Annons:
Etikettmat-recept-på-efterrätter-och-sötsaker
Läst 5144 ggr
Raring
1/29/09, 4:22 PM

Vanillaise - vaniljkräm

Visste inte riktigt hur jag skulle döpa detta lilla påfund. Vaniljbéarnaise låter sådär… men det handlar om tillvägagångssättet. Annars är jag öppen för förslag.

2 portioner

3 äggulor
150 g smör
1 tsk vaniljpulver eller skrapet från en vaniljstång
2-3 msk grädde
Ev annan sötning

Gör såhär

Ta fram alla ingredienser och låt dem få rumstemperatur. Smält smöret tillsammans med vaniljen och ställ det åt sidan så det svalnar något. Uppvärmningen gör att vaniljsmaken blommar ut.

Gör i ordning ett vattenbad som ska sjuda, inte koka. Vispa ner äggulan med grädde (och sötning om du vill ha i sådan). Värm gulorna under konstant omrörning tills smeten tjocknat. Ta från värmen och häll försiktigt ned smöret i en fin stråle fortfarande under ständig omrörning. Krämen ska, precis som vanlig béarnaise, bli tjock och glansig. Om den börjar skära sig häller man en pytteskvätt iskallt vatten och rör om kraftigt.

Serveringsidé

Gott till bär, ostkaka, i tårta, med hackade nötter eller en skvätt konjak.

Annons:
Sheena
1/29/09, 11:51 PM
#1

vad härligt det låter!! måste provas i helgen..

Pasi
1/30/09, 12:03 AM
#2

Smart innovation!Cool

andreas0
1/30/09, 12:05 AM
#3

#0, Vaniljbearnaise är nog inget bra namn som du säger, eftersom det inte har dom klassiska bea-kryddorna.

Men det finns ju massa saker som använder den tillagningsmetoden, och alla slutar på aise (eller näs, om det är försvenskat).

Bearnaise, Hollandaise, Majjonäs, osv.

Så Vaniljäs eller Vaniljaise kanske är ett lämpligt namn.

mariech
1/30/09, 12:25 AM
#4

Älskar vanilj, så detta ska absolut testas, vattnas redan i munnenTungan ute

Sheena
1/30/09, 12:26 AM
#5

:) har redan skrivit in det i min lilla receptbok under namnet vaniljaise. låter lite lagom "classy"

Margareta
1/30/09, 12:32 AM
#6

Jag älskar dessa såse och kommer helt klart att testa vanilaisse

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Annons:
Mervi
1/30/09, 8:21 AM
#7

Jag med, tack för tipset. Det kan bli helgens godis.Skrattande

Raring
1/30/09, 10:07 AM
#8

Tack för alla namnidéer Skrattande

Tycker nog att vanilaisse ser ut att passa rätt bra. Någon admin/moderator kanske kan byta ut "vaniljbéarnaise" i rubriken till "Vaniliaisse - vaniljkräm" istället (vaniljkräm för sökbarheten).

Margareta
1/30/09, 10:18 AM
#9

Nu blev det en stavningsfråga av det.

Jag tyckte den variant jag ändrade till var rätt snygg?
Eller vad säger vår språkvårdare Maia?

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Raring
1/30/09, 10:22 AM
#10

Jo visst är det en stavningsfråga.

Vanilaisse eller vaniljaisse tycker jag ser bäst ut. Vaniljäs är väl mest modernt-svenskt men känns lite… jag vet inte. Inte lika fint Glad

NY LÄNK till inlägget på bloggen

Maia
1/30/09, 11:00 AM
#11

Vanillaise hade kunnat vara det korrekta om det hade varit ett direktlån. Nu är det ju inte det, eftersom ordet inte finns på franska, och då får man göra som ni säger och skapa ett nytt ordet utifrån andra liknande ord.

Då är det förstås smart att göra som ni gör och ta ett franskt förled vanille + ett franskt efterled -aise som i vanillaise eller försvenskade för- och efterled som i vaniljäs.

Här är en viktigare sak: Vill vi uttala det med -lj- tycker jag att det ska skrivas med svenska för- och efterled. Det franska nypåhittade ordet har inte något l-ljud i sig utan bör uttalas /vanij:ä:s/.

Dessutom ser ju vaniljäs lite roligt ut. Men smaken är som baken.

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

La grammaire est une chanson douce. /Erik Orsenna 

[tillbakalutat]

Skrivfeber
1/30/09, 11:10 AM
#12

Varför inte bara döpa det till vaniljkräm. Kanon när jag ska göra tårta till en 50 år s fest =)

Kommer ju bli grymt, ska försöka göra det och se hur det går.

missaz
1/30/09, 11:11 AM
#13

Åh vad gott det låter! *dräglar*

Annons:
Maia
1/30/09, 11:21 AM
#14

Ja, jag glömde ju det viktigaste: Jag dräglar också.

Eller draiglar?

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

La grammaire est une chanson douce. /Erik Orsenna 

[tillbakalutat]

Raring
1/30/09, 11:22 AM
#15

Ska vi rösta? :)

Jag är verkligen ingen språknörd, tycker det är helläckert med folk som kan mycket om språk och grammatik.

Vanillaise om det ska väljas mellan något av Maias förslag, vaniljäs ser lite vulgärt ut i mina ögon, men det kanske inte är så illa egentligen.

missaz
1/30/09, 11:23 AM
#16

#14 *garvar!* Skrattande

Maia
1/30/09, 11:36 AM
#17

#15 Håller med om att vanillaise är det snyggaste. Särskilt om du ska lansera den internationellt! Men språkvården skulle klart föredra vaniljäs på grund av uttalsproblemet… Fast det låter lite som om det skulle jäsa…

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

La grammaire est une chanson douce. /Erik Orsenna 

[tillbakalutat]

Margareta
1/30/09, 11:46 AM
#18

Jag röstar för Vanillaise - då vet man att det verkligen är släkt med  Bearnaise/Hollandaise

Säg till om vi skall ändra rubriken!

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

nobban7
1/30/09, 11:58 AM
#19

Röstar också för vanillaise - såg mysko ut med ett L

Skrivfeber
1/30/09, 12:00 PM
#20

Vanillaise, låter bäst om man ska köra med det namnet. =)

Annons:
A-L--
1/30/09, 12:04 PM
#21

Vanillaise låter gott och ska provas snart Glad

[bittek]
1/30/09, 12:07 PM
#22

JAg tycker att vaniljäs passar bra. För tankarna går till "potkÄS" :-D

raphanus
1/30/09, 12:32 PM
#23

Den som kan sin skandinaviska språkhistoria vet att vårt grannfolk danskarna har ett begrepp kallat majonæsekrigen - en dispyt som utbröt i och med att ett ordboksförlag gav ut en ordbok med ordet majonæse i. Enligt dittillsvarande tradition i danska brukade man så långt det lät sig göras skriva lånord på utrikiskt vis, t.ex. mayonnaise.

I Sverige propagerade på 1800-talet akademiledamoten Carl Gustaf Leopold för att vi skulle stava lånord på svenskt vis, och det är faktiskt hans förtjänst att vi i dag skriver fåtölj och konnässör i stället för fauteuil och connaisseur. I enlighet med Leopolds tradition borde vi skriva vaniljäs. Vi kallar ju i Sverige redan Frankrikes nationalsång för Marseljäsen (La Marseillaise) utan att så många tycker att det är konstigt.

För övrigt tycker jag att Raring borde få medalj (médaille).

Pasi
1/30/09, 12:46 PM
#24

Röstar också för vanillaiseGlad

Rafanus och Majja (svensk stavning a la Leopold) - Kul med era språklärdomar.

Raring
1/30/09, 1:20 PM
#25

Hear hear, vanillaise it is. Ändrar på bloggen så kan någon godhjärtat själ ändra på länk/rubrik på denna tråd?

Hur kan Raphanus känna till min hemliga last med Medaljer? Skäms I'd love one! Skrattande

Luccy
1/30/09, 1:32 PM
#26

Jag röstar för Vanillaise då det låter både gott o flott!
Kul o prova nya smaker, men undrar lite över vaniljpulver??? Vad är det?Tungan ute

wimawe
1/30/09, 1:37 PM
#27

Riktig vaniljstång som är nedmald, dvs inte det krafs som finns i vaniljsocker! Kostar ca 30 kr för en liten burk, räcker länge! Jag har hittad min på hälsokosten.

Annons:
skogs-tolva
1/30/09, 2:26 PM
#28

ÅÅÅHHHH! Det lät ju helt underbart gott! *dregla*

Ska testa, tror väl annars att min mor, kokerskan, brukar göra något liknande, fast med (hugaligen) mängder med socker i….

#27

Det är, ekologiskt vaniljpulver som man kan köpa på coop, tja, 30 kr för en burk kan nog stämma!

fru-kryss
1/30/09, 2:42 PM
#29

Bokmärker. Mmmm……. så gott det låter.

Margareta
1/30/09, 2:53 PM
#30

Fixat - rätt så?

/Margareta

LCHF-magasinets allra sista nummer 2020/3 gavs ut i juni.
Det finns fortfarande lösnummer och gamla årgångar
http://www.lchfmagasinet.se

Raring
1/30/09, 3:04 PM
#31

# 30 jo rubriken ser rätt ut. Vore kalas om du ville ändra länken i första inlägget också till

http://veglchf.wordpress.com/2009/01/29/vanillaise/

Johannika
1/30/09, 4:21 PM
#32

Åh! Både låter tjusigt och verkar himlarns gott! Jag associerade genast med Bouillabaisse (som ju är något helt annat) jag tror att det ordet betyder något i stil med koka på låg temperatur… (för det är ju fisksoppa) 

Vanillaise skulle då rimma med det tänket, vattenbadet är ju en sorts kokning på lång (försiktig nivå)

Mums!

Hittat via Google: Namnet "bouillabaisse" har sitt ursprung i den metod man använde för att göra soppan, ingredienserna lades inte i soppan alla på en gång utan först kokades fiskbuljong på fiskben (bouillir) sedan tillsatte man fisksort för fisksort och kokade upp buljongen för varje fisksort som tillsattes. Sedan sänktes värmen (abaisser) på soppan.

"It´s not today que le ciel me tombera sur la tete"

mariech
2/1/09, 7:57 PM
#33

Var får man tag på vaniljpulver? Det innehåller inte socker? Jag kollade i min mataffär, men där fanns bara vanillinsocker.

Mervi
2/1/09, 8:04 PM
#34

Jag har köpt mitt på Maxi. Det står vid sidan om vaniljsockret. Liten fyrkantig papplåda men en pytte liten glasburk. Det är ekologiskt också. Varar jättelänge.

Annons:
Gutis
2/1/09, 8:04 PM
#35

#33 Jag hittade ekologist vaniljpulver på ica kvantum

En dag i taget...

JAUS
2/1/09, 8:10 PM
#36

Vaniljäs definitivt, eftersom vi talar svenska och inte franska. Eller är det svenska språket inte fint nog?

mariech
2/1/09, 8:11 PM
#37

hm jag letade på Maxi här i Linköping…får leta igen…

JAUS
2/1/09, 8:18 PM
#38

Jag fattar inte alls grejen med vanilinpulver. Varför köpa sån smörja alls? Köp en vaniljstång; bourbon madagskar helst. Det Behövs inte många korn för att motsvara en tesked syntetiskt vanilinsocker. Vanilj är svart inte vitt!

nobban7
2/1/09, 8:27 PM
#39

#38 Vaniljpulver är mald vaniljstång - inte samma sak som vaniljsocker

andreas0
2/1/09, 8:27 PM
#40

#38, Det är inte syntetiskt vaniljsocker dom pratar om, det är vaniljpulver, gjort från riktiga nermalda bourbon-vaniljstänger, ekologiska dessutom. Väldigt stark smak, så även om burken är liten så räcker den länge.

Så här ser den ut, om man letar efter den i affären:

http://farm4.static.flickr.com/3058/2559506634_3e5e2b250f.jpg?v=0

A-L--
2/1/09, 8:33 PM
#41

#36, du är för sent ute nu Flört Raring bestämde sej ju för vanillaise och det är numer svensk stavning av denna vaniljkräm. Något annat recept på vaniljkräm kan kanske ta namnet vaniljäs, fast det kommer inte att låta lika gott.

Annons:
JAUS
2/1/09, 8:33 PM
#42

Förlåt, läste fel är lite trött idag. Ok, så det innehåller endast vanilj och inget annat? Vart kommer vaniljen ifrån? Madagskar vaniljen anses vara den bästa i världen.

JAUS
2/1/09, 8:39 PM
#43

#41 Jag kommer ändå använda vanlijäs ända tills språkpolisen kommer och tar låser in mig. Jag skriver även jos istället för juice som ett ytterligare exempel. Jag kan ingen franska och tänker inte lära mig det bara för att kunna skriva svenska.

mariech
2/1/09, 8:42 PM
#44

#40 Tackar, då vet jag vad jag ska leta efter i hyllanGlad

Raring
2/1/09, 8:53 PM
#45

# 43

Det uttalas det nog ändå 'vaniljäs'…… ovasett stavningen. Själv är jag ju ütlänning så jag känner mig ursäktad alla konstiga stavningar.

Och vad gäller 'jos' och 'juice' så är båda stavningarna lika giltiga i svenska akademins ordlista, fast personligen tycker jag 'jos' ser väldigt illa ut. Lite fjortisspråk över det hela, men det är förmodligen bara en vanesak från min sida. Ungefär som att jag tycker 'tejp' ser mer rätt ut än 'tape'.

skogs-tolva
2/1/09, 9:52 PM
#46

#40 Precis Flört

annamarija33
3/24/09, 12:55 AM
#47

Hej hej, lagade precis denna vaniljsas men den blev jattesmorig! Hade inte ens 150g som det star i receptet utan drygt 100 men anda ar det bara som att ata smor… Maste nog forsoka nan annan gang med kanske mer gradde och mindre smor for att anda fa en kramig sas. 

Maste bara hitta pa nat att gora med resten av sasen - kanns ju lite slosigt att slanga bort sa mkt smor ;)

gyllenetider
6/17/09, 2:53 PM
#48

Åh detta låter så sjukt gott!

Har gjort vaniljsås nu men vad sjutton kan man ha till det?? Som inte kräver tidd vid spisen?? Obestämd

Annons:
Sheena
6/17/09, 5:08 PM
#49

Blåbär o vaniljsås.. finns väl ingen mer oslagbar kombination Skrattande

gyllenetider
6/18/09, 12:32 AM
#50

#49 Nä det är sant men jag har inga blåbär… Och om jag har så är dom frysta Tungan ute (Har rätt mkt bär i frysen) Men det kan nog bli gott ändå. Får micra dom lite bara hehe.

[Pennylane1]
6/18/09, 11:57 AM
#51

så här års är väl alla blåbär frysta… okej vet att man kan köpa svindyra färska men det har jag aldrig gjort! Före LCHF tog jag ofta en tallrik frysta blåbär, slog på kokt mjölk, det var perfekt! Efter en kort stund var bären tinade och som färska och mjölken var kall!

Upp till toppen
Annons: