Annons:
Etikettmat-recept-på-efterrätter-och-sötsaker
Läst 4521 ggr
Beroende
6/19/09, 8:22 PM

Äggmjölk underskattat

Har sett många inlägg som handlar om äggmjölk. Är själv helt beroende av mjölk i kaffet och the och tyckte äggmjölk lät så äckligt och kunde inte förstå hur ni kunde föreslå något så läskigt. Men…. man ska inte döma hunden efter håren. Jag provade helt enkelt.

50 gr smör (rumstempererat) 1 ägg, 1 knivsudd vaniljsocker och 3 dl kokande vatten. Mixade direkt med mixerstaven och fick en ljuvlig mjölk som jag mycket väl kunde bälga i mig när den var ljummen. Att hälla den varm i kaffet var en upplevelse. För det första blev det riktig "crema" på ytan och så smakade det ljuvlig. Helt fantastiskt underbart helt enkelt. Kan mycket väl tänka mig att ta äggmjölk hädanefter i både kaffe, the och i matlagning. Min man som också kör LCHF nu mår väldigt dåligt av detta så i går kväll när jag kylt äggmjölken så gjorde jag en liten smoothie på lite naturell yoghurt några frysta osockrade bär och äggmjölk. Men hur god var inte den då. Jag smakade bara eftersom jag försöker hålla mig så kolhydrat fritt som möjligt. Jag fick en glad man och en ny erfarenhet. Min man har varit kolhydratberoende i hela sitt liv. Han skulle helst börja dagen med en liter cocacola och en chokladkaka:-( Jag själv är beroende av kolhydratrik mat. Är inte alls förtjust i godis och sånt (tack och lov) Så min man kör mer vanlig GI medans jag försöker vara lite hårdare.

Så äggmjölk….. halleluja

Annons:
raphanus
6/19/09, 8:29 PM
#1

Man ska inte döma mjölken efter äggen, nej. Jag drack äggmjölk till middag i dag, men jag brukar ha pepparkakskryddor i. Rekommenderas.

Aliki
6/19/09, 10:48 PM
#2

Jag lyckas inte spara äggmjölkén i kylen tills nästa dag uten att den blir grynig…däremot dricker jag äggmjölkslatte på 3 ägg, ca 20-30 gr.smör, 3dl vatten ock snabbkaffepulver som frukost/kaffe-alltiett….mycket gott!!!

(Av någon anledning inte lika mättande som 3 ägg mosade med ca 15gr. smör och kaffe med 1/2 dl. grädde..?…)

Mycket disk och slabb på morgonen. Skulle gärna lära mig att göra äggmjölken i tillbringare att ha färdig på morgonen när jag vaknar för att slippa böket…Tips??

Minett
6/19/09, 11:40 PM
#3

Jag skulle också vilja ha tips ang äggmjölken!!! Har hittills lagat den på

1 ägg

2 dl vatten

50 g smält smör

Vispar upp ägget lite med elvispen, tillsätter kokhett vatten under vispning. Smälter smöret i micron och tillsätter under vispning.

Den blir jättegod när den är nygjord och varm! Men när den står i kylen lägger sig smöret ovanpå… Om jag skakar om blandar det sig bättre igen, men är fortfarande små smörklumpar… Dessa smälter förståss om jag värmer den igen. Men jag skulle även vilja kunna dricka den kall, som vissa verkar göra…. Har ni något tips?!

*drömmer om äggmjölksmilkshake*

lil-sis
6/20/09, 12:26 AM
#4

Den jag gör håller sig ganska bra i kylen, inga direkta klumpar eller så.

3 ägg

4 (minst) gulor

100g smör

5dl kokande vatten

Häll på vattnet sist och mixa "som en tok". Blir ca 7dl, räcker med att röra runt med en sked t ex när det är kallt så "ser det ut som det ska".

sepersl
6/20/09, 1:28 AM
#5

Jag tar:

2 dl kokande vatten

50 smör (som får smälta i vattnet)

2 ägg

Detta är min stående frukost som jag dricker med kaffe som latte

shomeg
6/20/09, 9:26 AM
#6

Min stående frukost är:

5 gulor från stora ägg(groddar bortplockade)

80g smör

3g kakao

20-25g grädde, ibland mer lr mindre

2,5dl vatten

kokar upp allt utom gulorna å rör sen samman allt å dricker, mums Tungan ute

Går fort å bra. Tänker tbx till innan lchf när brödet skulle tinas, fil lr gröt, koka ägg osv osv, sen se nåt på tv under tiden till frukosten. Nu e dt bara å brassa ihop å dricka ett stort glas, sen är man mätt i flera timmar å har mkt mer tid över. Cool

Annons:
Mojjan73
6/20/09, 10:58 AM
#7

#3 Om du häller upp äggmjölken i en shaker och skakar om den innnan du använder den när den är kall t ex på morgonen så går ev klumpar sönder. Har aldrig haft problem med klumpar osv efter att jag börjat anvnda en sån här shaker. Blir dessutom skummig och god som latte i kaffet. (Obs: skaka den inte när den är varm för då blir det ett tryck i shakern som gör att den exploderar nästan).

Sugiyama
6/20/09, 11:42 AM
#8

För mig brukar det räcka med att röra om lite med sked så blir det bra konsistens igen. Nu har jag bara min äggmjölk i kaffet så då smälter eventuella klumpar. Jag gör en sats på 2 ägg eller 2 äggulor, 2 msk smör, 2 msk kokosfett, 1/2 tsk cacao, en pust kanel och så 2-3 dl kokande vatten på det. Kör mixerstaven i ägg-fett blandningen innan jag häller på vattnet. Kokosfettet kan fastna på kanterna i tillbringaren  men det klumpar sig inte.

kricko1
6/20/09, 12:06 PM
#9

Godmorgon och trevlig fortsättning på helgen! Glad

Jag har också ett dilemma när det gäller äggmjölken i kall form… blir grynig/klumpig i kylskåp och kall-ljummen av bänkförvaring några timmar under dagen (vågar inte spara rått ägg längre än så i rumstemperatur). När jag sedan värmer den rumsvarma äggmjöken i micron så skär den sig (antagligen ägget som koagulerar) om jag vill ha den så het som när den är nygjord?!

Går det att få den nästan lika varm i efterhand som den är när den är nygjord på kokande vatten från vattenkokaren utan att den blir tråkig i konsistensen?

Jag sätter vaniljpulver - kardemumma - kanel - snabbkaffepulver i min och det blir verkligen jättegott. Fast det tog även mig månader av läsande innan jag förmådde mig att prova för jag tyckte det lät så rent osmakligt, men ack så fel jag hade Skäms Flört

VH/K.

Beroende
6/20/09, 3:51 PM
#10

Oh, vad många varianter det finns. Den med kakao lät spännande men behöver man inte söta den något. Kakao är ju lite bittert normalt sett. Jag har inte haft problem med grynig äggmjölk. Jag gör som jag skrivit tidigare:

50 gr smör som jag nästan smälter i en rostfri kanna, tar av kannan så det får svalna lite. Tillsätter en knivsudd vaniljsocker och knäcker ett ägg. Sätter ner mixern och kör ett par varv och sen på med 3 del kokande vatten och mixar som en tok. Jag tar det jag vill ha till mitt nybryggda kaffe och sen sätter jag en plastfolie över kannan och ställer den i kylen omedelbart. Inga klumpar efter nerkylning. Nu använder jag den nerkylda bara i kaffe och the och ska jag ha och dricka varmt så gör jag naturligtvis ny.

Måste fråga er som har flera äggulor i, blir det inte väldigt mycket äggsmak på den mjölken?

shomeg
6/20/09, 4:03 PM
#11

#10 jag tycker inte dt r äggsmak, en del av oss har ju ganska mkt smör med så dt tar nog ut äggsmaken lite skulle jag tro. lr så vet jag inte hur ägg smakar Tungan ute

Effie
6/20/09, 5:21 PM
#12

#10 Om man behöver söta äggmjölken med kakao? Det beror på. Jag sötar inte. Dels har jag vant mig av med söt smak, dels tycker jag att kokosfett med smak har lätt söt smak, som räcker för mig. En liten dutt vaniljpulver brukar jag ha i också, men inte alltid. Sedan är olika kakaosorter olika starka också.


Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Malusen
6/20/09, 5:30 PM
#13

Det skiljer rätt mycket mellan olika äggmjölksrecept… Undrar vilket man vågar prova?Glad

Annons:
Catrin83
6/20/09, 5:32 PM
#14

Kan man dricka äggmjölken som den är eller "måste" man hälla den i kaffe för att kunna dricka den? Dricker inte kaffe.

Effie
6/20/09, 5:41 PM
#15

#14 Jag dricker äggmjölk till frukost mest varje dag, oftast med kakaosmak; ibland med kaffesmak, ibland med kanel och lite andra kryddor (pepparkakskryddor lär smaka bra). Det går säkert att dricka utan kryddning också - man gör som man vill. Det finns fler trådar om äggmjölk med olika tips i. Man kan använda den till soppa också; det har jag inte testat.


Visst går det. Om inte annat, så går det galet

Catrin83
6/20/09, 5:46 PM
#16

Känner att det börjar bli dags för mig att testa på denna dryck som "förlåt" låter rätt äcklig.

Kramkram

sarag
6/20/09, 6:01 PM
#17

# äggmjölken är inte rå. Den är tillagad och koagulerad av det heta vattnet.

kricko1
6/20/09, 7:10 PM
#18

#17

Ahaa… men är det verkligen så? Det vore ju iof. väldigt bra om det var på det viset..

Men jag vet inte riktigt om det kan stämma… vattnet kokar ju förvisso i vattenkokaren, men medan man slår det i mixern med det kalla smöret och ägget så är ju 100 grader ett minne blott på ögonblicket Obestämd

Men kanske är det så att ägg koagulerar vid ett gradtal långt under kokpunkten för vatten? Jag har vid närmare eftertanke egentligen aldrig riktigt tänkt på hur det ligger till med den saken.

VH!/K.

[Pennylane1]
6/20/09, 7:32 PM
#19

läs tråden om äggmjölk och avidin där har det stötts och blötts i femhundra inlägg! Flört

pippilotta2003
6/20/09, 7:33 PM
#20

varför behöver äggmjölk Skäms

Annons:
[Pennylane1]
6/20/09, 7:34 PM
#21

här

var visst bara 262 inläggOskyldig

pippilotta2003
6/20/09, 7:34 PM
#22

jag menar: varför behöver man äggmjölk??

i stället för mjölk? eller grädde???

nobban7
6/20/09, 8:28 PM
#23

#22 Jag började använda äggmjölk istället för grädde i kaffet eftersom jag stod stilla i vikt. En halv liter grädde om dagen ger ganska många kolhydrater.

Det recept jag använder är 50-60 g smör som får smälta i micron. Tillsätter 4 äggulor, lite kanel och 3 dl kokande vatten. Kör detta i mixer och förvarar i shaker så att jag kan skaka om det ordentligt innan jag häller det i kaffet under dagen.

Nu dricker jag nästan bara äggmjölken i kaffet men jag har upptäckt att den mättar väldigt bra och smakar välling när den är varmTungan ute

kricko1
6/20/09, 10:20 PM
#24

#19

Ojdå… fast några femhundra inlägg ids jag då rakt inte börja plöja igenom. Då får svaret hellre fortsätta stå skrivet bland stjärnorna.

Trevlig kväll! /K.

[Pennylane1]
6/20/09, 10:23 PM
#25

var ju bara 262! Glad (se # 21)

kricko1
6/20/09, 11:48 PM
#26

Assåruu… du tycker jag är lite lat alltså, om jag passar och inte klämmer dem ikväll då Flört

[iovis]
6/20/09, 11:53 PM
#27

Det låter inte alls gott när man läser receptet! Men jag har provat en gång och det var inte dumt. Förstår däremot inte varför det bara blivit en gång?……Förvånad

Måste absolut prova fler gånger, är det så ljuvligt som det påstås kan man ju ta med sig en full shaker till jobbet och dricka till kaffet där. Har inte velat ta med kokosfett för att slippa kommentarer.

Annons:
[ngupa]
6/21/09, 12:13 AM
#28

Det är min stående frukost och jag tänkte som många första gången jag läste receptet, att detta måste smaka uschligt… tog mig 4 månader innan jag vågade prova Skäms
Hur farligt är det på en skala att prova?

jag gör min givetvis på 3 ägg (varför snåla med det som ger mest näring?) dvs 1 helt ägg och 2 gulor. 1 msk kakau, 3 dl vatten uppkokat med 30 g kokosfett (gärna koksosmak)och 30 g osaltat smör.

Jag gör däremot för att vara på säkra sidan att även vitan blir tillagad över 70 grader att jag vispar mina ägg/kakau i kokandevattenbad (avtagen från spisen) och häller medans mitt smörvatten fortfarande kokar det i mixerskålen och mixar ca hälften och tillbaka på plattan för ett nytt uppkok av resterande smörvattnet och resten hälles bubblande i mixerskålen och kör staven lite upp och ner så allt blandas.

jag har noterat att denna lite längre behandling/tillagning av äggmjölken gör den super krämig!! Vilket jag älskar!

[ngupa]
6/21/09, 12:16 AM
#29

jag gjorde också en sådan när jag flög till Oslo en kväll och hade den i termos i resväskan och drack den ljummen till  frukosten på hotellet för vidare färd mot Egypten (och slapp därmed den uschliga flygmaten…. hade lite ost med smör på i handbagaget.) Kanongott även dagen efter.

[iovis]
6/21/09, 12:17 AM
#30

#28 Har du tid och ork med det på morgonen?

[ngupa]
6/21/09, 12:24 AM
#31

#30 Japp, det är värt varenda minut det tar…. Tungan ute= *jag slickar mig om munnen*

sepersl
6/21/09, 10:30 AM
#32

Jag har sedan ett tag druckit äggmjölk istället för grädden till kaffe då jag dricker latte. Ikväll blev jag hungrig och orkade inte tugga, så jag gjorde en äggmjölk med kakao och vanilj. O´hoj! Det smakade som o´boy! Gott.

kilotina
6/21/09, 11:08 AM
#33

Jag börjar att vänja mig så sakteliga när det gäller äggmjölk. Om jag ska bort och inte vet vad det blir för mat, eller när det blir mat nästa gång då preparerar jag med äggmjölk för att stå mig.

[ngupa]
6/21/09, 11:11 AM
#34

#33 min taktik också Cool

Annons:
nobban7
6/21/09, 12:19 PM
#35

#33, #34 då brukar jag ta äggmjölk med mig Skrattande

Aniara4
6/21/09, 1:47 PM
#36

Min variant är 2 ägg + en äggula (ibland är jag lat och skickar i hela det tredje ägget), som mixas med kanel och en liten skvätt vaniljessens (som förmodligen innehåller lite socker, men det får gå i en sån liten mängd). Kokar upp 2 dl vatten med 50g smör i en kastrull. Häller över äggen och mixar.

Sambon var mycket misstänksam i början, sen konstaterade han att det inte verkade så farligt utan mest luktade varm sockerkakssmet, men han vägrar fortfarande smaka själv! Tungan ute

eskilina
6/21/09, 2:50 PM
#37

Har tidigare druckit äggnjölk till frukost men nu testade jag enligt ditt recept TS och jag kan inte annat än hålla med. Fantastiskt gott, särskilt i kaffet! Mums!

[Pennylane1]
6/21/09, 3:08 PM
#38

vad har du använt för recept innan då? För TS recept är väl det vanliga? Ja förutom kanske vaniljpulver men det brukar ju anges som smaksättning i de flesta recepten också.

Alltså: hur gjorde du innan?

eskilina
6/21/09, 5:28 PM
#39

2-3 äggulor, 25 g smör, 25 g kokosfett och 3 dl kokande vatten. Då har smaksättningen varit kakao. Jag tror att det var färre ägg och  framförallt att ha vanilj som smaksättning som gjorde det Skrattande.

Trist bara att jag inte står mig så länge på äggmjölk…Obestämd

[Pennylane1]
6/21/09, 5:34 PM
#40

jaha ja, det där att bara använda äggulor är inget som jag gillar heller, vare sig smakmässigt eller ekonomiskt! Och jag tar bara smör för det allra mesta. Folka har utvecklat recepten lite hitåt och ditåt efter vad de gillar…

less is oftast more Glad

shomeg
6/21/09, 6:40 PM
#41

jag körde med hela ägg ett tag, men tyckte det blev alldeles för slemmigt. Sen var det väl inte så väldans mkt nyttigheter i vitan heller?

Annons:
[Pennylane1]
6/21/09, 6:58 PM
#42

det är rätt mycket protein, tror 10 % (mot 15 i gulan, inte så väldigt stor skillnad alltså) så jag som lätt får lite lite protein tycker det är väl värt att använda vitan. Slem har jag inte märkt något av i äggmjölken över huvud taget.

Aniara4
6/21/09, 7:52 PM
#43

Jag har inte heller märkt av någon slemmighet. Har du en bra mixer? Jag kör med en mixerstav från Braun, den säger bara vrrrrrrrooooooooom! så är det klart!

Bjorne
6/21/09, 7:59 PM
#44

Jag har provat äggmjölk några gånger och trots att smaken är helt ok så gör vetskapen om att det är i stort sett är rå äggvita att det hela ter sig ganska vämjeligt.
Jag provade att värma upp den under vispning i en kastrull och det verkade funka. Den blev förstås tjockare men fortfarande flytande.

[Pennylane1]
6/21/09, 8:05 PM
#45

varför skulle det vara äckligare med "nästan rå" vita än gula? Ofta har man helt "rå" vispad äggvita till olika mousser, glass etc.

Andina
6/21/09, 8:08 PM
#46

Jag smälter 50 g smör på spisen och häller på 3-4 dl vatten o låter det koka upp. Knäcker ner 2 st hela ägg, stänger av plattan men låter kastrullen stå kvar. Mixar några sekuner med mixerstav o tar bort från plattan. Vill jag ha mer luftbubbelskum vispar jag lite med vanlig handvisp också (gör äggmjölks-cappuccino).

Likaså när jag värmer upp äggmjölken igen (till min cappuccino) så ställer jag kastrullen med den kalla äggmjölken i, slår på plattan och handvispar lite då och då tills äggmjölken är tillräckligt varm.

(Den blir skummigare när den vispas medan den är varm.)

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

maudrenee
6/21/09, 9:04 PM
#47

ar det vannilinsocker ni anvander eller nagot annat vaniljpulver?

ar det ngon som vet hur man anvander hela vaniljstanger?

jag dricker inte kaffe och har aldrig druckit mjolk i teet, sa min fraga ar om nagon vet ett sakert recept pa goood  agg mjolk som man kan dricka i flla glas med bara smor for jag kan inte fa tag pa kokosfett har… (bor pa mallorca)

hjalp!

lil-sis
6/21/09, 9:06 PM
#48

Ekologiskt vaniljpulver för min del.

Prova dig fram.

Annons:
Aniara4
6/21/09, 9:14 PM
#49

Inte socker! Vaniljpulver är mald vaniljstång. Jag tycker inte det smakar så jättemycket, och i äggmjölk lägger det sig lätt i botten, så jag föredrar flytande vaniljarom även om det nog inte är perfekt det heller…

shomeg
6/21/09, 9:36 PM
#50

#43 Skrattande jo jag har en braunstav med. men vispar för hand.

jag har som sagt 5 ägg i och då blir dt slemmig konsistens, seg på nåt sätt, gillar dt inte alls, ska kunna inmundigas med sugrör Tungan ute

mariannele
6/21/09, 9:37 PM
#51

Jag änvänder äggmjölk som matsäck när jag ska någonstans. Har en nappflaska (utan napp) med vid öppning så jag kan diska ur ordentligt. Lätt att dricka när/var som helst. Eller hälla i kaffet om jag  fikar någon stans. Om jag inte vill diskutera matfrågan för tillfället, säger jag att det är yogurth om nån frågar. (fast inte när jag häller i kaffet)  Det är inte  alla människor det är värt engagemanget att diskutera. Annars pratar jag gärna om någon är intresserad.

Nu till sommaren får jag kyla ordentligt först och andvända termos.

[Pennylane1]
6/22/09, 10:50 AM
#52

# 50 fem äggulor ja, det blir väl mängdmässigt samma som 2-3 hela ägg, fem hela ägg kanske bli slemmigt vad vet jag… 3 blir det i varje fall inte.

råkade tippa i en matsked kanel i min morgonägglatte… blev inte dumt alls!

sepersl
6/22/09, 4:51 PM
#53

imorse körde jag dubbel sats äggmjölk

4ägg

100smör

4dl vatten (som smöret smälts i)

stavmixa allt. Blev som vanligt, inte slemmigt.

shomeg
6/22/09, 6:17 PM
#54

jag vispar ju för hand å har lite mindre vatten, dt r väl dt som gör slemmet kanske Obestämd

Aniara4
6/22/09, 6:42 PM
#55

#54 Om du vispar för hand kan det nog vara svårt att finfördela all seg äggvita, ja. Testa med Braun-staven!

Annons:
shomeg
6/22/09, 6:48 PM
#56

tycker den låter lite för mkt bara, inte själva staven utan ljudet som bilr i burken. Vill ju inte bli vräkt Oskyldig

[Pennylane1]
6/22/09, 7:04 PM
#57

vräkt för att man mixar lite!!?? vad har du för gestapovärd!?

shomeg
6/22/09, 7:29 PM
#58

hehe tog väl i lite, men ändå så låter den mkt tycker jag, brukar göra smooties med den. om inte annat störs jag av den själv Glad

[Pennylane1]
6/22/09, 9:00 PM
#59

har du en metallbunke eller? Har aldrig ens tänkt på att det skulle låta något speciellt!

Andina
6/22/09, 9:16 PM
#60

#58 - du behöver bara mixa i några sekunder - inte många minuter! Så den lilla störningen klarar både familj, grannar och hyresvärdar av! Det vore väl höjden om vi inte vågade laga mat hemma…

Mixa på du! Så ska du se att du får en aha-upplevelse när du ser din 'riktiga' äggmjölk!

Lycka till!

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

[Pennylane1]
6/22/09, 9:29 PM
#61

ja jag tror faktiskt att äggmjölk kräver mixer om det ska bli den rätta konsistensen, har väldigt svårt att tro att man kan få till det med handvvisp!!

shomeg
6/22/09, 11:07 PM
#62

kan säkert vara så, jag är en van varmchokladdrickare hehe, konsistensen på min mjölk blir väldigt lik tycker jag, å smaken med, fast inga mackor till då förstås Glad

Annons:
pippilotta2003
6/23/09, 11:20 AM
#63

alla är så förtjusta i äggmjölk, så nu vill jag prova att göra den. Vill börja med ett ägg. Hur mycket vatten och hur mycket smör då? Ska jag bara ta äggula eller hela ägget…..? stevia?

asaml
6/23/09, 11:50 AM
#64

Alla gör olika! Jag tar ett helt ägg, 30 gr smör o 1,5 dl vatten.

pippilotta2003
6/23/09, 11:59 AM
#65

om man dricker det som en dryck, blir man mätt på äggmjölk längre än på nåt annat?

[Pennylane1]
6/23/09, 12:04 PM
#66

Mixa ordentligt bara! Annars övergår den inte i den lena äggmjölken där ingen äggsmak finns.

ska du inte ha den i kaffet behövs någon form av smaksättning. om du behöver lite stevia är upp till dig. Till kaffe tar jag inte det, har jag kakao i så behövs lite för min del. vanilj är gott i.

pippilotta2003
6/23/09, 2:54 PM
#67

Så,

nu har jag äntligen vågat göra äggmjölk. Tyckte ju att det låtit äckligt på nåt sätt, nu har jag gjort det och det smakar jättegott.

MEN,

kann äntligen nån tala om för mig, varför det är bra att dricka det? (kann tänka mig att dricka allt utan kaffe, typ en proteindrick)

ger det mättnad för längre tid eller för att det innehåller så mycket fett,

eller varför är äggmjölk bra???

snälla svara då

[Pennylane1]
6/23/09, 4:24 PM
#68

det var istället för grädde/mjölk i kaffet från början. Många kan inte äta mjölkprodukter och gå ner i vikt. Eller så är man laktosintolerant men vill ha ett substitut. Men sen har många märkt att det är som en hel måltid i sig.

pippilotta2003
6/23/09, 7:43 PM
#69

ok, tack för förklaringen Pennylane

det har jag också märkt i dag. Blev såååååå mätt!

Annons:
Catrin83
6/24/09, 12:38 AM
#70

Hur är äggmjölk ur viktminskningssynpunkt? Erfarenheter….

sepersl
6/24/09, 1:08 AM
#71

Jag kör äggmjölk för att det är bekvämt. Jag har svårt att tugga på morgonen fast jag är hungrig, så för mig är min äggmjölks kaffelatte min frukost. 2ägg, 50 smör, 2 dl vatten. På detta står jag mig lätt 5 timmar. Sedan kan jag ibland vara lat på kvällen… om jag inte orkar laga middag så gör jag en äggmjölk med vaniljpulver och kakao. Smakar som o´boy. Då blir detta middag.

pippilotta2003
6/24/09, 6:37 PM
#72

Jag tog ett ägg, 50 gr smör och 1,5 dl vatten. Ville gärna ha det mustigare.

det blev bra

Beroende
6/26/09, 10:30 PM
#73

#72 Smakar det inte mycket ägg då? Skulle hellre öka på äggulorna men med samma mängd vätska (3 dl)

kricko1
6/27/09, 12:20 AM
#74

#73

Det smakar varken ägg eller fett eller nåt konstigt alls. Äggmjölk låter ju så konstigt och oaptitligt det bara kan…. men jag måste erkänna att det är bland den mest positivt överraskande i dryckesväg som jag någonsin har smakat.

Det är helt enkelt urgott… krämigt och smarrigt. Jag gör min med max 30 gram smör (törs mig inte på mer än så för jag går upp i vikt nu och då får andra säga vad de vill om att jag äter för lite fett… så här mycket fett har jag hursom aldrig ätit i mitt liv och jag går sakta men säkert upp i vikt så sunda förnuftet säger mig att jag omöjligt kan gå upp mindre om jag trycker i mig ännu mer fett Rynkar på näsan)

… nåväl, 1 ägg, 30 gram osaltat smör + pepparkakskryddor och vaniljpulver i mixern…. sedan på med 1,5 dl kokande vatten och mixa hårt igen. En tsk snabbkaffepulver i botten på kaffemuggen och på med äggmjölken. Otroligt gott!! Glad

I morgon bitti ska jag försöka mig på enbart en ägglatte och ett kokt ägg till frukost. Vete katten vad jag ska göra för att vända vikttrenden. Har redan skurit bort det mesta av osten samt majoriteten mejeriprodukter. Snart är det inte mycket kvar förutom rent protein och smör, olja, ister och cocosfett. Jag börjar tro att det trots allt blir för mycket energi/mat per dygn. Man måste nog äta nästan enbart rent fett förutom de där grammen protein om man ska gå ner istället för upp. Rent fett är ju rätt otrevligt att äta som det är så det är väl bara därför man kan vara så 'generös' med det… det blir liksom självsanerande Rynkar på näsan

Hur många är det faktiskt som verkligen går ner i vikt ordentligt här… jag börjar tycka att de flesta som skriver egentligen oftast klagar på varierande grad av viktuppgång alt. sk. "platå". Iaf. de som inte kör någon fakirvariant. Jag börjar tvivla på den här kosten som viktreducerare… däremot tror jag benhårt på den som blodsockerstabilisator.

Vad säger eg. ni andra… någon som vill ha några synpunkter i den rena viktreduceringsfrågan?

Lite smått uppgivna hälsningar! /K.

"EDIT-PS": Jag som började med detta utan övervikt och utan några som helst viktproblem (började bara för blodsockrets skull) verkar nu sakta men säkert hålla på att äta mig till begynnande 'övervikt' (blir det så småningom iaf om jag fortsätter så här)… och det känns ju sådär lagom 'kul' faktiskt Skrikandes

Beroende
6/27/09, 2:42 AM
#75

Du borde kanske börja väga maten och se hur du egentligen ligger till. Självklart kan du äta dig upp i vikt men du skall också kunna gå ner. Tycker nog inte du ska minska på fettet. Men vad vet jag, jag är ju bara nybörjare. Men som jag förstått det så blir det fel balans i kroppen om man inte har balans i det man stoppar i sig. Proportionerna skall du nog fortsätta hålla men kanske du skall äta lite mindre. Ta och räkna på det så du är säker.

sandramaria
6/27/09, 10:59 AM
#76

#74#

JAG, jag har gått ner i vikt. 17 kg sedan i dec men nu går det segt men så kan det väl vara ibland men ska oxå sägas att jag har mkt att gå ner så det är väl lite "enklare" då.

Äggmjölk är smaskens!! Jag dricker ca 150 gram osaltat smör - om dagen, gott och det verkar funka Glad

Hav hopp käre vänFlört

Annons:
[Pennylane1]
6/27/09, 11:02 AM
#77

det är ju mängder av folk som rapporterar nedgång! Absolut en majoritet! Själv hör jag inte till dem tyvärr, men som alltid betonas: hälsan tiger still. De flesta som det fungerar friktionsfritt för skriver inte!

kricko1
6/27/09, 11:08 AM
#78

#74

Tack för ditt svar, jag kände mig en smula uppgiven igår kväll det måste medges. Det är ingen stor viktuppgång det handlar om, kanske 1-2 kg. Men den kommer smygande lika säkert som a*** i ja, ni vet var och det är inte vätska, muskler, ägglossningstid eller pms. Det är rent mjukt underhudsfett, plus att midjemåttet ökat ett par centimeter vilket sannolikt betyder en viss ökad mängd visceralt fett… tyvärr för det är ännu sämre för blodsockret. Så något måste göras och jag måste stämma i bäcken, inna jag är i ån. Frågan är bara vad… väga är ju en sak förstås, ta bort alla mejeriprodukter utom smör är en annan.

Största frågan blir då om det som återstår blir en uthärdlig kosthållning på livsbasis, vilket ju rent krasst är vad det handlar om för mig som typ2-diabetiker?!?

Står man verkligen ut med att äta enbart protein och smör/cocosfett resten av livet…. knappast! Det tror jag mig kunna svara utan närmare eftertanke, redan här och nu Rynkar på näsan Men allt är väl relativt förstås så jag får väl se hur det går framöver.. men med de här mängderna fett i kosten så är det nog rent krasst ufo eller fakir som gäller på kolhydratsidan, kanske dessutom i kombination med väga/mäta. Usch det låter inte frestande. Detta tål att övervägas noga faktiskt… Gråter

Ska gå ut med stavarna en stund, lyssna på musik och fundera lite… ha´de gott! /K.

PS: Gjorde en äggmjölkslatte till frukost på 2 ägg, 40 gram osaltad smör, rejält med pepparkakskryddor+vaniljpulver+ 2 tsk ICA's Eko-kaffepulver och 4 dl kokande vatten…. smakade fullkomligt excellent! /ds.

kricko1
6/27/09, 11:22 AM
#79

#76+77

Tack för svaren, kära Ni Glad Tjaa, kanske har ni rätt… men det känns dystert att det går åt fel håll sas. och frågan är ju hur länge man vågar ha tålamod!?

Speciellt mtp att det lär vara så skadligt för utvecklingen av typ2-diabetes att gå upp ens lite i vikt och det tycker jag mig iof också kunna märka på mitt blodsockervärde. Det är ingen jättemarkant skillnad, men det ligger generellt aningen högre. Det är väl det värsta i den här kråksången… att det sas. aldrig kommer att vara ett övergående tillstånd. Det är inte en viss vikt som ska uppnås och sedan är man i mål. Det är ett visst blodsockervärde som ska uppnås dagligen och tom. stundligen.. och den ansträngningen får egentligen sas. aldrig vila eller gå på sparlåga ett tag.

Äsch nu hör jag hur ömklig jag låter… sorry, jag ska gå ut och promenara ett tag istället för att gnälla här Flört Tack för svaren iaf. och ha en härlig sommarlördag bägge två. /K.

Beroende
6/27/09, 5:13 PM
#80

Nu är det väl så att det inte är sista gången man kan äta en macka eller ta lite pasta. Det är ju meningen att vi ska komma i balans (gå ner i vikt för dem som vill) så att vi sen har ett sunt förhållande till mat och lär oss så småningom hur mycket eller hur lite vi klarar. Vissa kan aldrig ta mer kolhydrater eftersom de lätt blir triggade att äta mer. Men vad jag redan märkt efter 2 veckor är att när jag smakat och spottat ut så smakar det inte längre och då är det ju betydligt lättare att avstå.

Äggmjölken använder jag numer mest kvällstid om jag känner mig lite tom i magen när jag ska sova. Fungerar som välling kan man säga, somnar som ett nöjd barn. Nä, jag tar inte äggmjölken i nappflaska Skrattande

Efter två veckor har jag gått ner 4 kilo vilket jag personligen tycker är för mycket eller rättare sagt för snabbt. Ska dock ge det en vecka till och se om vikten rasar i samma takt. I såfall måste jag modulera om lite i min mat så att jag inte får några brister. Att gå ner så snabbt är inte särskilt skönt. På vågen ser det bra ut, javisst men jag har mjölksyra till och från i hela kroppen och känner mig matt. Jag vet att det hör till samt att värmen ute kanske bidrar till mattheten. Idag har vi över 30 grader i skuggan i Hälsingland.

[Pennylane1]
6/27/09, 6:10 PM
#81

mattheten är ett vanligt omställningsproblem, det går över!

Beroende
6/27/09, 9:45 PM
#82

#81 jo jag har förstått det men tufft är det tycker jag när det tar emot att bara resa sig upp. Sen att gå upp för trapporna till övervåningen för att jag som vanligt glömt något. Pust suck,,, ibland känner jag mig som hundra år. Nä jag vill inte klaga egentligen. Känner mig förvånad över mig själv att jag klarar det här. Fick ett litet sug idag när familjen skulle äta tacos. Inte på skalen utan på majsen som vi brukar ha till. Åhhhhh, vad det skulle vara gott, kände jag. Min mat blev fantastisk ändå. Tacoköttfärs med lite sallad, avokado, gräddfil, tsatziki, gurka och lite hackad lök. Mums fillibabba. Mätt är jag och känner mig nöjd men har lite svårt att sluta tänka på majsen.

maudrenee
6/27/09, 11:19 PM
#83

just det, harmdagen provade jag aggmjolken med kakao, det var absolut inte sa vidrigt som ajg forestallt mig. men sen fick jag ju for mig att varma upp andra halva pa spisen. men da smakade det och luktade massa agg blaaa, da slangde jag det. blev lite snopen bara…

Annons:
Beroende
6/28/09, 2:28 AM
#84

#83 om du har äggmjölk kvar skall du ställa den i kylen Skrattande Inte på spisen. Du vet väl att man inte kan värma en sufflé (består av massor av ägg). Njuta av varm äggmjölk kan man bara göra när den är nygjord.

sepersl
6/28/09, 10:18 AM
#85

Jag sätter min äggmjölk i kylen och värmer den sedan i mikron. Det funkar bra. Det enda är att jag måste vispa med en visp ett par varv för att undvika klumpar. Men smaken tycker jag är detsamma (dricker den förvisso i kaffet)

sepersl
6/28/09, 10:27 AM
#86

Jag sätter min äggmjölk i kylen och värmer den sedan i mikron. Det funkar bra. Det enda är att jag måste vispa med en visp ett par varv för att undvika klumpar. Men smaken tycker jag är detsamma (dricker den förvisso i kaffet)

[Pennylane1]
6/28/09, 10:43 AM
#87

det går utmärkt att värma "gammal" äggmjölk, som sepersl skriver, antingen i mikron med omskakning före och kanske nån gång under tiden. Eller försiktigt och under vispning på spisen.

Beroende
6/28/09, 9:16 PM
#88

I micron går det alltid att ljumma på det mesta men "olyckan" skedde väl på spisen och då händer det en massa saker med ägget i äggmjölken. Det blir för hett. Det var det jag menade. Det går säkert att ljumma på en sufflé i micron också men inte i ugnen.

[Pennylane1]
6/28/09, 9:26 PM
#89

fast du skrev "njuta av varm äggmjölk kan man bara göra när den är nygjord" så vi ville upplysa dig ! Flört

Beroende
6/28/09, 9:30 PM
#90

#89 åh vad petig du ärSkrattande allting smakar väl bättre när det är nygjort/nylagat. Jag själv gillar inte att "skrämma upp" mat utan vill alltid ha det nylagat, det var väl min personliga åsikt som jag kanske försökte komma med. Jag ber om ursäkt om jag inte uttryckte mig tydligare. (No hard feelings) Flört

Annons:
raphanus
6/28/09, 10:43 PM
#91

#90 - Jag skulle nog påstå att det finns mycket god mat som blir godare av att få stå till sig. (Älggryta, rättiksallad … bla bla … ) Just nu har jag ett litermått äggmjölk på svalning, och det ska bli mycket spännande i morgon att dricka kall äggmjölk!

[ngupa]
6/28/09, 10:45 PM
#92

#91 låt oss veta om den var god kall… kan ju vara ett alternativ nu så här i värmen att slippa varm äggmjölk…

Andina
6/28/09, 10:47 PM
#93

Kall äggmjölk är Supergott!!!

Tungan uteGladSkrattande

*

Edit: Tycker jag… ! :)

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

[ngupa]
6/28/09, 10:48 PM
#94

#93 ok… då kanske man skulle förbereda sin frukost nu då…

Beroende
6/28/09, 10:54 PM
#95

Ja den är jättegod kallFlört

[ngupa]
6/29/09, 5:00 PM
#96

Så då var den provad den kylskåpskalla äggmjölken…

smakade som chokladpudding…. Tungan ute = jag slickar mig runt munnen

Det står en ny på kylning ifall ajg blir sugen i kväll….

min är då gjord på 1 helt ägg 3 äggulor, 3 dl kokande vatten med 25 kokosfett och 35 osaltat smör och en msk kakau. Detta vispas samman i sjudande vattenbad för en ännu mer Krämig konsistens….

så tack alla för det tipset om kall äggmjölk!

[ngupa]
6/29/09, 5:01 PM
#97

kan tillägga att den blev så krämig att den fick ätas med sked… kan alltså inte längre kallas äggmjölk… äggchokladkräm kanske?

Annons:
maudrenee
6/29/09, 5:54 PM
#98

ahh det later helt underbart har pa mallis ar det 40 grader!!!

vitsippan
6/30/09, 3:09 PM
#99

Har ni vanligt smör eller osaltat smör när ni gör äggmjölk? Jag har testat att blanda ett ägg, en gula, 50 gr smör och 2 dl hett vatten, men inte blir det gott. Är det för att jag använder vanligt smör tror ni?

nyborjare08
6/30/09, 3:11 PM
#100

Jag använder osaltat smör till äggmjölken och/eller kokosfett. Normalsaltat har jag aldrig provat i äggmjölk men jag kan tänka mig att det inte blir så gott.

 

 

sepersl
6/30/09, 3:20 PM
#101

jag har vanligt smör (50), 2 hela ägg, 2 dl vatten. Det funkar bra - dricker det iofs i kaffet så det är kanske därför?! Fast jag har druckit det med kakao och vanilj en gång och det var mumma

[ngupa]
6/30/09, 3:25 PM
#102

jag kör osaltat det blir bäst… blandar smör o kokosfett gör jag dvs 25g kokos o 35g smör

till ett helt ägg o 2-3 gulor o 3 dl vatten

kricko1
6/30/09, 3:41 PM
#103

#99

Krydda, krydda, krydda! Glad Använd kanel, kardemumma, vaniljpulver eller färdigblandad pepparkakskrydda.

Om du bara mixar ägg och smör och vatten och inget mer så kan det ju rimligen inte smaka mer än just ägg och smör, vilket ju i sin tur inte smakar direkt något alls i rå/osaltad/osockrad/okryddad form Flört

Prova krydda och det blir en helt annan femma! /K.

vitsippan
6/30/09, 3:49 PM
#104

Ja det är bara att gå hem och försöka igen, det förstår jag nu. Tack för tipsen!

Annons:
[Pennylane1]
6/30/09, 5:10 PM
#105

jag kör normalsaltat, tyker det är godast!

vitsippan
6/30/09, 8:09 PM
#106

Nu har jag testat med osaltat smör och det blev genast mycket bättre. Kryddade med kardemumma och kanel och det blev ganska skapligt. Får fila lite till innan det blir fantastiskt!

kricko1
6/30/09, 9:27 PM
#107

Prova min variant iaf. en gång… då får du smaka det som övertygade en mycket skeptisk och nästan äckelmagad person när det gällde "äggmjölk" Flört

1-2 tsk ICA´s Eko.kaffepulver i botten på koppen

Mixa:

30-40 gram osaltat smör,

1 helt ägg

generöst med vaniljpulver, ett stänk kardemumma (inte för mycket), två stora stänk kanel och en gnutta pepparkakskryddblandning (ingefära och kryddnejlikan är smaskens)

Slå på 1,5-2 dl (inte mer då blir det vattnigt och lite småblaskigt) kokande vatten från vattenkokaren och mixa kraftigt.

Häll upp i rejäl mugg och rör runt så kaffepulvret smälter… DET blir en kanonmix och riktigt mjukt och krämigt.

Prova en gång iaf…. innan du ger upp, Vitsippan Glad

VH/K.

vitsippan
6/30/09, 9:38 PM
#108

Det ska jag verkligen prova kricko1! Jag älskar kaffedrinkar så det där kan vara något som passar mig perfekt.

Tack!

maudrenee
7/1/09, 10:59 AM
#109

en fraga, dricker ni aggmjolk som substitut for en maltid isafall vilken. eller som mellanmal? jag tycker det blir for svart att bara "dricka" en maltid. ar jag ensam?

sepersl
7/1/09, 11:34 AM
#110

jag är ingen frukostmänniska (är hungrig men har svårt med tuggandet) och dricker därför äggmjölk till mitt kaffe som kaffelatte. På detta sätt får jag i mig frukost. Smidigt och enkelt - tycker jag

[Pennylane1]
7/1/09, 11:35 AM
#111

jag tac också äggmjölk som frukost ibland. Sällan som annat mål men det har hänt!

Annons:
Andina
7/1/09, 12:08 PM
#112

Jag dricker min frukost = äggmjölks-cappuccino.
(lite varmvatten + snabbkaffepulver i botten på en kopp, fyller upp med äggmjölk som jag handvispat lite extra för att få "cappuccino-skummet" och en gnutta stevia).
Det är i princip det enda jag använder äggmjölken till.
Någon gång har jag druckit den som läskande kall mjölk.

Allting är möjligt tills det är bevisat som omöjligt - och till och med då är det omöjliga
kanske bara omöjligt än så länge."  /Pearl Buck · Medarbetare på Healing

Mojjan73
7/1/09, 2:58 PM
#113

#109 Jag använder äggmjölk till frukost eftersom jag har svårt att få i mig lagad mat på morgonen. Det håller mig mätt till lunch. Ibland har jag druckit en sats äggmjölk till lunch om det har varit för varmt eller stressigt. Och oftast tar jag en skvätt på kvällen innan läggdags. Jag använder smör i min eftersom kokosfett får mig mage att balla ur helt. Obestämd

gyllenetider
8/12/09, 4:02 PM
#114

Ja nu har jag läst en jääääävla massa om äggmjölk och jag har precis som många andra här i tråden (och andra trådar) tyckt att det låter för jäkla vidrigt men NÄ… nu ska jag prova istället för att sitt och rynka på nejsan och tänka "men guuud hur kan dom bara dricka detta???" Tror det är rent psykiskt för min del… tanken på att man dricker ett "ägg" hahaha. Men jag återkommer med omdöme Flört Kommer prova trådstartarens variant först. Fast med lite kanel eller pepparkakskrydda i. Detta för att jag haft såna problem med magen den senaste tiden och tänkte prova att hålla mig ifrån för mkt grädde och sånt för jag har inte gått ner helelr på ett tag så jag tror att det kan vara bl.a. grädden OCH att jag faktiskt fuskat en del. Men som sagt… mejeriprodukterna måste jag dra ner på och då får jag ju prova äggmjölken. Hoppas hoppas jag nu inte får kväljningar haha.

I'll be back Tungan ute

gyllenetider
8/12/09, 4:32 PM
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#115

Ok nu har jag provat…. och hör och häpna - det var banne mig gott!

Jag tog till en stor mugg som ni ser på bilden:

1 ägg
ca 50 gram smör (lite mindre blev det nog)
3 dl kokande vatten
lite vaniljpulver
1 tsk pepparkakskrydda + lite extra vanlig kanel
sötningsmedel efter behag

Sen hade jag även i en ruta 70% choklad. Det var kanke lite dumt men GUD så gott det blev. Smakar nästan EXAKT som varm choklad men i och med att jag haft i både pepparkakskrydda + kanel så blandas ju dom smakerna så hade jag BARA haft i typ kakao + en ruta mörk choklad så hade det nog smakat precis som varm choklad.  Nu är min fråga: Varför gå tillbaka till grädde och mjölk?? hahaha. Mitt svar är är: BARA när jag LYXAR till det annars får det bli äggmjölk. I'm frälst!

raphanus
8/12/09, 5:17 PM
#116

Welcome in the gäng!

gyllenetider
8/12/09, 5:23 PM
#117

Hehe thank you thank you :)

sepersl
8/12/09, 6:57 PM
#118

kanske en du fråga men…. pepparkakskrydda - är det en färdig kryddblandning eller gör ni den själv? Hur mycket i så fall av varje?

Annons:
raphanus
8/12/09, 8:49 PM
#119

#118 - Pepparkakskryddor är kanel, kryddnejlika och ingefära. Man tar hur mycket man vill av varje. Alla tre finns som torrvara i vanliga kryddburkar.

magma
8/12/09, 9:43 PM
#120

Brukar köpa färdigblandad på påse, tror det är SantaMarias jag brukar köpa.

gyllenetider
8/13/09, 1:18 AM
#121

#118 Jag har en färdig burk från Aromboden. Och i den är det kanel, ingefära och kryddnejlika. Enbart. Man kan göra egen men jag vet inte exakt hur mkt av varje man har isf.

[Pennylane1]
8/13/09, 2:30 AM
#122

( efter behag som Raphanus skriver)

Upp till toppen
Annons: