Annons:
Etikettallmänt-om-kost
Läst 15845 ggr
Margareta
2009-01-06 17:59

Lågkolhydratkost

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Sten Sture Skaldeman har städat i djungeln av begrepp inom lågkolhydratskost genom att fastställa följande definitioner. Det stämmer med min intention att skapa ett forum där man åtminstone tänkt sig nivån "kolhydraterreducerad kost".

Det finns inga fasta definitioner för vad som är lågkolhydratkost. Själv tycker jag att gränsen kan sättas vid en kolhydratandel på 10 procent av energiintaget. 20 procent av energiintaget kan förslagsvis rubriceras som kolhydratreducerad kost.

Äter man 2000 kcal om dagen så är 10 E%=50 gram kolhydrater. Det är en bra övre gräns. Själv äter jag normalt ungefär 5 E% kolhydrater, dvs ca 25 gram. Men under min snabba viktnedgång åt jag mindre än så.

Det ger följande lista:

5 E% kolhydrater = Strikt lågkolhydratkost
10 E% kolhydrater = Lågkolhydratkost
20 E% kolhydrater = Kolhydratreducerad kost

Bakgrund:

Mina elever äter i snitt 5-10 E% kolhydrater, även om de ofta tror att de äter mindre. En och annan äter 2-3 E%. Ingen som hört av sig äter så mycket som 20 E%. Det är alltså på väg att utvecklas en praxis, åtminstone bland de kolhydratstrikta.

Väljer vi 10 E% kolhydrater som övre gräns så får vi med nästan alla lågkolhydratläror. Kwasniewski ligger väl där någonstans. Den enda viktiga person vi missar är Lutz med sina 6 "brödenheter". Jag vill minnas att det ger 72 gram kolhydrater, men det är för mycket, tycker jag. En del av Calle Carlssons patienter bättras i sin diabetes på uppåt 20 E% kolhydrater, men de når inte ett lika bra resultat som mina elever. Kolhydratreducerad kost  kan därför vara en lämplig beteckning på den modellen. 30-40 E% kolhydrater är högkolhydratkost. Den passar möjligen normalviktiga idrottare, eller folk som är födda med en svetslåga i magen.

Man kan självklart lägga gränserna var man vill, men detta är mitt förslag till definition. Jag kommer själv att använda den i framtiden och jag noterade att Annika accepterat den på sin blogg.

Sten Sture Skaldeman

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Margareta
2009-01-06 19:33
#1

Jag tycker det är väldigt bra att Sten Sture skrivit detta - då får vi en norm att gå efter. När jag startade forumet kom jag från ett forum där diskussionerna gick höga om just vad som var rätt eller fel avseende mängden kolhydrater.

Jag har ända från starten hävdat att Kolhydrater iFokus är ett forum för dem som äter någon form av kolhydratreducerad kost. Det innebär att alla Sten Stures kategorier får plats och det är så jag vill ha det.

Jag får ofta beröm för att vi har bra stämning här på forumet och det känns alltid lika roligt att höra. Att vi kunnat hålla det så trots en enorm medlemstillströmning tror jag beror bland annat på att jag redan från början stampade ner foten och bestämde att ingen får bestämma hur någon annan skall äta. Var och en får själv bestämma vilken nivå av kolhydratreducering som gäller. Inget är rätt eller fel och vi har olika föresatser och förutsättningar med det vi håller på med.

Idag är denna inställning ett signum som präglar forumet och det är jag väldigt, väldigt glad för. Det händer ofta att jag känner mig stolt när jag läser igenom långa, långa trådar, där vanliga medlemmar tålmodigt ger råd till nybörjare i precis den anda jag ville ha när jag skapade forumet.

TACK för detta vill jag passa på när det så lägligt blev tillfälle i denna tråd.

Struktur är alltid bra och nu har vi tack vare dessa definitioner fått något att hålla oss till när vi samtalar vidare om hur vi bäst reducerar våra kolhydrater. Vi gör det olika redan idag och skall fortsätta med det även det här året.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Mervi
2009-01-06 19:43
#2

Tack säger jag med. Det är bra med lite klargörande och detta var mycket bra.

kickelina66
2009-01-06 19:51
#3

Bra skrivit av er båda. Och tack till Margareta som orkar driva detta fantstiska forum.

Go-D
2009-01-06 20:31
#4

Margareta, det här är ett jättebra forum på alla vis! Jag har nyss gått med som medlem men har läst en himla massa här innan dess. Bra jobbat! Flört

Melindrea
2009-01-06 20:37
#5

Bra med litet definitioner. Jag bryr mig inte så mycket, men det är ändå bra att det finns något att peka på. =)

picapica
2009-01-07 11:32
#6

"5 E% kolhydrater = Strikt lågkolhydratkost"

 Betyder detta t ex, att det man äter per dag innehåller max 5% kolhydrater ?

Annons:
mikaelj
2009-01-07 11:36
#7

#6

Att du totalt över hela dagen inte får i dig mer än 5% av all din energi i form av kolhydrater.

Räkneexempel: på 2000 kcal (inaktiv kvinna) är det 100 kcal, vilket är 25g kolhydrater.

picapica
2009-01-07 15:19
#8

Tack mikaelj för förklaringen!

picapica
2009-01-07 18:12
#9

 Tacksam om någon kan kommentera dagens intag!

Energi kcal:

1328,85

Margareta
2009-01-07 18:29
#10

Mitt tips är att du skriver om detta i en egen tråd, det försvinner lätt i en sån här mer allmän tråd.

Du behöver berätta mer om dig själv och vilka mål du har med kosten och även ta med grammen när du visar dina siffror. Vi är väldigt många medlemmar nu (>6200) och det är lättare att få en sammanfattande bild på det viset. Jag känner igen din Avatar och ditt namn men jag minns inga detaljer om du skrivit dem innan.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

picapica
2009-01-07 19:16
#11

Tack Margareta för din kommentar och ditt förslag. Hum, ska försöka förstå hur man skapar egen tråd:).

Vad betyder Avatar?

[Pennylane1]
2009-01-07 19:31
#12

Avatar är din bild, det står skriv inlägg längst upp till vänster, där kan du se hur du ska göra tror jag.

picapica
2009-01-07 19:34
#13

Tack Pennylane1!

Annons:
Pasi
2009-01-08 00:46
#14

Kanske lite OT, men…..Eh, om jag håller 5% så kommer jag över 50g kolhydrater med mina över 4000 kcal per dag. Det kallar inte jag strikt, utan frossa i kolhydrater (1 chokladkaka, 1 kg blomkål) !Skrattande

Det är nog nyttigt med en definition, så länge flertalet kan hålla med om den.

Effie
2009-01-08 08:17
#15

#14 Jag tycker inte det verkar OT. Frågan är om det är % som ska användas i definitionen? Resonemanget utgick ju från gram, och en viss kalorinivå - vore det inte bättre att definiera i gram (och relatera det till procent, vid en given kalorinivå)?

Jag tycker det är bra att ha en definition. Det underlättar diskussioner om man vet att man menar samma sak med orden.


Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Krahso
2009-01-08 09:46
#16

Jag kanske har fel för mig men visst skriver väl Annicka Dahlqvist att överviktiga och diabetiker skall försöka hålla sig till 5 % kolhydrater?

Någon som vet?

markazits
2009-01-08 09:50
#17

Eftersom det är kolhydraterna vi fokuserar på, tycker jag det är bra mycket enklare att prata om antalet i gram, för att folk ska ha en chans att förstå.

http://en.wikipedia.org/wiki/Low_carb

Aniara4
2009-01-08 10:40
#18

Jag tycker också personligen att det är mer intressant att prata om gram, eftersom det verkar spela större roll för mig i alla fall. Jag tillhör dem som förespråkar att man väljer antal gram kolhydrater, antal gram protein, och sen fyller på med fett så att man blir mätt - förutsatt att mättnadskänslorna funkar och siffrorna ser bra ut vid en efterkoll, förstås. För mig innebär det att jag en bra dag då jag blivit lagom mätt på bra mat i efterhand kan se att jag hamnat på 2000-2500kcal, och redan då är 5E% för mycket eftersom jag vill ligga under 20g.

Igår åt jag t.ex. 2230kcal, och mina 20.46g kolhydrat (säkert åt jag exakt så mycket på milligrammet Flört) utgjorde då 4E%. Jag åt både purjolök, haricots verts och en försvarlig mängd vispgrädde, så så jättestrikt LCHF upplevde jag det inte som.

Jag märker att många nykomlingar blir förvirrade av de olika sätten att räkna, och det tog ett tag för mig också att förstå i början (fast jag brydde mig inte så mycket och försökte inte förstå allt på en gång), men jag antar att vi ändå måste diskutera båda sätten parallellt och fortsätta förklara för nya vilka olika sätt man kan tänka på, så att de kan välja det som verkar passa dem själva.

Jag skulle vilja se en översiktsartikel som förklarar hur man kan tänka kring grammängder, energiprocent och nivåer när man börjar. Gärna med sammanfattningar av olika synsätt kring sötningsmedel, mejeriprodukter, grönsaker, kokosfett och annat som ofta kommer upp. Jag skulle gladeligen ha skrivit den själv redan om jag hade haft tid och ork!

Margareta
2009-01-08 12:50
#19

Även jag talar helst i gram - men eftersom %-satsen är där man oftast börjar sin resa i LCHF-världen så känns gram som kapitel 2.

För den som äter typ tallriksmodellen är det nog chockartat med dessa siffror.

Annika talar ofta om 5% och inga gram - men hon är betydligt liberalare än många av oss.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

mariastefan
2009-01-08 13:02
#20

Jag har nyss börjat med detta.. men som jag fattar så ska man ha så lite E under dagen som möjligt helst vid 5… fattar jag det rätt?! är en djungel att hitta och förstå… För E:na är kolhydrater?! vorre glad för svar och hjälp..

Annons:
Margareta
2009-01-08 13:11
#21

Det finns många E:n som vi pratar om.

E% då är det energiprocent - varav kolhydrater är en och protein och fett är de andra.

Vi pratar även om E:nummer i maten och då menar vi olika tillsatser. Det har inte med kolhydrater eller LCHF/kolhydratreducerad kost att göra utan är mer för välmåendet. E621 tex är en av de värsta - själv blir jag sjuk av den och den finns i massor av mat o oavsett kolhydrathalten är rimlig eller ej.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

mariastefan
2009-01-08 13:21
#22

Är så mycket att ta in… Men vi gör mat enligt LCHF och sen försöker vi undvika E:n. Maten är god och jag har redan mer energi och ork än innan. måste nog beställa en bok om allt dätta så jag hänger med ordenligt.. har du nån att rekomendera??

Johannika
2009-01-08 14:30
#23

Margareta; bra med definitioner och jag tror rent allmänt att det är pedagogiskt att tala om energiprocent.

Jag har efter moget övervägande börjat räkna på grammen mycket tack vare MinMat (eller helt och hållet) och försöker ligga under 10 gram men helst under fem gram en bra dag. Men det är ju inte helt lätt, ibland när det är helg och fest kanske jag sneglar mer åt E% än gram, men vardagsvis vill jag spana in mina gram och inte gå över 10 gram. I går lyckades jag med 3,5 gram. Inte alla dagar är så renläriga, men jag känner att min kropp är nöjd då!

Och i övrigt vill jag bara berömma Margatetha för att den här sajten faktiskt är både informativ, ödmjuk, rolig och tänkvärd på ett bra sätt där vi respekterar varandras sätt att äta LCHF.

"It´s not today que le ciel me tombera sur la tete"

[Pennylane1]
2009-01-08 14:39
#24

Alla E-nummer är ju inte av ondo heller, många naturliga och harmlösa ämnen som citronsyra (E330) eller så har också ett E nummer

Pasi
2009-01-08 15:08
#25

Rent logiskt, och för att slippa räkna om så är gram bättre än E% då man talar om kolhydratmängd (jag menar - hur många blandar inte ihop gram, %, E%, %/hg osv?).
Om man pratar om % så kan det för en storätare handla om över 100g per dag…denne kommer inte alls i ketos men klassificerar ändå kosten som lågkolhydrat eftersom den ligger på 10E%. Tungan ute

Om jag dessutom gör en överlevnadsvecka och en dag äter 50g bär så har jag enligt definitionen ätit en högkolhydratkost trots att min kropp i praktiken käkat 3g kolhydrater, 300g kroppsfett och 50g kroppsprotein. Skall man räkna med kroppsfettet som kroppen äter av?Flört

Margareta
2009-01-08 15:27
#26

Nä det är mycket att hålla reda på och kan kännas som en djungel i början.

Ta en sak i taget.

Vi försökte sätta någon slags norm med gram här på forumet för några år sedan - det fungerade inte då heller eftersom alla tyckte olika. Då räknade vi i gram.

  • < 20g Strikt lågkolhydratkost
  • < 60g Lågkolhydratkost
  • < 100g Kolhydratreducerat

Det fungerar tex inte för mig - då är det helt andra siffror (lägre) som gäller och det var fler som protesterade.

Det viktigaste i själva diskussionen tycker jag är att det är ett personligt val vid vilken nivå man använder sig av och att man troligen måste vara medveten om vilka val man då också gör och vilka konsekvenser det får - oavsett man väljer en lägre eller högre nivå.

Man kan inte ha ett forum där allt från 0-100g kallas LC och förvänta sig att oavsett vad du väljer får du samma resultat. Då är det bra att ha en vokabulär att använda sig av och det är just det som både Sten Sture och jag är ute efter.

Detta med % kommer sig nog av att Annika alltid säger att den mat som innehåller < 5% kolhydrater är ok. Då räknar man inte hur mkt i gram man skall äta utan bestämmer sig redan i affären för vad man kan köpa eller inte. Själv hade jag redan innan Annika gick ut med 5% bestämt mig för 3% och den gränsen har jag inte kunnat rubba med de resultat jag själv vill uppnå.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Pasi
2009-01-14 01:35
#27

#26 Jag tycker iallafall att gram är lättare eftersom alla hjärnor, oavsett kroppsstorlek bränner ungefär samma mängd kolhydrater….vilket innebär att om jag äter 20g så är jag i lika mycket ketos som en "mindre" människa. Inte för ketosen är viktig i sig….men så länge man inte matar mer än vad hjärnan vill ha, så blir inte glykogenlagrena överfulla och insulinsvaret blir därefter. Gram är mao ett bättre mått (tycker jag).
Din indelning är aldeles utmärkt, borde jag kanske säga…..20, 40, 80, där varje steg är en dubbling kanske är ännu bättre!?.
Vad tycker du StenSture och ni andra?Glad

PS Gram är dessutom lätt att huvudräkna utan Min Mat eller andra programvaror.
Sen kan det bli lite snurrigt när man skall tillgodose proteinbehovet i gram men räkna kollisarna i E%.

Annons:
Terhi
2009-01-14 12:59
#28

För viktminskning säger Annika att 80/20/80 gram brukar fungera för de flesta. Dvs 80gr protein, 20gr kolhydrater och 80gr fett.

Innehållsdeklarationen på förpackningar brukar ju ange gram och är då antal gram per 100 gr. Med 5% menar Annika max 5gr per 100gr.

I sina kostråd (finns i högermarginalen på hennes blogg) skriver hon just:   "Titta i affären på innehållsförteckningen: Högst 5 g kolhydrater per 100 g födoämne".

Energi% tycker jag är svårt, då får man ju ha en miniräknare med sig när man handlar :-).

shin
2009-01-14 13:20
#29

#28 Jag tycker liksom du, vill heller inte ta med miniräknaren, räcker med läsglasögonenFlört

Margareta
2009-01-14 14:07
#30

Annika och Sten Sture har ju lite olika åsikter när det gäller fördelningen. Det beror nog helt enkelt på att de är olika personer med helt olika förutsättningar. Sten Sture är betydligt mer kolhydratkänslig och det är vi många som är (jag själv är en av dem)

Sten Sture skulle tycka att 80/20/80 var för lite fett. Summan av protein + kolhydrater bör vara mindre än fettmängden. Betydligt mindre om man har svårt att gå ner vi vikt. I Annikas exempel blir 80+20=100 som är >80 dvs fett är mindre än summan av kolhydrater och protein.

Själv håller jag med Sten Sture för jag är kolhydratkänslig och alla de som klarar sig på 80/20/80 tycker så klart att det är bra. Inget är mer rätt än det andra, vi är bara olika och behöver känna till det så att ingen ger upp för att "det inte fungerar".

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

hilena19
2009-01-24 13:36
#31

Hej

om jag ätit en frukost på en finncrisp ost och smör så har jag fått i mig ca 5g kh.

innebär detta att mitt dagsbehov av kh är mättat?

Helena

Margareta
2009-01-27 22:25
#32

Det beror på hur många kolhydrater du tänkt äta den dagen. 5g är extremt lite och vi är inte många som behöver äta så få.

De flesta kan äta upp till 20g och ändå nå önskat resultat. Det beror lite på vad du är ute efter. Det är svårt att veta på en enda fråga.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Fruzoo
2009-02-17 19:38
#33

Vet inte om denna fråga kommer på rätt eller fel tråd;

 Är inne på tredje veckan och vågen går upp och den går ner. Jag har inte räknat några gram. Däremot köper jag inte hem produkter som innehåller mer än 5 g/100g näringsinnehåll kh. Jag tillsätter protein och fett tills jag blir mätt.

Ska jag börja räkna kh, fett och protein mängder? Har jag gjort detta för enkelt?

Aniara4
2009-02-17 19:49
#34

#33 Så länge det funkar finns det ingen anledning att börja väga och mäta, om man tycker det verkar besvärligt. Å andra sidan är det alltid bra att få svart på vitt vad man verkligen äter, eftersom man sällan lyckas uppskatta det rätt. Men i tredje veckan har du bara nätt och jämnt börjat på omställningen, så det är alldeles för tidigt att börja stressa upp sig och leta fel i kosten!

Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Upp till toppen
Annons: