Annons:
Etikettövrigt
Läst 11429 ggr
Margareta
3/18/09, 10:48 AM

Fråga dr Annika Dahlqvist

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Frågor ställda direkt till Annika under hennes vistelse hos sajtvärden. Frågelådan är stängd, men tråden är öppen för kommentarer igen.

Annika sitter just nu och läser alla bloggkommentarer efter sin insats i Godmorgon Sverige vid mitt köksbord. Hon hann precis hem hit för att se reprisen av debatten

Annika på TV

Ta chansen och ställ frågor direkt till henne så förmedlar jag dem och skriver svaren direkt i kommentarerna.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
mikaelj
3/18/09, 10:49 AM
#1

Trött efter nattens busstur?

Det var min första fråga också och hennes svar då som nu är att hon känner sig alldeles pigg.

Hon ser inte ens trött ut!

nenna31
3/18/09, 10:58 AM
#2

Tack för ditt framträdande i TV….mycket bra…..applåder….Flört

 Jag är nybörjare och trivs jätte bra med kosten……

-Min son kommer åxa att börja med kosten …..han studerar på universitet och känner att han inte har den konsentationsförmågan och svårt att fokusera på till exempel matematiken som krävs. ……

-Vad ska han främst tänka på ….för att öka konsentrationen och fukos på sina studier??

Tacksam för tips…..

mvh nenna31

Annika svarar:
Börja med att direkt byta ut fettet till naturliga fetter.

Animaliskt fett (smör och vispgrädde)
Vegetabiliskt fett (nötter, kokosfett, avokado)

Trappa sen ner kolhydraterna så gott det går

ke12
3/18/09, 11:00 AM
#3

Hej Annika,

Jag har precis pratat med min doktor ang. mitt kolesterolvärde min struma och diabetes. Det onda kolesterolet har förhöjts till det dubbla sedan i jan (8) men för övrigt så kan jag sänka levaxinet hon rek en hel tab varanan dag och en halv tab varanan dag och mina sockervärden är låga och ligger jämt på ca 5.

Jag blev väldigt orolig för kolesterolvärdena, jag har också läst mig till att i början kan de förhöjas. Vad skall jag göra tycker du.

ke12
**Annika svarar:
**Vägra mäta kolesterol.
Alla former av kolesterol är viktiga och nödvändiga. Kroppen bedömer vilka nivåer vi behöver och det varierar över tiden. Vi behöver inte bry oss utan kan överlåta det åt kroppen.

mikaelj
3/18/09, 11:00 AM
#4

(utan att vara Annika)

nenna31: jag har läst civing. på Chalmers och arbetar som programmerare. LCHF är definitivt ingen motsättning för problemlösning och tankeförmåga, tvärtom funkar det alldeles utmärkt när man slipper blodsockerpendlingarna.

nenna31
3/18/09, 11:04 AM
#5

mikaelj-

jag tror det är jätte bra för min son att äta lchf-kost…..tänkte närmast på om du eller någon annan kan tipsa om nåt speciellt att tänka på……????

missaz
3/18/09, 11:06 AM
#6

Vill bara tacka för en god insats i SVT i morse! Mycket bra. Fast jag skulle ju egentligen vilja se en längre debatt där motpolerna hinner med att faktiskt gå in djupare på kost, fakta och studier.

/Astrid

Annons:
mikaelj
3/18/09, 11:07 AM
#7

nenne31,

Inget särskilt, bara se till att äta bra naturlig mat.

Siggebus
3/18/09, 11:08 AM
#8

Hej Annika.

Vill bara säga att jag inte ännu sett inslaget från i morse men har sett att du fått en del kritik över att du var lite väl aggressiv etc.

Vad jag tycker om det vet jag inte ännu men vill bara säga att jag mycket väl förstår att det är tufft att på så kort tid pressa in det man vill ha sagt och dessutom göra det på ett "coolt" sätt. Glad

Jag tycker du och de andra som är våra ansikten utåt gör ett superbra och MODIGT jobb! Jag själv t ex talar inte gärna om att jag äter lchf - orkar inte hålla på att hela tiden försvara mig och säger bara att jag är "kolhydratsintolerant" hi hi. Låter ju bra och många accepterar det.

Får jag fråga: Hur upplevde du själv att det gick? Känner du att kritikerna kanske till viss del hade rätt eller upplevde du ine det själv på det viset?

Annika svarar:
Annika har redan skrivit både hos Kostdoktorn och i sin egen blogg att hon kan bara vara sig själv och den jag är.

CarinMarie
3/18/09, 11:11 AM
#9

Jag har provat lchf i ca två månader och har fått högt Blodtryck och det blev jobbigt i ådrorna. Skall på ytterligare kontroll men vågar inte fortsätta trots att jag gick ner i vikt. När jag läser alla inlägg får jag en känsla av att de flesta mår bra och får lägre Blodtryck. Känner mig villrådig och har inte vågat fortsätta med lchf.

Vad anser du om att jag skall börja igen.

Annika svarar:
Det är alltid svårt med enskilda medicinska fall där man inte har helhetsbilden av hur det äter och vilka mängder.
En teoretisk förklaring kan vara att du kan testa mindre portioner. Att kolhydrater skulle vara bättre tror inte Annika.

Medlem
3/18/09, 11:17 AM
#10

Hej Annika,

Jag har länge misstänkt att jag har förhöt insulin i blodet. Och trots LCHF (1,5 år) så har det inte blivit bättre. Hur går jag tillväga för att förbättra det? Jag är 34 år gammal.

Annika svarar:
Samma som föregående - omöjligt att svara på med så lite information.

ke12
3/18/09, 11:23 AM
#11

Tackar för svaret.

ke12

bustas
3/18/09, 11:25 AM
#12

Hej Annika! Skrev följande inlägg i en tidigare tråd med anledning av någras åsikt om att du skulle varit på "hugget"!

"Annika var troligtvis laddad till tänderna inför denna debatt! Hon tände givetvis då hon såg hånleendet på professorn i rapportinslagen tidigare i veckan. Ni som har idrottat vet att det kan bli så här ibland. Man är helt enkelt överladdad. Skit samma enligt min åsikt. Ytterligare massor av människor vet nu vad LCHF är och söker därmed mer information på de olika hemsidorna och bloggarna för information. LCHF: folket är väl inte gjutna i en och samma form, eller? Alla har vi väl olika sätt att framföra våra åsikter. Annika är som hon är och skall inte enligt min mening stå och spela "teater", det funkar aldrig"!

Vill bara tillägga: Hur i Herrans namn orkar du?

**Margaretas kommentar:
**Annika bara skrattar och säger att hon orkar!
Hon blir jättetaggad över all uppmärksamhet vi kan få som driver rörelsen framåt.

AnnaCecilia
3/18/09, 11:25 AM
#13

Hej Annika!

Kanske en helt omöjlig fråga..min mamma har en svår muskelsjukdom, där de vita blodkropparna "äter upp" muskelaturen.Sjukdomen har ett långsamt förlopp o drabbar ofta äldre(har haft sjukdomen i 10 år ca, är idag 76)Den heter inklusions kroppsmyocit.Hon har mycket svåra sväljproblem och dessutom är hon laktovegetarian.

Men, hon har en stor livsglädje och är öppen för nya ideer, hon är mycket intresserad av min "nya" livsstil, och undrar om denna kost på något sätt kan hjälpa henne.(sjukdomen innebär att muskelaturen aldrig återhämtar sig)

Jag har funderat på om hon tex ska äta mycket ägg?Min högsta önskan vore att något gav henne mer energi/kraft att klara sin vardag.

Margareta svarar:
Det är omöjligt med personlig rådgivning av det slaget.

Annons:
nenna31
3/18/09, 11:25 AM
#14

Tackar så mycket …ska meddela sonen…..Glad

nenna31 ….

Yakuna
3/18/09, 11:36 AM
#15

hej annika.

är det så att kolhydrater öppnar cellerna och det som inte cellerna kan ta,lagras som fett i kroppen?

är det därför man ska undvika kolhydrater?

Margareta
3/18/09, 12:04 PM
#16

Nu skall vi åka på lunch - så frågelådan stänger för den här gången

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Margareta
3/18/09, 12:05 PM
#17

#15 Nu såg jag din fråga.
Den finns det svar på redan. Vi får leta fram det - vi måste åka nu snart.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

perni
3/18/09, 12:22 PM
#18

Finns det ingen tv-kanal som är intresserad av att göra en dokumentär eller liknande som handlar om lchf. Så att någon kan få tala till punkt för en gångs skull. Det är ju alltid så himla stressigt i alla debatter.

sessu
3/18/09, 12:29 PM
#19

Hej ! Såg precis debatten, du var bra. Jag upplevde dig inte alls som aggresiv däremot som säker på din sak. Du var säker och saklig. Den andra stackars kvinnan hade inte mycket att komma med tyvärr. Inte mer än det vi hört förr.

Kanske borde dessa läkare och forskare börja studera detta med mättade fetter mer. Finns det studier gjorda på kombinationen mättat fett och kolhydrater resp omättat fett och kolhydrater. Jag menar finns det verkliga ordentliga studier på vilken skada kolhydrater gör på kroppen.

Jag har läst lite näringslära… Och där lärde jag mig att fibrer i form av grovt bröd, fiberpasta osv… inte har någon direkt hälsoeffekt på kroppen mer än att tarmarna ska få arbeta, och att det tar längre tid för magen att smälta fibrer, därav GI effekten, men det har egentligen ingenting med själva hälsoeffekten i form av vitaminer och så. Vitaminer kroppen behöver får vi genom annan kost. Frukt innehåller ju som sagt mycket kolhydrater och vatten och vad dessa kolhydrater gör är ju att ge hjärnan energi och inte så mycket kroppen samt fibrer för tarmarna… Antioxidanter och vitaminer får vi i oss genom grönsaker också som inte innehåller så mycket kolhydrater… Förr i tiden var väl inte frukt något om ingick i kosten det hade väl mer funktionen av godis då? ….Långt men du förstår säkert vart jag vill komma…

Har själv börjat med LCHF nyligen och jag vet inte om det beror på LCHF eller våren men jag känner mig så mycket piggare nu och glasbubblan runt huvudet har försvunnit… Men vikten står ännu still??

Jobba på du är bra… Vad folk inte förstår är att all olika slags kost kan vara farligt för olika personer beroende på vad man har för fel i kroppen för övrigt. (Tror Jag)

Kim

Ramonan
3/18/09, 1:20 PM
#20
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
joelwe
3/18/09, 2:27 PM
#23

Hej!
Jag är en kille på 22 år, som tidigare inte haft några större hälsoproblem förutom ständiga förkylningar och dåligt med energi/humör.
I januari började jag, enligt Colting, med stenålderskost. I februari gick jag över till LCHF (efter att ha läst alla Dahlqvists böcker).

Jag har aldrig mått bättre! Har inte haft en förkylning sedan årsskiftet, och mitt humör/energi är konstant under hela dagen. Jag är som pånyttfödd.

Nu till min fråga:
Jag äter stora mängder grädde, smör och majonnäs i min kost och normal mängd protein, men är osäker på hur pass mycket grönsaker jag bör få i mig? Är det ens nödvändigt? Som det är nu äter jag bara grönsaker för att ha något att "sleva" upp såsen med.

Behöver jag äta något speciellt varje dag (förutom fettet och proteinet) för att få i mig alla viktiga vitaminer och mineraler?

MVH,
Joel Wiklund

http://thebroilercontest.blogg.se/

[Marja-Liisa]
3/18/09, 2:28 PM
#24

Hej Annika och tack för ett bra Tv medverkan. Jag tyckte att det var bra att Du visade bestämd att Du vet att äta enl. LCHF är hälsosamt, Du har ju upplevt själv resultaten och sett i ditt arbete hur det påverkar dina patienter.

Jag möter många som har blivit och blir skrämda av lika inslag som Rapport hade och vågar inte ens prova kosten och därför är det så viktigt att Du ställer upp gm föreläsningar och media.

Nu till frågan - jag har en släkting, en kvinna i 55 års ålder som har tidigare ätit statiner men fått biverkningar. Nu har hennes kardiolog pratat om Cholexit som innehåller växtsteroler. Jag vet inte om det är av samma slag som man har i Becel Pro Activ, men mekanismen är samma. Jag har försökt titta lite på detta och det finns forskning som visar att detta stör intaget av tex fettlösliga vitaminer.

Har Du hunnit titta på detta? En del skeptiska forskare frågar om vi är på väg att skapa ny "transfett"?

paperdoll
3/18/09, 2:41 PM
#25

Hej Annika!

Jag är så himla stolt över dig och glad över att så många börjar uppmärksamma ditt arbete. Jag har ätit LCHF i två år och mår himla bra. Jag har märkt att jag har lite svårt att äta väldigt mycket fett då jag ofta får illamåendekänslor, på samma sätt som jag har svårt för att äta mycke animaliska produkter, jag äter hellre fisk och ost, kan man klara sig på att inte äta så mycket kött och äta mer fisk och ost istället och ändå tillgodose sig näringen fullt ut i kosten? Sen undrar jag om du har något tips på att få i sig tillräckligt med fett utan att nödvändigtvis ha  50 gram smör till stekning osv?

Ha det så gott och keep up the good work! :)

Margareta
3/18/09, 3:43 PM
#26

Annika har nu ätit en god lunch och skall vila lite inför kvällens föreläsning i Ekerö centrum.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Eruts
3/18/09, 3:57 PM
#27

Annika sa i tv-inslaget att kolesterolvärdet inte höjs av mättat fett, detta stämmer inte om man läser i kolhydrater i fokus. De flesta som går över till mättat fett får oftast betydligt högre kolesterolvärden. Dock tycks alltid triglyceriderna minska och HDL öka.

Annons:
Margareta
3/18/09, 4:03 PM
#28

Vi som ätit LCHF länge får återigen sjunkande värden - det är vad jag kan svara. Annika är inte tillgänglig just nu eftersom hon åkt buss hela natten.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Margareta
3/18/09, 4:14 PM
#29

Vi kan inte svara på fler frågor just nu eftersom Annika vilar.
När det gäller kolesterol tycker Annika att de är ointressanta - de svaret finns högre upp.

Ni som undrar varför hänvisar vi till Uffe Ravnskovs bok
Fett och kolesterol är hälsosamt

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

GullBritt
6/9/09, 12:15 PM
#30

Hej!

Jag är en "äldre dam", fick ny hjärtklaff 2000, och mår bra idag! Har samlat på mig en rejäl övervikt-ca. 30 kilo! Har nu varet på LCHF i en månad! Har alla konstiga men naturliga symtomer på att kropp kör på högtryck! Vikten går sakta men säkert neråt- men- mitt PK sjönk katastrofalt och det blev larm från sjukhuset! Fragminsprutor i 3 dagar! Kan det ha något med kuren att göra eller är det något helt annat? Bor i Hassela

odezza
6/10/09, 2:07 PM
#31

Hej GullBritt,

Tyvärr går det inte längre att ställa frågor till Annika i den här tråden, det är nästan 3 månader sedan hon befann sig hemma hos sajtvärden Margareta.

Mitt tips är att du istället ställer din fråga i Docs frågelåda, men jag är inte säker på att ens han kan svara på ett enskilt fall, utan att ha tillgång till hela bilden. Men gör ett försök ändå.

Mvh odezza - Medarbetare här på KiF.

"still lost in space and time"

Margareta
6/10/09, 8:42 PM
#32

Vi låser tråden så blir det inga missförstånd.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: