Annons:
Etiketthälsa
Läst 17597 ggr
Margareta
2009-01-30 11:38

Skolmat

Det pågår en debatt i Sverige gällande skolmat. SLV's rekommendation av lättmjölk och lättmargarin till små barn möts av protester från många olika håll.

Min tanke är att vi i denna tråd - synlig från startsidan - kan samla länkar till artiklar och inlägg vi hittar på internet om barn och skolmat.

Om ni skriver ner de länkar ni hittar i kommentarerna så kan jag och mina Medarbetare komplettera den här listan.

Vi gör en grupp för de länkar som är positivt skrivet för (+) naturligt fett (det LCHF-rörelsen rekommenderar) och en grupp för de länkar som är emot (-)naturligt fett (det Livsmedelsverket rekommenderar). Då kan våra nya medlemmar snabbt hitta info om varför vi skriver som vi gör och sen får de bilda sig en egen uppfattning utifrån det.

Plus+

LCHF-fett.jpg

Minus -

SLV-fett

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
[Marja-Liisa]
2009-01-30 13:11
#1

Hej Margareta

Vilket bra initiativ, tipsar om en rapport där, som jag tolkade resultatet, bidrog inte fettet i mjölken i alla fall till viktökning.

Eftersom jag är bara en intresserad amatör hoppas att ngn mer professionell tittar om man kan använda detta på ngt sätt.

http://archpedi.ama-assn.org/cgi/content/full/159/6/543

 mvh

Marja-Liisa

Bengeten
2009-02-01 14:28
#2

Hej Margareta,

verkligen viktigt!

Vi har gjort en analys över ekonomi-, hälso- och klimat-effekterna av skolornas katastrofala val och ifrågasätter deras ansvar. Det visar 3-0 för Bregott och smör, alltså 0-3 för skolornas katastrofala beslut. Tillkommer att valfriheten tas bort, ytterligare ett minus och ett brott mot demokratin!

Provar att bifoga analysen här.

Bengt

Margareta
2009-02-03 14:28
#3

Utvärdering av skolmaten är det plus eller minus tycker ni

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Margareta
2009-02-03 14:42
#4

Den här länken går till

Konsumenter i samverkan - de skriver om vilket ansvar skolledningen (inte) tar.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

monmyra
2009-02-11 12:03
#5

Läser också att föräldrargrupper påverkar politiker som gör lokala avsteg och kräver annat än lättprodukter. Bra! Varför kan det inte finnas valfrihet? SLV skriver att barn ska lära sig att välja rätt/lätt från början för att undvika fetma i vuxen ålder. Dålig förklaring- finns fler val man bör göra. Nä, låt det finnas fler alternativ i skolrestaurangerna. Mjölk och smörgåsfett med olika fetthalt och rätt val kräver kunskap från början.

[Karro]
2009-02-11 16:23
#6

Denna tråd är verkligen jätteviktig!

Annons:
Margareta
2009-02-14 00:16
#7

Har ni fler trådar som bör in här?

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

FrankN
2009-02-20 12:14
#8

En direktlänk till namninsamlingen!

/Frank

Strummer
2009-02-20 12:24
#9

Herregud, stackars barn. Det är ju absurt. De är ju barn för guds skull, låt dem äta smör för sjutton.

molana
2009-02-21 20:36
#10

Lyfter fram tråden!    Skrattande

kardemumman
2009-03-05 11:05
#11

Äh! Larvigt!

Åååh nej de bantar våra barn. Barn måste äta fett och socker. Helst smör och röd mjölk, pulvermos och falukorv för annars överlever de inte.

Kom igen… är det inte precis just därför som de växer upp från att vara okunniga daltarbarn till att bli lika okunniga "tycka-synd-om" - vuxna?

Kolla Futuraskolan i Sollentuna, Stockholm! Där går min systers barn och de har verkligen gjort ett kanonjobb med skolmaten. Nyttig och vettig!

När ska det sjunka in hos folk att en hälsosam kosthållning inte är synonymt med att banta? ..och det gäller barn, vuxna, feta, slanka, gamla, unga, kvinnor, män osv…

Vare sig man behöver ändra sin vikt eller inte, är idrottsman eller kontorsnisse, är frisk eller sjuk så borde ALLA ha ett mål att äta hälsosamt. 

När det sedan gäller att definiera det här med hälsosam kost så kan vi väl bara se till att använda lite gammalt hederligt vett. Tänk efter en sekund och fundera på om du verkligen borde vara livrädd för majs för att det har högt GI, om du verkligen borde försöka trycka i dig grädde till frukost och om du verkligen egentligen måste ta en ordentlig ställning till vilken extremmetod du vill välja. 

Så fortsätt ni gärna och oja er för de stackars barnen som får lättmjölk i skolan. Det gynnar säkert barnen… de stackarna som blir bantade.

Bellamorte
2009-03-05 11:21
#12

Öhhh… ursäkta mig #11, men sen när hörde du LCHF:are förespråka socker och halvfabrikat? Snacka om foten i munnen!

magma
2009-03-05 11:31
#13

#11: Om det är något vi på den här sajten är engagerade i så är det vettig, sund mathållning utan halvfabrikat, onaturliga lightprodukter, kemikalier och socker. Viktigast av allt är att den unga generationen får växa upp utan att behöva använda sådant skräp som byggstenar.

Pulvermos, falukorv, socker??? Var i nattmössan hittade du detta?Kom igen när du vet vad den här sajten och dess medlemmar egentligen handlar om.

Annons:
kardemumman
2009-03-10 18:24
#14

Jag skrev inte just LCHF någonstans eftersom jag inte syftade på dieten i sig. Utan på tankesättet med en extremmetod och synen på hälsosam mat som tydligen blivit en synonym för bantning. Jag säger inte att LCHF förespråkar pulvermos och falukorv… det vore ju konstigt. 

Jag syftar på att rädslan för att barnen ska äta nyttigt i många fall är larvig då man hellre låter ungarna proppa i sig dessa saker i rädsla av att om de äter nyttigt så "bantar" vi dem.

lkn02001
2009-03-13 11:21
#15

jättebra tråd! jag håller på att samla mod för att upplysa min förskola vad jag tycker om milda och lättmjölk.

upptäckte för övrigt i affären att den gammaldagsa mjölken inte längre är ekologisk. det finns nu istället röd mjölk som är ekologisk. fan säger jag bara.

Margareta
2009-03-18 17:19
#16

Det finns en namninsamling angående skolmaten

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

maxiq
2009-06-22 19:57
#17

Det finns lite ljus i mörkret… hoppas bara att de satsar på bra råvaror också!


"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Bengeten
2009-07-04 02:12
#18

Nu har det brunnit till ordentligt och näringslivet har gjort upp med soc-dept och Jordbruksdep att hjälpa till och puffa för Nyckelhålet från Livsmedelsverket. Det råder nu alltså matdiktatur och det ser värre ut än tidigare. Vi har från Sveriges Konsumenter i Samverkan kommenterat det och nu gäller mobilisering för att vi som konsumenter ska kräva att få ingå i denna dialog och lägga andra synpunkter än näringslivet gör. Ska regeringen ha en dialog så är det med oss konsumenter som köper, äter och betalar och konsumenter är vi alla.

Läs inlägget i sin helhet på www.konsumentsamverkan.se/konsumentnyckeln/kny/senaste.htm

Bengt Ingerstam

Andina
2009-07-04 03:34
#19

Jag upprepar vad jag skrev i doc's tråd om uppmaning om att skriva under namninsamlingen mot försämrad skolmat (har naturligtvis skrivit under):

Varför inte sprida på Frukaos' eminenta upprop i pdf-format också - för att locka fler till att skriva under namninsamlingen och på annat sätt påverka till bättre mat för våra barn?!
Den färdigställda foldern finns i Frukaos' sista inlägg (scrolla alltså ner) i denna tråd: PDF för upprop…

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

maxiq
2009-10-20 11:48
#20

I ett svar från Aftonbladet angående SD's påstående om att svenska förskolor slutat att servera fläskkött så hittar jag detta intressanta uttalande:

"Jag har aldrig hört talas om någon förskola där man slutat helt med fläsk. Men det är ingen kommunal skola som tvingar barn att äta något som de eller föräldrarna inte vill, säger Laina Kämpe, utredare på SKL (Sveriges Kommuner & Landsting)"


"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Annons:
parsley
2009-10-20 12:11
#21

Om någon förskola slutat helt med fläsk som beror det förmodligen på att många av barnen på just den förskolan inte äter fläskkött av religösa skäl och att det är jobbigt för personalen att hålla på med två rätter de dagar då fläsk serveras. Alt tänker de på stekt fläsk när de hör ordet fläsk och inte blandfärs, som består av 50% nöt och 50 % griskött.

Jag upprepar mitt argument: De som är fettskrämda kan späda mjölken den röda mjölken med vatten och ta mindre Bregott eller smör på brödet. De som vill äta fet mat och undvika lättmargariner kan inte göra samma val.

rifla
2009-10-20 15:37
#22

i dagens nwt står det om fagerås skola som har bäst mat i sverige..de lagar allt själva och kommer undan med 7.50 per elev istället för 12 som andra skolor..så nu kan de inte säga att mat från scretch är dyrare..

DesK
2009-10-20 15:59
#23

De som är fettskrämda kan späda mjölken den röda mjölken med vatten och ta mindre Bregott eller smör på brödet. De som vill äta fet mat och undvika lättmargariner kan inte göra samma val.

#21 Just detta är ett av de viktigaste och bättre argumenten för att enbart servera mat med riktigt smör, röd mjölk med mera inom den offentliga sektorn. Alltså vi som vill ha dessa helfeta produkter kan ju inte välja bort de magra med diverse konstiga tillsatser. Medan de som inte vill ha så mycket fett lätt kan späda eller undvika de helfeta produkterna.

Att det sedan finns många andra väldigt bra och viktiga argument för att undvika alla magra produkter vet vi ju alla här på Kolhydrater!

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

maxiq
2009-12-07 10:43
#24

Sundsvalls Tidning berättar att "Förskolorna kan själva välja mjölk- och smörsort" i en artikel idag. Det är bra om detta når ut till alla förskolor och skolor så de förstår att det inte är lag på att servera fettsnålt!

"Föräldraupproren har duggat tätt sedan kommunfullmäktige tog beslut om att Livsmedelverkets rekommendationer ska följas på skolor och förskolor.
- Det har tolkats som en lag och det var aldrig meningen, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Martin Johansson"

Dessa "rekommendationer" har funnits i Sundsvalls Kommun sedan 2005 och det är först nu som politikerna känner hur vinden blåser. Hur är det i er kommun? Kanske dags att kolla upp om det finns liknande beslut där som tolkas som lag ute på förskolorna…


"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

maxiq
2011-02-06 21:37
#25

Här finns det ett skolmatsforum för er som gillar att diskutera direkt med personalen ute i köken. Det finns en intressant tråd om SLV:s rekommendationer bland annat…


"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

misty09
2011-02-06 22:48
#26

Lånar tråden för en liten sann historia som hände mitt barnbarn i fredags. Hon är 2 år och vegetarian. Får normalt vegetarisk kost på dagis. I fredags kom pappan tidigare för att hämta och råkade komma mitt i lunchen. Maten som var serverad till dottern var leverpaté. Han frågade om detta verkligen var rätt. Ja svarade personalen, det där är ju inte kött.

Ja vad säger man…. så kunnig inom kost och näring är alltså vår skol och dagispersonal på vissa ställen ( obs! säger inte alla ) Så att få bra mat till skolorna är nog inte alltid så lätt med den kunskapen. Men jag håller absolut med er alla om det ni skriver att valfrihet vore det bästa.

Detta var bara en parantes jag ville berätta….om hur det kan gå till!

Internettan
2011-02-07 07:38
#27

Helt otroligt!

"Every point of view is a view from a point."

Annons:
Andina
2011-03-05 02:41
#28

#25 - Detta måste vara ett intressant forum för föräldrar!

#26FörvånadFörvånadSkrikandesFörvånadFörvånad

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

lkn02001
2011-03-06 18:43
#29

hallioj!!

kan meddela att kommunfullmäktige i Eskilstuna bestämt att man ska prova valfrihet gällande röd/blå mjölk och smör/milda i 6 månader och därefter utvärdera det. jag har haft kontakt med förskolan och detta kickar i gång i morgon! en av cheferna på f-skolan hade ringt kostkonsulenten för att fråga lite mer praktiska frågor och råkade benämna smöret som bregott (hon trodde självklart att vi skulle få bregott), det är SMÖR skrek konsulenten i luren. dom tänker inte göra det lätt för oss inte… :) f-skolechefen skulle jobba på att få in bregott, för smör är ju rätt ohanterligt när man ska bre på macka…

DesK
2011-03-06 18:48
#30

Hum harkel host smör är inte särskilt ohanterligt om man har det stående framme, och på en skola /förskola går det garanterat åt innan det hunnit bli dåligt. Men för övrigt var det ju riktigt glädjande nyheter från Eskilstuna kommun! Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

cinaa
2011-03-06 19:32
#31

På min förskola där jag jobbar serverar vi lättprodukter. Det är till och med bestämt så att när barnen får fil till frukost så ska de bara ha vatten i glaset… Har känt innan att mina personliga åsikter kring lättprodukter inte ska få påverka mitt jobb, att jag måste skilja på privatliv och jobbliv men efter att ha läst här kommer jag att ifrågasätta varför det är som det är!Tycker att det är helt otroligt att barnen ska erbjudas detta. Tror inte att det är många barn som blir överviktiga av att dricka standard mjölk eller äta riktigt smör för att ta ett exempel!

JazzBass
2011-03-31 10:21
#32

Hej,

Såg att det pågår en sån här namninsamling om skolmaten i Sverige. Vet inte om länken postats ännu här men skriv gärna under (det gjorde jag också fast jag inte bor i Sverige).

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=2818

Edit: ny adress

Edit2: Ser att det var en gammal namninsamling men målet är snart nått iaf. Annika D puffar om saken på hennes blogg, därför skrev jag detta inlägg.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

lkn02001
2011-03-31 12:39
#33

nja, det finns restriktioner för hur de ska hantera maten, och det ska tas fram precis innan det används - därför blir det svårt för barnen i början. naturligtvis blir det mer och mer lättbearbetat men för en 5 åring att bre smör direkt från kylen på mackan är svårt. kan även meddela att mer än hälften av förskolegruppen jag har insyn i till dags dato har begärt smör och röd mjölk!

maxiq
2011-03-31 13:23
#34

Bengt Ingerstam (Sveriges Konsumenter i Samverkan) skriver om skolmaten på sin blogg


"On the internet You can be anything you want.
It is strange that so many choose to be stupid"

Annons:
yvonnel
2011-05-01 09:55
#35

Förhoppningsvis finns det osthyvlar på alla dagisavdelningar. Det går ju att personalen hyvlar upp skivor på fat i form av smörrullar som man alltid hade förr i tiden, då blir ju smöret fortare mjukt så att även 5-åringar kan bre sina mackor.

Upp till toppen
Annons: