Annons:
Etikettmat-livsmedel
Läst 17981 ggr
kaisakavat
2008-07-25 19:19

Grädden klumpar sig!

Köper Valios laktosfria, men har senaste veckorna problems med att grädden stelnar/klumpar ihop sig i paketet. Stelnar ordentlig, dessutom, går knappt knosa ut ur paketet, trots visst våld. Där finns inga klunpar när jag öppnar, men när paketet varit öppet (men i kylen) en stund så börjar det… Kylskåpet är normalkallt.

Känner nån igen detta?

Det är ju rötmånad, men … alltså grädden SMAKAR fortfarande OK, men smälter inte t ex i kaffet utan blir mer som "smör".

Annons:
kaisakavat
2008-07-25 19:20
#1

Tillägg: Inget vatten/vassle finns i paketet, så det har inte blitt smör på det viset…

Zepp
2008-07-25 20:09
#2

Riktig grädde som inte är homologiserad SKALL klumpa sig, annars så är det något emulgerinsmedel tillsatt!

Möjligt att homologiserad klumapar sig oxå.. men jag tror att den ekologiska inte är det!?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

kaisakavat
2008-07-25 20:30
#3

Zepp - tack för svar.

Jo jag vet om naturlig grädde, men den här sorten har inte uppfört sig så innan, och är inte ekologisk/naturlig.

Först stelnar den "kring kanterna", sedan typ hel å hållen. Blir typ "seg-hård" och går knappt knosa ut ur paketet alls. Fundersam

Zepp
2008-07-25 20:35
#4

Då är det förmodligen Karagena i den, ett konsistensmedel av alger!

Vet inte om Karagena är något hälsovådligt men när man tillför saker som alls inte behövs i en produkt betyder nog mest att livsmedlet antingen har låg kvalitet eller är så illa behandlat att det behövs för att det skall likna det ursprungliga!

Köpte oxå förr Valios grädde men det visar sig att jag tål den vanliga iallafall.. antgligen är det väldigt lite Laktos i grädde?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

kaisakavat
2008-07-25 20:42
#5

Sant, den innehåller Karagena! Du är insatt, du!!

Kanske har de råkat överdosera, stackars sommarvikarier i fabriken?? *fniss* för den har ju inte vart så förr..

I alla fall, jag brukar fuska med vanlig grädde jag åxå, men känner tyvärr av den lite. Ska överväga att ändå köra på det, så naturelle som möjligt är ju bäst på många sätt. Skrattande

Zepp
2008-07-25 20:47
#6

Det finns de som hävdar att om man sakta tillför laktos så kan det hos vissa personer leda till att laktasproduktionen ökar!?

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Annons:
kaisakavat
2008-07-25 20:57
#7

… om jag fattar rätt - trög Flört..du menar att man "börjar tåla" laktoset bättre… 

Jag har testat detta att "smyga in" några omgångar och kommit fram till att det alltid börjar bra, (så nåt kan det ligga i det) känner inget negativt, men sen går det åt skogen efter kanske ett par veckor och daglig magknip uppstår.

Zepp
2008-07-25 21:02
#8

Laktos spjälkas av ett ensym som heter laktas när vi slutar dricka mjölk avtar laktasproduktionen.. därmed inte sagt att den skulle försvinna.. iallafall inte hos alla!

http://sv.wikipedia.org/wiki/Laktas

http://sv.wikipedia.org/wiki/Laktosintolerans

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

kaisakavat
2008-07-25 21:05
#9

Thanx!

missaz
2008-07-31 16:22
#10

Hallå kaisakavat!

Samma sak hände min nyöppnade vanliga vispgrädde igår, ringde då min mamma (som vet typ allt om mat) och frågade henne vad det kunde bero på. Grädden har hårdnat, rinner ner i kaffet som en "orm" som måste vispas sönder, den smakar bra men beter sig som om den vore sur.

Min mor berättade att detta fenomen kan bero på åska. När åskan går kan grädde och mjölk (antar att det ska vara fetmjölk då) bli hård. När hon var liten älskade hon när spannen med mjölk hårdnade vid åska; det blev ungefär som kesfil (om du vet vad det är) som de åt med kanel och socker.

Vad det beror på att grädden hårdnar av åskan vet jag inte, men det är kanske det som hänt även med din grädde. =)

MimLan
2008-07-31 16:34
#11

Har också fått en trögflytande vanlig eko-vispgrädde. Riktigt festligt.

kaisakavat
2008-07-31 16:45
#12

Vilken kul grej!

Fenomenet i grädden försvann under några dagar - men har återkommit sedan igår kväll.

Och vad ser jag på himlen?? Jo åskmoln!! Skrattande

missaz
2008-07-31 17:36
#13

Sökte just på nätet för att hitta en förklaring till detta fenomen med åskan. Hittade inget, men däremot stod det på flera ställen att det tydligen inte går att vispa grädden heller när åskan går eller det är lågtryck. Mycket lustigt! =)

Annons:
Aniara4
2008-07-31 22:02
#14

Min grädde trilskas också. Idag har det åskat, men grädden har uppfört sig ovanligt bra. Gissar på rötmånaden, värmen, eller möjligen att korna äter nåt annat än de brukar?

Annviol
2008-08-01 01:07
#15

Jo, så som huvudet kan må när det åskar (jag får ofta migrän då) kan väl gräddens/fettets  kvalitet bli annorlunda. En del får ju ont och blir svullna i leder av olika lufttryck. Varför skriver du inte till valio och frågar? Hade varit kul att höra vad de svarar.

felixifokus
2008-08-01 12:13
#16

Åska igår och den vanliga arla vispgrädden hade klumpat sig

(öppnad förpackning)

DrAnna
2008-08-02 20:28
#17

Kommer ihåg från bardomen på mormors gård. Vi passade på att göra smör när åskan gick (det gick ju inte att ta hand om grädden)

Johannika
2008-08-02 22:22
#18

När jag var liten gjorde mamma filbunke (man tillsatte löpe i riktig gårdsmjölk och sedan stelnade det hela och det var mumsig god grädde på ovansidan). Men när det åskade gick det aldrig att få filbunken att stelna. Tvärtom mot gräddproblemet i och för sig, men åska och lågtryck har säkerligen ett finger med i spelet.

"It´s not today que le ciel me tombera sur la tete"

Upp till toppen
Annons: