Annons:
Etikettövrigt
Läst 8188 ggr
Margareta
2010-04-30 14:35

Expressen - omröstning

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Så fort en manlig professor uttalar sig om mer fett i maten är det positivt - när den kvinnliga läkaren Annika Dahlqvist gör det är det negativt och liknar förföljelse.

Idag slår Expressen upp en stor artikel om att vi skall äta mer fett för att komma i form inför badsäsongen. Professor Fredrik Nyström är garant för att det är rätt och därmed är det en positiv artikel om LCHF.

Jag tycker självklart att det är bra med positiv publicering för LCHF och hälsar så klart artikeln välkommen, men jag kan inte låta bli att tycka att det är märkligt att tidningarna fortfarande skriver negativt om att "Fettdoktorn Annika" förespråkar samma kost.

In och rösta på Expressenartikeln.

Njutmetoden lär vinna till slut - vem vill inte äta vispgrädde till sina bär i sommar?

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Margareta
2010-04-30 14:38
#1

Artikeln om Mikaela som gick ner med hjälp av "njutmetoden" LCHF var i gårdagens Expressen och finns här

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Margareta
2010-04-30 14:39
#2

Drygt 1000 personer har röstat just nu och JA för LCHF - leder med osannolika 93% på Expressens hemsida.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Roarkish
2010-04-30 14:44
#3

Jag tror att det vore bra för LCHF rörelsen om vi lämnar iden att kvinnor är förföljda.

Den person som dragit det största lasset angående vår kost hette Dr Atkins och slogs mot större fiender än Dr Dahlqvist slåss emot. Dr Atkins var en man.

Dr Dahlqvist är en polariserande person, och det får vissa konsekvenser. En konsekvens är mycket uppmärksamhet, en annan konsekvens är mer motstånd än någon som framstår mindre polariserande, typ Dr Ingvar eller Dr Eenfeldt.

Det finns plats för både polariserande och mindre polariserande förespråkare, men låt oss inte hamna i träsket där så många andra rörelser redan befinner sig.

Wtn3
2010-04-30 15:05
#4

Roarkish har en klar poäng.

Margareta
2010-04-30 15:08
#5

#3 Jag håller helt och hållet med i sakfrågan, men det är inte helt lätt med dessa motstridiga budskap som uppstår p.g.a - som jag ser det - dålig journalistik för att sälja lösnummer.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Katti
2010-04-30 15:20
#6

Problemet är väl att allt för många sätter sin tilltro till kvällspressen. Det är jobbigt - inte minst när kvällspressen svänger likt en pendel och rekommenderar än det ena och än det andra. Jag är stolt över att aldrig i hela mitt liv ha köpt en kvällstidning. Och så kommer det förbli!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus

Annons:
Ethla
2010-04-30 15:20
#7

Det är skillnad på förföljelse och att kvinnors åsikter och resultat kan värderas lägre än mäns. Förföljelse är mer medvetet och skulle ju innebära att det tas aktiva beslut, jag är ganska övertygad om att det är en mer undermedveten process.

Det sagt håller jag med om att Annika D är en polariserande person, jag tror motståndet mot henne mer handlar om det.

Sen att just Annika D är rent ut sagt förföljd handlar mer om undermålig pressetik och folks förkärlek för att hitta saker att bli upprörda över.

Angelfish
2010-04-30 15:36
#8

Ok, vad menar ni egentligen med att nån är en "polariserande person"?

Wtn3
2010-04-30 15:42
#9

Polarisering är en tendens i en konflikt som innebär att parterna delar upp sig i två olika läger, och en polariserande person är då lite förenklat någon som (medvetet eller omedvetet kvittar egentligen) bidrar till den uppdelningen, t ex genom att skapa lite av en "vi mot dem"-stämning.

UBCL
2010-04-30 16:36
#10

Margareta,

nu är det ju så att endast manliga professorer har tagit ställning i frågan. Bland läkarna som tagit ställning är Annika den enda kvinnan, vad jag vet.

Enligt min mening går det inte att dra några slutsater avseende kvinnligt vs manligt utifrån mediedebatten.

Annika är Annika och hon står ju för det hon gör och säger. Om jag förstått henne rätt inser hon att hennes kontroversiella uttalanden ofta ger god publicitet åt LCHF, även om hon ibland vantolkas och måste komma med förklaringar (pudlar).

Bertil Lind

Margareta
2010-04-30 18:55
#11

#10 Birgitta Strandvik är väldigt kvinnlig och professor.

----

Även om Expressen idag "godkänner" fettdieten med hjälp av professor Fredrik Nyström kan de i morgon skrota den med hjälp av "förvillaren" Annika. Det är ingen logik alls.

Ena gången är Annika "den fantastiska" fettdoktorn och nästa är hon förvillaren. Upp som en sol och ner som en pannkaka.

Kvällstidningarna bryr sig inte ett enda dugg om att deras budskap går stick i stäv olika dagar. Nu var det Expressen den här gången som skrev positivt om LCHF - och Aftonbladet som skrev negativt nästa gång är det tvärtom. Ingen är bättre än den andra av kvällstidningarna. När man skriver ner fettdieten är det Annika som står i rampljuset.

Det är många människor som tror på det som står i "pressen" det märker jag inte minst i personalrummet på jobbet.

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Marialainen
2010-05-08 20:02
#12

Jag tycker att Annika Dahlquist har gjort ett fantastiskt jobb för LCHF. Tror det kommer dröja många år tills vi ser "det stora resultatet". Dock är det tråkigt att många blir så "fanatiska" när det gäller Lchf. Det är en stor nackdel för rörelsen.

Det är kul att det kommer fram nya "frontpersoner" för rörelsen, som dessa "manliga" läkare. Det behövs!!! Annika har gjort ett fantastiskt jobb, dock har många fått en negativ bild & nu behövs det andra personer. Hennes blogg är fantastisk, följer den i princip varje dag. Fast i media behöver vi få fram nya personer, pga den negativa bild många fått av henne. Men som sagt, om några år kommer hon få den stora äran, det är jag helt övertygad om !!!

Det viktiga är att vi Lchf:are får fram denna kost på ett bra & sunt sätt. Har själv nämt ordet "sekt" en gång & då blev det ramaskrik. Även fast jag då själv förespråkar Lchf & äter enligt det.  Detta är väldigt negativt & får folk att fly en sådan här rörelse. Det är viktigt att vi förstår det.

För vi måste kämpa för denna kost på ett bra sätt. Själv är jag aldrig fanatisk när jag pratar om Lchf. Dock går det nog inte en enda dag, då jag inte nämner den på jobbet;) Har också fått många att prova.

Hur? Dela med mig av erfarenheter, tex berätta att mitt godissug försvunnit helt. Där stannar många upp & lyssnar. Berättar tex att min träning går bättre än någonsin. Då är det alltid någon som vill veta hur.

Har märkt att facebook är ett kanon bra sätt att få fram Lchf, utan att vara för på. Skiver ofta något om det på min status & får frågor av folk.

/Maria

PumpkinQueen
2010-06-11 12:30
#13

Men…är inte detta ett problem som snarare är generellt för samhället i stort, inte ett LCHF-problem? Mäns åsikter ses fortfarande som mer trovärdiga än kvinnors. Förhoppningsvis är detta något som kommer att förändras i framtiden, men vi har kanske inte riktigt nått dit än.

Annons:
Catrin78
2010-07-27 00:21
#14

Jag tror faktiskt - och tyvärr - att det finns ett genusperspektiv på allt i samhället, och Annika D är tyvärr inget undantag från den regeln:

Det finns ett gammalt skämt om att "Män diskuterar, kvinnor skvallrar", men det blir inget skämt om man överför det till hur män och kvinnor bedöms och behandlas i verkliga livet.

Ta t.ex. Mona Sahlin, som för alltid är dömd efter "Tobleroneaffären" och aldrig kan säga eller tycka något utan att detta dras upp - till hennes nackdel. Jämför med alla manliga politiker som hamnat i blåsväder sedan dess för betydligt värre "brott" men som alltid kommit ut på rätt sida - Björn Rosengren, Jan O Karlsson, Göran Persson, Sven-Otto Littorin, Carl Bildt - för att nu bara nämna några. Ingen har krävt deras huvud på ett fat, ingen har krävt deras avgång - varför? För att de är män och bedöms utifrån en annan måttstock…?

Jag är personligen övertygad om att män som tar för sig ses som framåt, driftiga och således värda att satsa på, medan kvinnor som uppvisar samma egenskaper får stämpeln aggressiva, påstridiga och allmänt jobbiga.

Upp till toppen
Annons: