Annons:
Etikettmat-recept-på-ägg-ost-grönt-sidorätter-veg
Läst 31358 ggr
Sigrid1970
2009-03-30 13:53

Spenat farligt att värma upp?

Hej!

Gjorde världens smaskigaste spenat/smör/grädd-röra igår. Fick en del över som jag hade tänkt äta idag, men fick plötsligt för mig att det kan vara farligt att värma upp spenat? Är jag helt ute och cyklar?? *hoppas det*

Annons:
lizaohman
2009-03-30 13:56
#1

Ojme vojme, då är jag nog död flera gånger om… Att äta mycket spenat och/eller för ofta är dock inte nyttigt, det vet jag.

nyborjare08
2009-03-30 14:14
#2

0# Ja jag har också läst det nånstans! Men jag minns inte vad det var som var farligt… Jag värmer väldigt sällan spenat just därför. Hoppas nån kunnig kan förklara!

 

 

skogs-tolva
2009-03-30 14:16
#3

Det sägs (sa alltid min mamma i alla fall) att det lättare (?) gror bakterier i spenat och om man värmer upp den kan det bli "farligt"…

Håller med #1, skulle då vara dödligt sjuk vid det här laget Guld i mun

nyborjare08
2009-03-30 14:23
#4

Googlade och hittade två svar. Det första är tydligen ett citat från Livsmedelsverket, men i detta fall kanske man kan lita på dem? Flört

\"Blir spenat giftig om man sparar den länge i rumstemperatur?
Överblivna spenaträtter ska man sätta in i kyl eller frys tämligen snabbt. Efter upphettning går spenaten bra att äta igen, under förutsättning att den upphettats väl så att skadliga bakterier har försvunnit. Skälet till att Livsmedelsverket rekommenderar att inte låta mat som innehåller spenat ligga framme länge i rumstemperatur är att nitrithalten kan öka (nitrat som finns naturligt i spenat kan omvandlas tilll nitrit).\"

"

Kan man värma spenat två gånger?

Grönsaker (och de flesta andra naturliga livsmedel) innehåller nitrat. Höga koncentrationer kan hittas i bladgrönsaker. Koncentrationen av nitrat beror på urval, säsong, jord och vatten som används vid uppodlingen. Mängden nitrat i en viss grönsak är därför helt oförutsägbar. Nitrat är helt ofarligt, men kan omvandlas till nitrit som i sin tur kan omvandlas till nitrosaminer, av vilka vissa ger upphov till tumörer.

Omvandlingen från nitrat till nitrit sker i de flesta produkter, men i en mycket liten utsträckning. Värme ökar hastigheten av denna omvandling. Ju längre uppvärmning, desto mer nitrit bildas. Därför är rekommendationen att inte värma bladgrönsaker två gånger.

Nitrit är i sig en ofarlig förening. Det faktum att sura miljöer främjar bildandet av nitrosaminer från nitrit, tillsammans med det faktum att nästan alla livsmedel innehåller protein och måste passera magen (som är sur), innebär dock att produktionen av nitrosamin inte helt kan förhindras.

Citronjuice hämmar bildandet av nitrosaminer. Med tanke på att sura förhållanden främjar bildandet av nitrosaminer, borde citronjuice öka produktionen. Citronjuice innehåller dock C-vitamin, som också reagerar med nitrit, vilket motverkar bildandet av nitrosamin. Koncentrationen av C-vitamin avgör hur mycket nitrat som är kvar och därmed hur mycket som fortfarande är tillgängligt för produktionen av nitrosamin."

 

 

skogs-tolva
2009-03-30 14:27
#5

Jaha, då fick man svar på det!

Tackar!

lizaohman
2009-03-30 14:44
#6

Tack, nyborjare08, vilken utmärkt information!

Annons:
nyborjare08
2009-03-30 14:48
#7

För all del! Glad

Om infon stämmer så verkar det väl som om vi inte kommer att falla döda ner på en gång om vi äter lite värmd spenat. Men man kanske inte ska göra det varje dag, typ. Glad

 

 

lizaohman
2009-03-30 14:49
#8

Och dessutom ska man gärna klämma ut lite citron eller lime på spenaten innan man serverar den!

Luccy
2009-03-30 14:53
#9

Ingen mat ska väl eg värmas 2 ggr om man ska vara petig, vilket jag själv sällan är. Åt uppvärmd spenat med philadelfiaost till kyckling härromdagen o lever Förvånad

Däremot så tror jag mera på att man ska vara lite noga med att maten får hamna i kylen så fort den svalnat eller frysen då.

Jag spar alla rester o ibland blir det "rensakylenmix" på en tallrik kan bli rätt kulinariskt Tungan ute

lizaohman
2009-03-30 14:57
#10

Senaste "skriket" är att mat ska in i kyl/frys direkt, man ska inte vänta tills den är avkyld. Om man vill ha bästa mathygien. Vi är inte SÅ strikta hemma, men jag sätter faktiskt in maten snabbare än förut - och definitivt snabbare än maken Obestämd

pyromanen
2009-03-30 15:02
#11

Just spenat (och rödbetor) har större risk än många andra gröntsaker att innehålla höga halter nitrat. därför som små bäbisar under ca 1 år hälst inte ska få äta detta alls.  Vi brukar odla egen spenat och har mycket kväverik mark, har förstått att detta kan ge hög halt nitrat i spenaten (och därmed riskt för hög nitrithalt efter att maten fått stå) har hänt att jag blvit lös i magen efter att ha ätit det, har då tänkt att det kanske berodde på nitrit, men vet ju egetnligen inte om det varit så.  Ännu mer nitrat finns i nässlor.. kanske nåt att tänka på nu när primörerna är på G Glad

Greddelin
2009-03-30 16:49
#12

Har för mej att man heller inte ska värma upp rabarber en andra gång, men det kanske är av andra orsaker?

Upp till toppen
Annons: