Äntligen fattade jag äggmjölken!!
Eftersom jag försöker dra ner på grädden i kaffet så har jag provat äggmjölk.. men hade förra gången nog i för lite smör så det smakade urk! Nu provade jag ett recept med 1 ägg, 50 g smör och 3 dl vatten plus en gnutta kanel och MUUUUUMS!! Detta i mitt kaffe smakar GUDOMLIGT!! Inget mer grädde behövs i mitt kaffe hädanefter, det kan jag lova. Så jag säger till alla som är skeptiska, prova en gång till.
Sjunger nu äggmjölkens lov som så många andra här. Smidigt sätt att få i sig fett och ägg om man vill köra fakir t ex.
Jag upptäckte också äggmjölken förra veckan, jag kom på då att nu kan jag äntligen dricka kaffelatte igen, det har jag verkligen haft abstinens på, jag smaksatte min med kardemumma och det är superduper gott.
Hur gör du? Använder du varmt vatten eller mixar du allt kallt?
man måste mixa i varmt vatten för att smöret ska smälta!
Om man äter det dagligen bör man ta rätt mycket hett vatten så att äggvitan kommer upp i 70 grader (fast det varierar en del säger att inte det räcker heller) för att man inte ska få biotinbrist- det är bra om ägg och smör är rumtempererade för att det ska bli tillräckligt varmt. Om man inte äter det var dag har det förmodligen ingen betydelse alls
Jag lade i smör och ägget i ett högt mixerglas. Kokade upp vatten och började vispa direkt med stavmixen samtidigt som jag hällde i vattnet. Detta för att inte ägget skulle hinna koagulera. Sen mixade jag en stund så det blev alldeles skummande.
#3 Biotinbrist om inte ägget blir tillräckligt varmt?! Förklara e du söter…. Trodde inte det hade nån betydelse hur eller vad man gjorde med äggmjölken…Hmm -kliar sig på huvudet- Har inte hört något innan om att äggen skall upphettas…eller va det nu menas
#5 Det där med äggmjölk, avidin och biotin har diskuterats i den här tråden: http://kolhydrater.ifokus.se/Forum/Read.aspx?MessageId=884197c0-9e9e-41e5-88ba-8630944101e7
Så som jag har förstått det kan man inte få upp temperaturen till över 70 grader när man gör äggmjölk oavsett hur hett vattnet är. Kanske möjligen om övriga ingredienser är rumstempererade. Men personligen tror jag att det inte är hela världen om man använder äggmjölk ibland precis som pennylane1 skriver. Om man skulle leva på enbart äggmjölk en länge tid så kanske man ska tänka på det. Men det är nog inget man behöver oroa sig för!
jo jag har fått upp det till 72, om ägg och smör är rumstemp. Kollade när det var som mest på tapeten det här med avidinet. Men som jag inte äter det var dag så bryr jag mig inte så mycket om det där!
Jag smälter smöret först, 50 g, i botten på kaffebryggaren, medan jag själv hoppas in i duschen. Då är det varmt när jag kommer ut. Tillsätter 3 äggular, pyttelite rent vaniljpulver, och en halv Suckett/Hermesetas (ja, inge bra, jag vet…)
Så låter jag det stå och vispa som sjutton med en sån där liten batteriedriven kaffe latte visp (har ingen vanlig stor visp, tyvär.)Sen tar jag kokande vatten från vattenkokaren och slår på 3 dl medan jag fortsätter vispa. Nog sjutton är det riktigt hett, då. Så det ryker.
Med det som är kvar av det kokande vattnet, gör jag snabbkaffe i en kopp, och fyller på med ungefär hälften äggmjölk. Morgonkaffet klart!
Resten av äggmjölken går åt under dagen till påtår. Det funkar, tycker jag, Men det är en vanesak. Och lite bökigt, men bättre än att kolka i sig för mycket dolda kolhydrater i vanlig mjölk.
# 8 vaddå brasklapp? Jag skrev det själv före dig, om du menar att det inte gör något om man inte äter det var dag?
så det var ju det jag sa, tillbaka! pilutta dig
Inget illa ment! Jag menar inte att tävla eller så. Jag syftade på min tidigare kommentar om att det är svårt att få upp äggmjölken i över 70 grader men att det kanske går om övriga ingredienser (alltså utom vattnet) är rumstempererade. Det var just det du sen skrev att du hade lyckats med. Jag läste ditt svar som om du tyckte att jag hade skrivit att det inte går alls.
Lång förklaring men jag hoppas att den går att förstå
joo då
jag menar aldrig nåt allvarligt jag heller, fast folk tror det hela tiden! Svårt med det häringe internätet!
Jag fick min äggmjölk te 73 grader i måååånga minuter genom att…koka ihop vattnet och smöret, och sen vipsa ner äggen i kastrullen (avtagen från spisen)…
Har inte läst alla inlägg så det kanske redan står men jag gjorde misstaget från början att ta saltat smör vilket gjorde det hela rätt äckligt (tyckte jag). Bytte mot osaltat smör och vips funkade det.
Jag har bara osaltat smör så jag körde det från början.
och jag kör med normal, gjorde på osaltat valio eftersom jag köpt det, men tyckte det blev tamare smak då!
Jag har nyss gjort min första äggmjölk och det var jättegott!
Jag tog två hela ägg och vispade med smält smör och tillsatte kokande vatten.
Det blev gott, mjölkigt men kanske aningen "äggigt" i smaken.
Jag ser att det är lite olika om man ska använda bara gulorna eller hela äggen. Nån som kan rekommendera något?
tog du ingen smaktillsats? Äggigt tycker inte jag att det är, snarare gräddigt!
Jag använder både vitor o gulor i min äggmjölk - men jag vet att det är olika hur mkt vitor resp gulor man använder. Så det är väl en smaksak, samt att vissa utesluter vitorna pga avidinet…
Själv smälter jag smör i en kastrull, häller på vatten - låter allt koka upp, 'smackar i' mina två ägg och i med mixerstaven medan kastrullen fortfarande står på plattan - som jag stänger av. Efter några sekunder tar jag av kastrullen från plattan medan jag fortfarande mixar en kort stund till. Vill inte låta äggmjölken stå på plattan för länge för då tar det för mkt smak av äggen…
Jag har upptäckt också att om jag mixar (har ingen visp) för länge så blir konsistensen konstig… Eftersom jag vill ha "cappuccino-skum" så vispar jag lite extra efteråt med handvisp också… och gör så för varje påtår…
Äggmjölk är min "livräddare"!
Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge." /Pearl Buck ♥· Medarbetare på Healing
#17 Prova t ex kanel, kardemumma, vaniljpulver lr liknande så smakar det inte äggigt.. fast jag kör bara med ett ägg och tycker inte att det smakar äggigt.
Jag ska testa med kanel eller kardemumma nästa gång.
Tycker inte att "äggigheten" stör mig så mycket. Jag använder äggmjölken i kaffet och då försvinner äggsmaken helt.
Det som gladde mig var hur enkelt det är att laga till det. Det tog bara någon minut så var det klart.
Åh kom på ett tips till er som inte provat förut.. Jag ställer in min äggmjölk i kylen i en shaker och skakar om den innan jag använder nästa gång till kaffet. Blir skummigt och härligt igen, kaffelatte nästan.
Näe, jag försökte dricka äggmjölk till kaffet igår igen, men jag kan bara inte med det! Det känns som om det är konsistensen, smaken är det ju inget fel på. Ska försöka om ett tag igen.
Jag gjorde äggmjölk första gången i helgen med hela ägg och smör, tyckte det var jättegott, smakade som en latte med kaffepulver i.
MEN, tänkte att jag skulle ha det till frukost imorse så gjorde den igår med kokosfett för jag hade inget smör hemma. Hällde i termos och värmde i mikrovågsugnen imorse. INTE GOTT! Det blev klumpigt och smakade jättemycket äg!! Var tvungen att hälla ut, vad gjorde jag för fel? Jag har läst om andra som värmt upp det ju??
Jag värmde upp min äggmjölk imorse som jag gjorde igår och den smakade som den brukar. Kanske det beror på kokosfettet?
# 24 man måste vispa innan man värmer, gjorde du det?
Ah nä jag vispade inte upp den innan jag värmde, kan ju vara det!! Tror det är godare med smör också! Tack för det, synd bara för jag vill inte direkt stå och vispa på jobbet!
kan räcka med skakande också tror jag .
Idag har jag gjort äggmjölk med kardemumma i. Det var MUMS!!! Ska testa kanel också.
Kanel är superduper. ibland tar jag en gnutta kakao och kanel.
Tyvärr får jag ont i magen av kardemumma som annars är hur gott som helst.
testade äggmjölken nu… tror att det är en smak man måste vänja sig vid… men visst sjutton blir man mätt som tusan på den :-D och om jag ska vara ärlig så smakar den nog bättre än den där havregrynsgröten ja satte en ära i att kasta i mig förut
Är dålig i magen idag och tack och lov då för äggmjölken. Det måste vara den perfekta magmedicinen, lättsmält och fyllt av näring. Jag blandar den i te idag.
Hur länge håller äggmjölken i kylen? Gör man ny varje dag eller kan man göra en laddning som får stå?
Äggmjölken är rena näringsdrycken - jag använder den som LCHF-versionen av måltidsersättning, främst 50/50 i kaffe…
Fabricati diem, pvnc!
Jag brukar göra en sats som räcker i 2 dagar men den håller säkert längre. Fast jag tycker den är godast nygjord, varm och fluffig.