Annons:
Etikettmat-recept-på-bröd-och-brödbaserade-rätter
Läst 30166 ggr
Dicken
2008-06-24 17:43

Bröd på FiberHusk - variant på linfröbröd

Jag provade en variant på linfröbrödet, och det blev kanonbra!

Har kört LCHF i tre veckor och börjar tröttna lite på äggfrukostar - saknar mackorna på morgonen. Såg ett recept på linfröbröd på engelska men tyckte det såg lite knöligt ut att mala linfrön. Då kom jag att tänka på FiberHusk (malt psylliumfröskal). Efter lite testande fick jag fram en riktig liten limpa!!!

Vispa två ägg så hårt det går.

Smält 25g smör i micron.

Blanda:

3,5 msk FiberHusk

1,5 tsk bakpulver

0,5 tsk brödkryddor (anis, fänkål och kummin)

Vänd ner smöret och dom torra ingredienserna i det vispade ägget. Vänd ner det FÖRSIKTIGT. Vispa inte för då blir det en KLUMP.

Häll smeten/degen i en lämplig fyrkantig skål eller burk. Micra på full effekt i 3 minuter.

Voila! En riktig liten "brödig" limpa.

Tror inte den skall innehålla speciellt med kolhydrater erftersom FiberHusk har 0…

Annons:
magma
2008-06-25 01:00
#1

Låter som ett intressant projekt:) Antar att brödkryddorna är en stor del i det hela, jag ska prova så småningom om och se hur det fungerar för min del. Tack för tipset!

Dicken
2008-06-25 10:17
#2

Glömde saltet!!!!

Jag använde extrasaltat smör och det verkar som att det räckte till. Använder du normal- osaltat smör bör du nog salta litegrann också. Vi är ju tyvärr vana med salta smaker här i norden (tyvärr).

Eftersom detta är en liten sats kan du ju testa några gånger för att få till det efter egen smak.

Om någon har ett tips på hur man vispar hela ägg till hårt skum så kan ni väl pipa till. Det skulle vara lite lättare att göra då tror jag.

HanneU
2008-06-25 12:16
#3

"Mala linfrön" - Kan man kanske använda linfrökross istället?

magma
2008-06-25 15:39
#4

Det borde gå, tycker jag…

Dicken
2008-06-26 14:44
#5

Det går säkert jättebra att mala linfrön. Men är det nåt fel på FiberHusk? färdigmalet och klart att använda.

Fick förresten till äggen - hade i ett halvt krm salt när jag vispade. Kanontjockt och fint. Provade att göra en och en halv sats och det gick jättebra (vill ha större mackor…). Det blir dubbel sats nästa gång.

ruphus
2008-06-27 00:22
#6

Ahh!

Tack för ett bra recept! Både jag och min mamma älskade det verkligen. Det är ju det perfekta brödsubstitutet! :D

Annons:
magma
2008-06-27 00:38
#7

#5: Jag kan tänka mig att frågan kom för att linfrö var det enda som fanns hemma just då…Flört Ska försöka mig på en med just psylliumfröskal senare.

Dicken
2008-06-30 21:47
#8

Jag älskar att experimentera/förbättra!

Idag provade jag att baka dubbel sats för att få en större limpa (=större mackor). Det gick kanonbra!

Ett kryddmått salt till äggvispningen för att få det tjockt. Sen hade jag i en deciliter finriven ost också för att få mackorna att hålla ihop lite bättre och det blev verkligen lyckat. Stadigt, fint och ändå smidigt bröd.

Gräddade i en enkilos potatissalladsburk. Det var det mest fyrkantiga jag hittade.

Tid i micron för dubbel sats: 4 min på full effekt

MissGaladriel
2008-07-01 18:40
#9

Jag måste fråga - måste det vara just fiberhusk eller går det lika bra med husk? Funderar eftersom fibrer ju inte är så optimalt för en IBS-mage, och det vore ju synd att paja det LCHF har byggt upp Flört

Wenn
2008-07-01 19:06
#10

Vad är husk ??

MissGaladriel
2008-07-01 19:29
#11
Dicken
2008-07-02 01:52
#12

Det ser ut som Husk har fibertillskott. Men inte Fiberhusk!!!? Knepigt med tanke på namnet. I alla fall tror jag det går med vad 17 som helst i stället. Vår yngste son har ätit glutenfritt i en massa år, så jag kom bara att tänka påsen som brukade stå i skafferiet till hans bröd. Skulle inte förvåna mig om det skulle funka med sågspån i stället (men det kanske inte är så nyttigt ;o) Om någon kommer på något annat ätbart pulver utan kolisar så säg till så får vi prova. Jag hade enbart brödets konsistens i tankarna när jag provade Fiberhusk och jag har inga problem med fibrer själv.

MissGaladriel
2008-07-02 02:06
#13

Sågspån, mmm .. Haha =)

Jag gjorde sådant bröd i dag, med linfrönkross, och jag blev inte så glad i det. Du kan ju kolla min tråd, Dicken - skall det vara och se ut så där? #135.

Annons:
marabe
2008-07-06 20:09
#14

Jag har bakat Dickens bröd. Det såg INTE ut så där. Jag använde iof Husk men hade även i lite linfrökross.

Däremot så gjorde jag tunnbröd i teflonpannan av degen och det blev jättebra.

Alltså: Gjorde halva satsen men bara ½ tsk bakpulver och tog bort brödkryddorna. (gillar inte dem) Arbetade degen till en klump. Plattade ut på smörpapper till pannans storlek ung. Klippte pappret efter degen (lämnade en flik att hålla i) och vände ner i varm teflonpanna. När brödet stelnar drar man försiktigt bort pappret och vänder brödet så det blir fin färg på andra sidan också.

Det blir bara ett tunnbröd på halv sats men så gjorde jag det som ett expriment också.

Passade väldigt bra att fylla med nåt gått. Wraps!

eja-53
2008-07-11 20:37
#15

Går det att använda hela psylliumfrön tror ni ??

MissGaladriel
2008-07-11 21:07
#16

#14. Hur såg det ut då??
Bra tips ang wrapsgrej!!! :)

#15. Du kan ju alltid testa :) Se till att äggen är riktigt hårt vispade bara; hela frön bör ju vara lite tyngre än krossade delar av frön.

Dicken
2008-07-12 17:33
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#17

Gjorde hamburgare med det här brödet i morse.

Kolla in min dagbok.

Mmmmmm! Gott!

MissGaladriel
2008-07-12 17:55
#18

Ooohh!! Vad gott det såg ut! Dicken, jag blir så imponerad! Jag blir så inspirerad av andras nytänkande i köket - själv avskyr jag att befinna mig där :)

BoelLouise
2008-07-19 18:28
#19

Tack snälla för detta perfekta recept. Såååå gott, ljummet med mkt bregott och några skivor ost. Har även gjort två hamburgerbröd till ikväll.   Oj oj oj, jag är så tacksam för all hjälp och tips man får här!

Anna_Sv
2008-08-10 01:31
#20

#9
Husk och Fiberhusk är i stor sett samma sak. Fiberhusk är lite grovare malt bara. Jag har IBS och skulle inte klara mig utan husk eftersom det normaliserar magen.

#12
Att det heter just Fiberhusk och att det står "fibertillskott" är nog för att produkten säljs i hälsokostaffärer som ett fibertillskott för att normalisera tarminnehållet medan Husk säljs som mjölersättning för glutenintoleranta.

#15
Nej jag tror inte det, vitsen är ju att husket fungerar som mjöl.

.  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .  .

Medarbetare på kvinna.ifokus.se

"Cogito, ergo sum!"..........."Jag tänker, alltså finns jag!"

Annons:
Hamka
2008-08-10 09:48
#21

Tack så hemskt mycket för receptet ! , har två timmars resa till skolan på morgonen och jag föredrar att äta på tåget…och nu har jag äntligen något att äta som inte luktar eller ser skumt ut :D

Går det bra att byta ut smöret mot rapsolja föresten?

Dicken
2008-08-10 14:23
#22

#21 Prova! Det går ju ganska fort att svänga ihop en sats…

Axol
2008-08-10 20:08
#23

Fantastiskt gott!

Det blev hur bra som helst och jag kommer att ha det på jobbemackan imorgon. Nu fattar jag inte hur man lägger in bilder här, så ni får hålla till godo med länken till min blogg där jag lagt bilden:

http://axol.medlemmar.ifokus.se/Blogs/

Ah, jag testar att länka här!

Hoppas att det funkar. Brödet ser kanonbra ut, jag ska ha det till leverpastejen jag gjorde tidigare idag.

Axol
2008-08-10 20:24
#24

Nu öppnades länken i samma fönster, men det kanske ni står ut med!

Ursäkta, jag hittar inga instruktioner någonstans, så jag vet inte hur man klistrar in en bild direkt.

magma
2008-08-10 23:12
#25

Jag provade igår, gjorde i vanliga ugnen. Tyckte det smakade lite för mycket ägg och var lite av tvättsvampskonsistens, men var verkligen helt OK att lägga ost och smör på:) Ska prova med en tillsats av lite hela linfrön och ev en matsked solrosfrön nästa gång, bara för att få lite mer "crunch".

Att lägga in en bild: prova bara att "bifoga fil" när du skriver ditt inlägg.

Hamka
2008-08-11 10:19
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#26

Tycker att min blev lyckad , även om jag var tvungen att använda linfrökross istället och sedan böt ut smöret mot rapsolja Skrattande

Miyu
2008-08-11 11:03
#27

#25 Håller med om att det var som att tugga på tvättsvamp :P Nästan så den såg svettig ut.

Annons:
maran72
2008-08-12 14:58
#28

tack för receptet. jag blandade i anis och fänkål, hela linfrön och solroskärnor också. Smakade absolut inte "svampigt". Supergott med en stor klick med Bregott och brie ost på. Mmmmmmm

Dicken
2008-08-13 00:16
#29

#25, #27  Håller meder att det kanske inte är så gott att äta ensamt, men hela idén från början var att få fram en "mackig" plattform att stapla MASSOR med fett pålägg på.

Lottar8
2008-08-13 00:53
#30

Är fiberhusk helt ok om man äter strikt? Hur mycket kolhydrater är det i? Det verkar ju så kanongott!!!Förvånad

johnnybg
2008-08-13 00:54
#31

Jag har inte testat tillverka dickens bröd, men man kanske kan tillsätta lite Fibrex, kostfibrer, finns på Ica. Då kanske det bli lite grövre bröd? Fibrex innehåller 4 g kolhydrater, så en nypa gör ju ingenting.

 http://web.dansukker.com/Default.aspx?ID=90&ProductPage=1&ProductID=85&GroupID=7

Axol
2008-08-13 21:35
#32

Idag gjorde jag brödet igen, men lade till lite ost och valnötter. Glömde dock brödkryddor och det märktes på smaken. Det smakar svamp och faktiskt inte jättegott. Men, imorgon tar jag på massor med hemmagjord leverpasej så det blir nog helt OK i alla fall.

Tack än en gång för receptet och inspirationen!

magma
2008-08-13 22:01
#33

Jo, det funkar bra som "plattform" som du säger. Brer smör på både över och undersidan och en massa ost på det:) Har använt en matsked Fibrex i, och då blev det lite mer tuggmotstånd. Men en massa vatten till brödet måste jag dricka, annars fastnar det halvvägs ner!

magma
2008-08-13 22:02
#34

#30: Fiberhusken är kolhydratfri.

Annons:
Hamka
2008-08-13 23:45
#35

Eftersom att jag älskar att experimentera .. så använde jag : Kummin , Kanel , Ingefära och Kardemumma som brödkryddor.

Det blev jätte mumsigt om man bredde på lite avokado och hade en skiva kalkon mortadella .

Kriss
2008-08-21 17:55
#36

Jag bakade brödet igår igen, det funkar jättebra när man är sugen på en macka.

Miyu
2008-08-23 01:02
#37

Hur många gram bakpulver är det? hur blir det om man utesluter det? så mycket kolisar i det.

Musiken
2008-08-23 02:02
#38

finns det nagon engelsk motsarighe pa husk? skulle garna baka, men vet inte vad jag ska leta efter i affaren..

Dicken
2008-08-23 02:27
#39

#37 Tror inte det blir så mycket kolisar per macka. Bakpulver är väldigt lätt, och 1,5 tsk till en hel sats som ger kanske 4-5 mackor lär inte bli särskilt mycket. Men om man vill köra riktigt stenhårt så skall man nog låta bli helt. Jag gör oftast dubbel sats och tar då totalt två tsk bakpulver.

Om någon har en riktigt exakt våg och kan väga en tsk vore det kul att veta hur mycket det blir!

#38 Ask for Psyllium seed husks at the pharmacy or some place where they sell dietary supplements…

mrsAngel
2008-11-06 14:07
#40

Har precis bakat brödet, och blev imponerad. Med smör och pålägg så funkar det verkligen som macka! Bra när man sitter bredvid nyfikna stirrande arbetskamrater och käkar om man någon dag inte orkar förklara LCHF…

En fråga bara, upplevde att det knastrade som grus mellan tänderna, käkade sedan cocospannkakor med lite fiberhusk i med samma grusknastriga känsla. Är det så det är om man använder husket, eller var det min påse det var fel på tror ni?

Dicken
2008-11-07 00:24
#41

Det knastrar lite om fiberhusk, helt korrekt.

Jag har haft en liten noja på hamburgare i några dagar. Hackade ner en rejäl bit fransyska häromdagen. Bara hackade med kniv så det blev som jättegrov köttfärs. Vilken burgare det blev! Huskbröd, burgaren med smält brieost, lite tomatpuré på bottenbrödet, sallad, några lökringar, massor med majonnäs som dressing och några skivor färsk gurka. Mmmmmmm…

Annons:
Haraaz
2008-11-07 05:50
#42

Jag har ingen micro, går det att göra detta bröd i ugnen istället?

magma
2008-11-07 09:20
#43

Jag har enbart gjort det i ugnen, det har fungerat utmärkt. Jag har använt en fyrkantig (kanske 15x15 cm) glasform som jag smort först.

ijja
2008-11-07 15:31
#44

Nyss provat - gjorde dubbel sats direkt för att slippa en massa vispande. Hmm… ja, det va väl ok som mack-substitut med bregott o ost på - men usch vad det knastrade läskigt i tänderna! Antar att det inte går att komma ifrån…? Tuggade till slut utan att sätta ihop tänderna helt. Obestämd

mrsAngel
2008-11-07 18:40
#45

Gjorde mackor med massa gott pålägg, men även blad av isbergssallad. Då kan man inbilla sig att "krispet" mellan tänderna kommer från det krispiga sallatsbladet…

Raring
2008-11-07 18:46
#46

Jag är inte heller så värst förtjust i det sandiga. Undrar om det blir bättre om man använder fibrex eller grovkrossade loppfrön istället… ska prova någon gång.

ijja
2008-11-08 14:46
#47

Om ni testar och lyckas så hojta! Nu ligger ju den där tvättsvampen i köket så jag får väl testa med lite sallad på…

Raring
2008-11-09 23:04
#48

Hojtar till!

Länk

Annons:
ijja
2008-11-10 00:18
#49

Åh, underbart - ska provas så fort fibrex är inhandlat! Gud vad gott med "mjuk pepparkaka" !!!

ijja
2008-11-12 15:42
#50

Men gud vad gott!! Jag rekommenderar varmt (!!!) din länkade hojtning (och definitivt framför fiberhusk-brödet!!!) - testade varianten med flingsalt och rosmarin… MUMS! Till och med pojkvännen tryckte i sig Glad Ska testa att göra mjuk pepparkaka av det nästa gång, tyckte nästan det hade lite sån smak i sig även denna gången och blev ju såklart sugen som tusan.

Tack igen!

mlostardust
2008-11-15 15:27
#51

Och vart finns fibrex? har precis handlat fiberhusk i naturkosten, finns detta även där?

magma
2008-11-15 20:45
#52

Fibrex köper jag på ICA.

ijja
2008-11-21 15:06
#53

Mjuk pepparkaka-varianten blev inte riktigt som väntat… kanske för lite kryddor? Men det värsta va att det kändes lite "frätande"… Kanske man kan minska bakpulvermängden?

copia
2008-11-23 14:53
#54

Om man fixar Po-fiber, som kommer från potatis, så har jag gjort så här. 1 1/2 tesked husk, 1 1/2 tesked pofiber, i msk vatten, ett ägg, !72 tesked bakpulver och 1 ägg. Vispas ihop på en assiett eller liknande, tre minuter i micro. Blir en tekaka som kan förväxlas med riktigt bröd. Jag ska bo på hotell nästa helg och ska ha ett par kakor med mig till frukosten, då slipper jag falla för brödet där.

ovkyhn
2008-11-23 19:18
#55

Copias lc bröd är de bästa ja ätit. Tack syrran för de.

Annons:
Saintpaulian
2008-11-23 21:00
#56

Nu har även jag testat orginalbrödet. Jag tycker att det är gott.

Med smör, ost och lite gurkbitar blir det helt kanon till frulle!

Tusen tack för receptet!!

Caena
2009-01-05 16:19
#57

har kört lchf i 5 månader och prövade detta först nu..

superlätt och gott..

kände ingen knastrande känsla.. men.. lite svampigt …

myran53
2009-01-08 17:57
#58

Jag har försökt baka detta brödet, men tycker inte det smakar gott. I ett annat liknande recept var det bikarbonat istället för bakpulver, så det tog jag nu också (eftersom jag inte hade bakpulver hemma). Kan det vara det som gjorde att det inte smakade gott?

Jag vill ju så gärna äta "smörgås" ibland

[Sias]
2009-01-08 20:20
#59

TACK DICKEN FÖR RECEPTET! på ett super-gott bröd, med minimalt med kolhydrater. Min man, som får ont i lederna av vanligt mjöl-bröd är jätteglad & nöjd när han nu kan äta en god macka och slippa få värk.

Jag har  bakat efter receptet flera gånger. Först gjorde jag frukost-frallor. Men för att slippa från rullandet - modifierade jag receptet lite och började  göra en stor platt kaka istället på dubbel sats; 

4 ägg (vispar med lite salt för att få det riktigt fluffigt). Blandar i 50 g smält smör + 1 dl vispgrädde. Vänder försiktigt ner en blandning av; 5 msk fiber Husk + 2 tsk bakpulver + 1 tsk brödkryddor. Rör försiktigt om i smeten så att all fiber Husk-blandning  blir inrörd i vätskan. Låter degen svälla i minst 10 minuter.

VIKTIGT att fiber HUSK får svälla ordentligt i vätska! så den inte sväller i tarmen (besked kund-kontakt hos återförsäljaren av fiber Husk).

När smeten är som en smidig deg (som går att ta i utan att den kladdar) plattar jag ut den på bakplåtspapper i en mindre bakplåt (hälften så stor som en vanlig ugnsplåt). Gräddar i ugn - 225 grader - ca 15-20 minuter eller tills "kakan" är brun. Låter svalna och skär sen i fyrkantiga rutor. Förvarar brödet i plastpåse i kyl.

Ska prova att byta ut grädden mot vatten + lite mer smör (alla i fam tål inte mjölkprod).

#44 & 57 Fick smeten svälla minst 10 minuter? HUSK-Brödet kan kanske bli knastrigt - svampigt om inte  fiber Husk för svälla ordentligt i vätskan?

#58 Bikarbonaten kan säkert vara orsaken till att brödet inte smakar gott.

[Pennylane1]
2009-01-09 15:17
#60

Bakpulver, måste det vara så mycekt tror du? Det står för en stor del av kolhydraterna i den satsen!

[Sias]
2009-01-09 18:03
#61

Bakpulvermängden. Om man gör dubbel sats av Dickens grundrecept skulle det bli 3 tsk - jag minskade ner till 2 tsk. Det är vad jag provat - vet inte om det funkar med mindre.

HELT kolhydratfritt blir inte husk-brödet, för ägg (vitorna) innehåller en del kolhydrater. (4 ägg i  en dubbel sats).

Av 2 tsk bakpulver - i en sats som ger 20-25 brödrutor - kan det väl inte bli just några kolhydrater per bröd ?

[Pennylane1]
2009-01-09 20:27
#62

nej men det står iaf för merparten tror jag! Bikarbonat är kolhydratfritt. Men det behövs något syrligt om man ska använda det.

Har för mig att någon skrev någonstans att två teskedar bakpulver var 4 gram kolhydrater? Så i det stora hela är det ju inte så farligt givetvis! Men bra att veta om man vill ha koll.

Annons:
magma
2009-01-09 20:46
#63

1 dl grädde ger ju ca 3 gram. 7 gram på hela satsen, alltså 3 från grädden och 3,8 från bakpulvret. Om man får ut 25 skivor så får man äta 10 st för att få i sig 2,8 gram kolhydrater.Tungan ute

[Pennylane1]
2009-01-09 20:51
#64

ja det är inte mycket men allt jag sa var ju att bakpulvret står för merparten! Men 25 stycket av en halv plåt det låter som väääldigt små bitar.

[Sias]
2009-01-09 22:36
#65

#64  Brödrutorna brukar bli ca 5x5 cm (i liten ugnsplåt knappt 30x30 cm).  Blir inte så många kolhydrater per styck.

Förresten - äggen innehåller väl en del kolhydrater ?

[Sias]
2009-01-12 21:17
#66

Nu har jag provat att baka så kolhydratsnålt som möjligt.  Ändrade recept på dubbel sats jag  beskrivit i #59  =  vatten istället för grädde. 2 hela ägg + 2 äggulor istället för 4 hela ägg. 1 tsk bakpulver istället för 2. Och utan brödkryddor. 75 g smör istället för 50 g. Brödet ätbart - men inte alls lika gott som originalet =  Dickens Bröd på Fiberhusk, det absolut godaste LCHF-bröd jag ätit - hittills.

MissZapp
2009-01-14 21:50
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#67

Istället för att låta brödet svälla först i bunken och sen trycka ut det i formen så hällde jag ut det direkt i en "halv långpanna" och lät det sen svälla i 10 minuter innan jag stoppade in det i ugnen, 225 grader i ca 15 minuter. Strödde även över lite sesamfrön oxå. Skar brödet i 10 knäckebrödsstora bitar.

Jag tyckte att brödet blev i fetaste laget, nästa gång provar jag med hälften gädde hälfen vatten. Glad

[Sias]
2009-01-15 09:52
#68

#67 TACK Glad för jättebra tips! om att låta degen svälla direkt på plåten!

[Sias]
2009-01-15 12:06
#69

#62  Tycker det låter mycket, att 2 tsk skall innehålla 4 g kolhydrater.

Enligt förpackningen är det 16 g kolhydrat per 100 g BAKPULVER. Vet inte hur mycket en tsk sånt väger.

Annons:
[Sias]
2009-01-15 12:16
#70

Kollade BAKPULVER kolhydrater på Minmat. Livsmedelsverket - anger 42,4 ! ? Det kanske finns olika sorts bakpulver - med olika mängd kolhydrater ? Kanske värt att kolla innehåll/näringsvärde även på bakpulverburken?

MissZapp
2009-01-15 13:07
#71

Behövs det verkligen bakpulver? I och med att man vispar ägg och salt så pass hårt så kände jag att bakpulvret inte tillförde något. Nästa gång ska jag prova utan!

[Sias]
2009-01-15 13:52
#72

#71 Undrat detsamma! Om du provar att baka brödet utan bakpuöver - berätta gärna hur det blev.

Jag gjorde en sats på 8 ägg i dag, så det dröjer ett tag innan det blir brödbak.

[Pennylane1]
2009-01-16 11:04
#73

det är majsstärkelsen, gissar jag,  i bakpulvret som står för kolhydraterna, på den burk jag har står ingen näringsinformation.

[Sias]
2009-01-17 11:02
#74

#9 Info om HUSK - resp FIBERHUSK finns på www.lindroos.net

I informationen om HUSK  står det bl a. Är sedan 1998 ett av Läkemedelsverket godkänt registrerat naturläkemedel.

HUSK består av ljust, indiskt psylliumfröskal, som innehåller 85 % fibrer. En naturligt gelebildande fiber som underlättar passagen genom tarmen och verkar både mot förstoppning och diarré. Har inga vanebildande effekter på tarmen utan hjälper tarmens egen muskulatur att komma igång. HUSK kan användas dagligen för att få magen i balans.  VIKTIGT - drick alltid 2-3 dl vätska vid intag av HUSK.

FIBERHUSK - innehåller 100 % pulveriserat psylliufröskal. Det har visat sig att de gelebildande fibrerna i psyllium till stor del har samma egenskaper som gluten i samband med bakning.

[Sias]
2009-01-22 12:26
#75

PSYLLIUMFRÖ - istället för FIBERHUSK ? är det någon som provat det?

Använder man fröna som de är - eller måste man mala till mjöl? Samma mängd?

Har köpt en påse (Risenta) - så det är väl bara att provbaka!

Psyllium-FRÖ kostar ca 18 kronor för 300 gram = betydligt billagare än Fiberhusk, och kanske lättare att få tag på.

Jag har varit i kontakt med Risenta - men hade precis som kundkontakten hos återförsäljaren av Fiber Husk inte en aning om att det kan gå att baka bröd av psylliumfrö (resp psylliumfröskal).  Fick därför inte några värdefulla tips/råd om det.

På min fråga om psylliumfrö har samma egenskaper som prod av skalet - fick jag svaret att båda sväller och bildar en geleliknande massa.

elisabeth83
2009-01-22 12:32
#76

Jag förstår att detta är en tråd som känner värme till bröd, men jag tänkte komma med mitt tipps (som jag för övrigt fick på någon lchf-blogg):

Jag steker två ägg väldigt hårt på kvällen och låter dem vila i kylskåpet under natten. På morgonen kan man sedan ha dem som "mackor" och kan ha på allt mummsigt pålägg man kan tänka sig!!

Men jag ska nog ge mej på att baka bröd oxå, ska bara införskaffa fiberhusk!

Annons:
Marylojs
2009-01-22 12:38
#77

Provade detta för första gången igår och det blev bra (som ersättning för hamburgerbröd) men min mage gillade det inte. Blev lite bullrig.

[Pennylane1]
2009-01-22 13:14
#78

jaha här var samma fråga igen… svarade i den andra tråden.

[Sias]
2009-01-22 19:01
#79

Jag tror det skulle vara jättebra om du berättade  om vilken  "den andra tråden" är -  kanske allra bäst vad svaret är.

Solange
2009-01-30 01:09
#80

Cheezuz vad bra!

Testade med rosmarin o oregano istället för brödkryddor och strödde flingsalt ovanpå. Hur gott var inte det här? Imorn ska jag åka tidigt tidigt med tåget o ha med mackor med massa färskost o rostbiff på dem.

Nästa gång ska jag lägga i lite fetaostbitar också. Det här receptet var ju bästa sen jag vet inte när… Hurra och tack!

[Sias]
2009-02-02 14:45
#81

Någon som fått negativa reaktioner av fiberHusk-brödet? Som t ex magont, uppblåsthet, gaser?

Har för mig att jag läste om det i någon tråd men kan inte hitta det.

I information om prod, bl a från Livsmedelsverket står det att allergiska reaktioner kan förekomma - men inte hur det kan yttra sig.

Jag har bakat Dickens fiberHusk-bröd flera gånger, ätit och mått gott. Men efter att jag ätit brödet både lördag och söndag, mådde jag inte alls bra. Buken uppsvullen, gaser.  Så nu är det STOPP! för brödet är det enda tänbara!

[Pennylane1]
2009-02-02 14:50
#82

tja man kan ju vara överkänslig mot det mesta så varför inte husk…

Marylojs
2009-02-02 14:58
#83

#81 Jag fick rejäl fart på magen och kände mig lite uppblåst måste jag erkänna. Äter det därför väldigt sällan.

Annons:
Saintpaulian
2009-02-02 18:08
#84

#81 jag klarar inte mer än 1 skiva någon enstaka gång. Jag har IBS så det kan vara därför.

[Sias]
2009-02-02 18:20
#85

#82 Så sant! Jag är ju känslig mot rätt mycket…….  Fast det är tråkigt - för jag tycker verkligen om det här brödet!

Från ivsmedelsverkets info; Biverkningar Uppblåsthet de första dagarna - försvinner vid fortsatt behandling. Allergiska reaktioner har rapporterats.

#83, 84 GOTT å höra att jag inte är ensam om att inte klara av HUSK-brödet så bra!

Kanske fler som inte gör det ?

[Pennylane1]
2009-02-02 18:23
#86

jag äter det ju nästan dagligen , någon matsked, förutom när jag använder det i matlagning och bak, brukar inte känna av något, och det var åratal sen jag åt det första gången så det är möjligt att det var nåt sånt då men iaf är jag tillvänjd nu då! Glad

Saintpaulian
2009-02-02 19:42
#87

Jag har helt enkelt fått inse att jag inte klarar av sånt här. Jag kan ta ett finncrisp någon enstaka gång, men det har varit för tufft det med, så jag avstår helst.

Fast jag tyckte verkligen att detta brödet var helt ok.

[Sias]
2009-02-02 20:01
#88

#87 Hur har du känt av det? Har du lust att berätta?

Jag tål inget av de 4 sädesslagen, så fincrisp är inte heller något för mig.

linavdp
2009-02-07 16:24
#89

Hej! Jag hade tänkt att testa att baka bröd med fiberhusk, verkar toppen om man skulle bli sugen på bröd :)
Men jag har inte hittat något om hur man blötlägger det, hur mycket vatten man ska blötlägga det i alltså… Hur gör ni?

steele
2009-03-05 11:38
#90

om man inte har en micro. hur länge ska man ha "brödet" i ungnen?

Annons:
negar
2009-03-05 12:56
#91

#90 Det beror på hur stor sats du gör, men en normal sats tar ca 25 minuter på 175 C. Det blir godare i ugnen tycker jag men det kan bli lite plattare, ett tips är att ha en ganska liten form så att smeten inte rinner ut så mycket.

Trrkek
2009-07-08 01:42
#92

Åh, det här lät jättegott! Och så enkelt - det kan man ju göra direkt på morgonen så får man nybakad smörgås. Ska definitivt testa det imorgon!

Trrkek
2009-07-08 08:24
#93

Suuuupergott blev det, trots att jag bara hade 10%-ig ost hemma så det blev en lite för fettfattig frukost… Hur som helst, näringsvärdet per 100g i grundutförandet är:

Fett 18,8 gram (81%)
Protein 8,43 gram (16%)
Kolhydrater 1,47 gram (2,8%)
Fibrer 19,85 gram
Energi KJ 875
Energi Kcal 214

Jag vägde min limpa - 150g vilket lär bli ca 3 portioner.

[Pennylane1]
2009-07-08 11:36
#94

jag börjar undra om husk verkligen är skalet!! Fast de påstår det överallt, även på huskförpackningen … Men jag har börjat att mala psylliumförna (eller försöka) till mjöl när jag bakar för min husk är snart slut och ville se om det funkar lika bra med malda frön. Skalen låter sig inte malas, de blir kvar och är bruna, trots att det heter ljust psylliumfrö, däremot blir innanmätet ett ljust pulver, inte olikt husken även om den är lite grövre.  det var så länge sen som jag hade fiberhusk hemma, är den nästan vit som husken?

Upp till toppen
Annons: