Annons:
Etikettövrigt
Läst 4835 ggr
Johannika
2008-08-07 20:56

Vad triggar er?

Jag har upptäckt (efter mödosamma och ofrivilliga efterforskningar) att mörk choklad inte funkar för mig. Kan bara helt enkelt inte bara ta en eller två rutor utan måste tvunget mula i mig hela chokladkakan, på en gång! Och sen mår man pyton efteråt, både psykiskt och fysiskt. Sen funkar inte keso heller. Jag har kört en del med mascarkeso till frukost, men varje gång jag äter det känner jag mig våldsamt sugen efteråt och vill ha mer (och mer, och mer…) Konstigt nog kan jag däremot äta litet turkisk yoghurt med grädde i utan att få det där drivande, oåterkalleliga suget som sabbar alla ens ambitioner att inte överäta och vräka i sig det ena eller det andra. Så vad triggar er? Vore kul att höra.

"It´s not today que le ciel me tombera sur la tete"

Annons:
Mervi
2008-08-07 21:00
#1

Jag skall inte heller äta choklad, det blir lätt för mycket. Keso + mascarpone funkar för mig.  Jag skall helst inte äta yoghurt för det blir lätt för mycket. Annars har jag inte något annat just nu som triggar igång mig om jag håller mig från socker och det gör jag.

Maia
2008-08-07 21:31
#2

Just nu vet jag inte riktigt vad som triggar mig. Choklad har varit en trigger, så som du beskriver det Johannika, och är det väl ibland ännu, men oftast inte. Oftast kan jag just nu ta en bit och sedan glömma chokladkakan. Och det är en stor förändring ska jag säga!!! Och om jag är trött och hängig… ja, då ligger det sämre till. Då ska jag inte ens testa den där biten. Och gör det vanligen inte heller.

Jag håller mig undan från frukostar på yoghurt och liknande eftersom jag helt enkelt inte blir mätt. Skulle verkligen riskera överätning där. Keso-baserad frukost fungerar bättre. Jag är en proteinmänniska på morgonen. Får jag för lite protein blir jag inte mätt helt enkelt.

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

La grammaire est une chanson douce. /Erik Orsenna 

[tillbakalutat]

kickelina66
2008-08-07 21:35
#3

Choklad går inte heller för mig. Grädde har varit lite känsligt ett tag men det går lite upp och ner. Ost och oliver kan jag också överäta. Fast jag triggas nog mer av stress och trötthet just nu än av specifika födoämnen. Mår jag bra och sover som jag ska så fungerar det alltid bättre med maten.

Wildrat
2008-08-07 21:51
#4

Jag får sötsug när jag äter tacos. Äter bara köttfärs och grönsaker och jag har ännu inte lärt mig om det är kryddorna eller grönsakerna som triggar.

Miyu
2008-08-07 21:52
#5

Håller med om att choklad är svårt, speciellt vid mens/PMS. Då är jag out of control. Men för mig är det främst Turkisk yoghurt, ostskivor och min 'deppsmet' jag brukar göra (skvättar av smält smör, grädde, kakao, kokos och stevia).

eldslandet
2008-08-07 21:56
#6

Vit choklad, mm, det älskar jag men klarar inte äta det. Det kunde lätt bli 500 gram utan ansträngningar.

Allt som triggar mycket insulin funkar inte för mig. Kunde äta mig proppmätt på kolhydrater och var "sugen" på ngt sött efter en kvart.

Nu har jag hittat en till "godis" som inte verkar ge ngn fettbildning. Jag vispar vispgrädde tills det är nästan klart och sedan lägger i en halv skopa (dl) protein pulver, kasein, och fortsätter att vispa en lite stund. Det blir jätte gott  Glad(vaniljsmak för tillfälle). Jag blir väldigt mätt efteråt och det håller länge. Optimalt är det inte men gott är det. Och så länge det inte ger ngn fettbildning är det ok för mig.

Annons:
raphanus
2008-08-07 22:00
#7

Jag har kommit fram till att jag är rätt lättriggad, men att jag också lätt förstår att jag gör fel när brallorna börjar sitta stramt, och det motiverar mig mer än väl till att låta bli farliga saker. Jag tog en whisky per kväll i somras när jag hade semester, och det satte sina spår.

mollward
2008-08-07 22:14
#8

För min del så är det värre att äta saker som innehåller olika former av mjöl, det går jag igång på direkt. Därför låter jag det vara helt och hållet sedan ett år tillbaka. Jag är helt utan kontroll när det kommer till bröd och olika bakverk.

Däremot klarar jag att äta ytterst lite mörk choklad någon gång då och då, men det får bli väldigt sällan. Sen verkar det intressant nog fungera bra om jag bara få i mig lite socker mellan varven. Det är ju näst intill omöjligt att inte få i sig lite socker, så därför är den där 5%-gränsen bra för mig att hålla mig till.

[Estellan]
2008-08-07 22:19
#9

Jag är inte så brydd om sötsaker även om jag av och till kan bli sugen och äta ordentligt. Så då jag har varit sugen på sött då har jag tagit det.

Men en sak jag har svårt för är ost. Om jag tänker att jag ska ta en skiva blir det snabbt 7, 8, 9, 10 skivor, jag kan bara inte hejda mig. Och när jag tryckt i mig en massa ost blir jag ofta sugen på något salt som kokt skinka. Det är skumt.

Johannika
2008-08-07 22:20
#10

#7 Whiskey?? Jag trodde i min enfald att det var bättre att ta whiskey än tex. öl etc.???

Jag petar i mig något/några glas vin varje helg…. kanske är det detta som stoppar viktminskningen??? Fast det drack jag ju förut också när vikten rasade… hmmmmm

"It´s not today que le ciel me tombera sur la tete"

raphanus
2008-08-07 22:27
#11

#10 - Jo, visst är det det, men om vikten inte ökar av whisky, så stannar i alla fall viktminskningen av, och det kände jag av direkt. Jag ska säga att jag är väldigt strikt i vanliga fall, så jag kanske är extra känslig för avsteg. Jag vet ju att whisky är nåt man inte bör dricka varje dag oavsett, men det var svårt att hejda sig, för jag inbillade mig att det var så gott att det vore dumt att låta bli. Men naturligtvis tog jag nånting till. Puben på Mariaberget har - i tillägg till fina årgångsvirrar - en utmärkt tallrik med korvtärningar, dijonsenap och kumminost.

Johannika
2008-08-07 23:00
#12

Mmmm det låter ju hur bra som helst! Och trevliga single malts? Var är det sa du? Mariaberget?

"It´s not today que le ciel me tombera sur la tete"

Caena
2008-08-08 00:48
#13

tror inte att det är sockret egentligen som är mitt stora problem.. utan småtuggandet..

köpte caschewnötter idag och åt lite granna när jag inte hade tid att laga mat..
fan nu sitter jag har och har ätit upp hela satsen med smörbollar jag gjorde igår. trots att jag egentlgien itne tycker att det var speciellt gott..
bara för att det går att tugga, ta en till, tugga , ta en till.. .. gaaaah!.. jag som klarat mig så bra de här 3 veckorna..

Annons:
Inke
2008-08-08 02:58
#14

Hade 5 bullar i frysen, som jag tänkte bjuda på. Men efter en mån klämde jag i mig alla fem ( så var det gjort) det gav otrevliga efterverkningar och viktökning och viktstopp  i  minst 2 veckor. Choklad går bra, men jag tycker mig ha märkt att om jag äter tillräckligt med magnesium blir jag inte chokladsugen.

Maia
2008-08-08 08:03
#15

#13 Detta är en viktig grej. Jag funderade på samma sak. Det finns en hel del saker där vi har ett inprogrammerat beteende av detta småtuggande. Snaskande, tycker jag är ett bra ord som vi kan återta eftersom ordet snask har en liten biton av något negativt. 

Jag tror att det för mig handlar om att jag inte får kroppen att reagera på att jag snaskar i mig något. Den är helt inställd på att "detta är inte mat" och reagerar inte med mättnad oavsett om jag började snaskandet för att jag var hungrig eller ej. Nötter kan utlösa detta. Men också fläsksvålar. Båda har snacksvarning och utlöser snaskandet.

Botemedel? Ja, det kan faktiskt vara att göra nötterna till en måltid. Sitta ner vid köksbordet. Ta ett glas vatten. Ta fram de nötter man ska äta (jag brukar normalt kombinera med en bit ost, gärna camembert). Och sedan äter man dem i lugn och ro medan man ger kroppen alla de dettaa-är-en-måltid-signaler som man bara kan. Detta leder till en omprogrammering av hjärnan. Snask-signalerna kommer att bli svagare och mat-signalerna starkare.

(Man får inte glömma att detta är extra viktigt om man är trött eller stressad, som vi skrev ovan. För det är ju ofta i de tillfällena som vi tagit till småtuggande som känslomässig lösning tidigare.)

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

La grammaire est une chanson douce. /Erik Orsenna 

[tillbakalutat]

raphanus
2008-08-08 09:15
#16

#12 - Ja. Här ska man inte göra reklam, men stället har initialerna TBA.

Mervi
2008-08-08 09:44
#17

#13 och 15. så är det för mig om jag börjar tugga mandel. Tycker det är gott men har svårt att sluta. Om jag köper hem mandel så måste de malas på direkten.SkämsAnnars tuggar jag.

Bra tips Maia.

Hamka
2008-08-08 11:36
#18

Cashewnötter .. fick ju veta nyligen att det är bland annat dem som är orsaken till att min mage är som i Alien-filmerna hela tiden så har slutat käka dem.. men förut kunde det bli flera hundra gram som slank ned …

Johannika
2008-08-08 11:41
#19

Maia; Jag tror du har helt rätt, det är det där evinnerliga småtuggandet som tar plats på något annat ställe än vid köksbordet. Man slutar liksom inte utan handen bara fortsätter att plocka i nötskålar eller vad det nu handlar om, speciellt framför TV:n kanske. Nästan utan att tänka på det har man plötsligt ätit upp (snaskat) hela skålen med nötter….

"It´s not today que le ciel me tombera sur la tete"

Elka
2008-08-08 11:44
#20

Till frukost idag åt jag en vaniljyoghurt (hade inget annat och vill absolut äta frukost tillsammans med dottern). Nu sitter jag här på jobbet och är SÅ SUGEN på nåt. Ska gå ner i fiket och köpa en kopp kaffee och ett par Babybel.

Annons:
MimLan
2008-08-08 11:48
#21

För mig varierar det i perioder. Philadelphiaosten var svår när jag började äta den, men efter ett tag med det suget så har det gått över. Samma med annat. Nötter triggar svårt, men de kan jag iofs hålla mig ifrån att handla så jag kommer inte över att de alltid triggar om jag äter dem. Vaniljyoghurten har jag varit skvatt galen i/av de senaste veckorna. Men nu har det gått över, det triggar inte längre.

Maia
2008-08-08 12:15
#22

#19 Jag tänkte mer på det hela och det finns en sak till som triggar mig: Ätande ur påse. Ibland är det alltså själva formatet som triggar. Till och med morötter uppskurna i slantar och placerade i en påse kan utlösa snaskande. Det finns småpåsar med små ölkorvar nu. Påsen utlöser ett ätande tills innehållet är slut. Ytterligare en vana att träna bort.

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

La grammaire est une chanson douce. /Erik Orsenna 

[tillbakalutat]

raphanus
2008-08-08 13:52
#23

#22 - Köp Lyka-svål! De förpackas i påsar, men är ofarliga! :)

Will
2008-08-08 13:53
#24

Alkohol. Under min semester blev det ganska mycket vin och en del Irish Coffee (utan socker). Jag åt exemplariskt under semestern, inget fusk, men ack så svullen jag var när jag kom tillbaka till jobbet. Nu har det gått två veckor sedan semesterns slut, och svullnaden har börjat ge sig. Det är verkligen synd att vin är så onyttigt (på många sätt), för jag älskar ett gott glas vin till helgen. Suck.

Johannika
2008-08-08 14:30
#25

Visst är det härligt med ett glas gott vin till fredags- eller lördagskvällen! Jag unnar mig det men vet också att kroppen prioriterar att ta hand om alkoholen före fettförbränningen, men någonstans måste man dra gränsen (sin alldeles egna) hur strikt man ska vara….

"It´s not today que le ciel me tombera sur la tete"

kaifas
2008-08-08 14:35
#26

Frukt och bär - jag älskar frukt och har svårt att bara nöja mig med bara t.ex ett äpple. Plommonträdet har ju precis lämnat en massa ybergoda plommon. Jag vräkte säkert i mig ett halvt kilo innan jag lyckades ta mig ifrån trädet Skäms…..

Rött vin - jag älskar rött vin och har väldigt svårt att bara nöja mig med ett glas Tungan ute.

Caena
2008-08-08 14:57
#27

# 15 och #22 Maia
snask ja det får verkligen en negativ klang, och tur är väl de.. för negativt är det ju att sitta och snaska ur en påse.. påminner väl lite för mycket om lösgodis det där med äta nått smått ur en påse. 
tillfällen som verkar trigga mig mer än stress och trötthet är faktiskt uttråkning och ensamhet, vilket kan vara svårt att råda bot på ibland.

väldigt smart att göra om nötterna till en måltid i det sammanhanget..

#17 Mervi

Mandel är väääldigt tuggvänligt helt klart, men hos mig klarar de sig relativt oätna, mycket för att påsen är antingen oöppnad eller ligger i en glasburk, så jag ser hur mycket som försvinner.. och så kan det vara för att mandel har alltid varit bakmaterial som ska stå i bakskåpet, medan caschew är snack .. och följer troligast in till datorn.. Skäms ska nog försöka hålla mig ifrån dem..

Annons:
Maia
2008-08-08 15:37
#28

#23 Raphanus, Skrattande

Men du… om jag nu är ute efter att ändra ett beteende som faktiskt ingått i det som fått mig att hamna där jag är idag, så kanske det inte är det bästa att fortsätta med just det beteendet?

Jag tror att jag personligen har sådana problem med vissa delar av ätbeteende att jag ska hålla mig borta från att äta fläsksvålar direkt ur påsen – inte för att de är onyttiga, men för att påsätandet upmuntrar detta beteende. Då blir ju det du föreslår samma sak som viktväktarnas godis. Oskyldig Jodå. Det blir det. Inte näringsmässigt, men mentalt.

Inte heller fläsksvålar finns det någon orsak att vräkäta tills påsen är tom. Annat än om man är hungrig och finner att det mättar.

 

 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

La grammaire est une chanson douce. /Erik Orsenna 

[tillbakalutat]

Johannika
2008-08-08 16:52
#29

Jag känner också att det är frågan om beteenden. I grunden är det ju så att vi bara ska äta när vi är hungriga och för att se till att kroppen får nödvändigt bränsle till alla funktioner och organ. Resten, det där som vi äter av sociala skäl, uttråkning, ensamhet, stress, glädje, alkoholpåverkan, sorg, etc. etc. är ju inte något som kroppen behöver alls egentligen. Men det är ju ack så svårt att äta mat bara för den rent praktiska aspekten, så ser ju vårt samhälle inte ut heller. Men egentligen borde man ju se till att göra andra saker istället för att fundera på vad man skulle kunna stoppa i sig, för det finns ju oändliga mängder att välja på. Lätt att säga men svårt att följa…

"It´s not today que le ciel me tombera sur la tete"

Hamka
2008-08-08 19:44
#30

Vi ska åka med båt till över till Finland om ett par veckor..

Detta blir första gången jag inte kommer att lämna båten med en vit Tolberone i handen.. Orsak : Fresubin näringsdryck..

Var tvungen att dricka denna under en tid och nu är smaken av vanilj eller vitchoklad helt förstörd för mig..kan inte ens dricka te med vanilj smak.

Den vita tobleronen var förut höjdpunkten under mina finlandsresor men just nu känner jag inget direkt sug :D

Miyu
2008-08-08 20:07
#31

Vit choklad är underbart. Om det ändå fanns kolhydratvänlig sådan som det finns med annan choklad… argh.

Åt mascarpone idag och slängde nästan in mig hela burken. tyckte det var för mäktigt förut men nu i samband med ost blev det försvinnande gott.

Eremitha
2008-08-08 20:42
#32

Ingenting.

Är väl lyckligt lottad, antar jag. Det finns inget som sätter igång något sug efter mer för mig.

Fair Winds and Following Seas!

Johannika
2008-08-08 20:44
#33

#32 Som sagt, du är lyckligt lottad! Tungan ute

Det är bara att gratulera!

"It´s not today que le ciel me tombera sur la tete"

Adur
2008-08-08 20:59
#34

Om jag äter för mycket kolhydrater en dag (mer än ca 50 gram) uppstår ofelbart ett sötsug dagen efter.

Däremot spelar det ingen roll vad kolhydraterna kommer ifrån. Jag kan spendera min dagsranson på sega råttor likaväl som på mjölkprodukter eller bär. Det gör ingen skillnad för sötsuget.

Håller jag mig under 50-gränsen blir jag däremot inte det minsta sugen på sött. Då tar det emot att äta godis. Som idag, när det fanns chokladpraliner i personalrummet. Jag började äta en, men lämnade hälften för jag kände mig så mätt.

Annons:
Frihet07
2008-08-08 22:03
#35

Alkohol = vitt vin. För mycket av den varan och jag kan länsa barnens godispåsar, men bara just då. Dagen efter är suget borta.

Så vin eller annan alkohol jag kan tänkas inta ska ske i mycket små doser och mycket sällan…

magma
2008-08-08 22:30
#36

Hittade en burk potatissallad med 7% (tror jag det var) kolhydrater och tog vid ett tillfälle i somras kanske 30 gram när vi grillade. Jisses, vilket vrålsug jag fick en timme efteråt!! Hela kvällen blev en katastrof. Så nej, potatis fungerar inte alls för mig- inte ens kalla i minimala mängder.

Det feta yoghurten (har använt Mezen) kan jag heller inte äta utan att få sug, ganska snart blir det okynnesäta snarare än hungeräta. Så den har jag inte köpt på månader nu.

Har även provat på Finn crisp. Tjosan… Sonen hann få ett par, tre st innan hela paketet var slut, uppätet av mig. Så det kan jag inte ens köpa till andra och ha i huset, för då lurar jag snart mig själv med att "jamen det är ju bara 4 gram i en skiva, en halv kanske..?" Jodå, om det stannade där.

Jag kan inte exakt förklara vad som händer, ändå har jag ju läst "Sockerbomben" mer än en gång och har ivarjefall insett att det ÄR något kemiskt som sker i hjärnan på vissa personer när de äter socker. Jag kan helt ärligt säga att jag känner att det något som påverkas när jag äter fel saker, som rubbar min normala, friska reaktionsförmåga och känsloförmåga. De här på forumet som är sockerberoende vet vad jag talar om. Precis som vissa har lättare att bli alkoholister- för att deras hjärnor svarar på ett annorlunda sätt på alkoholen.

Det lättaste för mig är om jag håller mig till kolhydrater i form av grönsaker av typen broccoli, vitkål, salladsblad, gurka och resten fett och proteiner. Då är ätandet så lätt och känslobefriat. Det är vägen dit som är svår, det är många fallgropar och stenar på vägen- för mig tar det ungefär 4-5 dagar att bli "ren" från att ha ätit fel under en dag eller mer. Dessa dagar är det som att trampa på minerad mark.

Kviga
2008-08-08 23:39
#37

Intressant tråd!

Jag berättade för sambon idag att det är inte själva godiset jag går igång på utan vetskapen att det står i skafferiet och väntar på mig!

Annars triggar en för liten frukost igång snaskandet. Jag småäter bara svålar men det är dock ett dåligt beteende som jag nog får jobba lite på.

Upp till toppen
Annons: