Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (2) Senaste inläggen

- Allt om lågkolhydratkost - - Medlemmar - - Medlemmar - var bor ni? - Off topic - (OT) - Om sajten - - Utmaningen - - Vi som vill nolla kolhydraterna - Boktips Ej frågelåda - Sten Sture Skaldeman Frågelåda - MinMat Före detta frågelåda - dr Andreas Eenfeldt Hälsa Hälsovinster LCHF för vegeterianer LCHF - Problem LCHF för barn LCHF för bäbisverkstan LCHF för nybörjare Länkar - Föredrag Länkar - Radio/TV Länkar - tidningar/hemsidor Mat - Billiga ingredienser Mat - Jag behöver måltidstips Mat - Livsmedel Mat - Livsmedel - Matfett Mat - På stan, hur gör jag? Mat - Recept att laga hemma Mat - Recept på bröd och brödbaserade rätter Mat - Recept på efterrätter och sötsaker Mat - Recept på fisk- & skaldjursrätter Mat - Recept på färsrätter Mat - Recept på fågelrätter Mat - Recept på kötträtter Mat - Recept på soppor & såser Mat - Recept på ägg, ost, grönt, sidorätter & veg Mat - Vitaminer, mineraler, tillsatser mm Motion & träning Vi som har autoimmuna sjukdomar Vi som har diabetes Vi som har huvudvärk/migrän Vi som har högt/lågt blodtryck Vi som har koncentrationssvårigheter Vi som har mag/tarm-besvär Vi som har/har haft fibromyalgi Vi som röker/har rökt Vi som vill gå ner i vikt Vi som vill gå upp i vikt Vi som är beroende Vi som är gbp-opererade och äter LCHF dr Annika Dahlqvist Övrigt
Livsmedel

Vispgrädde vs mjölk

2009-11-01 12:51 #0 av: Margareta

Många undrar varför vi tjatar om grädde istället för mjölk i kaffet. Jag vill med den här artikeln visa att det faktiskt är stor skillnad på förhållandet mellan kolhydrater och fett.

Livsmedel Mgd kcal Prot Fett Kolh
Vispgrädde fett 40 % 100 375 2,1 40,0 3,0
Mellangrädde fett 27 % 100 264 2,6 27,0 3,7
Kaffegrädde fett 12 % 100 137 3,1 12,0 4,4
Standardmjölk 100 60 3,3 3,0 5,0
Mellanmjölk 1,5% 100 47 3,5 1,5 4,9
Lättmjölk fett 0,5 % 100 39 3,5 0,5 5,0

 

Många som har svårt med viktminskningen eller regleringen av blodsockernivån får i sig för många kolhydrater via mjölkprodukter.  Då kan det vara bra att byta till vispgrädde som innehåller mindre kolhydrater och betydligt mer fett än alla andra mejerivaror.

Vispgrädde

vispgrädde.jpg

Standardmjölk

Standardmjölk.JPG

Lättmjölk

lättmjölk.JPG

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-11-01 14:27 #1 av: Leilin

Bra inlägg Margareta!

När man lagar mat finns även creme fraiche som alternativ med 2,5kh/100g. (arlas)

Anmäl
2009-11-01 14:33 #2 av: Wtn3

Tycker man det är godare med en skvätt mjölk än en skvätt grädde i kaffet tycker jag gott att man kan välja mjölk istället, men i några större mängder är det dumt, det innehåller trots allt en del kolhydrater.

Anmäl
2009-11-01 14:42 #3 av: skogs-tolva

Och jag som brukar göra gräddchoklad på morgonen till mina barn för det känns som om mjölken är blaskig Cool

2 dl grädde

1msk cacao

2msk socker (har ingen stevia just nu och annat sötningsmedel är bannlyst i mitt hus...)

och sist men inte minst ett uns vaniljpulver.

Detta sväljer de sina efalex och D3-vitaminer med Skrattande

Anmäl
2009-11-01 23:31 #4 av: Margareta

Här köper vi grädden i literförpackningar och jag vet inte om jag vågar säga hur många som går åt under en vecka...

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-11-02 00:53 #5 av: Tvillingsyster

Som gammal mjölkdrickare slutade jag dricka mjölk tvärt när jag började med LCHF.

Anmäl
2009-11-02 01:54 #6 av: JAUS

Jag drack flera liter lättmjölk om dagen innan lchf. Skäms Nu konsumerar jag ca 3dl vispgrädde/kräm fräsch om dagen istället.Glad En enorm skillnad i kolhydrat- och fettmängd.

Anmäl
2009-11-02 07:31 #7 av: matsmurfen

Jag köper grädden i 2 st 5 dl-förpackning, det är billigare än 1 st 1-liters. Hm!

Anmäl
2009-11-02 07:32 #8 av: matsmurfen

Jag köper grädden i 2 st 5 dl-förpackning, det är billigare än 1 st 1-liters. Hm!

Anmäl
2009-11-02 08:21 #9 av: Wtn3

Jag har inte ens sett grädde i litersförpackningar sen jag var barn, haha, men även om de affärer som sålde dem skulle finnas i min närhet skulle jag bara köpa treor ändå, hinner sällan eller aldrig göra mig av mer än så innan den blir gammal.

Anmäl
2009-11-02 08:54 #10 av: starhawk

#9: Jag vet var en-liters grädde finns men eftersom det bara är jag hemma som tar grädde i téet så köper jag 5-deciliters annars hinner det bli dåligt

Värd för Cykel iFokus och Knivtillverkning  Läderslöjd och Snickeri iFokus

Anmäl
2009-11-02 12:07 #11 av: Mozzarellan

Nyfiken bara.

Vad kostar en halv liter grädde i Sverige numera?

Jag betalar 2.40 euro för an halvliter.

Fet mjölk har gått upp till 1.60  euro litern

Jag har blivit en storköpare va grädde .

Anmäl
2009-11-02 12:28 #12 av: Leilin

Ekomjölken 1l i lilla butiken kosta 8.90, en trea grädde där 10.90

Anmäl
2009-11-02 13:27 #13 av: Wtn3

#11

Runt 20 spänn brukar man få ge för en halvliter.

Anmäl
2009-11-02 13:33 #14 av: [Pennylane1]

här kostar en liter 31 - 34 spänn, det högsta om man köper det som halvlitrare, plus att det är lägre fett i halvlitrarna. (milko)

Anmäl
2009-11-02 16:57 #15 av: rosbod

#6 Går du ner i vikt när du använder så mycket grädde? Du kanske är väldigt snål med kolhydraterna för övrigt? Själv är jag rädd att jag använder för mycket vispgrädde. Jag gick ner 4 kg första månaden men sedan är det stopp (började med LCHF i slutet av april -09) Men jag har fortfarande minst 5 kg kvar. Vet inte vad det är som gör att det inte funkar.

Anmäl
2009-11-02 17:02 #16 av: Mozzarellan

#15

Jag kör oxå med mkt grädde, det går sakte men säkert ner.

5,5 kg sen mitten av aug.

Tror jag snålar bra med kolhydraterna.

Kanske skall se över det lite i framtiden för snabbare viktminskning,

har cirka 10 kg kvar.

Anmäl
2009-11-03 00:02 #17 av: Tvillingsyster

#15

3dl grädde innehåller 9g kh och 120g fett plus lite proteiner. Av det blir ca 1125 kcal. Man orkar inte äta så mycket mer per dag om man äter normalt.... så det kan inte bli så mycket mer kh. Fett är mättande. 9g är så lite att det kan inte trigga sötsuget heller om vi tänker på grädde nu.

Du kanske äter för mycket/lite mat..... kanske för lite fett. Balansgången är viktig. Om man äter för mycket mat då bränner kroppen all fett man ätit och tar inget från kroppen. Om man äter för lite då sjunker ämnesomsättningen och fettbränningen minskar så att kroppens fett inte förbrukas nu heller. Du måste få din kropp att tro att det finns gott om mat dvs höja ämnesomsättningen..... äta mer.

Anmäl
2009-11-03 00:05 #18 av: JAUS

#15 Det är ju ingenting i jämförelse med mängden kolhydrater jag fick i mig från mjölken tidigare. Ja, jag äter ganska strikt för det mesta även om det blir lite bär och choklad då och då. Går ner i vikt i etapper just nu har det börjat röra på sig igen efter en platå.

Anmäl
2009-11-03 04:45 #19 av: Wtn3

#17

Personligen tycker jag att grädde mättar rätt dåligt, gäller smör också, en fet köttbit (dvs fett+protein) däremot håller mig mätt bra mycket längre än samma antal energimängd flytande fett.

Anmäl
2009-11-04 11:51 #20 av: skogs-tolva

Här går det 2-3 liter grädde per vecka...lätt! Då matlagningen ofta närapå dagligen innehåller grädde..

Anmäl
2009-11-04 12:52 #21 av: JAUS

#19 Grädde mättar utmärkt. Jag drack 1,5 dl grädde till frukost då jag inte hade möjlighet till att laga någon ordentlig, och jag känner mig rätt så ohungrig. Kommer att äta rejält med protein till lunch istället.

Anmäl
2009-11-24 01:57 #22 av: citrina

#17 Menar du att om du druckit 3 dl grädde så orkar du inte äta så mycket mer under dagen?

 

Anmäl
2009-11-24 14:48 #23 av: oakstar

Jag har svårt att se vad diagrammen har för funktion i "artikeln". I tabellen utgår man från 100gr men vad är 100% i cirkeldiagrammen? Känns som att ett steg i "beviskedjan" har missats?

/m

Anmäl
2009-11-24 15:01 #24 av: isalu507

I tabellen utgås det från 100 gram och dessa 100 gram ligger som underlag till diagrammen, så 100% = 100g. Dock räknas det på energiprocent, inte "innehålls-procent"

Alltså för grädde, så innehåller vispgrädde 40 % fett av hundra gram. Men det innehåller 95 Energi% fett. Vatten och så är borträknat, och då blir det andra värden.

Har jag tänkt rätt?

Anmäl
2009-11-24 18:01 #25 av: cnidaria

Ja.

Grädde, 100 g: 

2,1 g protein     40,0 g fett    3,0 gram kolhydrat =

8,4 kcal,          360,0 kcal,   12,0 kcal = 380,4 kcal =

2,2 %,               94,6 %,       3,1 %

            

Anmäl
2009-11-24 19:14 #26 av: oakstar

Att det handlar om energi% klargör mycket.

Men eftersom vattnet är borträknat tycker jag att jämförelsen fortfarande är skev. Det saknas ett steg i beviset.

Man borde väl egentligen utgå från 100 kcal?

Anmäl
2009-11-24 19:29 #27 av: isalu507

Fast vid användning tänker man väl inte i kalorier?

Nu ska jag ha 250 kalorier mjölk, utan 2 dl mjölk,

Anmäl
2009-11-24 19:31 #28 av: cnidaria

#26 förstår inte vad för bevis du saknar. Man räknar energi i livsmedel och utgår ifrån de näringsvärdena som ger energi. Bestånddelarna i grädde är protein, fett och kolhydrater. Protein ger 4 kcal, fett ger 9 kcal och kolhydrat 4 kcal PER gram.

Man skriver att grädde är 40%:ig om fetthalten är 40 gram/100 gram vikt. Mjölk med 3 gram fett/100 gram vikt är 3 % osv..

I diagram är alltid summan 100 %. Vatten ger inget i energi som livsmedel och är därför inte med. Visst man kan ju analysera grädden å se hur mycket som är vatten, men spelar roll?

Anmäl
2009-11-24 19:38 #29 av: Wtn3

#21

Mig stämmer det definitivt inte på iaf. Dricker jag lika många kcal grädde som min vanliga frukost av fast föda vanligen består av står jag mig betydligt kortare tid än vanligt. Fast föda mättar mig mycket bättre än flytande.

Anmäl
2009-11-24 19:42 #30 av: matsmurfen

Vispgrädde innehåller 45,1 gram näringsämnen = ENERGI, resten 54,9 gram är vatten!

Vattnet innehåller ingen energi, alltså är de 45,1 grammen den faktiska ENERGI som 100 gram vispgrädde innehåller, och denna energi består till 95% av fett.

Margaretas huvudvits med artikeln är att visa att det är skillnad på kolhydratsintag mellan de olika produkterna, men man kan ju lika gärna utläsa att det är mest fett och därmed mest ENERGI i grädden, att kolhydratshalten samtidigt är lägre gör saken inte sämre för den som anser sig behöva hålla det dagliga intaget på 5 gram eller mindre...

 

Anmäl
2009-11-24 20:04 #31 av: cnidaria

#30, ja så klart, ibland tänker jag bara halva varvet!

Om vi skulle göra ett diagram med vattnet oxå ,så ser det ju annolunda ut. Då blir det fyra tårtbitar, där vattenbiten är störst. Det är så du vill ha det, #26 troligen, fast jag förstår inte varför Obestämd.

Anmäl
2009-11-24 20:12 #32 av: matsmurfen

#26 Man borde väl egentligen utgå från 100 kcal?

Varför då?

Anmäl
2009-11-24 22:20 #33 av: oakstar

Ojoj...här var det fart! Kul

Det min fråga bottnar i är varför man jämför grädde med mjölk. Lite grann som att jämföra en kanon med en pistol. Båda kan ha ihjäl folk men användningen är så skild.

Om jag vill ha i mig 1000 kcal känns det orimligt att konsumera 1,6 liter mjölk jämfört med 0,26 liter grädde. Samma resonemang för kaffeanvändning blir bara löjligt (även om vissa envisas med att dricka latte macchiato).

Jag hade sett en jämförelse mellan gräddfil, kesella och yoghurt som betydligt mer relevant, eftersom produkterna är mer snarlika.

ligg nu inte sömnlösa över detta =)

/m

Anmäl
2009-11-24 23:25 #34 av: matsmurfen

Hehe!  Nu har jag läst #33 flera gånger, och jag blir inte riktigt klok på vad det är du menar egentligen, oakstar... Flört

 

Om det nu är mängden i kaffet som är grejen så har vi här ett exempel på en skvätt av varje i kaffet, beräknat på 25 gram (0,25 dl?, är det en rimlig "skvätt"?)

Grädde - 94 kcal - 0,75 gram kolhydrater
Standardmjölk - 15 kcal - 1,25 gram kolhydrater

Den som jagar max 5 kolhydrater om dagen satsar alltså på grädden, för en sjättedel av dagens kolhydtratsintag och en knapp timmes energi.

Den som väljer grädden får en fjärdedel av kh-intaget och knappt energi för 10 minuter... och tar förmodligen bara mjölken för smakens skull...?

 

Anmäl
2009-11-25 00:14 #35 av: citrina

Fast om man är ute efter att bli mätt så äter jag hellre ett ägg istället för att på 2 sekunder få i mig samma antal kalorier genom att dricka 25 ml grädde.

Alltså te m låglaktosmjölk ( 3,1 g kolhydrater/100 g vilket väl matchar gräddens innehåll) och så kan jag stoppa i mig ett ägg också och bli mer mätt på min "måltid".

Nån skrev om 3 dl grädde, det är ungefär 1000 kcal. Då blir iallafall jag rejält mkt mer mätt på 300g lidl-korvar (fett över 30 % kolhydrater 1%, protein ?)

Förstår inte riktigt heller jämförelsen med grädde. Speciellt inte om man väljer låglaktosmjölk som har samma kolhydratinnehåll. Visst att man ska hålla upp sin fettprocent men varför inte göra det med mer mättande råvaror.

Anmäl
2009-11-25 07:43 #36 av: matsmurfen

...fast det är inte lika gott att stoppa ner en lidlkorv i kaffet... Skrattande

Anmäl
2009-11-25 08:22 #37 av: starhawk

Jag använder grädde i téet dels för att det är färre kolhydrater men framför allt för att det smakar myyyycket bättre än lite tunn mjölk

Värd för Cykel iFokus och Knivtillverkning  Läderslöjd och Snickeri iFokus

Anmäl
2009-11-25 10:00 #38 av: JAUS

#36 Har du provat? Flört

Anmäl
2009-11-25 10:54 #39 av: Margareta

 #34 matsmurfen - du har helt fattat min poäng.

För samma mängd dvs kaffeskvätten - får man mer kolhydrater och mindre fett med mjölk jämfört med grädde.

Jag kunde uttryckt mig tydligare. Jag trodde det räckte med att i ingressen skriva varför vi byter mjölk mot grädde till kaffet.

Jag använder smör i kaffet om det kniper, en del gör äggmjölk men korv har jag inte börjat med. Det är liksom en annan fråga.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2009-11-25 18:40 #40 av: matsmurfen

#37, håller med om att kaffet smakar bättre med grädde än mjölk

#38, jajamensan, jag har provat!  Blir lite som att dricka bål med fruktcoctail - när man druckit upp kaffet får man pilla upp korvbitarna i botten med en tandpetare. Ett slags allt-i-ett-fika... Skrattande

#39, om grädden är slut tar jag också smör i kaffet, eller kanske kokosfett, båda ger en lite rolig smak som inte går att beskriva... det blir... gott. Tycker jag.

Anmäl
2009-11-25 20:37 #41 av: oakstar

#40 I tibet, nepal och bhutan dricker man te med jaksmör. Inte så illa som det låter, även om dom har salt i istället för socker =)

Du är nog på rätt spår...

Anmäl
2009-11-29 00:38 #42 av: Tvillingsyster

Jag tar kokosfett i kaffeet. Det håller magen lugn i 4-5 timmar.

Anmäl
2009-11-30 02:02 #43 av: Naturell

Jag har tidigare börjat dagen med kaffe och mariekex men skippar nu kexen mot vispad grädde i kaffet och det ger en bra mättnadskänsla som varar länge. Mariekexen har 80% kolhydrater. 

Anmäl
2009-11-30 08:58 #44 av: skogs-tolva

Cocosfett OCH grädde, det ÄR grejer det Glad

Anmäl
2009-12-07 20:01 #45 av: Fixaraffe

Heheheh rena fettporren!

Fattas bara smaskiga bilder Skrattande

Anmäl
2009-12-24 19:14 #46 av: navarro

Först idag har jag läst tråden och vill bara lägga till att mjölksockret verkar vara en bov för mig som är allergisk. Efter 2 år med LCHF tänkte jag att det skulle smaka bra med "cafe con leche", bodde i Spanien på den tiden. Det tog 30 minuter och armvecken var fulla i små blåsor och sen blev det värre och värre. Då är det ju lätt att avstå från mjölk, men om man äter vanligt och mjölk ingär i kosten har man ju ingen inblick i varför man är allergisk. Har ju blivit bra av både astma och eksem och kan för första gången på åtminstone 30 år vara ute i minusgrader utan problem, förr använde jag en Lungpuls för att värma upp luften. Ge inte upp LCHF!

Anmäl
2010-01-21 21:15 #47 av: Ebbiz

Hur mycket smör har ni i kaffet?

Menar ni att om man dricker förmiddagskaffe ca 2 timmar efter frukost så kan man skjuta på lunchen betydlingt längre... eller tom. helt skippa den?

eller varför smör i kaffet?

Anmäl
2010-01-21 21:27 #48 av: Wtn3

Smör i morgonkaffet, det är för att tillföra fett, t ex för att det blivit för lite fett i övriga frukosten, en del har det för att hålla sig mätta längre, personligen behöver jag dock både fett och protein för att få någon långvarig mättnadskänsla, att dricka grädde och kokosfett eller tugga smör ger mig nästan ingen mättnad alls.

Anmäl
2010-01-23 16:17 #49 av: Margareta

Mja - det är inte därför jag har smör i kaffet.
Jag har det för att jag vill ha mjölk/grädde i kaffet.

Mjölk går bort pga kolhydraterna.
Grädde går bort om det blir för mycket/ofta

Smör innehåller färre kolhydrater än grädde dvs nästan 0.

/Margareta, sajtvärd för http://kolhydrater.iFokus.se
Bloggar om LCHF för oss som har svårt att gå ner i vikt på
Vägen till 65

Ger tillsammans med Bo Zackrisson och Sten Sture Skaldeman
ut LCHF-magasinet.
http://www.lchfmagasinet.se

Anmäl
2010-01-23 17:31 #50 av: E621

Vispgrädde och CF är verkligen basen i min mat. Då jag ofta äter ute på jobbet så går det mycket grädde till kaffet. Till maten är det nästan alltid CF. Frukosten är nästan uteslutande enbart grädde, och det står jag mig på till lunchen.

Anmäl
2010-02-17 22:50 #51 av: zelda11

Jag måste ha en slurk mjölk i kaffet på morgonen, men har vispgrädde i kaffet på eftermiddagen. Man blir mätt av grädden och man står sig faktiskt fram till middagen på det.

Anmäl
2010-02-18 14:24 #52 av: majala

Gillar inte direkt smör i kaffet, men ska jag lyxa till det blir det några bitar kaffeost i kaffet och sen en gräddskvätt. Seriöst, kaffeost är något som alla borde ha hemma, fantastiskt gott (och enkelt att göra själv).

Tackar mitt ex föräldrar från tornedalen som lärde mig dricka kaffe m kaffeost. :-)

Anmäl
2010-02-18 22:46 #53 av: JAUS

#52 Tack för påminnelsen har inte ätit kaffe ost sen ett helt år tillbaks måste gå köpa det i morgon. Jag dricker inte kaffe dock.

Anmäl
2010-04-05 18:02 #54 av: jaxz

I Tibet har man sedan mycket länge tillbaks använt sig av JAK-SMÖR som man blandar ner i teet, smör ger förstås mycket mer energi än grädde.

 

Anmäl
2010-04-05 19:36 #55 av: JAUS

#53 Pinsam särskrivning av mig. Skäms

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.