Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Livsmedel

Kronfågel

2008-09-26 16:10 #0 av: Margareta

Kronfågel fri från glutamat.

 

Kronfågel har gjort det andra livsmedelsfabrikanter verkar tycka är onödigt. Från 1 september i år är deras produkter befriade från glutamat E621.

Jag har själv skrivit till Kronfågel och fått det bekräftat av deras konsumenkontakt. Förändringen gäller hela sortimentet.

Kronfågel.jpg

Av: Margareta

 

 

 

 

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-09-26 16:14 #1 av: MillisB

Jippiiii! Äntligen någon som har förstått vad konsumenterna egnetligen vill!

/Millis Ballong
Min blogg läser du här.
Fat is your friend.          (David Perlmutter)

Anmäl
2008-09-26 16:15 #2 av: rullz

Vad bra Glad

Anmäl
2008-09-26 16:20 #3 av: denno

Fint. Hur var det med den insprutade sockerlösningen, dock? Har ett minne av att det nämndes i annan tråd att dom "för närvarande inte gör det, men det ska diskuteras och möjligtvis ska det införas". Kan inte hitta den tråden nu.

Anmäl
2008-09-26 16:27 #4 av: Maia

Vi kanske skulle mejla till dem och tacka för att glutamatet försvinner och samtidigt säga: Förstör nu inte detta genom att tillsätta socker nu!

Anmäl
2008-09-26 16:29 #5 av: Margareta

Jag har redan mailat och tackat - samt påpekat att lågt kolhydratinnehåll är en förutsättning för nöjda LCHF-kunder.

Hon fick även länken till den här tråden - gratisreklam så det stänker om det!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-09-26 16:54 #6 av: Thea

Tack Kronfågel! Hoppas andra tillverkare följer Ert mkt goda exempel!

Att kunna köpa frysta kycklingdelar utan tillsatt socker är något jag verkligen saknar! Det går nästan inte alls idag. Om vi äter kyckling köper vi hel fryst kyckling för den är ej sockersprutad (vad vi har kunnat se på innehållsdekl iaf). Det blir en liten begränsning och lite pyssligare matlagning, men det går.

Det finns frysta kycklingdelar utan tillsatt socker, dock inte från kronfågel och långt ifrån i alla butiker! Om kronfågel bestämmer sig för att stoppa sockersprutningen på samma föredömliga sätt som med att ta bort glutamattillsatsen kommer jag och min sambo def att äta mer kyckling. Det är underbart god och varierbar mat! Idag blir det alldeles för sällan då vi måste göra en hel på en gång.

H. Thea

Anmäl
2008-09-26 17:06 #7 av: Margareta

Jag har hittat kycklingben (de utan låret) utan socker. Dem gör vi i ugnen och äter som "sticks"

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-09-26 17:25 #8 av: Aniara4

Japp, den frysta kycklingfilé som ingår i min stapelföda (för närvarande Kronfågel eftersom det var extrapris) innehåller enbart 87% kyckling, resten är saltsockervatten. Fast den danska variant jag snålköpte sist innehöll bara 80% kyckling...

Ska nog övergå till färsk jag med. Inte säker på att det blir så mycket dyrare om man bara räknar själva kycklingvikten! Men den frysta är ju så praktiskt att ha på lager. Obestämd

Anmäl
2008-09-26 19:01 #9 av: nobban7

#8 Man kan frysa den färska ocksåFlört

Men kolla kötthalten även i den innan du köper, det är inte bar ade frysta som "marinerats"

 

Anmäl
2008-09-26 19:11 #10 av: pitch

Det är jättebra att Kronfågel tar detta steg.

Ska det behöva vara så?

Anmäl
2008-09-26 19:28 #11 av: Mervi

Så bra!Glad

Anmäl
2008-09-26 21:02 #12 av: lenaj

Glad

Bara att hoppas att flera följer kronfågel!

Anmäl
2008-09-26 22:07 #13 av: MiaKia

Vilka goda nyheter!!

Anmäl
2008-09-26 22:21 #14 av: papope

Strålande tider! Hoppas fler följer det goda exemplet och slutar manipulera maten i onödan.

Anmäl
2008-09-27 00:30 #15 av: Lisasiv

TOPPEN!

Bra början, hoppas  det kommer mera!

Anmäl
2008-09-27 01:04 #16 av: Kefa

JIIIPPPIII

Hoppas dom håller tassarna borta från halalslakten oxå. Då blir det Kronfågel i fortsättningen.

Vi äter mycket kyckling.

Anmäl
2008-09-29 12:48 #17 av: Olandstokan

Håller mig till Guldfågeln, dom har inte glutamat i sina okryddade produkter, varken kyckling, kycklingdelar eller kalkon.

Anki

Anmäl
2008-09-29 12:52 #18 av: Aniara4

Har Guldfågeln glutamat i sina kryddade produkter?

Finns det nån som har glutamat i okryddade produkter?

Anmäl
2008-09-29 18:22 #19 av: LottaO

Vad bra! Hoppas det gäller den färdiggrillade också. Köper inte ofta, men ibland är det nödlösning. Men jag har inte köpt det ¨på ett tag bara för E621.

/LO

Anmäl
2008-09-29 23:07 #20 av: Olandstokan

Jo, grillkryddan Guldfågeln använder är tyvärr glutamat i - ännu så länge...... Handlar ofta i Guldfågelns gårdsbutik och personalen och jag gick igenom vad som fanns i kryddan. Kan tänka mig att alla färdigkryddade av olika märken har ungefär samma krydda......

I opreparerade vanliga frysta kalkoner från Kronfågel är glutamat tillsatt. Dom har väl så mycket sockevatten i att dom måste ha smakförstärkare i för att få fram någon smak sen........

Många utav dom olika sorterna har dessutom konserveringmedel i sina frysta kycklingar........ Inte heller det har Guldfågeln.

Anki

Anmäl
2008-09-29 23:49 #21 av: Margareta

Kronfågel påstår att inget glutamat är tillsatt i någon produkt sen 1 september i år.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-10-01 01:02 #22 av: Sagajo

Jag var på hemköp idag och de hade grillad kyckling från kornfågeln. Tyvär stod det E621 på förpackningen...

Anmäl
2008-10-01 13:58 #23 av: Olandstokan

Kalkonen fick vi till jobbet förra julen, så vi hoppas dom tagit bort det till den här julen då Glad

Anki

Anmäl
2008-10-02 15:17 #24 av: hamalm

Jag blev jätteledsen, lika ledsen som jag blev glad när jag hörde att de inte tillsätter glutamat, när jag såg att de visst tillsätter glutamat till grillade drumsticks och grillade buffalo wings. Ibland har den typen av produkter varit räddningen när man inte orkar laga mat. Då blir man överlycklig när man hör att de ska vara fria från glutamat. MEN ICKE!!!

Tror de på Kronfågel att vi inte är läskunniga (gått på myten om att LCHF folket är intellektuellt slöa) Jag hoppas att det är fler än jag som kommer att kontakta Kronfågel.

Anmäl
2008-10-02 17:26 #25 av: Josp

Det är verkligen goda nyheter att de har tagit bort "glutisen", men hur står det till med antibiotika? En kompis till mig hävdar att alla kycklingar förutom KRAV-kycklingar ges antibiotika pga att de lever så tätt och inte skulle överleva annars. Det låter ju hårresande. Något som vet något om detta?

Anmäl
2008-10-02 17:42 #26 av: Jennix

Man ska nog börja föda upp sina egna kycklingar...

Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!

Anmäl
2008-10-02 17:44 #27 av: Caena

#24 hahalm
det kan ju hända att affären i sig inte har fått in det nya sortimentet?!
att det är produkter som är producerade föra den 1 september. för affären lär ju inte slänga ut sådant det har köpt in förren det har gått ut eller sålts. 
så vänta ut lite granna, alternativt maila oh kolla med dem igen ang den speciella produkten.

Anmäl
2008-10-02 18:06 #28 av: hamalm

Nu är det så att här kommer jag krypandesSkäms till korset och erkänner mitt misstag. Det är ju Guldfågelns och inte Kronfågelns dessa grillade drumsticks och vingar. Det kanske ligger något i det man får höra om LCHF kostens verkan på den intellektuella förmågan (lokalt hos mig i alla fall).

SkämsSkämsSkämsSkämsSkämsSkäms

Men nu har jag skrivit till Guldfågeln att de kan lägga ner med dumheterna med glutamat.Flört

Anmäl
2008-10-03 19:31 #29 av: pitch

Kolla på filmerna River Cottage - Hugh's Chicken Run

Där får du som människa en hel del skrämmande fakta om kycklinguppfödning.

Anmäl
2008-10-03 22:35 #30 av: Margareta

Vad bra att det inte var Kronfågeln.

Jag gör mina egna drumsticks i ugnen, det går jättefort trots att de är frusna från början.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-10-06 22:49 #31 av: Margareta

Butikerna verkar ha kvar det gamla sortimentet ännu - jag har kollat flera butiker och flera förpackningar och det är fortfarande glutamat i produkterna.

Även färsk grillad kyckling som stoppas i en påse hade glutamat som ingrediens i den påklistrade etiketten.

Undrar om det var fel etikett eller fortfarande fel innehåll?

Gråter

Gråter

Gråter

Gråter

Gråter

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-10-06 23:11 #32 av: Sagajo

Detsamma hände mig och grillad kyckling kan de väl inte lagra i över en månad?

Anmäl
2008-10-06 23:20 #33 av: Caena

då tycker jag att man ska prata  med personalen och med kronfågel!! helst om det gäller den grillade kycklingen!
antingen så ska etiketten ändras eller så måste det göras nått åt innehållet! 
har inte själv haft tid att kolla.. 

förresten, detta skulle gälla båda frysta och färska kycklingdelar?

Anmäl
2008-10-06 23:34 #34 av: Margareta

I mailet jag fick stod det alla produkter

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-10-14 21:02 #35 av: Karro

Fortfarande glutamat i kyckligen?

Anmäl
2008-10-14 21:11 #36 av: Margareta

Jag har inte kollat mer sen sist.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-10-14 22:48 #37 av: Torparmor

#31 o 32  Om ni menar färsk Grillkyckling så är det väl butiken som kryddat och grillad och då är det nog deras kryddor som innehåller Glutamat

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2008-10-15 18:00 #38 av: fettbramat

Underbara nyheter!

Anmäl
2008-10-16 00:28 #39 av: Caena

kollade på lite olika frysta varor på det lokala Vi, och nog var det inga glutamater i vissa av varorna.. men i vissa fanns det fortfarande kvar.

Anmäl
2008-10-30 23:13 #40 av: Margareta

Jag har också noterat att det fortfarande är kvar, jag skall skriva till dem igen och fråga om hur det blir med tidsplanen samt och butiken verkligen får tillsätta glutamat.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-10-31 00:16 #41 av: helvete

Jag tycker att det är alldeles förfärligt med dessa "utspädda" sockrade kycklingar med 80-87 % kycklingskött . Borde man bojkotta dessa varor. Tex är Ivars kyckling så kryddad att man inte törs sätta till något extra, Euroshops kyckling är svampartad, några danska 80 % sorter finns också. Plus en massa konserveringsmedel i djupfrysta varor.

Anmäl
2008-10-31 00:41 #42 av: Pasi

#41 Jag tycker definitivt man skall bojkotta alla skitprodukter. Har själv praktiserat bojkottmetoden i flera år.

Anmäl
2008-10-31 03:24 #43 av: Anders-S

Eftersom en bekant hävdade att det var smakförstäkare tillsatt, provade jag att köpa färsk kycklingfärs och lagade tlll den i måndags helt utan kryddning. Jovisst var det en tydlig eftersmak av smakförstärkare.   Ringde till uppfödaren som stod på paketet. Hon som svarade sa att deras kycklingar var i det närmaste ekologiskt uppfödda fast man var inte anslutna till KRAV. De odlade nästan allt foder själva. All slakt och paketering sker hos Kronfågel. Hon ogillade tanken att deras kycklingar skulle fått tillsats av smakförstärkare hos Kronfågel. Man skulle undersöka och återkomma.  Väntar på besked.
  

Anmäl
2008-11-13 11:13 #44 av: [cat_allis]

#43 vilket bra initiativ! Ska bli intressant att få ta del av beskedet du får.

Anmäl
2008-11-14 00:02 #45 av: Diana61

Fantastisk nyhet! Tack för den! Glad

Anmäl
2008-11-14 00:32 #46 av: Lynxx

Vad ja kan fatta har Kronfågel köpt in sig i Bosarpkyckling.se för att bredda sitt sortiment till att åxå innefatta kravkyckling - med allt vad detta innebär.

sydsvenskan.se - Publicerad: 6 november 2008 23:30
"Kycklingjätten satsar i ekoproduktion - rider på den gröna matvågen."

"Marknadsdominerande Kronfågel har gått in som delägare i landets enda ekologiska kycklinguppfödare Bosarpkyckling AB."

"Syftet är att lära och på sikt mångdubbla en produktion som idag är försvinnande liten.
- Ekologiskt är en viktig trend, säger Kronfågels vd Peter Rasztar.

Sveriges lantbruksuniversitet SLU listade i en rapport nyligen alla svårigheter med bland annat foder och sjukdomsrisker som är förknippade med ekologisk kycklinguppfödning.

Av rapporten framgår också att konsumtionen av ekologiskt kycklingkött är liten, mindre än 0,1 procent, av de 133 000 ton som konsumeras i landet varje år.
- Men jag ser inte att problemen är oövervinnliga, säger forskaren och författaren Arnd Bassler. Och jag menar att andelen ekologiskt borde kunna växa till ett par procent, till samma nivå som i bland annat Tyskland och Storbritannien."

2008-08-21
Dubbel efterfrågan mot tillgång hos Bosarpkyckling

"De två största skillnaderna, förutom fodret, mellan KRAV-märkt kyckling och konventionell är kravet på utevistelse och att de slaktas vid 72 dagars ålder, jämfört med en slakt vid 32 dagar för konventionella kycklingar. Bosarp kyckling finns bland annat i Coop´s sortiment."

Se på Bosarps sajt vilka i landet som har deras produkter i sortimanget.

-------------

De e dyrare men större - vilket minskar kostnadsskillnaden/kg. Tungan ute

Man får väl hoppas att ngn som är välsituerad nog att ha råd att inhandla en dylik pippi & denne sedan vill vara vänlig nog att underrätta resten av meningheten (eller iaf oss på KiF) hur detta utföll?

/Lynxx

Anmäl
2008-11-15 19:57 #47 av: Margareta

Nu har jag äntligen hittat färdiggrillad kyckling utan glutamat i min ICA-butik, jag var tvungen att fråga i charken om de verkligen hade ändrat, så det inte var tryckfel.

Det jag fick till svar var att det nu är många produkter som befriats från E621 och att det blir bara fler.

Vi köpte glatt 2 stycken och åt igår. Jag har inte märkt något negativt och min man konstaterade glatt att den inte smakade "plåt" längre.

GRATTIS Kronfågel säger jag bara - ni har fått en ny kund och jag har fått ett nytt alternativ till lunch när matlådan blivit kvar hemma!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2008-11-16 10:00 #48 av: MimLan

Helt suveränt! Nu skall jag säga till min affär att de skall byta till Kronfågel eller ta bort glutamatet, för det går bevisligen.

Anmäl
2009-01-05 18:14 #49 av: netta

Va bra, för jag litar på Kronfågel mest. Kyckling kan man ju inte förvara hur länge som helst, för då blir det ju en smakförändring också.

Anmäl
2009-01-06 01:25 #50 av: Margareta

Jag åt faktiskt en grillad från Kronfågel idag!

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-01-10 20:58 #51 av: EvilEye89

Hej! Jag vill bara tipsa er om att jag har Hittat en kyckling fri från både socker och glutamat!

iaf enligt påsen och en charkuterist på affären!

 

Kycklingen var Coop X-tra:s egen kyckling! så den äter iaf jag av nu med glädje!

Anmäl
2009-01-12 14:09 #52 av: Margareta

Alla tips är bra. Guldfågeln på Coop vill jag varna för - den innehåller Glutamat i den färdiggrillade.

När vi kom på Coop nu sist och skulle köpa grillad kyckling satt det en Guldfågelnetikett med glutamat bland ingredienserna på en Kronfågelpåse som i sin förteckning direkt på påsen inte har det med längre, synnerligen förvirrande.

Vi frågade och fick till svar att det var Kronfågelns kyckling i påsen - utan glutamat - men de hade använt fel etiketter av misstag.

Jag köpte och åt och tror det var rätt - för jag märkte inget.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-04-21 12:33 #53 av: Regina78

Var på resande fot i helgen och stannade på en Ica för att köpa lite "snabbmat" till mina hungriga barn.

De älskar grillad kyckling så jag slet åt mig en sådan från Kronfågel.

I kön stod jag och läste på innehållsförteckningen.

Smakförstärkare E621.

Det blev parmaskinka och ost istället.

 

Skulle inte Kronfågels produkter vara fria från Glutamat?

Rynkar på näsan

Anmäl
2009-04-25 17:18 #54 av: maxiq

Kronfågel är inte fri från Charlotte Perelli i alla fall... Sponsrad?

________________________________________
"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.