Lembasbröd
har ni sett Sagan om ringen? Där får hjältarna bröd av alverna som heter Lembasbröd. Dom mättar även den hungrigaste magen enligt alverna. Nåväl jag fick ett recept av min kollega på ett bröd som jag förändrade en aning och jag tycker att Lembasbröd passar som bnamn då dom både mättar och är goda. Om jag har "snott" någons recept så ber jag om ursäkt.
Grundreceptet (vet inte vart det kommer ifrån)
3 ägg
3 dl riven ost
3 matskedar majonäs
Blanda allt i en bunke.
(Ta gärna en gräddost eller annan ost med lite smak.)
Du ska nu ha en ganska rinnig smet.
Blanda i torra ingredienser som t ex sesamfrö, psylliumfrö, fiberhusk, en aning kruska-kli etc. (Kolla så att det inte är för mycket kollisar bara)
Mängden beror på vad du tar och lite hur stora äggen var men smeten ska tjockna. Den ska inte bli stenhård ytan "ta ihop".
Klicka ut på smörpapper och grädda i 225- grader till bröden är tekakebruna. (Om du gräddar för mycket blir osten bränd och smaken blir lite besk.)
Bröden blir betydligt mer brödlika än utan torrvarorna och dessutom mer mättande. Jag har inte testat men det borde funka med lite bakpulver för att få dom mindre kompakta. Återkommer när jag testat…
(Smakar supergott med salami/ost, räksallad och majonäs eller bara som dom är)
Lycka till!
Mmmmmmmums!!! :D Kan man ha smör istället för majjo tro?
/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus
Det borde väl funka. Om du testar får du gärna dela med idg av resultatet.
Jag glömde skriva att jag lät smeten stå till sig efter att jag blandat i torrvarorna. Vet inte om det behövdes men jag tänkte att det torra kanske "drog åt" sig lite mer av det blöta då…
Ohh, måste testa!
Ta allt som skrivs på Internet med en nypa salt. Du vet inte vem som sitter bakom det andra tangentbordet och du vet inte vilken kunskap eller utbildning de har. Tänk efter själv!
Testade att göra en stor pizzabotten av denna och det blev superbra. Lite frasigare än "äkta" pizzabotten men helt ok. Kryddade smeten med lite oregano…
Spännande, tack för tipset!
Hepp. har nu testat mer och tycker att det blir riktigt bra om man tar lite paranötsmjöl också. Idag blev "degen" ganska hård och det var bättre. Jag kunde forma bollar med händerna och platta ut på bakplåtspappret.
Tror att man kan minska gradantalet och istället grädda lite längre så blir dom lite torrare och inte så omelett/pannkaks-liknande.
Är det nå'n annan som testat och kommit fram till nå't bra?
frukaos
När du gör pizza, gräddar du "degen" innan du lägger på fyllningen?
Japp, det tar bara några minuter att grädda degen och under tiden hinner man plocka bort bunkar och annat samt ta fram fyllningen.
OK det låter bra. Tack!
frasigare än vanlig pizzabotten!! Wow då måste jag testa detta för felet med alla substitut är ju att de blir så sladdriga och mjuka!
Jo dom blir riktigt goda och inte alls sladdriga. Nu sist hade jag i så pass mycket av det torra att det gick att forma bollar i handen som jag sedan plattade ut på smörpappret. Jag hade i bakpulver oxå och dom blev helbra. Jag ska försöka mig på att foto vid nästa bak…
Ja tack, gärna bildbevis på fraset!
Det enda jag saknar är just frasiga kanter när det ska ätas pizza… Använder annars jämt "Pams amerikanska pizza" som botten, men frasigt blir det ju inte, nej…
har just gräddat och det blev inget fras alls! De blev rätt lika dem som jag har gjort innan, med ägg och ost och husk. Lite bubbligare bara… jag har inte haft på fyllningen än bara gräddat bottnarna, men som sagt inget fras fast de är nästan brända… en liten besvikelse så här långt!
nu är pizzorna klara… sladdriga var bara förnamnet! Den var så mjuk att jag liksom fick skrapa ner den på tallriken… Antar att jag gjrode för tunn botten, jag bredde ut så den var lika tunn som jag brukar göra med de andra sorterna, det skulle kanske ha varit bara enbotten? Jag gjorde tre relativt små. Tre ägg brukar räcka till tre pizzor?
?? Sladdriga? har aldrig blivit så för mig. Jämfört med mina Oopsies bleir de här mycket hårdare, frasigare… Antingen är mina Oopsies helt åt skogen eller så blev det nå't fel med dina Lembas. Hur var degen du plattade ut… När jag gör bröd brukar jag göra en boll i handen som jag plattar ut och lägger ner på plåten.
Trist om det inte blev så bra :(
Apropå om tre ägg räcker till tre pizzor. Det beror på hur stora pizzorna är men om du menar bakplåtar såräcker inte tre ägg. Jag ska göra en pizza och kontrollera lite mer vad jag har i/på och försöka fixa ett foto denna gång.
Lembas. Jag blir alldeles tårögd. Måste testa.
Rulla gick det inte, jag hade i mycket husk och ville inte gärna ha i mer, det är inte så bra med för mycket, jag gör rundlar , betydligt mindre än vanliga pizzor, ungeför som tortillas i storlek, den här satsen verkar ungefär lika stor som den jag brukar göra, alltså samma fast utan majonnäsen, den blir ju sladdrig den med, men jag hoppades på att denna skulle bli just frasig, men jag får leta vidare efter ett recept som är det!
Pennylane. Kanske är skillnaden mellan dina och mina Lemabsbröd att mina är lite tjockare? Jag fotade ett par hamburgerbröd jag gjorde på denna deg som jag tänkte lägga upp i veckan.
så du gör en hamburgerbrödstjock pizzabotten?! Som detssutom blir frasig!!??
#20 har jag sagt det? Jag har gjort hamburgerbrös bra idag men pizzabotten är givetvis tunnare. Det är mest ytan som är frasig. har laborerat med olik värme och tid för att försöka få hela "brödet" lite torrare och frasigare men det är nog mest ytan hittills.
Pizzabottnarna är givetvis tunnare än hamburgarbröden. Förlåt om jag trodde att det var undderförstått.
jaha jag tolkade ditt inlägg i 19 så! Du skrev det i samma stycke så jag fattade som att det fortfarande var pizzabottnarna vi talade om! Ursäkta! Feltolkning!
#22 Inga problem… jag lägger in några foton ikväll eller imorgon.
Lembasbröd är hur bra som helst! Förutom grundreceptet så tillsätter jag c:a 0,5 dl malda paranötter och 2-3 msk fiberhusk.
Viktigt för att brödet ska bli (och fortsätta vara) frasigt är att det inte förvaras lufttätt! Jag låter det ligga öppet så det torkar till.
Efter gräddningen så lägger jag det på ett galler (gärna tills dagen därpå).
vad bra med bilder, nu ska jag nog våga mej på detta. men, jag undrar om du ändå kanske kan ge mej ett litet hum om hur mkt du hade av fiberhus och övriga torrvaror?
Jag krukar hälla i lite i taget tills blandningen känns rätt (Som du ser på bild två 2). Just den här gången blev dom rätt "hårda". Orginalreceptet är helt utan torrvaror men då blir dom lite mer som mina Oopsies brukar bli. Jag gillar verkligen Oopsies också så det är ingen kritik av det brödet, mer bara att dom är lite "lösare".
Om jag ändå ska uppskatta är det kanske 1dl eller så till tre ägg.
Lycka till!
Bakade lembas igår och blandade i lite malda fläsksvålar också! UNDERBART GODA!!!
Låter trevligt :) Såkert också väldigt mättande…
Ganska orrelevant jag vet men… är inte alver vegetarianer? ;)
Receptet låter intressant skall prova det någon dag. Kul att recepten blir utvecklade.
#32 tack! nu ska d bli baka av :)
#35 Vet inte men dom lever ju länge så dom är säkert LCHFare i alla fall :)
Idag ska jag testa! :D Lembas låter himla gott tycker jag. Återkommer med resultat senare idag! :)
Gjorde piroger och pizza i helgen med Lembas som bas. Brödet är mer mättande än pizzadeg vilket gör att det blir en lite annan grej men helt klart så funkar det.
Det här receptet verkade intressant, har dock bara skummat igenom tråden. Gjorde oopsies (om det är dom med ägg + phila?), det var det äckligaste jag ätit på länge! Urk!
Blir det mer 'tuggmotstånd' med de här bullarna?
Antar att det beror på hur mycket "torrvaror" man har i. Har bara bakat de en gång och då blev konsistensen lite som ett grövre rågbröd.
Åh okej, ja då får jag väl prova helt enkelt. :)
Jag gilalr iofs Oopsies men skillnaden är att dom blir (när jag gör dom ) lätt lite mjuka ("sladdriga"). Idén med det här brödet är att man med torrvarorna själv bestämmer hur hårda man vill ha dom. Min bror gör dom aningen mjukare än jag och har även bytt ut fiberhusk mot paranötsmjöl vilket ger en annan smak. Tycker själv att hans bröd smakar mindre ägg än mina… måste kolla hur han gör :)
Som redan nämnts så låt gärna bröden ligga framme så blir dom lite torrare/knaprigare. Läggs dom i plastpåse efter gräddning blir dom lätt lite svampiga… typ.
Lycka till!
Måste man äta dessa på engång elller kan man spara dessa ngra dagar? eller blir de dåliga? Jag lagar mat till jobbet och skall vara där ngra dagar i sträck.
Dom blir nästan bättre efter ett par da'r.
Skickar också med en bild på piroger jag gjorde i helgen. Jag gjorde också ett par pizzor men hade inte förberett med någon riktigt bra fyllning. Det blev Pizza Ad-hoc :)
Det var enklare än jag trott att göra pirogerna. Degen är enkel att "sätta ihop". Om du testar så tänk bara på att du inte kan sträcka ut degen som man kan med en kletig mjöldeg.
Hur i hela friden bar du dig åt för att göra piroger?! Blir degen verkligen så "stabbig" att det fungerar att vika den kring fyllningen, före gräddning dvs?
Jag gjorde ett riktigt tunt "lembasbröd" i helgen, ungefär som en tortilla. La på brynt tacokryddad färs samt riven ost och tacosås och rullade ihop. Gott!
Tortilla varianten lät supergod. Ska testas! :)
Pirogdegen var rätt stabbig. Om du kollar in bilderna på bröden som jag postade för nå'n vecka sedan kunde jag rulla smeten till en boll. Finns både för och nackdelar med att degen blir stabbig förstås. Jag antar att till dina tortillas så är degen betydligt rinnigare?
Lembas låter jättegott ska nog göra några i morron. Om man gör dom så stora som du gjort på bilden hur många blir dom då?
Hur förvarar du lembas om dom inte ska ligga lufttätt?
Det blir 6-8 stycken när jag gör dom men då är dom kanske tjockare än vad en del gör dom.
Vanligtvis får dom stå framme ett par timmar (eller över natten) och sedan har jag dom i en burk med halvöppet lock på bordet. Det funkar iofs att lägga in dom i en påse sedan dom väl torkat till sig också. Om dom är i påse har jag dom i kylen, burken står på bordet.
#48: Jag hade inte det exakta Lembasreceptet i huvudet, så jag gjorde på en höft:) Hade malda, skalade sesamfrön (4,5% kolhydrater) samt ägg, riven ost, majonnäs och någon tesked fiberhusk samt vitlökspulver i smeten. Och jo, jag gjorde smeten rinning så den kunde flyta ut tunt.
Jag glömde, hade i lite bakpulver också!
Har också gjort lembasbröd med lite bakpulver i och använt som hamburgerbröd. Det blev riktigt bra!
Vad skoj att höra att vi gör lite olika. Verkar bli spännande varianter. Lät gott med vitlök.
Tack för alla bra tips!
heh, tack själv!!
Nu har jag äntligen bakat lembasbröd. Min deg blev dock inte så fast att den gick att rulla men bröden blev goda! Jag hade i mald mandel, psylliumfrö och linfrön. Ska prova att göra pizza någon dag.
Vill bara säga att jag nu förfinat det hela och fått fram riktigt smarriga "bröd".
2 ägg
3 dl egenriven ost (fint riven!)
2-3 msk majonäs och/eller philadelphiaost
Paranötsmjöl (mängd beror på hur stora ägg, mängden ost osv.)
2 tsk bakpulver
Brödkryddor (finns i påse)
Allt blandas med elvisp till en deg som inte är allt för fast. Den ska inte rinna ut ur bunken men den ska vara rejält lös.
Gör 6 Tekakestora blaffor på ett smörpapper och grädda i ugn på 175 grader till de är svagt gyllenbruna.
Lägg upp på ett galler och låt dom ligga framme under natten.
(Man kan byta ut paranötsmjölet mot fiberhusk men jag gillar paranötssmaken bättre.)
Supergott bröd som faktiskt smakar som "riktigt" bröd.
Sist jag bakade bröd gjorde jag så här:
5 ägg
5 dl mandelmjöl ihopmixat med kokos.
3 tsk bakpulver
Pepparkakskryddor.
Hällde smeten i en liten sockerkaksform som jag hade smörat bakplåtspapper i.
Grädda i ugn 175 grader i 35 minuter.
Blir en liten limpa som går utmärkt att skära skivor av.
Jättegott med mycket smör och ost.
Det låter gott skall laga i dag när jag är ledig
Tack! Måste absolut testas! Iväg till affären……… Bokmärker!
Kan man verkligen äta korv?????Har alltid trott att den tillhör till de värsta livsmedlen?
KORV!
Willys har korv av fabrikatet "Munzert", Chorizo innehåller 95% kött, Ostvinerkorv innehåller 76% kött. Munzert har fler varianter också men dom har jag inte provat.
verka rätt spännande kasnke ett alternativ till ägg muffins :)
kan man göra lembas enligt grundreceptet och grädda tunt i stekpanna tro?
#64 Låter spännande. Återkom gärna med erfarenheter om du testar :)
#65 nu blev jag sugen att testa. Ska nog göra det på "bumsen"
Testade att baka efter grundrecept + fiberhusk och psylliumfrön, blev helt okej, bästa brödimitationen jag gett mig på iaf, fast jag har egentligen inget behov av brödsubstitut, klarar mig bra utan dem, men jag kände för att testa och se hur det blev. TV6 (tror jag?) har ju sagan om ringen-visning fredag, lördag och söndag så jag kanske ska ta mig ett bröd varje kväll, haha.
Var det inte 3:an? I vilket fall så var det en bra idé :)
Trean kan det lika gärna ha varit, blandar ofta ihop dem, de visar ju typ samma program ändå, haha.
njäe det blev inte så bra, mer som ostomelett men det går ju alldeles utmärkt att äta. Nu hade jag inget annat utöver grundreceptet hemma så kanske det funkar med något av ovanstående tips i pannan. Tänkte om det kunde bli som lefser
tog mig igenom trilogin på söndag och måndag jag när jag var dålig
Jag gör dessa och blandar i husk, sesamfrön, lite solrosfrön och sedan strör jag vallmofrön ovanpå. Jag äter dem ofta till frukost.
förresten den stekta varianten blev inte så dum med CF och röd lök
låter otroligt bra att skicka med ungarna. har gett dom äggoch bacon muffins förut
Jag gjorde min egen variant av lembasbröd idag, och det blev sååå gott! Utgick från # 58:s recept, men använde mig av ca 4 dl paranötsmjöl, 1 dl sesamfrön och 1 dl kokosflingor (allt mixat i matberedare) som torrvaror. Blandade detta med 2 tsk bakpulver och vände sen ner allt i 3 uppvispade ägg. Behövde inte grädda mer än ca 25 minuter. Nästa gång kanske jag dock ökar till 3 tsk bakpulver och 5 ägg för att få större skivor (brödet fyllde bara drygt halva min sockerkaksform nu).
Underbart att kunna äta gott nygräddat "bröd" med massor av smör och ost som sakta smälter ner! :-) Tusen tack för tipsen!
ingen majonnäs? Eller ost? Då är det samma som nötbrödet! (Inte lembas direkt alls)
Lembasbröd är min stora favorit! Jag älskar dem!
Jag tar ägg, majonäs och ost. och sen husk mm av tillåtna frön till lagom konsistens.
Det är inte så att jag bakar de jämt för jag har ingen stor längtan till bröd (men de blir som riktigt bröd), utan jag bakar de bara när det är något speciellt som "kräver" bröd, tex när vi hade kräftskiva och alla andra åt sitt rostade bröd med kräftstjärtar på, då tog jag lembas.
Men tyvärr tog de slut allt för fort - för jag fick inte ha de ifred, utan alla andra smaska i sig som galningar! Tur att jag i sista stunden kom på att det är bäst att laga dubbel sats! Min mamma fick frysa in ganska mycket överblivet rostbröd!
Vad skoj att du gillar Lembasbröden. Jag tycker också att dom är toppen, man kan ändra receptet från gång till gång med olika kryddning, olika torrvaror etc och få rätt så skilda varianter.
Har hört att dom ska gå att rosta också fast har inte provat själv…
Detta måste jag prova!!
Dessa ska jag nog göra ikväll då sambon är borta och kollar fotboll.
Får serveras med lite nyskalade räkor och majonäs!
www.machmo.se
Jag provade att göra detta bröd i dag och det var supergott.
jag gjorde på grund receptet som det står i första inlägget och la till (allt är ca mått)
0,5 dl bake pro
0,25 dl malda valnötter
15 gr fiberhusk
2msk krossade linfrön
1tsk bakpulver
1msk söttningsmedel i pulver form
dom blev om vanlig bröd fast godare , min 22 årige son (Han har gluten intolerans och diabetes1) som äter liknande kost som jag tyckte också att dom var supergoda
#81 Vad är bake pro??
det är ett vassle protein pulver som tål värme här finns det
jag upplever fiber husken som slemmig..men den är säkert bra om man gör rätt
i bröd lär det inte bli slemmigt, använder i princip alltid husk i bröd, däremot blir det slemmigt om man reder med det och tar för mycket.
idag har jag gjort kanelbullar av lembasgrunden!
Hade inte testat mer efter min pizza som ju inte blev så bra men idag tog jag som sagt grunden och rörde i malda kokosflingor , sesamfrön samt mandelmjöl, lite bakpulver och lite grann sukrin. Sen klickade jag ner smeten som var ganska tjock, i bullformar och gjorde en fyllning av smält smör, sukrin och kanel. Gjorde ett hål i var bulle och petade ner kanelsmet. Gräddade. Oj så bra dom blev!!!
Det där låter gott måste prov baka.
Detta måste jag bara prova Pennylane, det låter otroligt gott. Jag har bara gjort frukostbullar innan.
Jag gjorde frukostbullar i går med, förutom grunden tog jag i sesamfrön och kanske en fjärdedel (eller mindre) linfrön plus lite bakpulver. De blev så jättebra så det inte är sant! Har gjort olika varianter bröd men guben tyckte att dessa var bäst hittills.
Förutom mitt tunnbröd då men det tar såpass lång tid att göra, detta är supersnabbt ju.
Jag brukar blanda i lite solrosfrön förutom sesamfrön och husk också. Ibland tar jag även lite aniskrydda i.
husk tog jag inget och de bev väldigt bra ändå!
ÅH…. Tackar för recept, har skrivit ut och satt in i min LCHF-pärm, ska testa att baka det imorgon ;)
"En stund i taget - här & nu"
Blandade i mald mandel, malda paranötter och lite mixade linfrön till en gröt. Plattade ut i långpanna, penslade med smält smör och strödde över kanel. Skar i rutor när de gräddat. Verkar helt ok.
Provade att göra dessa för första gången igår. Oj, vad gott det blev!!
Gjorde en sats med anis och kardemumma, och en med lite vitlökspulver och pizzakryddor. Följde 2 ägg + 3 msk majo + 3 dl ost varianten, och det blev 5 rejäla bitar.
Maken fick med sig två till frukost/lunch tillsammans med en kycklingröra, och han tyckte de var toppen!
Bor utomlands, så vi får inte tag på fiberhusk. Istället använde jag en blandning av malda linfrön, solrosfrön och pumpafrön som jag hittat på hälsokosten (märket heter Linwoods för eventuella englandssvenskar), och så slängde jag i lite mandelmjöl också. Det blev en lyckad blandning!
Tack snälla frukaos, nu kan jag utfodra karlsloken lite enklare!
I never worry when I get lost. I just change where I want to go.
#94 Vad trevligt att det blev ett bra bröd :) Du hade spännande kryddor i också, ska komma ihåg det till nästa bak-omgång.
Denna tråd har jag misat av någon anledning. Har nu läst genom den och blivit inspirerad. Det blir att prova i helgen.
Tusen tack!
Jag provade att baka dessa igår! Tog nog i mer ost än vad som står i receptet och även mer fiberhusk. Smeten blev rätt så stabbig så jag fick använda vatten på fingrarna för att platta ut dem på bakplåtspapperet. Men smaken var det inget fel på! Väldigt ostiga, men stadiga och bra. Tålde att bli bredda med kylskåpskallt bregott utan att gå sönder.
Jag provade att baka dessa igår! Tog nog i mer ost än vad som står i receptet och även mer fiberhusk. Smeten blev rätt så stabbig så jag fick använda vatten på fingrarna för att platta ut dem på bakplåtspapperet. Men smaken var det inget fel på! Väldigt ostiga, men stadiga och bra. Tålde att bli bredda med kylskåpskallt bregott utan att gå sönder.
I kväll blir det pizza med Lembas som botten…kalasgott!
Lembasbrödet är helt suveränt!!
Är det någon som vet om det går bra att frysa in?
#100
Har inte kunnat testa ännu! Det blir aldrig några över som jag kan frysa in!
#101: Attans!!
Nå´n annan som vet?? Jag har bakat flera satser lembas idag och tänkte försöka"rädda" några………
Jo då det går jättebra att frysa dom. Jag brukar baka dubbla satser o för att allt inte ska försvinna måste jag lägga in dom i frysen.
Hmmm… jag funderade också på det där med att frysa in, men nu efter två dar finns det bara en bit kvar av de 10 jag gjorde…
Maken har ätit 6 1/2, jag 2 1/2 bit (jag hinner inte med i svängarna!) Han kommenterade nyss att "Det här - det är bröd! Det är detta jag saknat hittills, nåt att lägga pålägget på!"
Så jag antar att det blir till att baka fler…
I never worry when I get lost. I just change where I want to go.
Kul att "Lembas" blivit så poppis…att just detta recept heter Lembas var ett namn som jag och min bror (FruKaos) kom på….grundreceptet /3 ägg, 3dl riven ost och 3 msk majonäs är nog ursprungligen från Dahlqxists LCHF kokbok dock….där kallas de ostplättar
Jag gjorde bröden igår och måste säga att de var det godaste i brödväg inom LCHF hittils men jag får nog baka dem bara till speciella tillfällen för jag äter direkt för många. Mina döttrar gillade dem också.
Vi är 9 kompisar som träffas varje månad o äter mackor o snackar "skit", den här gången hade jag bakat rätt mycket Lembas som jag ställde fram.
Av det vanliga brödet var nästan allt kvar men jag hade bara 2 lembas kvar av 20. Så jag tror dom tyckte om dom.
Vad bra , skall föesöka få min mamma också att hitta ett gott bröd. hon bara gillar inte lchf bröden.. Det smakar inte bröd säger hon. Men hon har gått ner i vikt.
Måste bara provas…..Låter sååå gott…..
Ja har du inte provat dessa Jenna 31 så måste du det. De är lätta att göra och supergoda.
En sak som jag tänkte på när jag såg bilderna där du gör bröden - du använder köpt riven ost. Är det inte potatismjöl i riven ost och en del kolhydrater?
Jag köpte riven ost tidigare men river den själv nuförtiden.
Arlas rivna ost har ca 2 gram kolisar per 100, det är ganska hyfsat och förmodligen ganska lite potatismjöl, men dock. Heinzthaler eller vad det heter däremot har 4,5 kolisar, har jag för mig . Tyvärr även riven Västerbottenost…
Valios Röda emmentalost har 0 kolh. Färdig riven finns i 150g påse och i 400grams påse. den är stark o god!
den har jag aldrig sett!
Är det någon som provat att rosta Lembas ?
Det ser så gott ut med nyrostad macka med massa smör…. så det vore ju bra om det gick. Har ingen brödrost (barnen har ju flyttat hemifrån med diverse saker) men om det går att rosta så är det läge att skaffa en ny.
Pennylane: http://www.valio.se/valio/smpage.fwx?page=29&product=536 + smöret !!
tack, tror inte den finns här, smöret köper jag.
Man kan ju bra ringa o fråga kontoret i stockholm var de säljer osten/smöret
har mejlat om osten!
I helgen testade jag att rosta men det blev inte så bra! De blev liksom lite sega och dessutom är de ju ganska feta och i brödrosten började fettet droppa ner och det fräste och osade lite.
Kanske man kan lägga de i ugnen på hög grillvärme för att få de varma och krispiga!?
#120 Kul att höra vad som hände med rostningen. Grilla i ugnen verkar som en bra idé. Får se vem som hinner först :)
Ah! Varma mackor, det har jag saknat. Får prova till helgen.
Idag testede jag att göra lembas jag också. Har testat oopsies men tyckte inte att de var sådär jättegoda, men lembas blev riktigt gott! Bifogar en bild på hur mina blev, jag strödde vallmofrön på innan gräddning. Det blev bara fem stycken, jag gjorde dem nog lite väl stora…
Jag använde färdigriven mozzarella (0 g kh), sesamfrön, vetekli (hade inte kruskakli hemma), lite krossade linfrön och (faktiskt) 1 msk rågkross… tänkte att det kunde ge lite tuggmotstånd, men jag vet inte om det verkligen gav nåt. Nästa gång jag gör dem så ska jag mäta också, så att jag kan räkna ut hur många gram kh de innehåller.
Hur som helst, jättegoda! Jag åt en nyss med bregott, lagrad cheddar och gurka på.
Nimh: Dom såg helt klart smarriga ut :) Tänk på att inte stoppa in dom i påsar eller liknande för då blir då blöta och mjuka…åtminstone tycker jag det.
Frukaos: Ok, bra att veta.
Hm, utan påse men i en brödbox borde kanske gå bra?
Tja, jag har mina framme på brödfatet men en luftig brödbox funkar nog.
Nu har jag också gjort lembasbröd. De fär kallna lite! Snart dags att avsmaka. Det blir nog inte mycket kolhydrater med lite fiberhusk, sesamfrön och rågkli totalt lite över ½ dl. Osten 0 gram, majo 2g/100 g. Ägg just inga kh. Jag fick 10 bröd och orkar knappast äta fler än 2 då jag laddar på med smör, skinka och ost.
Jag har bakat med sesam, sötmandel och solrosfrön. Fick en ganska lös smet med det gick bra att klicka ut på smörpapper.
Jag fryser in mina i en påse med smörpapper emellan varje bröd och det funkar jättebra.
Ska baka en ny sats imorgon, Lembas är bäst! =)
gjorde en sats i morse, i mikron, det var brått!! ett ägg, en matsked mayo, en knapp dl (tror jag ca) riven ost och så 1 dl malda sesamfrön, bakpulver och lite salt. Bredde ut på en ganska stor flat glasassiett med liten kant. Blev jättelikt scones! Gôragôtt!
Jag testade nu ikväll. Jisses så gott! Min man och jag är överlyckliga.
Lembasbröd=absolut favorit! Men jag orkade bara äta ett bröd som jag delat i två smala halvor. Hyvlade smör och 31%ig ost på + skinka. Blev verkligt mätt!
Låter spännande, har bokmärkt
Hur många kolhydrater är i en lembasbröd blev jag tillfrågad
#133 det beror på vilken torrvara du använder. Går nog att "pressa" ner till väldigt låga nivåer. Har aldrig kollat själv, vore skoj om någon har några resultat från sitt bak.
Jag fick 1kh / bröd. Fick ut 13st hamburgebrödsstora rundlar. Dock var min smet lös, kunde alltså inte ta upp den i handen utan fick klicka ut rundlar.
Lembassmeten är lös , jag tar dock lite husk i så blir den lite mindre lös men jag klickar ut den ändå. Bullarna blir dock lite högre så att jag kan dela dem när de är färdiga.
Jag lade in min smet på MinMat, 3 ägg, 3 dl ost, 3 msk majonnäs, 30 g sesamfrön, 30 g solrosfrön, 15 g husk. Detta blev resultatet på hela smeten.
.:Dagens Mat:.
Energi kcal:
1775,40
Energi kJ:
7435,20
Proteiner:
105,64
Fiber:
3,27
Kolhydrater:
11,21
Vatten:
239,90
Alkohol:
0,00
Fetter:
Fett:
146,50
Kolesterol:
974,65
E-mättade:
49,13
Mättade:
57,39
F-mättade:
28,68
Vitaminer:
A:
964,50
B1:
1,08
B2:
1,77
B3:
2,76
B6:
0,57
B9:
217,20
B12:
6,51
C:
0,90
D:
3,11
E:
20,26
Mineraler:
Fosfor:
2091,30
Järn:
8,17
Kalcium:
2042,70
Kalium:
769,50
Magnesium:
312,10
Natrium:
1365,40
Selen:
69,78
Zink:
11,94
Intressant. Det är ju rätt OK. I alla fall i min värld :)
# 136 sen är det ju så att sesamfröna enl. minmat har 12 % kolisar eller vad det var… min påse anger 4,5 så det blir ju ännu mindre, iallafall med mina sesamfrön..
Gjorde någon variant inspirerad av lembasbrödet idag, hade dock ingen majjo i. Hade bakat scones åt barnen, och ville ha något för egen del så jag kunde göra dem sällskap. Blev som små scones i storlek, kanske 10 cm rakt över och 1,5-2 cm tjocka? Det blev 3 gram/st, jag gjorde 6 st.
Hade i
kruskakli
krossade linfrön
Fibrex
PO-fiber
skalade sesamfrön (som hade 4,5% kolhydrater)
2 ägg
ett par msk olivolja (hann och orkade inte smälta smör, annars hade jag tagit det)
Parmesanost
ca 2 dl A-fil
2 tsk bakpulver
Hoppade över fiberhusken helt, jag tycker det smakar fisk med det i!
Vad är det för fiberhusk ni äter? Det jag köper heter bara huskpulver och det varken smakar något eller knastrar när man äter det. Det märks inte när jag har det i någon maträtt som Keso-plättar, sås eller som här i Lembas. Jag tycker det är jättebra
jag kan inte heller fatta det där… använder husk, men har testat fiberhusk med men inget knaster tycker jag… om man inte äter det direkt ur påsen.. finns inte en chans att det knastrar när det har svällt…
Jag har aldrig märkt något knaster heller, men jag tycker det blir en mindre trevlig bismak. När jag gör pannkakor med fiberhusk så känner jag inte smaken alls, men det gör jag däremot när jag använder det i bröd. Använder en gulaktig påse som det står "Fiberhusk" på, det som är mest finmalt.
jag känner ingen bismak heller. Dricker ofta en matsked utblandad i vatten, tycker inte det smakar nåt speciellt.
Jag är inte ute efter att avgöra om det existerar någon bismak eller ej. Förklarar bara att jag tycker att husken ger en bismak när jag använder det i bröd- och att jag därför inte vill ha det i bröd. Du tycker inte att sukrin heller har någon bismak, också där har jag en annan erfarenhet. Vi verkar helt enkelt ha olika slags smaklökar.
Här är min variant:
2 ägg
3 msk majonnäs
3 dl riven mild ost
1 rågad tsk bakpulver
En blandning (engelsk) av malda linfrön (50%), malda solrosfrön (25%) och malda pumpafrön (25%). Tar 4-5 rågade msk.
2 msk mandelmjöl
Kryddar gärna med anisfrön och mald kardemumma, alternativt pizzakryddning
I never worry when I get lost. I just change where I want to go.
sounds nize…
# 144 jag försöker inte övertala DIG vill bara inte attt folk ska bli avskräckta utan se att det finns andra upplevelser! Man vet ju inte om de sett de andra gångerna jag eller någon annan skrivit att vi inte upplevt det så!
Som vanligt och som i allt annat så är det allra bästa om folk provar själva, det är ju först då man får reda på hur man själv reagerar.
Eftersom många (även i den här tråden) har skrivit om att de använder fiberhusk, att bröden blir jättegoda med husk i mm, så tror jag risken är liten att de blir avskräckta av ett enda inlägg som är av en annan åsikt…
Tack för ett superbra recept! Detta är det första sk. bröd som jag bakat på denna diet som smakar och har konsistens som ett vanligt bröd. Jag kunde göra bollar av min deg, dock med lite kladdiga händer. jag hade slut på majjo när jag bakade och tog ist lite cf ist. använde mandel/nötmjöl och fibrex o lite solrosfrön som "mjöl". Blev jättegott men ska prova med lite bakpulver nästa ggn.
Fibrex är en jättebra produkt gjord på sockerbeta. har bara 5.5 g kollisar per 100 g.
Liknar havregryn o sväller bra i vätska. Ska prova dom i köttbullar ist. ströbröd etc.
Ni som är kunniga kan väl svara på om det är ngt. annat som gör att den inte är bra?
Den har ju väldigt hög halt av kostfiber, 67 % o även en del av dessa är lösliga. Har det nån betydelse?
Jag får lite olika varje gång beroende på vad jag har hemma för tillfället. Idag gjorde jag utan majonnäs och tog olivolja istället, övriga ingredienser: ost, ägg, mandelmjöl, sesamfrön, fiberhusk, linfrön och bakpulver. Dessa blev kanongoda, lite knapriga i kanten och inte alls svampiga. kanongoda med mycket smör.
Testade igår att riva ner lite "fin-ost". Var typ Röd primadonna (som för övrigt är en suveränt god dessert-ost). Det blev lite väl mycket smak i bröden så jag rekommenderar inte enbart smakrik ost. Ska testa att mixa nästa gång.
Sist orkade jag inte att stå o rulla bollar o platta ut utan klettade bara ut på plåten, när den var klar så skar jag ut rutor.
Ska prova nästa gång o göra den lite tunnare o göra smörgåstårta.
En variant på lembasbröd gräddat i 1,5 liters sockerkaksform.
Blev en mycket god limpa.
6 ägg
6msk majonäs
6dl riven ost
4msk fiberhusk
4msk sesamfrö
4tsk bakpulver
1msk chiamjöl
Anis
Mandelmjöl till en lagom konsistens, (ganska hård).
Gräddas i 175 grader i ca 45 minuter.
Gjorde enligt "blandningen" i #139 igen idag men hade mycket mindre parmesan i idag, eftersom det bara var en skvätt kvar- och det blev inte alls lika bra. Antar att osten hjälper till att hålla ihop bröden.
LIPO:
Vad är chiamjöl och var får man tag i det eller kan man använda något annat?
Annica38: Här kan du läsa om chiamjöl, http://www.hyra.nu/chia.htm
Kan köpas på hälsokost eller Grön Gåva.
Råkade få syn på mitt gamla smörgåsjärn o blev jättesugen, är det någon som provat med lembas i järnet?
Tack LIPO!
Nu har jag testat Lembas, jag som aldrig lyckas med nåt första gången fick till perfekta frukostbullar som gjorde succe.Nu har jag dem till frukost på helgerna.Tack för receptet
#159: Ingen orsak :)
Skoj att det blev gott (i dubbel bemärkelse) resultat!
Catherine70 - jag har ätit denna ost länge eftersom den både smakar gott och inneåller 0 gr kolihydrater, men nu när jag tittar på näringsvärde på hemsidan står det att den innhåller 2 gr!!
Nimh - såg att även du skriver att din rivna ost (mozzarella) har 0 gr kolhydrater, men enligt Arlas hemsidagär det 2,5gr i denna…. vilket märke använder du?
Mumrikshumla:
Här i Finland är i alla fall Valios rivna ost kolhydratfri.
Kanske Valios fabrik i Sverige har lite annorlunda "recept"? Vet i alla fall att Fazers bröd som bakas i Sverige har lite annorlunda recept än det som bakas i Finland trots att brödet heter detsamma.
Hörde nånstans att de sa att svenskarna vill ha sitt bröd sötare än i Finland så de har sirap i det!?
#162
Euroshopper, tror jag att det var. Det stod då 0 g kh på påsen.
#162 - vad skumt… det är samma som det står på Valios (också 0g) påse, men hemsidan står det något annat.
Man får hoppas att påsarna stämmer
På den svenska hemsidan står det 2 g kh, men på den finska hemsidan står det 0g!?
Så har även jag testat Lembasbröd. Det blev verkligen gott! Sprött och frasigt och med lite tuggmotstånd. Det här är ett bröd som även icke LCHF-are borde gilla! Jag kan tänka mig det som ett kuvertbröd till en förrätt. Så här gjorde jag:
2 ägg
40 g crème fraiche (=2 msk)
30 g sesamfrö
30 g pumpafrö
10 g fibrex
½ tsk bakpulver
Kör allt i mixer till en jämn smet. Blanda med
80 g finriven ost (=2 dl, jag tog goudaost)
Låt smeten svälla en liten stund och forma sen 6 st småbröd. Min smet blev lite halvlös, men den gick bra att hantera om jag blötte händerna med lite vatten.
Grädda i 225 grader ca 15 minuter.
Energi kcal:
946,64
Energi kJ:
3960,97
Proteiner:
53,02
Fiber:
3,06
Kolhydrater:
7,84
Vatten:
151,02
Alkohol:
0,00
Fetter:
Fett:
78,42
Kolesterol:
602,00
E-mättade:
21,68
Mättade:
30,27
F-mättade:
11,47
Vitaminer:
A:
545,60
B1:
0,39
B2:
1,00
B3:
1,92
B6:
0,15
B9:
133,10
B12:
3,08
C:
0,00
D:
1,92
E:
11,53
Mineraler:
Fosfor:
1341,80
Järn:
9,24
Kalcium:
856,80
Kalium:
627,39
Magnesium:
309,19
Natrium:
649,00
Selen:
38,52
Zink:
6,99
Jag tycker mig noterat att riktigt finriven ost ger ett bättre resultat. Skulle vara kul om man kunde göra ett ost-mjöl :)
Finns faktiskt ostmjöl om man räknar torkad parmesan som ostmjöl. Borde gå att göra själv av annan ost oxå.
Tack för ett bra tips med finriven ost för jag ska baka lembas idag.
Har precis gjort pizza med ostfyllda kanter med det här receptet! Det vart jätte gott och jag är propp-mätt! Åt inte alls mycket innan jag vart mätt!
Underbart att hitta ett substitut för pizza! Tillomed min bortskämda karl tyckte att det funkade!
Jag ändvände nästan orginal-receptet. Bytte ut majonäs emot philadelphia istället. Och hade först på 175 grader när det bara var degen i ugnen. Och höjde till 225 när vi hade på resten av pizza indegrienserna.
Detta kommer vi definitivt att göra igen!
ostfyllda kanter? Hur gjorde du det?
Jag gjorde så att jag lade osten några centimeter in, så rullar man över degen som är utanför…. inte speciellt svårt.
Och sen pizza krydda över. Då smakade det precis som pizza!
men så piffigt! Måste jag testa! Fick du frasig kant?
Hmm. njaaeee. på vissa ställen vart den frasig. Men man kan nog ha den inne i ugnen en stund till så blir det nog bättre.
Osten smälter ju så degen blir ju lite fuktigare än vanligt. Men det vart hårt och gott ändå!
Går det att baka Lembasbröd utan ost - eller kan man ersätta osten med något annat?
Undrar därför att jag testar att utesluta alla mejeriprodukter för att se hur det påverkar min vikt - om jag hör till dem som inte klarar av att äta ost (och andra mejeriprodukter) p g a att viktminskning uteblir, vikten ökar - för även om ost har väldigt få kolhydrater så klarar inte alla av att äta ost (eller andra mejeriprodukter) av den orsaken.
Sias: Jag tror att osten hjälper till att få bröden att "bubbla" upp och bli lite luftiga.
Nu på slutet har jag hällt ut degen/smeten på en bakplåtspapper och gräddat en stor kaka som jag sedan skär. Enklare och snabbare och lika gott :)
Jag säger bara TACK!
Det här var ju verkligen GOTT! Min man tyckte också mycket om dom så det blir till att göra dubbel sats - minst - nästa gång..
ICA har en blandning i små påsar med solrosfrö, pumpafrö och paranöt… lade till linfrö och valnöt och småhackade i en "lillhacke" och hällde i det i 2ägg, 3msk majonäs och 3 dl riven ost..
hade dock Arla mager riven ost så det blev inte helt kolhydratfritt..
Arla Köket riven ost Mager
Energivärde 1000kJ/240kcal
Protein 31g
Kolhydrat 2,5g
Fett 12g
Kalcium 930mg
Vitamin B12 1,9µg
men GOTT!!!
Jag provade att köra mina fakir-lembas i våggelgärnet och det smakade supergott Ikväll ska jag prova att göra en varm macka av den!
letade men hittade inte, Fakir lembas alltså, vad tog du istället för ost och de torra grejerna, inget av dessa är ju fakir menar jag?
Det fanns en tråd förut som hette typ lembas fakir. Där använde de 3 ägg och 3 msk majonäs.
Provade och de blev faktiskt goda! Jag har aldrig gjort lembas med alla torrvaror som nämns i denna tråd då det är för mycket kolhydrater för mig, men fakir lembas funkar superbra! Då kan man äta en smörgås med smör och tex. kalkon kött och ÄNDA köra fakir
om du kör med husk enbart blir det inga kolisar alls, men om det kan kallas fakir ändå vet jag ju inte!
#167
Jag bakade din varriant på lembasbrödet idag. (fast jag uteslöt pumpakärnorna)
Helt säker på att jag hade alla ingredienser satte jag igång. Hur jag än letade i skafferiet kunde jag ej hitta sesamfröna. Men jag hade ett stort paket med blå vallmofrön.
När jag väl hält smeten i muffinsformarna hittade jag sesamfröna.
Så här ser i varje fall brödet ut med vallmofrön
Energi kcal:
695,60
Energi kJ:
2906,00
Proteiner:
40,90
Fiber:
6,70
Kolhydrater:
4,25
Vatten:
124,56
Alkohol:
0,00
Fetter:
Fett:
57,80
Kolesterol:
476,90
E-mättade:
12,41
Mättade:
26,16
F-mättade:
1,60
90Gram Ägg rått
40Gram Crème fraiche 34% fett
30Gram vallmofrön
10Gram Fibrex
80Gram Ost hårdost 28% fett
Jag var för nyfiken så jag gjorde en sats till med sesamfrön. Nu är brödet i ugnen och en ljuvlig doft börjar sprida sig.
/Ullabritt
Undrar just vilka som blir först med att kränga dessa bröd kommersiellt…
Och jag testade igår att göra enligt det "förbättrade originalreceptet" med lite riven squash i också, blev saftigt och gott. Toppenrecept!
Herrkaos: Du kan få köpa några från mig, kompispris å allt :)
På frågan om ost-mjöl såg jag att beefree67 (#167) mycket riktigt påpekade att Parmensan är som ett ostmjöl. Har nå'n testat att blanda i Permesan? Blir kanske lite dyrt…
gjorde en sats igår med feta ost, oliver och en hackad torkad tomat..guuud vad goda
#183
Det kan bli jag!
Lyckas jag inte på arbetsmarknaden med min nya externa jobbcoach så startar jag kanske en lchf lunchrestaurang.
Själv har jag blivit överkänslig mot ägg så jag kan bara äta någon enstaka i veckan. (och det är nätt o jämt)
/Ullabritt
Testat lembas några ggr nu med olika anpassningar, i ugnen står en variant av pennylanes kanellembas:)
Intressant vore att komma på:
Vilken är den ultimata torrblandningen ur kolhydratsynpunkt?
Själv fick jag det med fibrex, solrosfrö, pumpafrö, lite linfrö och sesamfrö till ung 6% per kaka. Nån som kommer lägre?
kör du med enbart husk så hamnar du på noll vad det torra beträffar! Linfrö är luriga , det står noll för det mesta men mal man dom tror jag det blir kolisar! Men hur mycket är svårt att säga!
pofiber blir väldigt lågt också beroende på att det är så väldigt lätt, en dl väger bara 17 gram och det blir ett par gram kolisar bara.
Åh jag måste hitta husken o pofiberna, har tittat och tittat i varje affär men missat dem. Blir till o leta ordentligare…
Linfröna har jag använt hela,malt övriga ingredienser (el mixat vs) och sen haft i linfröna bredvid. Borde väl vara bäst eftersom kroppen inte tar upp dem då?
Tog hälften majo och hälften Keso igår. La till en tsk bakpulver och brödena blev suuuuper. Undrans om det var Keson som gjordet. Ska undersökas.
#57 Vid 175 grader, hur lång tid (i minuter ca.) ska receptet gräddas?
#191 På mitt COOP finns fiberhusken på hyllan med Gluten- och sockerfritt. En gul påse…
#193 Jag gräddar bröden till dom fått rätt färg. Tror att det är lättare att grädda dom för lite än för mycket… beroende på ugn kanske en 15 minuter.
Jag har också experimenterat lite med lembasbrödet och har hittat en snabbvariant som är väldigt bra på morgonen eller det just ska gå snabbt och inte har tålamod att vänta på ugnen.
Jag blandar 2 ägg i en vid skål/form. Kryddar och lägger ev. i riven ost och majonäs som grundreceptet men ej nödvändigt.
Sen lägger jag i 1/2 msk fiberhusk alt. pofiber, linfrö eller sesamfrö, rör om och in med detta i micron, full effekt ca. 2,5 min beroende på micro.
Sen föredrar jag att skiva smör och ostskivor ovanpå och äter med kniv och gaffel till frukost. Jag står mig garanterat till lunch och mums vad gott det är!!
//Karin
kmf79…..Mmmmm……..det låter smidigt o bra …måste jag testa …..
ja det är väl ungefär som originalet, eller det första brödet som dök upp här, nötbrödet! Bara ägg och torrvara, funkar jättebra! Hade nästan glömt det bland alla senare påfund!
Nu har jag bakat LEMBAS. Blev riktigt bra, tack vare att jag kom ihåg fel - om keson i #192.
Min variant av grundreceptet. ca 20-30 bitar.
4 ägg, 2 dl laktosfri keso, 3 dl finriven gouda-ost, 3 msk majonnäs blandas i en skål. Det torra i en annan skål = 2 dl mandelmjöl och 2 dl totalt av pumpakärnor, lite solroskärnor och lite krossat linfrö (kör till mjöl i matberedare), 2 tsk bakpulver och brödkryddor. Rör sen ner det i äggsmeten. Klä en liten bakplåt - ca 30x30 cm - med bakplåtspapper. Häll ut smeten, bred ut så det blir en jämntjock kaka.
Grädda mitt i ugnen 175 grader ca 30-40 minuter (kolla med provsticka - klar när ingen smet fastnar på stickan). Om brödet känns löst; Låt det stå kvar i eftervärmen - i den avstängda ugnen - en stund. Ta ut brödet, låt svalna på plåten. Ta bort papperet. Lägg brödet på ett galler - täck med bakduk - låt ligga framme ett par timmar, eller över natten. Skär i portionsbitar.
Gott, saftigt bröd med tuggmotstånd.
Tack för grund-receptet!
#194 Tack! Jag har bakat de i 19 till 20 minuter, men det känns lite för mycket. Inte att de har blivit brända, men ändå 19 till 20 minuter känns lite för mycket.
Förresten, för allmän kännedom, jag kan inte hitta paranötts mjöl så jag har använt en halv deciliter mandel mjöl, en matsked krossat linfrö, och en tesked pepparkakskryddor (ev. sötningsmedel). De blev jätte goda!
Men om någon har fler LCHF recept för pepparkakor eller mjuk pepparkaka, dela med oss gärna!
#199
Jag tror det beror väldigt mycket på ugnen, och tjockleken på bröden.
Om de inte är brända utan har fin färg och är färdiga inuti - varför känns då 19 till 20 minuter för mycket?
Jag bakar mina lembas i ca 20 bminuter också, och de brukar bli jättegoda!
#199
Jag tror det beror väldigt mycket på ugnen, och tjockleken på bröden.
Om de inte är brända utan har fin färg och är färdiga inuti - varför känns då 19 till 20 minuter för mycket?
Jag bakar mina lembas i ca 20 minuter också, och de brukar bli jättegoda!
#199 Enklaste paranötsmjölet gör du genom att slänga ner paranötter i mixern några sekunder;)
#200,201 Mina sjunker ner så mycket efter 19 minuter jag trodde, antagligen felaktigt, att de hade bakats för länge.
Goda är de, men jag börjar fundera lite gran om hur mycket nytta bakpulvret har gjort?
#202 Jag ska prova parnötter någon gång men jag måste erkänna att mandel är väldigt gott!
Tycker mig se att Keso gör bröden både saftigare och mer fluffiga. Förra omgången blev runt 2 cm tjocka OCH fluffiga. Supergoda..
Idag avancerade jag lembas baket lite genom att även tillsätta stekt bacon med skyn blandat med en skvätt grädde. Blandade detta med övriga lembasingredienserna men uteslöt majonäsen.
Detta blev iallafall supergott!!
//Karin
Oj. Det var ju gott. Skulle snabbtesta och gjorde i mikron. Så mättande det var och mycket gott.
Nytt test.
Komplettarede med Fibrex - som suger åt sig vätska. Gjorde ett mjöl av Fibrex, solrosfrön och lite krossade linfrön. Körde med kniv i matberedare.
Använde rumsvarmt smör OCH Keso istället för majonnäs.
Rörde ihop ägg, smör, riven ost och laktosfri keso till en tjock smet - med kniv i matberedare. Tillsatte 2 dl av frö-mjölet, 2 dl mandelmjöl, bakpulver - fortsatte köra en stund. Smetade ut till en stor kaka på bakpapper.
Blev ett bröd med torr yta OCH botten, som inte behöver ligga framme och stabba till sig över natten. Bara att låta svalna och lägga i burk.
Tack för testresultatet Sias :)
Ska testa detta…
Vi har gjort den här typen av bröd i flera år hemma.
Något jag kan rekommendera för att få det lite mera poröst är att ha i lite bakpulver eller bikarbonat, men ännu hellre jäst med lite sirap för jäsningens skull.
Då smakar det ändå mera bröd och sirapen omvandlas ju till koldioxid och vatten under jäsningen om man inte har i för mycket förstås.
har inte testat brödet än, men delar gärna med mig av ett osttips: funkar det skitbra att finriva ost om man slänger ner riven ost direkt från frysen i en mixer.
Jag undrar om någon skulle kunna vara så snäll att hjälpa mig att räkna ut ungefär hur mycket kolhydrater och proteiner 100 gram lembasbröd innehåller?
Skulle vilja jämföra med köpebröd, och där brukar det ju stå näringsvärde/100 gram!
#211 Det beror ju helt på vad man har i, men när jag gör lembas så här:
3 ägg
3 msk majonnäs
3 dl riven ost (med max 4 g kh/100 g)
80 g skalade sesamfrön
30 g krossade linfrön
20 g vetekli
lite salt och ev. bakpulver
så blir det 1,5 g kh per bröd, om man gör 9 bröd, dvs. 13,5 g för hela satsen. Använder man däremot en ost med 0 kolhydrater, t.ex. Euroshoppers rivna mozzarella, blir det ungefär 1 g kh/bröd på 9 st.
Tack nimh.
Min mamma har problem med njurarna och får inte äta så mycket proteiner.
Hur mycket proteiner blir det ungefär i 100 gram lembasbröd? Jag förstår att det beror på vilka frön man har i men på ett ungefär!?!?
Det verkar bli på ett ungefär 6,5 g protein per bröd om man gör 9 st. Ungefär 58 g för hela satsen, och då räknade jag med att 3 dl ost är ungefär 90 g för jag har för mig att det var så mycket det blev när jag vägde.
Okidoki! Tusen tack för hjälpen!
jag har läste att det borde gå att steka lembas bröd. Men åsikter om resultatet är lite blandade.
Är det någon annan som har provat att steka lembas bröd och har lyckats? Vågar jag försöka???
ja jag har lyckats varje gång….
jag har provat det mesta men tycker bäst om originalet…
Oj oj, det här blev gott!
3 ägg
3 dl mozzarella
1 burk cantadou paprika & chilli
1 dl pofiber
0,5 dl fiberhusk
Gräddade 4 platta bullar i 225 grader i ca 20 minuter och åt dem med philadelphia och italiensk skinka som pålägg.
Gillar inte smaken av fiberhusk och testade därför idag med lite pofiber i stället och resultatet blev bra, skall minska lite på det i nästa sats och öka fiberhusken och se hur det blir.
Har min första sats är nu i ungen! testade med krossade linfrön, får se hur det blir! spännande<:)
Holy crap, vad goda dom var!!! Hade inte ens något på dom, det sparar jag till nästa omgång.
Säger bara: Oj oj oj!! Detta var helt klart det bästa brödet jag provat. Har haft det som korvbröd, hamburgerbröd och som smörgås med bregott, ost och skinka. :P Maken som är superkräsen vad gäller "bröd" äter dom här med glädje. Kör en liten variant av både originalet och mitt eget.
Kan inte Ni som gör "egna" varianter dela med Er av recepten så att vi som inte är lika uppfinningsrika också kan få prova?
Jag ska försöka mäta nästa gång, jag kör på det jag har hemma. Men jag vet att jag har i mandelmjöl, linfrön, fiberhusk, 3 dl finriven ost, 4 ägg, 2 tsk bakpulver & 2 dl keso. Det blir en ganska fast massa som jag klickar ut till "bullar", kör i ugn 175 grader i ca 20 min. Dom sväller upp och man kan sedan dela dom som hamburgerbröd. Eller så har jag gjort "avlånga" bröd och använt till korvbröd. (Ska kanske säga att jag bara slänger ner allt i mixern och kör till en smet. )
Shiiit vad gott. Äntligen ett bröd som liknar bröd Hade börjat fakira, men märkte att jag inte klarar av det. Får istället testa mig fram med annat.
Hade i 2 msk av Rydberghs beasås och 1 msk citronmajonäs. Slängde i krossade linfrön, det var detta jag hade hemma. Så i morronbitti blir det ÄÄÄÄNTLIGEN macka till frukost (är egentligen en mackoist) med kaffe (koffeinist) med äggmjölk Har ägg på kokning som ska pryda mackan med en bädd av citronmajonnäs, i allafall en klick Detta verkar vara ett bröd man kan variera i det oändliga. Måste nog gå och lägga mig snart så det blir morron nån gång
Tack för receptet! Det godaste LCHF-brödet jag har bakat. Var länge sen jag såg den här tråden för första gången men har inte provat förräns nu. Tog 3 dl mandelmjöl som torrvara. Det blev blev bra , lite torrt dock men ändå gott.
Hjälp mej någon….var kan jag hitta glutenmjöl? Har letat som en besatt, men hittar inget…..
Jag bor i Göteborgsområdet.
Fråga på ett bageri! Vetegluten heter det nog egentligen tror jag.
Gud så gott det låter, måste absolut testa detta recept någon gång.
Skulle göra Lembasbröd ikväll (för första gången) o hade ingen majonnäs hemma. OK, iväg o köper majo. Hem o gör enl recept med ägg o finriven ost, blandar i fiberhusk mm tills lagom. På plåten o strösslar över med vallmo- o sesamfrö. Skjutsar in dom i ugnen o ser då majotuben ligga oöppnad på bordet. Dom blev iallafall kanonbra!! Nu ska jag ta med mackor till frukosten med nåns jättegoda kycklingleverpastej (Margareta?) istället för o sitta o behöva förklara sin diet. Tack, tusen tack för detta recept!!
Min version dårå ;-)
3 ägg
4 dl riven ost
2 msk fiberhusk
3 msk Philadelphia
3 msk linfrö
3 msk sesamfrö
2 tsk bikarbonat
Blev loooooovely! :-)
Undrar om man skulle kunna göra muffins av dessa? Kanske lägga till grundreceptet stekt, tärnat bacon, ev mögelost, tärnad skinka…mm
Vad tror ni? Spännande!
Testa, tror inte det skulle bli helt fel.
Det är ofta så man hittar trevliga nyheter. Lycka till!
Hej allihopa!
Jag bakade lembas för första gången igår. Det är verkligen så gott som alla säger!! Och det påminner om ett bröd jag blev bjuden på en gång, som hade mycket riven ost i.
Och nu bakar jag mitt egna bröd, med samma härliga saftighet och smak, fast jättenyttigt för mig!!
Jag använde bara mandelmjöl som torrvara. Ska bli intressant att prova fler varianter.
Tack för tips och inspiration alla!!!
Suveränt!
#4
Hur lange har du pizzabotten i ugnen och vilken varme?
… ocksa … Lembabroden - hur manga blir det och hur stora?
Mina ar miniatyrer :0( … kanske jag gjorde for manga? Trodde de skulle sprida ut sig pa grund av all ost …
Hej!
Lembasbrödet är nu i ugnen men hur många minuter ska det vara där?
Och så undrar jag om någon vet skillnaden mellan Fiberhusk och Physsalisfrön, eller är det samma sak?
Tack för hjälpen!
#236
Husk = ar engelska for 'skal'. Husk ar alltsa BARA skal,vare sig de ar hela eller malda.
Hela Psylliumfron ar innerfro fortfarande i sitt skal.
Ar de skalade, alltsa UTAN skal, sa ska det sta pa paketet.
Physalis däremot är ett orange bär i brunt prassligt hölje
Joda, helt olika :0)
Jag forklarade skillnaden mellan psyllium husk och fro eftersom jag har sett att detta inte var riktigt klart for andra medlemmar heller.
jo det var inte till dig jag sa det! DU skrev inte Phy(s)salis!
Oops, jag ser att jag skrivit fel i mitt inlägg lite längre upp. Min fråga gällde skillnaden på Fiberhusk och Physsalishusk (alltså inte frö som jag skrev)?
Min lembas hade jag inne i ugnen ca 7-8 min. Är det så länge ni andra har det också?
men de heter PSYLLIUM därav mitt inlägg om Physalis som alltså är ett bär!!
och det är samma sak förutom att fiberhusken är lite mer finmald.
Jag testade dessa i dag med grundreceptet och hela och krossade linfrön och 1 msk fiberhusk och lite solrosfrön.
Sesamfrön på toppen och dessa blev urgoda!
Kanongott! :)
Jag har dock en fråga; hur länge håller sig brödet okej i rumstemperatur?
Är det någon som har ett "rent" grundrecept som funkar bra? Det är lika många varianter som det är svar i tråden. Det verkar ju vara ett kalaskomplement till allt möjligt där man annars hade bröd.
Grundreceptet står ju i #0?