Annons:
Etiketthälsa
Läst 20446 ggr
[ngupa]
1/18/10, 1:30 PM

Periodisk fasta?

är det någon här som provat detta eller lever så och kan förklara vad det är och varför man ska göra detta?

Vad jag förstår ska det öka hälsan Obestämd ja, vad nu hälsa är….

Annons:
dufva
1/18/10, 1:41 PM
#1

Tanken är väl att försöka imitera hur människan åt i sin naturliga miljö, och det är väl närmast stenåldern man tänker på då.

Dvs. när man har lyckats fånga ett villebråd åt man så mycket man orkade för att ingen annan skulle ta det ifrån en och sen var det en period med fasta tills nästa gång man lyckades få fatt i nåt ätbartGlad

Det skulle kunna trigga kroppen att effektivt hushålla med muskler och istället bli av med allt onödigt fett.

Hur länge varje fasta ska pågå finns det olika uppfattningar om från 15 timmar och upp till ett par dygn.

Eftersom jag sällan äter frukost blir det rätt ofta en fasta på 18 timmar för mig.

Det funkar bra med min egen rytm men om det ger några specifika fördelar för mig (förutom att jag sover lite längre på morgonen) vet jag egentligen inte

[ngupa]
1/18/10, 1:47 PM
#2

man kanske ska prova detta… Obestämd

fler som har kunskap och egen erfarenhet i saken?

yngwie
1/18/10, 1:48 PM
#3

Jag läste genom HELA tråden på Kolozzeum, litegrann av vad Martin Berkhan skrivit på sin sajt leangains.blogspot.com och tagit mig en titt på hur mikaelj lagt upp sin träning och kosthållning. Hoppas mikaelj hittar hit, han kan definitivt svara på det mesta. Själv vill jag bara säga att jag bestämde mig för att prova. Har haft för vana att äta sällan även innan LCHF och nu när mättnaden är så långvarig är det ju inga problem. När jag tänker efter har jag nog haft någon vecka då och då även tidigare då jag av ren lathet förlagt hela dagsransonen till ett mål eller ett kort spann. Jag tränar inte för tillfället, så för mig handlar det mest om bekvämlighet och aptitkontroll (har tendens att tappa aptiten, så det funkar bättre nu när jag faktiskt börjar bli hungrig 20+ timmar efter senaste måltiden). Hoppas väl också på att kroppen underhåller mina muskler istället för att bryta ner dem medans jag fortfarande rasar i vikt, så jag har en hyfsad grund när jag börjar träna igen.

Medlem
1/18/10, 2:17 PM
#4

#2 Jag är muslim och fastar Ramadan, 30 dagar i sträck. Fastan börjar från gryningen till skymningen, dvs cirka 14-20 timmar. Vår fasta innebär dessutom att inte dricka (men så skall man inte göra under periodisk fasta om man inte vill). Många om inte alla upplever förbättrad hälsa speciellt diabetiker (typ 2), astmatiker, folk som har högt Blodtryck etc. Många (som inte vräker i sig en massa mat när man bryter fastan) går ner stadigt i vikt, cirka 1-2 kg i veckan. Magsäcken krymper något och man får bättre sömn. Det blir också mindre snarkning för de som har det problemet. Så en majoritet av 1,5 miljarder människor går på att fasta Ramadan (periodisk fasta) en månad om året och många fastar lika antal timmar 2 ggr/vecka året om.

"In 1994 the first International Congress on "Health and Ramadan", held in Casablanca, entered 50 extensive studies on the medical ethics of fasting. While improvement in many medical conditions was noted; however, in no way did fasting worsen any patients' health or their baseline medical condition. On the other hand, patients who are suffering from sever diseases, whether type I diabetes or coronary artery disease, kidney stones, etc., are exempt from fasting and should not be allowed to fast."

Så ta och prova att fasta men överdriv inte med maten. Ät tills du blir mätt, men inte proppmätt för du kan ta en lättare måltid senare om du vill.

Mala09
1/18/10, 3:11 PM
#5

Mycket intressant.Som typ 1 diabetiker har jag senaste tiden funderat på att det med mellanmål har forsämrat blodsockerkontrollen eftersom i relation till att tömma glukagon lagret i levern måste det jo vara en bra sak med längre perioder utan mat- om man har fett att bränna energi från.Det kan också stämma bra med faktumet att dem som har genet för typ 1 diabetes stammer från nordeuropa och linken har blivit gjort av forskare till istiden och evolutionisk sätt har dem med typ 1 nu- i andra tider, varit av den fördelen att dem har en god lagringskapasitet för leverglukos och kan höja sitt blodsocker lätt vilket också gör att man kan tåla lägre tempraturer.(eftersom vatten med socker om ni tänker så-fryser vid lägre tempratur jamförd med rent vatten.)

[ngupa]
1/18/10, 6:44 PM
#6

tänkte jag inte på att muslimer ju gör det ibland Glad

Annons:
JAUS
1/18/10, 8:12 PM
#7

Kristna fastar också, eller åtminstone gjorde de det förr (Påskfastan).

Fasta ska tydligen vara bra mot cancer då den inte överlever utan näring.

Medlem
1/18/10, 8:21 PM
#8

#7 Hur många timmar avstår man när man fastar inom kristendomen?

Ursäkta TS för OT men det här med fastan är väldigt intressant :-)

JAUS
1/18/10, 8:35 PM
#9

Jag är ingen expert inom området men enligt wikipedia:

_"Påskfastan eller bara fastan, quadragesima, är de kristnas fastetid (se fasta) under 40 dagar före påsk d v s fastan pågår under sju veckor minus söndagar, till minne av Jesu frestelse. Fastetidens sjunde och sista vecka heter stilla veckan men är mer känd som påskveckan.

Fastlagen (efter medellågtyska vastelavent "dagen före fastan") är benämningen på de tre dagar som kommer närmast före påskfastan. Fastlagen består av fastlagssöndagen (köttsöndagen) samt blåmåndagen (av ty. "blauer Montag"; även fläskmåndagen och korvmåndagen) och fettisdagen (eller Vita tisdagen). Därefter börjar fastan med askonsdagen_
"

Verkar som de åt endast en dag i veckan under en 40 dagars period då. Låter riktigt tufft. Jag skulle nog inte klara en vecka ens.

Medlem
1/18/10, 8:42 PM
#10

#9 Jag skulle inte heller klara det, men jag tror deras fasta går på att utesluta köttprodukter och inte avstå från mat i många timmar. Jag kan ha fel jag.

JAUS
1/18/10, 8:45 PM
#11

Nej, jag är ganska säker på att de inte åt något alls sex dagar i sträck, de drack vatten givetvis annars hade de inte överlevt. Anledningen till att man äter så mycket ägg under påsk är för att de blev över under fastan.

Medlem
1/18/10, 8:59 PM
#12

#11 Det är jätte tufft det om det är så här, men dricka gör man eller hur? Jag trodde människans kropp skulle inte klara av att avstå från mat i mer än 3 dygn men ack så fel man kan ha ibland.

PatrikHagglund
1/18/10, 9:28 PM
#13

#12 Runt två månader borde du kunna klara dig innan du når svältläge (kroppens fettreserver är i princip slut) om du är inte är smalare än genomsnittet innan.

Har själv provat 24-timmarsfasta ett tag (ett mål per dag), och idag är första dagen det har gått mer är 24 timmar. Tänkte se hur det fungerar med 48-timmarsfasta.

I början kändes det jobbigt, men nu känns det, tro det eller ej, ganska enkelt med 24-timmarsfasta. I alla fall de dagar jag sitter på jobbet. Jag dricker vatten, te eller kaffe när jag känner sug (vilket ofta bara kommer tillfälligt). Hemma på helgerna så brukar jag oftast äta med övriga familjen.

Det är inte svårt att få i sig tillräckligt med kalorier när man bara äter en måltid per dag. Själv har jag i alla fall inte något problem med att få i mig 3000 kcal vid en måltid (bara den innehåller tillräckligt med fett), om jag är tillräckligt hungrig.

Annons:
missaz
1/18/10, 9:45 PM
#14

Får lägga mig i samtalet om fasta inom religioner… Jag är själv kristen (alltså inte "slö-svenska-kyrkan-kristen" utan verkligen troende) och kristna (kristna på riktigt alltså) fastar ibland för att förenkla och förstärka bönearbete och för att visa Gud att böneämnet verkligen är verkligt viktigt.

Det är alltså en handling i tro där vi visar Gud att vi kan leva utan mat, men inte utan honom om ni förstår? Denna typ av fasta kan ske när man vill, den är inte bunden till högtid. Jag har själv provat, men inte kommit speciellt långt i fasta. Var iofs flera år sedan jag provade, nu vet jag att jag skulle fixa det om jag ville.

Den här typen av fasta kan pågå länge, men det vanligaste är nog 1-2 veckor. Man får dricka under fastan, fast inte energirik dryck som grädde, mjölk, buljong osv.

decibelle
1/18/10, 9:50 PM
#15

Kopierar mer eller mindre in ett inlägg som jag tidigare skrivit i sajten "Viktminskning":
Jag är inte religiös men har fastat flera gånger under mitt vuxna liv av rena hälsoskäl. Jag körde så här enkelt: nertrappning i 3 dagar, ren vätska/grönsaksjuice/örtte/vatten i 10 hela dagar och tarmsköljning på morgonen (och vid behov) för att slaggprodukter och gift inte ska tas upp i kroppen igen och ge huvudvärk etc. Sedan upptrappning igen i 3-4 dagar.

Första gången var det fascinerande när jag fick ut saker ur kroppen som jag definitivt inte hade ätit - flera år gammalt SLAGG som suttit i tarmarna typ. Skön känsla att få ut det. Tycker man kan testa och om man mår bra så kör man på annars trappar man upp igen lite långsamt. Var och en får känna efter själv tycker jag.
   Man blir mjukare i hullet, men det ska gå bort efteråt (gjorde det inte på mig dock, så jag styrketränade lite mer EFTER fastan). Man kan få dålig andedräkt/illaluktande svett pga gifter/slagg. Bra att basta ibland för att rensa lite extra men ta det lugnt med motion, bara promenader.  Lugnt o fint.

Andra tips som jag tror andra skrivit också: ta ledigt eller gör det på semestern (inte så kul kanske). Inte för varmt eller kallt väder, drar mkt energi. Inte för mkt jobb/tankeverksamhet, men kan bli lite seg i huvet. Jag ser det som ett spännande projekt för mig själv och mitt innandöme! Rensa ut skräpet som man bär med sig efter 30 års köttätande, drickande och avgaspustande! :-)
LYCKA TILL!
Linda

[ngupa]
1/19/10, 7:41 AM
#16

#15

vet du att du är på ett forum för köttätande? Flört

periodisk fasta är rätt långt från den fasta som vi traditionellt tänker på när man använder ordet fasta…

Och för den som vågar äta bara kött och fett så finns det heller inga "slagg produkter", kroppen tillgodogör sig så gott som allt. Det är kolhydraterna som bildar det berömda "slagget". Enligt egen personlig erfarenhet.

[ngupa]
1/19/10, 7:44 AM
#17

Denna faste tid som man gör 15-22 timmar eller liknande det verkar ok att den inträffar under sovande tid alltså? Så om man käkar kl 18 och sedan inte äter förrän kl 9 så räknas det som periodisk fasta? Behövs inte längre tid tro?

PatrikHagglund
1/19/10, 9:01 AM
#18

#17 Allting är relativt. Flört Jag har sett bodybuilders vars matschema inkluderade nattmål (i princip aldrig längre än 4 timmar mellan måltiderna). Men ja, jag håller med, 15 timmar är inte så mycket för medelsvensson.

Medlem
1/19/10, 10:30 AM
#19

#17 Jag tror 20 timmar fasta är det längsta jag kan fasta men prova på du och se hur länge du klarar dig.

#15 Du talar om en helt annan fasta där det ingår en massa kalorier och 0 protein och fett. Här på Kif består vår föda av protein och fett och minimum med kalorier.

Marjjan
1/19/10, 11:33 AM
#20

Vad intressant, ungefär 15 -16 timmar mellan måltiderna har man ju titt som tätt. Jag har aldrig reflekterat det mot fasta. Just det är att man äter tidig middag och inte något förrän på förmiddagen dagen efter. Detta gäller hela min familj, även mina barn, som ännu är ganska små.

Måltiderna varierar även efter säsong både vad gäller mat och tiden mellan måltiderna. Vissa perioder på året äter vi väldigt få måltider. Det är ingen ide att laga något enligt fasta tiderna 4-5 timmar mellan måltiderna, vilket jag ofta gjort eftersom vi har småbarn. Det är ändå ingen av oss som äter mat förrän efter ett par timmar. Vi har haft många diskussioner om detta hemma om det kan vara något som följt med oss sen forntiden.

Annons:
bluegoose
1/19/10, 12:12 PM
#21

#19 Medlem: jag tror du menar minimum av kolhydrater, inte kalorier, va? Flört

Kaloribegränsning är ju inte det första man behöver tänka på om man minimerar intaget av kolhydrater och ser till att hålla fettmängden på en ok nivå (dvs. hög jämfört med de flesta "normalkostare").

Medlem
1/19/10, 12:42 PM
#22

#21 Ja du hade rätt bluegoose, jag var nyvaken när jag skrev inlägget hehe så jag menade kolhydrater och inte kalorier.

Jag tror normalviktiga och kortväxta stillasittande kvinnor skall se till att begränsa kaloriintaget. Det är det faktum jag kom fram till sist, hör till den andra gruppen och vet att det stämmer på mig.

[ngupa]
1/19/10, 1:51 PM
#23

#8 helt kalrt intressant detta med fasta, det måste ligga något i detta förfarandet eftersom det ingår  hos många…

förövrigt intressant att läsa era reflektioner här

JAUS
1/19/10, 4:23 PM
#24

#12 Du blandar nog ihop mat med vatten. Utan mat klarar man sig länge (man mår dock inte så bra). Vatten däremot måste vi få i oss annars dör vi av uttorkning. 10 dagar max kan man överleva utan vatten (under gynnsamma förhållanden), om det är riktigt varmt endast 2 dagar innan man dör. Mer info här.

Det är ganska jobbigt att trycka i sig över 4000 kalorier i ett enda mål varje dag, så jag måste nog äta två gånger om dagen minst, så då kan jag max ha 12 timmar mellan målen. Skulle detta räknas som periodisk fasta eller är tiden för kort?

Mala09
1/19/10, 4:31 PM
#25

Jag provar nu att inte äta efter middag ca 6 och 7 på kvällen tills frukost klockan 900.Var hungrig lite på kvällen, men det var jättebra på morgonen att vakna och ha lyst på mat.Och på kvällen gick det över.Tror periodisk fasta om det betyder ca 15-20 timmar i kombination med att ha fettbrännsla är superbra.Men längre fasta, särskillt på fettfattig kost -är mycket skadligt.

PatrikHagglund
1/20/10, 6:47 AM
#26

Nu har jag provat 48-timmarsfasta. Den första observationen var att jag klarade det över huvud taget och att det gick bra. Jag kände endast ordentligt sug i magen de sista 6 timmarna. Den andra observationen var att man inte orkar äta hela sin 48-timmarsranson med mat vid en måltid (vilket nog var väntat - däremot klarar jag av en 24-timmarsranson).

PatrikHagglund
1/20/10, 7:19 AM
#27

När det gäller fördelarna med periodisk fasta så har jag inte läst på lika mycket som med lågkolhydratskost, men jag kanske kan försöka nämna några.

Det som jag stötte på först var fördelarna för muskelbyggning. Först Torbjörn Åkerfeldts ABDCE-diet, och sedan Martin Berkhans variant. Man kanske kan se periodisk fast kan ses som en utökning av tex Mauro Di Pasquales lågkolhydratskost (anabolic/metabolic diet) eller Cyclic Ketogenic Diet. Alla ger låga insulinnivåer under en period, följt av uppladdning. Man kan till och med dra paralleller till gammal kolhydratsuppladdning.

Den andra stora aha-upplevelsen var nog när jag lyssnade på Jimmy Moores intervju av cancerforskaren Thomas Seyfried om hur fasta påverkar mitokondrierna till det bättre. Mitokondrierna är väldigt viktiga byggstenar i vår kropp, och om något är bra för dina mitokondrier så är bra för dig. Flört

Sedan kan nämnas andra fördelar. Som bättre blodfetter, tex ökade nivåer av HDL2b, förbättrad autofagocytos ("programmerad celldöd"), och längre livsspann (i djurstudier).

Annons:
Andina
1/20/10, 7:44 AM
#28

Åh, vad intressant det är, detta med periodisk fasta!

Själv har jag under många år (nästan större delen av mitt vuxna liv) ätit en måltid om dagen, med ca 20-24 timmars mellanrum. Dessemellan har jag druckit kaffe och ev thé. Däremot har jag aldrig sett det som 'fasta'. Istället har jag sett det som någonting osunt, som kroppen kanske inte mår bra utav. Sedan jag övergått till lchf - har jag försökt "skärpa mig" och äter, åtminstone ganska ofta, "frukost" (oavsett tid på dygnet) också - men långt ifrån alltid.

Denna tråd har, dock, gett mig ytterligare ett perspektiv på detta med att äta ofta eller sällan…

Är det alltså en myt att kroppen "omsätter" maten bättre om man äter lite men ofta? Åtminstone jag, har inte märkt någon skillnad (och särskilt inte sedan jag blivit överviktig) om jag äter 2-3 ggr/dag eller 1 gång/dag. Kanske har man blandat ihop "svält" (att äta för lite) med att äta sällan?

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

JAUS
1/20/10, 8:49 AM
#29

#27 Ja den där intervjun av Jimmy Moore var källan till mitt påstående om att cancer inte gillar fasta, glömde dock länka till den.

PatrikHagglund
1/20/10, 8:51 AM
#30

#28 Med tanke på de resultat som de som tillämpar periodisk fasta verkar få, så verkar det vara en myt att det är bra att äta lite och ofta.

Jag har dock inte satt mig in i de studier som påstås visa att det är bra att äta lite och ofta. Kalorirestriktion ger givetvis minskad ämnesomsättning efter ett tag, men jag gissar att man har missat att titta på totaleffekten (långtidseffekten) av en hel cykel med lågt kaloriintag följt av förhöjt kaloriintag.

(Det är skillnad på lågt kaloriintag och svält. Svält betecknar främst det tillstånd när kroppen har slut på sina fettreserver.)

isalu507
1/20/10, 9:50 AM
#31

Så om jag förstår det hela rätt, så är det ok att dricka kaffe till "frukost", kaffe ingår i fastan?

[ngupa]
1/20/10, 10:01 AM
#32

#27 tack för länkar dessa ska läsa, låter mer och mer intresant detta att fasta… ska grunnas över och snart provas….

Kaffe?? Funderar jag över för det innehåller ju kolhydrater och bör väl då inte ingå? ska bli intressant att höra svaret till #31

PatrikHagglund
1/20/10, 4:04 PM
#33

#31, 32 Tja, fastan går ut på att få i sig inga eller väldigt få kalorier. I den 14-dagarsfasta som Thomas Seyfried (som nämndes i #27) tillämpade på svårt sjuka hjärncancerpatienter, så var gränsen 400 kcal/dag.

Jag har inte funderat på om kaffe skulle vara en signifikant kolhydratskälla. Enligt SLVs databas innehåller bryggt kaffe 2 kcal/100g (0,4g kolhydrater). Om jag då dricker högst fem koppar per dag så blir det 20 kcal (4 g kolhydrater). Te innehåller endast något mindre. (Jag själv dricker koffeinfritt pulverkaffe.) Detta är eventuellt ett problem, men jag tror inte det.

Kanske det finns någon med blodsockermätare som kan berätta om effekten av en kopp kaffe är mätbar?

decibelle
1/20/10, 5:13 PM
#34

Ngupa: ojdå kanske råkade blanda ihop detaljer i begreppen fasta och periodisk fasta. Känns iofs mindre viktigt, då jag bara tänkte dela med mig av en erfarenhet på temat fasta. Men den hamnade nog fel då. Och visst vet jag att LCHFare äter kött och fett, eftersom jag ju själv kör samma diet. När jag fastade hade jag redan levt i 20 år av fel kost så det var skönt att fasta och få ut slagg , men har du själv levt i ett helt liv med LCHF har du säkert inget slagg i kroppen då nej.

Annons:
[ngupa]
1/20/10, 7:31 PM
#35

#34 Onej, jag har bara levt i drygt ett år på kosten. Glad

isalu507
1/20/10, 11:32 PM
#36

#33

Nej alltså, jag fokuserar inte på kalori- eller kolhydratshalt i kaffe utan bara om man får dricka det.

Alltså: om jag dricker en kopp kaffe när jag vaknar vid åtta och sen äter frukost klockan tolv, avbryter jag då fastan klockan åtta eller klockan tolv. Räknas kaffe här in som fastebrytande livsmedel, eller räknas det bara som dryck? För vatten får man väl dricka?

Mimsivimsi
1/21/10, 12:10 AM
#37

Åh denna tråd har fått mig att inse att allt verkligen är logiskt. Att kroppen faktiskt automatiskt följer det som är bra för den.
På kolhydratkost lärde man sig att man ska äta var tredje timme. Så där satt man med sin filmjölk o flingor och tryckte i sig på morgonen. tryckte i sig frukt för att det var "nyttigt". Men det passade mig aldrig att äta så.

På LCHF faller det sig naturligt. Jag äter när jag är hungrig, vilket är ca 13-tiden på dagen. Sedan ett till mål vid 20-tiden. Så det är ju faktiskt en naturlig fasta dagligen på ca 17 timmar.
Vissa dagar har man klarat sig utan frukost ända till middagen och sedan inte ätit något mer. Utan att ens reflektera över det.

dufva
1/21/10, 12:34 AM
#38

Det kanske är ett väldigt naturligt tillstånd för oss som art med en längre period av fasta varje dygn.

Det står i bjär kontrast mot vad alla dietister ständigt predikar.

I deras värld ska man ju äta var 3:e timma för att motverka ständiga blodsockerfall.Skrattande

Många av oss här på KIF ser ju att dom reglerna inte har någon relevans när man äter sin naturliga kost.

Jag har berättat för många dietister att det kan gå 18-20 timmar mellan målen för mig ibland, utan någon speciell ambition att fasta  Dessutom sker det utan minsta sug eller hunger.

Dom tror mig antagligen inte Flört

Mala09
1/21/10, 12:43 AM
#39

Någon åsikter kring tiden på dygnet och när man har fastan? Är det en skillnad (det tror jag) om man skippar frukost och äter måltider sent på kvällen-eller middag klockan 6 och frukost klockan 09? Det låter troligt att man har mer effektiv reparasjon och produktion av hormoner etc på natten-och om man har mat i magen då hinner inte kroppen med allt? Tror inte jag kan få samma nyttan om jag skippar frukost och äter sent på dagen och kvällen.Men det kan jo vara olika per individ.

nr-9
1/21/10, 1:02 AM
#40

#33 Jag är diabetiker och gjorde förra året ett experiment. Jag hade en vävnadsglukosmätare fastsatt i magen som mäter av blodsockret automatiskt ofta (var femte minut eller något sådant).

Testade att dricka svart kaffe på fastande mage. Mätte blodsockret "normalt"  med fingerblod = ingen skillnad.

Däremot gav vävnadsmätaren kraftigt utslag.

Vet inte exakt hur detta ska tolkas. Men jag skulle chansa på att det har att göra med frisättande av stresshormoner. Ansträngande aktivitet gav liknande resultat.

Koffeinfritt kaffe torde således inte ha någon nämnvärd effekt.

PatrikHagglund
1/21/10, 7:17 AM
#41

#36 Gränsen mellan kaloribegränsning och fasta är inte glasklar. Enligt min åsikt så är det den kraftiga kaloribegränsningen som är det väsentliga. Så mitt svar nej, kaffe avbryter inte fastan. Ju längre du fastar desto mer borde du kunna äta utan att "avbryta" fastan.

Annons:
PatrikHagglund
1/21/10, 7:18 AM
#42

#40 Tack för svaret!

trollius
1/21/10, 7:20 AM
#43

Dr Michael Eades har skrivit en intressant artikel hos Tim Ferriss om periodisk fasta där han berättar att han testat olika perioder och tyckte bäst om där han åt ett dygn och gick utan mat ett dygn - alltså åt som vanligt en dag och åt middag igen nästa dag. Han hänvisar till en massa foskning och där fanns en del varianter där man bara åt mindre det ena dygnet, gick inte helt utan mat. 

Han verkar tycka at egentligen får man samma fördelar genom att äta lågkolhydratkost. Han har även jämfört det med kalorirestriktion.

  http://www.fourhourworkweek.com/blog/2008/03/02/postponing-death-caloric-restriction-vs-intermittent-fasting-part-1/

Medlem
1/21/10, 10:37 AM
#44

Vill man gå ner i vikt med perdiodisk fasta bör man inte äta under dagens ljusa timmar. På det viset får kroppen rensa den skit den fått  före LCHF och börjar förbränna överflödiga kilon på ett effektivt sätt. En lagom stor måltid börjar man äta på eftermiddag med nyttiga grönsaker som broccoli och en liten en senare på kvällen om man känner för det så man går inte och lägger sig hungrig. De flesta tror jag inte behöver ta den lilla måltiden eftersom den lagom stora rätten man bryter fastan med är rik på fett och protein, vilket gör att kroppen känner sig nöjd med den näring den fått av maten. Detta är av egen och många andras erfarenhet. Men en sådan diet passar inte personer med diabetes typ1, njursjuka och personer med migrän.

Medlem
1/21/10, 11:46 AM
#45

Tillägger att jag har inte ätit något sen igår klockan 5 på eftermiddag. Det var inte planerat men jag känner mig inte hungrig. Det tolkar jag som kroppens sätt att be om mat när den behöver det och den får vad den vill. Jag kommer att äta när jag känner mig hungrig. Jag har också märkt att jag börjat minimera kolhydraterna, oplanerat det med. Jag vet inte vad som händer, kroppen verkar vilja följa nya vanor och jag tror jag ska lyda den så får jag se vad som händer.

Mala09
1/21/10, 4:38 PM
#46

#44 Intressant, det låter logisk att kroppen rensar ut på dagen i solen (som vi inte har ..) när man är fysisk och svettar.

Medlem
1/21/10, 5:08 PM
#47

Nu har jag ätit min första måltid, 22 timmars fasta. Jag testade urinet för en stund sen och det gav en stark lilafärg som tyder på en massa ketoner som går ur kroppen. Jag vet att det inte nödvändigtvis betyder att kroppen förbränner sitt fett men jag känner mig lättare och klarare i huvudet. Tillägger att den lilla mängd kolisar jag åt var från 2 msk majjo. Jag kommer att ta en lättare måltid senare på kvällen och om jag inte känner för det blir det kaffe med smör istället, sedan blir det  fasta igen hoppas jag.

isalu507
1/21/10, 5:21 PM
#48

Jag tänkte testa nu på lördag, dvs, äta middag fredag kväll och sen middag lördag eftermiddag. är lite fascinerad av konceptet, får se hur det går. Tänker dock dricka mitt morgonkaffe.

Annons:
Medlem
1/21/10, 5:35 PM
#49

#48 Jag skulle inte klara mig utan mitt kaffe. 3 koppar espresso om dagen är vad jag behöver, fasta eller utan fasta.

Roarkish
1/21/10, 7:49 PM
#50

Jag läser den här tråden med stort intresse och är nyfiken på att testa vad som passar mig bäst. Jag blir dock lite snurrig över vad folk verkligen gör inom detta området och vad det enbart diskuteras om. Kan ni som är seriösa med periodisk fasta kort klargöra vad ni gör och vilka positiva/negativa effekter det har fått för er?

Min situation är den att jag vill gå ner 20-25 kg till efter att ha förlorat ca 17kg under 2009. Jag har börjat äta mer sällan på senare tid vilket jag tycker passar mig ganska bra. Äter numera 2-3 mål mat om dagen istället för 3-5 som jag åt förut. Om det är någon som har någon erfarenhet vad som skulle kunna passa mig bäst inom periodisk fasta området så skulle det vara intressant eftersom jag är nyfiken på att testa vidare.

Jag har också legat på en hemsk viktplatå de senaste månaderna som inte vill flytta på sig vare sig jag äter 1500 kcal eller 4000 kcal eller äter oftare eller mindre ofta. Nu verkar det dock som om det kommit igång igen eftersom jag har gått ner ett drygt kilo sedan nyår. Jag har också introducerat kokosfett i min kost den senaste månaden, om det nu påverkar.

yngwie
1/21/10, 8:31 PM
#51

Roarkish, titta lite på länkarna jag bifogade i svar #3 om du inte redan gjort det. Kanske ger ledtrådar.

Själv har jag nu kört PF i 10-14 dar någonting. Jag har inte tillräckligt på fötterna för att kunna hjälpa dig, men jag kan iaf säga att jag tycker det passar mig utmärkt. När jag väl äter vill jag äta ordentligt, och när jag inte äter vill jag inte behöva tänka på mat. Jag tror att det är primära incitamentet för att köra PF, vidare verkar det som att det för kroppsbyggare främst innebär en kosthållning som är lite mer förlåtande, särskilt under "deff" då det tydligen ska hjälpa att behålla muskelmassan. Jag tycker inte det verkar orimligt att detta ska vara direkt överförbart även på personer som försöker gå ner i vikt av hälsoskäl. Ju mindre muskelmassa som kroppen förbrukar för energi (borde vara minimalt under LCHF utan ett för stort kaloriunderskott, men ändå) desto snabbare borde ju viktminskningen ske, och förutom högre ämnesomsättningen ger det ju en starkare kropp.

Mina 8 kilo jag lade på mig under december månads julfrossande är så gott som borta redan på knappa tre veckor. Det var väl mest vatten första veckan, men sedan började jag ju fasta på dagarna och viktminskningen fortsatte i nästan samma takt. Jag äter mitt första mål kl 16-18 någonstans, uppföljt av ett ungefär lika stort mål redan efter 2 timmar eller så, och sen kanske något snabbare, omelett t ex, strax innan läggdags.

PatrikHagglund
1/21/10, 9:13 PM
#52

#50 Jag har provat till och från i ca ett halvår. Jag har provat lite olika varianter för att gå ned mina allra sista kilon. Jag har också de hälsofördelar som nämns i #27 i bakhuvudet. De senaste månaderna har jag mest kört 24-timmarsfasta, Det är ett bekvämt sätt att äta. Men då händer det faktiskt inte så mycket på vikten. Om jag äter obegränsat så sätter jag i mig lika mycket kalorier på en måltid som går åt på en dag. Därför har jag även provat att räkna kalorier ibland. Just nu testar jag 48-timmarsfasta istället.

De veckor jag har fått bäst resultat på viktnedgången har jag kombinerat så många metoder som möjligt: lågkolhydratskost, träning, periodisk fasta och kaloriräkning. Men jag brukar testa mig fram lite slumpmässigt och ibland göra uppehåll helt, allt efter lust.

Roarkish
1/21/10, 9:27 PM
#53

Tack Yngwie och Patrik. Jag ska läsa länkad info mer noggrannt och återkommer absolut till denna tråden. Jag tycker detta är väldigt intressant och tycker mig märka skillnad på hur jag mår och viktnedgång när jag inte äter så ofta.

[ngupa]
1/22/10, 8:07 AM
#54

tack till alla!

tar till mig av era erfarenheter och grunnar vidare på När jag börjar prova….

ScientiaVera
1/23/10, 10:02 PM
#55

Jag äter bara en gång om dagen. Då här ser min dag ut:

06:00 Vaknar

12:00 Ett glas gammaldags mjölk och lite grönsaker

18:00-20:00 Festmåltid

Festmåltiden består av förrätt, huvudrätt och ev. en efterrätt

22:00 Sover

fascinerande hur snabbt kroppen anpassar sig. Känner ingen hunger under dagen. Är full av energi och känner mig mycket piggare. Sover bättre också. LCHF + periodisk fasta passar bra ihop.

Boktips:

The Warrior Diet av Ori Hofmekler

Max Muscle Min Fat av Ori Hofmekler

Annons:
Roarkish
1/24/10, 4:42 AM
#56

Jag har inte kört något jättestrikt schema på sistone men jag har börjat äta 2 gånger per dag. Ibland tar jag ett snack om jag blir väldigt hungrig. Förut låg jag på 3-4 mål per dag. Jag ligger strax över 3000 kcal per dag. Jag har också introducerat kokosfett.

Efter att ha stampat på en platå i flera månader så har jag nu gått ner 3kg på en dryg vecka.

miss-chief
1/25/10, 8:33 AM
#57

En avlägsens bekant hade svårt att bli med barn och gick till läkaren för detta. Hon sattes på fasta, ena veckan åt hon ingenting men drack lite buljong. Andra veckan åt hon 200 kalorier om dagen. Och så levde hon ett bra tag innan det blev ett barn. Och det fungerade.

JAUS
1/27/10, 2:52 PM
#58

Jag tänker prova att proteinfasta några dagar. Ska försöka hålla mig runt endast 30g protein. Detta ska tvinga kroppen att effektivisera proteinlagringen så när jag ökar mängden kraftigt igen kommer kroppen överkompensera muskeltillväxten rejält. Jag ökar fettet så att kroppen får tillräckligt med energi och jag slipper hunger.

[ngupa]
2/1/10, 11:55 AM
#59

#58 hur går det?

mikaelj
2/1/10, 12:05 PM
#60

Jag verkar ha hittat något som funkar bra för mig:

07.30: ½-1 dl mjölk + kaffe/te

12.00: ½-1 dl mjölk  + kaffe/te

18-18.30: förrätt: ~500g uppvärmda grönsaker, kesella/creme fraiche/dijonsenapsås

19-19.30: huvudrätt: grönsaker och något av t ex:

+ 500-750g köttfärs, 100-200g ost, tabasco, sriracha

+ en hel kyckling, majo/kesella/dijonsenapsås

+ gratäng på tonfisk, mjukost, surkål

+ 10-15 ägg, hårdost, majonnäs

20-21: efterrätt: något av t ex

+ 250g keso, jordnötssmör, lättsylt

+ musli på fibrex/fiberhusk/solrosfrön/kanel/kokos med kesella, yoghurt/fil, sötströ

Försöker hålla ätfönstret till 2 timmar och helst sluta äta vid 20.30. Inte provat att äta fetare och mindre proteinrik mat.

----

Jag äter mig ordentligt mätt och blir av med fett på nya ställen. Dessutom är det ett sympatiskt sätt att leva på.

Se även min recension av Ori Hofmeklers bok, http://mikael.jansson.be/log/review-the-warrior-diet

[ngupa]
2/1/10, 12:22 PM
#61

Intressant att kroppen detoxar sig själv vid periodisk  fasta… Obestämd

får läsa mer nogrant igen artikeln.

MikaelJ du säger "blir av med fett på nya ställen", vart då exempelvis? Menar du helt nya ställen som kroppen inte släppt på förut?

mikaelj
2/1/10, 12:53 PM
#62

Jag tror inte på detoxbiten, nej. Däremot händer annat gynnsamt när man inte äter.

Menar du helt nya ställen som kroppen inte släppt på förut?

Låren, ovansida underarmar. Dessutom får fettet på magen en lösare konsistens vid 15-16-tiden, något som annars tar en vecka vid ordentlig kaloribegränsning (~1000-1200 kcal/dag).  Baserat på lite teorier av Lyle McDonald beror det på att fettcellerna ersätter det fett de gett ifrån sig med vätska -- så "envist" fett verkar ge med sig bättre.

Särskilt långvarig någorlunda lågintensiv "konditionsträning" (= promenera, lagerarbete, etc.) verkar förstärka effekten ännu mer.

Annons:
nr-9
2/1/10, 12:54 PM
#63

Mycket intressant över huvud taget. En sak jag undrar över är om det skiljer sig mellan män och kvinnor. I alla (?) åtminstone de allra flesta kulturer både nu och historiskt är det ju männen som jagar och kvinnorna som sköter hemmet. Vi har också olika hormonnivåer.

En warrior-diet med ett mål om dagen är säkert optimalt för män som rör på sig men vi kvinnor har kanske även nytta av vår fru-kost?

JAUS
2/1/10, 3:00 PM
#64

#59 Var tvungen att avbryta redan efter en dag pga oförutsägbara omständigheter. Ska prova igen nästa vecka, och vara bättre förberedd denna gång. Ska testa att reducera proteinmängden till ett minimum (30-50g) måndag-torsdag för att under helgen äta så mycket protein jag bara orkar. Kan nog äta lite mer kolhydrater tack vare den reducerade proteinmängden.

mikaelj
2/1/10, 3:09 PM
#65

Kvinnor verkar hantera fasta sämre. Man har troligtvis ändå nytta av fasta, men kanske enbart skippa frukosten, och minska på ätfönstret totalt över dygnet.

fianh
2/1/10, 3:36 PM
#66

Jag håller på med en egen modifierad fasta och äter inte så mycket som Mikaelj men äter bara ett mål och det är mellan 18-21 och jag håller mig till ca 100 g protein och 150 g jordnötsmör.. därimellan så blir det svart kaffe, på kvällen te med kokosfett, men försöker komma upp mellan 1200-1500 kcal..

Har kört med lchf och har stått still i 11 mån så nu känns det som byxerna sitter lite lösare igen och dessutom så känns inte hungern så mycket speciellt på jobbet när man kan tänka bort det och har jättemycket energi till några 45 min pass på cykeltrainern när jag kommer hem.. men ska väga mig om några dagar och hur det ser ut på vågen.. annars får jag modifera lite till. Men än så länge känns det toppen. =)

JAUS
2/1/10, 4:02 PM
#67

#66 Du vet väl att jordnötsmör också innehåller protein (dock ej fullvärdigt)?

fianh
2/1/10, 4:13 PM
#68

# 67 jo jag vet .. men ligger lite lägre än jag gjorde innan.. dock är det väl fettet som inte är så ok.. men gott =) men gör dock eget smör med 50/50 saltade och avsköljda för att slippa så mycket salt

JAUS
2/1/10, 4:22 PM
#69

#69 Jag syftade inte på mängden protein, utan på att du åt 100g protein (motsvarande t.ex. 500g kött)  och jordnötsmör (som också innehåller protein, det är inte ett rent fett, som t.ex. kokosfett är).

Annons:
fianh
2/1/10, 4:29 PM
#70

aha… det är fel.. då blir det 20 g protein=)

JAUS
2/1/10, 4:36 PM
#71

Det var inte mycket, hoppas att du inte äter så lite protein varje dag. Du kan femdubbla mängden 2-3 gånger i veckan för musklernas skull. Har du ingen omega-3-källa? Du måste balansera mot all den omega-6 som du får från jordnötsmöret.

fianh
2/1/10, 4:56 PM
#72

Jo men så har jag ju jordnötsmöret så det blir ju ungefär 80 20 5-10 och så tar jag ju några omega 3 och msn och mivitotal… vågar inte riktigt äta mer =/

mikaelj
2/1/10, 5:10 PM
#73

Äter du bara 20 *gram* protein över hela dagen?

fianh
2/1/10, 5:12 PM
#74

150 gram jordnötssmör och 100 g kyckling eller några ägg blir väl ca 20 enligt min mat

Inte min mening att kapa tråden sä härTyst

JAUS
2/1/10, 5:45 PM
#75

Jordnötter innehåller som jag tidigare skrev inte fullvärdigt protein, så de duger inte. Om du äter 100g fullvärdigt protein varje dag du tränar, då kan du äta runt 30g på vilodagarna men inte varje dag under en längre period, dina muskler kommer då att förtvina.

Vissa kroppsbyggare äter upp till 3 veckor lågprotein 30g per dag, men ökar sedan sitt proteinintag rejält till över 400g om dagen i lika många veckor. Detta ska ge liknande resultat som dopning, fast på naturlig väg, hormonproduktionen ökar nämligen markant. Vissa påstår att man på detta sätt t.o.m. kan gå upp flera kilo i muskler på en mycket kort tid. Jag tänker prova en veckorsperioder istället som test för se vilken effekt det ger.

mikaelj
2/1/10, 5:58 PM
#76

#74

Det är för lite mat, om det är över hela dagen. Har du förväxlat några siffror någonstans? Du måste äta betydligt mer protein än så, åtminstone 3-4 gånger.

Annons:
fianh
2/1/10, 9:02 PM
#77

#76 nu har jag räknat ihop kvällens mål och det är i % om det där jag missar att förklara mig…

och 50 min cykeltrainerpass

5% kolhydrater

21% protein

75% fett

1365 kcal..

50Gram lomanders bea
137Gram Kycklingbröstfilé u skinn ugnsstekt
55Gram BRIE
100Gram Jordnötssmör

mikaelj
2/1/10, 9:21 PM
#78

Det är för lite protein. Procenten får ändra på sig, men på 1365 kcal måste du äta mer protein.

[ngupa]
2/2/10, 7:30 AM
#79

kunde man då föreställa sig att en kvinna hoppar frukosten som för mig intas runt 8.00 väntar att äta tills kl 12-13 och har ett ätfönster mellan 12-18?

Är det för kort fastetid och för lång ättid?

mikaelj
2/2/10, 9:40 AM
#80

Ett vanligt ätmönster är 16/8, och då äter man 12-20, kortare för tjejer. Och bara det skall tydligen ge fördelar. Kvinnor brukar rekommenderas lite kortare, om de inte klarar av det. Men det tror jag att de gör.

birma
2/2/10, 7:52 PM
#81

Tycker om den här tråden. Sökt upp den flera gånger sista dagarna, läst och läst. Försöker nu efterleva det lite grann. Fått för mig att detta är bra.

[ngupa]
2/4/10, 10:09 AM
#82

Nu börjar jag på måndag och testa detta.

Frukost/lunch av det rejäla slaget kl 12 och en lika rejäl middag vid 18 tiden, det borde funka Obestämd

birma
2/4/10, 11:55 AM
#83

#82 - ngupa. Lycka till!

Ni som är kaffe- och tedrickare och tillämpar periodisk fasta. Får ni in ert kaffe/te samtidigt som ni äter era måltider? Eller gör ni undantag och låter det komma in emellan och kanske till med utanför ätfönstret?

Annons:
Medlem
2/4/10, 11:57 AM
#84

#83 Nej jag dricker inte te/kaffe till maten. Så det blir kaffe och vatten före första målet, sedan samma sak efter måltiderna.

[ngupa]
2/4/10, 12:29 PM
#85

jag dricker heller inte kaffe (just nu) så det blir bara vatten för mig utanför ätfönstret.

savonit
2/5/10, 12:28 PM
#86

hmm ,verkar onekligen interessant med periodisk tänkte skriva pasta men fasta.

Skall försöka köra 24 timmars fasta en vecka och sedan försöka med men 48 men vi får se hur det går.

Funderar på koffeintabletter vad inehåller dessa i kal?

Det kan ju vara ett alternativ i annat fall.

Hur mycket borde man äta om man äter var 24 timma?

Vanligt vis får ju kroppen bestämma men nu blir det ju lite annorlunda känns det som.

Medlem
2/5/10, 12:45 PM
#87

#86 Om du tänker testa en så lång fasta som går på 24 timmar så rekommenderar jag inte att du bryter fastan med en rejäl måltid direkt utan äta två måltider, en stor och en mindre efter fastan. Kanske en förrätt och sedan en huvudrätt efter en timmet?

mikaelj
2/5/10, 12:58 PM
#88

#87 Precis så jag äter. Fungerar alldeles utmärkt, på 20-22h fasta.

savonit
2/5/10, 1:00 PM
#89

#87 Varför då?

För att orka få i mig allt eller för att något annat?

Man kanske skall köra två timmars måltid?

I alla fall tänker jag äta på kvällen någon timma innan sängdags.

Medlem
2/5/10, 3:22 PM
#90

#89 Det är för att inte belasta magsäcken med mycket mat när den under ett dygn varit tom. Du får besvär med magen så för att slippa det kan du ta en lätt måltid att bryta fastan med och sedan efter 1-2 timmar inta huvudrätten. Men testa om du vill för att känna själv.

Annons:
Helios
2/23/10, 11:28 AM
#91

Jag följde Warrior Diet en sommar för några år sen.

Jag gick ner i både vikt och kroppsfett, och det fort! jag förlorade inte heller särskilt mycket muskelmassa då jag tränade ihärdigt under tiden.
Men det var psykiskt anstängande för hela dan gick man bara och dreglade över vilken bautamiddag man skulle äta om 4timmar….3timmar….2timmar…1timmar etc ;)

Fast då hade jag inte stabilt blodsocker, då WD föreslog att man skulle cirkulera mellan kolhydratmåltider och fettmåltider för träningseneregins skull.

Skulle kanske prova att återvända till WD nu när man har relativt stabilt blodsocker… och bara lchf-mat såklart.

mikaelj
2/23/10, 11:49 AM
#92

Prova WD på lågkolhydratkost, och ät inte de småmålen han föreslår.

Sakina
2/28/10, 1:54 AM
#93

Spännande och intressant tråd!
Jag har många gånger ätit och känt hela dagen att jag lika gärna kunnat vara utan mat den dan! Men jag äter eftersom jag lärt mig att man ju måste äta flera mål varje dagObestämd. Samtidigt har min mamma berättat att jag som barn i perioder endast ville äta varannan dag. Ett problem för henne eftersom hon ju också visste att man måste äta flera gånger varje dagSkrattande

Nu blir jag sporrad att lyssna extra noga på min kropp. Så småningom ska jag också testa denna periodiska fasta i någon form.

Hittade denna länken på svenska:

Torbjörn Åkerfeldt ABCDE-programmet på svenska

Pasi
2/28/10, 3:18 AM
#94

#90 Förr, på standardkost alltså, då man inte ätit på länge så upplevde jag ofta kraftiga magsmärtor efter man vräkt i sig ett jättemål - men på LCHF har jag aldrig upplevt det. Inte ens efter överlevnadsveckan utan mat; vid hemkomst vräkte jag i mig 3 gigantiska måltider med 3 timmars mellanrum och magen funkade oklanderligt (inte en tillstymmelse till obehag eller andra konstigheter).
Snabbare magsäckstömning har jag heller aldrig varit med om - magen hade antagligen laddat med extrastark magsyra.:P

Muskrat
2/28/10, 9:40 AM
#95

Har inte ätit 3 mål om dagen sedan jag bodde hemma hos mamma, och ens då skippade jag ofta frukosten. Det där med IF på ett dygn är min normala kosthållning :)

Måste medge dock att jag kände mig lite svag i armar och ben när jag gick utan i 48 timmar+ Men annars inga allvarliga känningar.

wernerbraeck
2/28/10, 9:44 AM
#96

Två frågor till er som vet:

1.  Hur lång tid kan man fasta?
2.  Vad händer i en LCHF kropp?

mikaelj
2/28/10, 9:54 AM
#97

1. Upp till tre dygn

2. Inget särskilt, största delen av anpassningen har redan skett.

Annons:
Evanorm
2/28/10, 10:34 AM
#98

Efter en period av trygghetsätande (ingen mät eller väg, mycket kål och mejerier, mycket mat och fler måltider) så upplever jag nu hunger och lätt huvudvärk några timmar efter jag vaknat och inte ätit.

Jag var på god väg att komma in i fastan innan och nu vill jag tillbaka till fastan. Har testat fem och sjutimmarsintervall mend et stämmer inte med min 'klocka'. Nu har jag läst runt på gamla engelska forum och sett att de underäter under dagen, vilket innebär att de äter fyra småmål förutom kaffe och grädde på morgonen innan de börjar kvällsmålen med överätning genom för, huvud och efterrätt. Ser både för och nackdelar med detta men undrar om någon kan svara på om det påverkar en fasta negativt med småmål eller inte. Och hur små ska de isf vara för att inte påverka? Ska sista målet - den andra middagen som en del kallar den - vara så mära på läggdags som en timme innan. (börja ÄTA en timme innan eller ha ätit KLART en timme innan?)

Hoppas att någon förstår och kan svara.Obestämd

wernerbraeck
2/28/10, 11:06 AM
#99

#97:  Vad händer efter tre dygn?  Förvånad

Medlem
2/28/10, 6:05 PM
#100

# 96 Svarar på din första fråga. Det svaret fick jag av folk som försökte fasta utan avbröt. Det de rekommenderar är att fasta varannan dag om man är frisk och ung annars 2 dagar i veckan. En del som fortsatte med fastan utan att ta en paus fick synrubbningar och svaghet i kroppen.

mikaelj
2/28/10, 6:48 PM
#101

#99 Ämnesomsättningen sjunker.

savonit
2/28/10, 7:43 PM
#102

#101 stämmer det?

beror det inte på hur mycket man ätit innan fastan och hur man håller sig aktiv?

mikaelj
2/28/10, 7:46 PM
#103

#101 stämmer det?

Nej, jag hittar bara på…

(enligt de studier som gjorts stämmer det)

[ngupa]
3/1/10, 8:17 AM
#104

veckorapport

-0,6kg

så den sammanlagda viktnedgången är 2,3 kg på 3 veckor. Inte så illa! Skrattande

jag fortsätter min PF….

Annons:
Helios
3/1/10, 8:43 AM
#105

mikaelj, när du säger tre dagar, syftar du då på tre dagar utan mat i sträck? Så kallad intermittent fasta då du fastar enligt WD och överäter varje kväll, påverkar det ämnesomsättningen negativt i längden? Vissa jag pratat och läst om, påstår ja, andra nej.

mikaelj
3/1/10, 10:51 AM
#106

mikaelj, när du säger tre dagar, syftar du då på tre dagar utan mat i sträck?

Ja.

Så kallad intermittent fasta då du fastar enligt WD och överäter varje kväll, påverkar det ämnesomsättningen negativt i längden?

Ingen påverkan om du äter efter energibalans.

Att underäta påverkar alltid ämnesomsättningen tids nog, dels genom minskad kroppsvikt som i sig sänker ämnesomsättningen, dels genom det mindre energiintaget.

Helios
3/1/10, 11:14 AM
#107

mikaelj, tack för ditt svar.

Jag tänkte egentligen skicka ett pm till dig med fler funderingar, men det är lika bra det står kvar här om fler är intresserade, om du har lust att svara vill säga.

Det här med att äta sig "ohungrig" och inte proppmätt som ett sätt att öka chanserna för fettreducering under "vanlig" lchf; det handlar väl om att minska riskerna för att kroppen använder sig av dietfett? Det är väl ändå en slags kaloribegränsning som tex även Weston A. Price foundation rekommenderar för fettreducering? Ät dig mätt, ät bra, men ät inte för mycket.

I fallet periodisk fasta, då man äter i princip ingenting under större delen av dagen och äter mycket på kvällen, är väl en metod för att skapa energi/kaloriunderskott, då det är svårt att klara av att äta hela dagsbehovet på så få timmar man har/ger sig?

Det jag funderade på utifrån detta är vad du menar med att äta "efter energibalans". Menar du att ämnesomsättningsrubbning sker så fort man äter med energiunderskott sett till dagsbehovet? Anledningen att jag frågar är just att Ori Hefmekler som skrev Warrior Diet påstod att överätningen på kvällen förhindrade denna rubbning i ämnesomsättning. Att man kunde få energiunderskott men ändå äta sig proppmätt i slutändan utan konsekvenser på ämnesomsättningen.

Du får gärna förklara igen för mig vad du menar när du säger:
"Ingen påverkan om du äter efter energibalans."

mvh
Helios

mikaelj
3/1/10, 11:25 AM
#108

Det är väl ändå en slags kaloribegränsning som tex även Weston A. Price foundation rekommenderar för fettreducering? Ät dig mätt, ät bra, men ät inte för mycket.

Ja.

I fallet periodisk fasta, då man äter i princip ingenting under större delen av dagen och äter mycket på kvällen, är väl en metod för att skapa energi/kaloriunderskott, då det är svårt att klara av att äta hela dagsbehovet på så få timmar man har/ger sig?

Nej. Det är bara att äta mer energitätt. Inga problem för mig att äta 3000+ kcal på 2-3 timmar.

Det jag funderade på utifrån detta är vad du menar med att äta "efter energibalans". Menar du att ämnesomsättningsrubbning sker så fort man äter med energiunderskott sett till dagsbehovet?

Ja. Om du inte äter tillräckligt med mat kommer kroppen att inte vilja göra av med lika mycket energi, för att undvika att dö av svält.

Men…

Anledningen att jag frågar är just att Ori Hefmekler som skrev Warrior Diet påstod att överätningen på kvällen förhindrade denna rubbning i ämnesomsättning. Att man kunde få energiunderskott men ändå äta sig proppmätt i slutändan utan konsekvenser på ämnesomsättningen.

… är samma observation jag gjort. :-)

Samma energiintag (vid underskott) fördelat över fler måltider har en märkbart negativ effekt på mig. Inte så vid WD.

Det är dock bara enstaka observationer. I de studier som gjorts är en sänkning ett faktum, och som jag skrev ovan, det är kroppens skyddsmekanism.

Helios
3/1/10, 11:53 AM
#109

Det som är svårt med Ori Hofmekler och hans WD är att vissa saker han säger verkar verkligt ordentligt undersökna, medan andra, tex hans påstående att vi är biologiskt anpassade till att äta på sena kvällen inte övertygat mig.

Det påståendet kommer ifrån att vi varit fruktansvärt upptagna med att jaga och samla under dagarna och vi inte har tid att sätt och ned och äta förrän på kvällen. Vad jag läst om jägar/samlar är att de har/hade väldigt mycket fritid och själva matinsamligen kanske bara tog en sisådär tre timmar om dagen.

Å andra sidan… har ju det här med att vi är sådana utmärkta löpare att vi kan springa ihjäl bytesdjur rent konditionsmässigt. Var något länkat klipp på en barfotatråd då en bushman sprang ihjäl en antilop/gazell på 8 timmar. Så ja… vem vet, Hofmekler kanske har rätt om kvällsätandet, det beror sannorlikt på hur smärtfritt jakten gick.

Sen Hofmeklers påståenden mot lågkolhydratkost… är det nåt att ta till sig, eller täcker ketonerna de brister han nämner för diverse kroppsliga funktioner? Skulle vara intressant att höra hur Hofmekler förklarar inuiternas hälsa.

mikaelj
3/1/10, 12:10 PM
#110

Inuiter äter inte en ketogen kost. För högt proteininnehåll.

[ErikSvensson]
3/1/10, 1:21 PM
#111

Jag läste ut TWD denna helgen och har börjat med den nu. En sak som jag funderade lite på är det här med träning på morgonen och äta på kvällen.

Enligt boken bör man ju få i sig protein/kolhydrat efter träningen (gym) så jag kör 30 gram protein från whey-100 (inga kolhydrater) men detta borde vara ok antar jag? Man kan väl knappast sabba "fastan" med såpass lite energi speciellt när den äts efter gymmet? Utöver det dricker jag mycket kaffe (inget tillsatt), vatten, ett par omega-3 på morgonen samt multivitamin.

Erik

Annons:
mikaelj
3/1/10, 1:28 PM
#112

20g vassleprotein tror jag räcker för att stimulera muskelproteinsyntesen maximalt. Bäst är för övrigt att äta det innan träningen så aminosyror finns tillgängligt under träningen.

Alternativt 10g EAA eller BCAA direkt före, och ev. efter.

savonit
3/2/10, 9:20 AM
#113

mikaelj givetvis tror inte jag att du ljuger, men jag undrade bara om det handlade om exakt tre dager eller om det handlade om tre dagar då all energi du stoppat i dig för tre dagar sedan var slut.

Altså om man stoppar i sig 6000 kal innan fastan räcker dessa i ca 3 dagar.

Men stoppar man i sig 10 000 kal innan fastan räcker det kanske 5 dagar.

Men det kanske inte spelar någon roll alls?

Pasi
3/2/10, 10:20 AM
#114

#113 Självklart kan det finnas massor av faktorer som påverkar, och kroppens ämnesomsättning har ingen av/på-funktionallitet - gränsen är flytande (främst en definitionsfråga när man anser ämnesomsättning nedsatt)… 3 dagar innebär därför högst sannolikt ingen vetenskapligt fastställd exakt gräns utan mer ett riktvärde/ungefärlig gräns.Flört

mikaelj
3/2/10, 10:50 AM
#115

savonit,

Inte att maten du stoppat i dig är slut -- redan efter 12h är det mestadels lagrat kroppsfett, men att kroppen märker att det inte verkar komma mer mat i kroppen, och att det därför är en bra idé att begränsa utgifterna.

Jag har inte läst studien ingående.

Helios
3/7/10, 2:32 PM
#116

Här är ett mycket intressant inlägg i Matt Stones 180degree Health blogg.

Personligen trivs jag bra att äta på det här sättet, med daglig fasta, men det där inlägget oroar mig verkligen och gör att jag tvivlar… Som med alla kostomslag… så fort man kommit in i det finns det ingen återvändo, felsteg kostar dyrt. 

Sansa mig gärna om det är befogat, för nu vet jag verken ut eller in. Det underbara med periodisk fasta är just enkelheten och skärpan, men är det värt priset?

mikaelj
3/7/10, 2:38 PM
#117

Matt Stone är en kvacksalvare. Inget han säger är värt att lyssna på.

För en ingående förklaring, läs 180 + 180 = 360 på PaNu.

Helios
3/7/10, 5:04 PM
#118

Jag ska ta det där om kvacksalveri i beaktande från och med nu. Tack.

Jag antar att det mesta om periodisk fasta bottnar i frågan: hur påverkar det här mig i ett längre perspektiv. Allt man läser om; att man utmattar sina diverse körtlar etc vilket är anledningen till välbefinnandet, vilket tydligen skall ebba ut i längden. Hur det påverkar ämnesomsättningen på lång sikt, och om påståendet om att överätning på kvällen neutraliserar det negativa.
Bara tiden kan utvisa, om man vågar…bara man inte sabbar några metabola funktioner i kroppen med att äta på det här sättet, som så många hotar med…

Annons:
mikaelj
3/7/10, 5:10 PM
#119

Var har du läst allt det där?

Helios
3/7/10, 5:14 PM
#120

Har för mig att jag stött på det när jag läst diverse kritik av Warrior Diet eller IF i allmänhet. Samt Weston A. Price Foundation kan vara källan till dieter med energiunderskott, ketogena dieter etc.

skogs-tolva
12/28/10, 1:03 PM
#121

Har läst igenom denna tråd nu och ska ta detta på fullt allvar. Min kropp har i åratal velat att jag gjorde så här, skippa frukosten och lunchen (pga utebliven aptit) och äta mycket på kvällen.

För 7 år sedan gjorde jag så i samband med skilsmässa och Depression och rasade ner en oerhörd massa kilon, var piggare än någonsin och jobbade dubbla skift flera gånger per vecka och mådde fysiskt sett bra.

Sen att skilsmässan gjorde det tufft mentalt är en annan historia, men periodisk fasta är något jag inte vågat mig på medvetet efteråt för jag trodde att man förstör kroppen med det. Troligtvis är det den regelbundna måltidsrytmen som förstör min hälsa då jag numera sedan 1½-2 år inte bra i kroppen…

Jag börjar idag!!!

[Stella69]
12/28/10, 1:26 PM
#122

#121

Kan verkligen rekommendera detta sätt att äta. Helst om du som jag har svårt för frukost och lunch, men är jättesugen på kvällen.

Har skrivit lite om periodisk fasta i den här tråden.

Något som jag upptäckt är, att om jag någon dag har ätit frukost så blir jag riktigt hungrig vid middagstid. Annars är det inga problem att vänta med middagen till kvällen. Och ååååh vad gott maten smakar när man känner riktigt hunger.

skogs-tolva
12/28/10, 2:17 PM
#123

#122

Ska läsa på i din rekommenderade tråd! Det är just det att jag aldrig varit någon frukostmänniska…

Tackar!

[Axia]
1/31/11, 6:07 PM
#124

Frågor när det gäller PF och träning!

Borde man lägga om ätfönstret till andra tider dom dagar man tränar? och till olika tider, beroende på NÄR under dagen man tränar??

Jag har börjat med pf under en längre viloperiod så jag har inte tränat något utom promenader och jogg nån dag, hållit på ett par dagar nu och tycker det fungerar bra hittills.

Men, jag är spontan och tränar inte samma tider varje gång… Vissa dagar blir det tidigt på morgon, ibland mitt på dagen, ibland e.m och ibland senare på kvällen.. och vissa dagar tränar jag 2ggr samma dag…

Kan jag fortsätta med pf trots detta eller är det ingen idé då..?

Hur kan jag isf lägga upp det på bästa sätt? :)

[DaBiork]
1/31/11, 6:39 PM
#125

Här finns en del information om pf och (styrke)träning:

Leangains

Inte LCHF dock så det kräver en viss modifiering och eget experimenterande. Det är inte världens bästa upplägg på siten heller, det kräver lite jobb att plocka fram guldkornen.

Enligt min ringa mening så är inte kroppen lika känslig på fettdrift, har sällan blivit sittande med gäspattacker (som det lätt blir på kh-drift), oavsett om jag ätit eller inte.

Annons:
gun92884
3/15/12, 8:32 PM
#127

#11 skrivet av JAUS

Efter att ha läst igenom tråden utan att hitta någon motsats till vad du skrev så måste jag dra mitt strå till stacken … fastan före påsk är inte fasta helt utan mat. Man avstår från köttätande och ska äta så 'torftigt' som möjligt, alltså enkelt och sparsamt. Nuförtiden lägger folk till 'extras' som ska fastas från, godis, alkohol etc..,

För praktiserande katoliker så är varje fredag en fastedag, för djupt troende även onsdagen … alltså man äter inte kött. Däremot kan man göra sofistikerade maträtter med hummer och creme fraiche etc.., Detta har Jean-Pierre berättat lite cyniskt om, eftersom han kommer från en familj som 'fastade' på fredagarna och det saknades inte fantasi i köket … inte heller hos Jesuiterna där han gick i internatskola Oskyldig

Nu finns det ju asketer som gör helfasta men det är inte meningen att gemene man ska göra det. Vad som ligger till grund för äggseden i påskfirandet vet jag inte, men fettisdagen - mardi gras - var frossardag när man gjorde slut på förråden av smör, grädde och ägg så man inte skulle ha alla dessa frestelser att brottas med … Skrattande

Upp till toppen
Annons: