Annons:
Etiketthälsovinster
Läst 7633 ggr
Skowne
2010-09-02 14:37

Bättre välmående med ökat intag av kolh.

Någon mer än jag som mår bättre av att ligga lite högre med kolhydraterna? Jag har sedan några dagar ökar intaget och ligger nu mellan 50g-100g per dag (ungefär 10-20% kolh).

Jag är mycket mer explosiv när jag tränar, piggare och gladar till humöret. Tycker att kroppen svarar direkt på denna ökning av kolhydrater. Jag känner mig som en bil och dom få extra kolhydrater jag intar är min nitro boost.

Enda nackdelen är lite mer liv i magen vilket leder till fler toalettbesök.

Någon som upplever liknande resultat? Att man mår bättre av lite fler kolhydrater?

Annons:
[godisboll]
2010-09-02 14:48
#1

Jag mår bättre av att äta 50 gr än 20 gr, bara jag inte äter spannmål. Äter mer grönsaker och mejeriprodukter än när jag började för 1,5 år sedan och det passar mig perfekt. Kan gå upp emot 75 gr och må prima, men under 20 mår jag inte bra.

bullmagen
2010-09-02 16:38
#2

Jag kanäta mycket grönsaker och har börjat med frukt igen. Äter en omogen nektarin eller plommon (gillar inte mogen frukt) om dagen. Jag mår bra av det, men visst kan det bli en fis ibland!

Spannmål, ris och de flesta mejeriproduketerna passar inte just mig, så det undviker jag.

Var och en blir salig på sin tro (och sin kost)

Uttelille
2010-09-02 17:13
#3

Jag håller med TS. Jag åt(för) lite kolhydrater länge,nästan 2 år och mådde dåligt under denna tid. Men jag kopplade det inte till att jag låg för lågt. 100 gram om dagen är mycket bättre.

Jag får inga bra resultat i träningen när jag äter för lite kolhydrater. Helt seg i hjärna och kropp. Och då är det inga omställningsproblem.

KarinSch
2010-09-02 19:09
#4

Ja, äter runt 50 gr per dag, mår mycket bättre än när jag låg på 20 gr.

Skowne
2010-09-03 12:25
#5

Skönt att läsa att fler känner som jag :)

Ibland verkar det nästan som att de flesta tycker att ju mindre kolhydrater desto bättre.

#3 Känner igen mig i det du säger. Jag kände mig "stum" när jag låg helt för lågt. Blev aldrig riktigt glad inte heller riktigt arg, utan jag var bara lagom hela tiden. Tror blodsockret och humöret går lite hand i hand :)

KarinSch
2010-09-03 14:09
#6

Jag blir arg, ledsen och riktigt deppig om jag äter under 30 gr i lång period. En vecka kan jag ligga lågt på kolhydrater men sen börjar jag må dåligt. Trodde först att jag hade omställningsbesvär, men jag höll ut i nästan fyra månader. Nu mår jag bra, äter mellan 20-100 gr per dag, är diabetiker men blodsockret är hyfsat lugnt så länge jag låter bli just potatis (som är det absolut godaste jag vet, typiskt). Men lite tror jag det beror på maten, har alodrig gillat kött så mycket, gillar absolut inte feta köttbitar och inte heller feta såser till kött. Min favorit är att ata lite kött, lagom med grönsaker, massor med potatis och sås.

Så nu blir det, mycket fisk, lagom med grönt, mycket creme fraiche såser.

Annons:
Anna82
2010-09-03 15:38
#7

Får jag fråga vad du äter under en dag TS?

50-100 gr om dagen säger mig inte så mkt tyvärr så jag är bara nyfiken på hur en dag ser ut för dig kostmässigt.

Skowne
2010-09-03 18:43
#8

#7 Frågar du mig (trådskaparen) eller #6 KarinSch?

Anna82
2010-09-03 20:10
#9

Jag frågar dig, som staratde trådenGlad

ingrid-in-sweden
2010-09-03 20:32
#10

Jag har en kolhydratrikare måltid per dag och det är min lunch ute. Frukostvarianter och ev kvällsmat är 'strikt'. Det jag kan äta av är då sallad, lite potatissallad (hemgjord), mm till fett och protein.

Skowne
2010-09-04 03:01
#11

#9 Idag blev det 2 tunna skivor grovt bröd med tjockt lager smör, leverpastej och ättiksgurka. 40g bröd blev det totalt.

Lunchen blev stekt pangasius, 1st tomat, lite bönor, 1 mellan potatis och 50g smält smör.

Kvällsmål blev lite grillade kycklingdelar i skogen. 200g-300g kan jag nog ha fått i mig.

trollpip
2010-09-17 22:02
#12

Berätta gärna mer vad ni äter under dagen!! Lika om ni fördelar det över alla måltider eller äter på något annat vis. Vad tillåter ni och vad undviker ni!

Mår inge vidare, har ökat i vikt, trött och deppig med världens humör; så det kanske skulle vara en idé att öka upp kolhydraterna istället för att dra ner på dem…

Skowne
2010-09-18 22:20
#13

Frukost: 2 smörgåsar på ca 15g styck, brödet innehåller 55g kolhydrater på 100g. 15g smör på vardera smörgås och ca 20g leverpastej alt. ett kokt ägg med kaviar.

Lunch: Lövbiff, lever, fläskkarré eller annat kött tillsammans med 1-2 mellan potatisar och mycket sås eller kryddsmör. Och lite grönt till det.

Kvällsmål: Något lättlagat med en mindre mängd kolhydrater. Ibland endast en stor kopp the med en skvätt grädde.

Förutom brödet så försöker jag undvika spannmål i största möjliga mån. Det jag lagt till är framför allt potatis och rotfrukter.

Känner att jag blir mer behagligt mätt nu än när jag endast åt prot + fett.

Annons:
KarinSch
2010-09-19 19:13
#14

Fredag

Frukost: Stekta ägg med två pannbiffar från igår, kaffe med grädde och kokosfett.

Lunch: Sillburgare från fiskaffären (världens godaste), åt ovandelen på brödet som är fullt av frö och havregryn.

Middag: Lax och skaldjurstallrik med olikamajodippar och sallad.

Lördag:

Barnbarnet fyllde fem år och det blev en frossar dag!!!

Frukost: Omelett med ost.

Sen blev det hembakat rågbröd med ost och paprika, lite fikon och mer ost, några Mariekex med ost (har saknat, var skitgott), en bakelse och några småkakor.

Middag sen blev kotlett med kryddsmör och några små tomater. 

Söndag. Stekt ägg med pannbiffar.

Middag: Bra falukorv med blomkålsmos (Örk, men gubben gillar det)

Trollpyret
2010-09-19 19:44
#15

Jag mår också mycket bättre av att äta lite mer kolhydrater. Jag räknar och mäter inte så jag vet inte hur mycket jag stoppar i mig i gram eller procent, men  jag äter mycket grönsaker och en hel del mejeriprodukter så jag får onekligen i mig en del.

Jag undviker rent socker, spannmål, potatis och ris, äter rotfrukter och frukt väldigt sällan men det händer ibland. Just nu har jag exempelvis vindruvor utanför fönstret och ingenting i hela världen kan få mig att inte äta en del av dessa underbara små skapelser!

Rustibus
2010-09-19 20:11
#16

Här är en till som äter lite mer kolhydrater och som inte alls mår bra när det blir för lågt. Ligger på ungefär 50g per dag, ibland kan det bli mer beroende på om jag är bortbjuden eller äter ute t.ex.

Till frukost blir det oftast hembakt GI-bröd och en kopp te.Till lunch och middag nån typ av kött,fisk,kyckling,grönsaker och nån sås.

Undviker socker,pasta,ris,vitt bröd och potatis.Äter däremot alla grönsaker och använder bara fullfeta produkter.

mirjap
2010-09-19 23:24
#17

Men? Ni äter LCHF för att må bra, inte för att gå ner i vikt?? Måste frågaOskyldig

Trollpyret
2010-09-19 23:39
#18

#17

Det ena behöver inte utesluta det andra. Jag har aldrig behövt gå ner speciellt mycket i vikt, är normalviktig och frisk, men jag tappade några kilo automatiskt när jag började äta mer kolhydrater i form av framför allt grönsaker. Tidigare nollade jag under en ganska lång period, mådde jättedåligt både fysiskt och psykiskt och gick faktiskt upp fyra (!) kilo på det. Nu är jag mindre, gladare och mycket piggare igen. Vi fungerar alla lite olika, så är det.  Glad

mirjap
2010-09-19 23:43
#19

Ok. Undrar bara för en del, ganska många, mår ju mycket bättre av denna kost och behöver inte alls gå ner i vikt. medans en del av oss halkade in på detta just pga att vi behöver gå ner i vikt. Då kanske det inte fungerar att ligga över 20 g KH/dag??? TROTS att man mår prima men inte går ner i vikt?? Jag skulle gärna äta mer potatis och ett äpple då och då men vågar inte….

Trollpyret
2010-09-19 23:49
#20

#19

Man får prova sig fram och se vad som fungerar för en själv, både när det gäller generellt välmående och viktnedgång. För en del fungerar lite högre andel kolhydrater, andra måste vara mer strikta. Om man tillhör dem som klarar av lite mer kolhydrater tror jag att det är viktigare att välja bra källor än att räkna gram och procent. Man lär sig med tiden hur kroppen reagerar och fungerar om man lyssnar på vad den säger!

Annons:
Anand
2010-09-20 01:08
#21

Jag har faktiskt ingen aning om hur många kolhydrater jag får i mig på en dag men blir det för mycket så får jag reda på det ganska snart. Då fiser jag!

Ganska märklig känsla att aldrig fisa! Förr, ja med brödkost så var jag fisig jämt och det kunde inte alltid kontrolleras vilket jag tycker är pinsamt. Nu fiser jag bara om jag skulle få i mig för mycket. Äter dock INTE bröd, mjöl, pasta, ris och potatis. Kolhydraterna kommer från grönsaker, pofiber, sojaprodukter och säkert nåt mer som jag inte kommer på nu. Blodpudding som jag inte kan låta bli ibland går bra om jag låter bli alla andra kolhydraterna under resten av dagen.

KarinSch
2010-09-20 13:44
#22

Jag äter det för att jag är diabetiker och för att gåner i vikt. Gick inte ner ett gram när jag åt strikt, troligen för att jag mådde urdåligt och kroppen var stressad. Nu har jagg gått ner 9 kg, ca ett kg i månaden, Men viktigast är ju att blodsockret ligger hyfsat jämt.

Rustibus
2010-09-20 21:13
#23

Jag började med LCHF för att gå ner i vikt,hade ungefär 10 kilos övervikt, låg nära 0 g kolhydrater per dag i nästan ett år och var väldigt strikt,men mådde skitdåligt och gick istället upp några kilon.

I våras började jag med att ta en promenad varje dag före frukost, och jag ökade på kolhydraterna. Resultatet blev att jag fick ordning på mina hungerkänslor och jag mår bra både fysiskt och psykiskt. Och som bonus har jag gått ner 8 kilo Glad

hemul
2010-09-21 00:38
#24

Jättebra att folk törs prata om detta nu! Glad

Jag skulle tro att vi är många fler än vi anar. Dessutom tror jag nog att fler skulla våga prova lowcarb om det stod klart att man kan lowcarba och ändå äta lite saker från "förbjudna listan", bara man håller reda på't.

För egen del började jag med väldigt lite kolhydrater för snart 5 år sedan, åt som ett svin och kom aldrig över övergångsbesvären. När jag läste på lite mera insåg jag snart att jag tyckte att andra modeller än LCHF lät vettigare och mer genomtänkta och gick upp i kolhydrater, främst då genom att lägga till potatis. Det tog ändå några månader innan jag kände mig helt OK, även om jag mådde mycket bättre så klart.

Jag har även senare provat att hålla kolhydraterna väldigt lågt, för att testa om det trots allt skulle få igång viktminskningen, och samma enorma proteinsug återkom med påföljande (måsttliga) viktökning, plus att jag nu kände mig ganska låg (första gången var det mer orkeslöshet och brainfog).

De stora kolhydratkällorna för mig idag är 1-2 potatisar och ett glas (grädd-)mjölk per dag, ibland lite bär. Är jag sugen på en öl, dricker jag en öl, men det är inte ofta och jag kompenserar genom att äta mindre av annat. Håller mig runt 50 g.

Kanske är det så att en del av oss inte är så effektiva när det gäller glukoneogenes? Jag vet inte ens om det är möjligt, men en del påstår att det kan vara så.

Upp till toppen
Annons: