud:

ALL01 FACTest              Matallergi/Food Allergy?
ALL02 FACTest Mjölk, spannmål & ägg    Matallergi/Food Allergy
ALL03 FACTest Mattillsatser        Matallergi/Additive Profile
ALL04 FACTest Antibiotika & smärtstillande    ”Läkemedelsallergi”/Food Allergy?
ALL05 IgE Matpanel            Akut-IgEallergi/Acute Food IgE Allergy
ALL06 IgE Luftburna ämnen        Acute Inhalant IgE Allergy
ALL07 FACTest & luftburna ämnen    ALL01 + ALL 06
ALL08 Omfattande matallergiprofil    ALL01 + ALL05 + tTGA*?
ALL09 Individuella allergenval        Matallergi/Acute Food IgE Allergy?
ALL10 IgE för 5 utvalda födoämnen    Matallergi/Acute Food IgE Allergy?
ALL11 IgE för 10 utvalda födoämnen    Matallergi/Acute Food Allergy?
ALL12 IgG panel för 88 födoämen    Matöverkänslighet/Food Sensitivity?
ALL13 IgG panel för 24 kryddor        Matöverkänslighet/Food Sensitivity?
DIG09 Tarmpermeabilitet    ?
DIG11 Lactoseintolerans        Matintolerans/Food Intolerans?

*OBS! i ALL08 ingår test av tTGA, dvs tissue transglutaminase för detektering av celiaki.

Anmäl
2008-09-01 21:21 #44 av: anna-holmberg

Hej allihopa!

Ny här, jätteintressant att läsa om Scandlab-testerna. Tänkte också göra testet, men vill gärna höra om ni som har gjort testet och börjat äta därefter blivit bättre?

Hälsningar,

Anna

Anmäl
2008-09-12 13:54 #45 av: Margareta

Oj fanns det så många - det hade jag ingen aning om och jag har ändå gjort ett par stycken.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-09-18 22:45 #46 av: viktoria_er

Jag har skrivit och berättat tidigare om min lille son på 3,5 år som inte vill bli riktigt bra i magen. Vi har gjort Scandlabs nya test som skickas till London (beskrivit tidigare ovan). Vi har nu fått resultatet från labbet och det verkligen ett antiklimax för oss.

Av alla ämnen han testades för är mjölkprotein det enda han reagerar mot. Vilket förstås är positivt och glädjande. Dessutom endast med en 1a på 3gradig skala, så det kanske växer bort.

Men vi har inte hittat lösningen ännu, så ett nytt test funderar vi på att göra, denna gång för att kolla "tarmens ekologi". 

Tänker ta em omväg via landstinget, får se om de kan ställa upp med ett bra test. Återkommer när vi vet mer.

Någon fler som kartlagt tarmens ekologi?

Anmäl
2008-09-18 22:57 #47 av: Margareta

Nej - men jag fick ändå veta att jag inte skall äta mat som jäser i tjocktarmen av den läkaren som gjorde min koloskopi.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-09-24 09:44 #48 av: aase-andersson

Ja jag har verkligen kännt av att det blivit bärrte att jag uteslutit det jag inte tål. det var en jobbig övergångsperiod , men det var det värt..

ägg äter jag aldrig numer och magen är så mycket bättre. utan detta test hade jag nog famlat i mörkret länge.

Anmäl
2008-10-03 22:40 #49 av: magma

#34: evabe, hur gick det för dig med testet, har du fått svar ännu?

Anmäl
2008-10-11 22:04 #50 av: hialia

Åh, detta vill jag också göra.
Är gluten-& laktosintolerant + har IBS.
Har även reagerat på t.ex skaldjur, paprika, tomat osv....

Anmäl
2008-10-12 10:35 #51 av: hialia

Ngn som vet kostnaden för Omfattande allergiprofil?????

Anmäl
2008-10-12 12:33 #52 av: Pasi

#51 Kanske bäst du ringer eller mailar dem frågan.Flört

Anmäl
2008-10-14 16:03 #53 av: hialia

Imorse ringde jag & pratade med Scandlab om att jag var intresserad att göra en allergiprofil. Efter att ha diskuterat ett tag beställda jag till slut en hälsoprofil av tarmen, då jag blivit diagnostiserad IBS. Ngn här som har gjort den undersökningen. Jag tod stora paketet....4995 kr :-o

Anmäl
2009-01-04 19:03 #54 av: Pheobe

Har man stora problem borde väl sjukvården hjälpa till? tycker det låter väldigt dyrt behöva bekosta sådana prover själva. Låter som om alla här är känsliga för det mesta. Frågan är varför?

Margareta_ Egna höns kan man ju ha men ska du inte fodra med spannmål lär du inte få mkt ägg heller =)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.