Annons:
Etikettmat-recept-på-bröd-och-brödbaserade-rätter
Läst 18060 ggr
IblandSkamsJag
2010-05-04 14:22

GOTT LCHF-bröd! "Cant believe its not bread" :-D

Hejsan svejsan!

Såhär är det: jag blev PRECIS medlem, kanske en svag ursäkt, men jag har inte hunnit navigera mig här ännu, och lärt mig sidan, så det skriver nu finns kanske sedan innan, men då får ni snälla ursäkta Oskyldig

Jag har tänkt bli medlem länge, men inte blivit av för som mitt namn avslöjar "Ibland Skäms Jag" för att jag inte kan hålla mig. Maten vinner över mig. Har haft svåra "tvångstankar" vad det gäller mat sen jag va 18 väl, nu är jag 29. Har typ bulimi men utan kräkning. Så nu ligger jag på 70+ och är 1.72 lång. Vet jag inte är FET men tro mig: det sitter inte smickrande! Allt på magen!

Nog om det! :) Varför jag nu blev medlem var för att jag provade att laga detta LINFRÖBRÖD och efter ha provat Whoopsies o allt vad det heter, som visst smakar okay, men inte tusan tycker ni det smakar bröd!? Tungan ute Men jag är som sagt inte kräsen. Det va inte vatten&kärlek som fick mig mullig!

Iaf.. Jag malde själv med stavmixer i en bunke (Akta! Det sprätter i början! Jag har linfrön i hela köket nu hihi!) Det gick hur bra som helst att mixa själv ju! Jag VET att det ska vara "giftigt" Men säkert inte värre än aspartamen vi förgiftar hjärnan med?

Nä skämt åsido, 2 msk om dagen sägs vara okay, dessutom försvinner tydligen giftet vid bakning enligt livsmedelsverket. Så det är lungt!

Så jag tog en djup tallrik o mjukade upp 1msk smör i micron, (jag tog bregott med havssalt! MUMS!)

Sen hällde jag över 2msk linfrömjöl och 0,5 tsk bakpulver och knäckte i ett ägg! Rör om och 2 min i micron på högsta!

Stjälp ur det ur tallriken åt det svalna ett par minuter, sen njuuuut med tex ost.

Ett annat tips är att man kan tydligen göra ostchips i micron!! Skivar och lägger skviva dubbel, sen 1 min på högsta! Bam! Kripsiga LCHF chips.

Och bacon kan man tydligen också knapersteka i micron. Hushålls/toa-papper under o över baconet på en tallrik. 3 min i micron.

Som sagt: förlåt om jag kommer med tips som redan finns. Är bara så lycklig att jag fann dom och ville dela med mig Skäms

Hoppa jag får länka från Youtube? Annars får någon gärna säga till så försvinner den :)

Ha det så bra.. och lycka till :)

Berätta gärna vad ni tyckte!

Annons:
[Pennylane1]
2010-05-04 16:07
#1

jo de tipsen finns men det är ju bra att fräsha upp lite! Tyvärr finns inte de gula linfröna att få tag på, inte har jag lyckats iallafall, mejlade risenta och frågade men de hade utgått. Tror det skulle bli godare än med de bruna.

Jag har inlagt under bröadrecepten både Knäckebröd /tunnbröd typ Finncrisp och Brödbullar som också smakar bröd, om du vill variera dig lite!

Välkommen hit!

IblandSkamsJag
2010-05-04 18:09
#2

Ah, nej jag använde vanliga :)

Tyckte det va sååå gott. Längtar tills det blir imorgon så jag kan göra en sats till! Tungan ute

Ska dock kolla på dina brödbullar. Hoppas jag hittar :)

Tack för välkommnandet!

Ethla
2010-05-04 18:31
#3

Skadar inte med upprepningar, det inspirerade mig att prova brödet till lunch och det blev gott :)

Undrar om man kan spara frömjölet och använda det vid ett senare tillfälle?

Josp
2010-05-04 18:52
#4

Gula linfrön finns att köpa här:

http://ortagubben.jetshop.se/ShowProduct.aspx?ProdID=1895&cat=259

eller här:

http://www.rawfoodshop.se/gula-linfr%C3%83%C2%B6n-p-353.html

Tror jag måste inhandla och ser om det blir någon skillnad. Är ju själv en fan av lchf-kexen med linfrön i. :-)

[Pennylane1]
2010-05-04 20:01
#5

# 4 men så bra! jag har letat och letat!! Tusen tack!

Det blir toppen till mina nachos! Jag tycker bruna linfrö är goda men de har en speciell smak,  dessa ska vara lite mildare i smaken om jag förstått det hela rätt.

Dicken
2010-05-04 22:08
#6

Testade brödet nu på eftermiddagen. Hade ett paket krossat linfrö och körde ett par matskedar i morteln en stund. Det blev kanonbra!

Fick ett tips tidigare om att linfrön skall vara goda att rosta, så nästa sväng tänkte jag prova att rosta fröna innan jag maler dom.

Tack för ett bra recept!

Annons:
magma
2010-05-04 23:41
#7

Välkommen hit!Glad

IblandSkamsJag
2010-05-05 16:17
#8

Tack tack för alla fina välkomnanden och ros för receptet. Gjorde precis.. dubbel sats dvs med 4 msk.. hoppas inte giftet tar död på mig för jag slukade precis allt Oskyldig

Monnis
2010-05-05 18:05
#9

Detta ska jag testa, har provat nötbröd tidigare, får se om detta smakar annorlunda, antar att konsistensen blir densamma eftersom det är ägg i.

Josp
2010-05-05 18:37
#10

Funkar detta bra i vanlig ugn också tro? Jag har ju ingen micro ju… Rynkar på näsan

Miyu
2010-05-05 20:44
#11

"Nä skämt åsido, 2 msk om dagen sägs vara okay, dessutom försvinner tydligen giftet vid bakning enligt livsmedelsverket. Så det är lungt!"

För vi är ju såna polare med Livsmedelsverket och vad de säger :D

JAUS
2010-05-05 20:55
#12

Cyanid är absolut något jag undviker så jag äter inte linfrön alls. Jag rekommenderar chiafrön istället som inte innehåller några gifter.

sylfida
2010-05-05 20:57
#13

Låter jätteintressant. Skall definitivt testas!

Vill också önska dig välkommen hit!

Annons:
plinkplonk
2010-05-05 22:48
#14

Vilken positiv överraskning! Tack för att du "belyste" receptet.

IblandSkamsJag
2010-05-05 23:05
#15

Tack va söta ni alla är! Kul att ni gillade receptet, känns kul, novis som jag är :))

Vill också meddela att jag fortfarande lever och inte krämpor ännu.

Dock köpte jag loppfrön idag. Undrar om kan mala dom själv för att få ngt som liknar husk fiber? Kollade på det idag på Konsum men seriöst 50 spänn för 300 gram? Nej då skalar jag hellre dom små jäklarna själv! ;-)

vimsig
2010-05-05 23:55
#16

Provade brödet i kväll till en räksallad, det var super! Påminde lite om en fralla.

Ang Fiberhusk: Det är dyrt med 50:- för en påse, men den är dryg, så utslaget på antal tillfällen så blir det inte så mycket.

Miyu
2010-05-06 16:48
#17

funkar det med krossat linfrö?

IblandSkamsJag
2010-05-07 11:49
#18

Det har jag inte provat men det skall nog gå. Prova! :)

karinafp
2010-05-07 12:43
#19

Jo, det funkar att "steka" bacon i mikron, men dels sugs allt fettet upp i hushållspapperet, dels tycker jag att baconet blir smaklöst. Kanske just därför, fett är ju smakbärande. Så jag fortsätter att steka mitt bacon på spisen, trots oset.

Monnis
2010-05-07 19:35
#20

#19 jag steker ibland bacon i micron, då lägger jag baconstrimlorna i en skål och bara en bit papper ovanpå skålen (nuddar inte baconet) så det inte ska skvätta upp i taket. Allt fett blir kvar på så vis, men det häller jag ändå bort. Den gång jag provat lägga papper under och över baconet så har det fastnat i pappret, inte så gott.

Jag tycker baconet blir mer segt än knaprigt i micron, så jag steker oftast i panna ändå. Ska funka att göra i ugn också, stora mängder, men det skvätter en hel del, och jag tyckte att de yttersta bitarna blev brända, men de innersta inte helt klara.

En hel vetenskap det där med bacontillredning Glad

Annons:
berndt
2010-05-08 11:25
#21

kan bekräfta:

1. det går att baka bröden med sesamfrön lika bra

2. brödet smakar bröd och är gott!

Skrattande

Man, född 1953, 166 cm lång, startvikt 94 kg 

LCHF till och från sedan 2009. Nystart oktober 2017

Sockerberoende.

Banon
2010-05-08 12:17
#22

Jag körde en variant med 50/50 husk/po-fiber istället för linfrö. Blev mycket bra.Lite luftigare, och jag slipper sprätta med frön i hela köket. Har den som fukostsmörrebröd med smör, sardiner, skivat ägg och hemgjord majonäs.

Läckert!Tungan ute

Miyu
2010-05-08 18:13
#23

Kan man ha 50/50 med linfrö och bakepro tro? Eller sväller det för mkt då?

Har nån kolhydrat-koll på grundreceptet?

[Pennylane1]
2010-05-08 18:50
#24

linfrö brukar stå som noll i tabellerna, tveksamt om det gäller malda frön (hela passerar bara igenom) och då är det pyttelite i äggen och lite i bakpulvret… under 1g kanske totalt?

Miyu
2010-05-08 19:53
#25

Provade de nyss med krossade linfrö. Helt okay brödersättning, smakar dock lite väl mkt ägg. Bra konstistens.

Miyu
2010-05-09 11:16
#26

Dubbelpost, sorry.

Men är det verkligen giftigt med mer än 2 msk linfrö per dag? Brukar göra dubbel batch av dessa så jag gillar det så mkt och kolhydratmängden är obefintlig. Tror det skulle stå på paketet om det var farligt..

[Pennylane1]
2010-05-09 11:49
#27

tja följande info ger wikipedia… sen får man värdera detta som man själv vill… jag tror för min del att man har en rejäl säkerhetsmarginal som vid de flesta andra sådana här rekommendationer

edit: verkar bli lite knasig länk därovan hoppas rätt kommer fram , det är bara en iallafall även om två länkmarkeringar (kanske ) finns

Annons:
[Pennylane1]
2010-05-09 11:58
#28

sen har dom gula linfrö som illustration, lite knasigt, när de flesta, här i landet iallafall, enbart kommit i kontakt med de bruna. Jag såg det här med golden flax seeds som de heter på engelska, först i detta recept förra gången det lades upp härinne!

berndt
2010-05-09 13:06
#29

Även om sesamfrön har lite kolhdrater (c 18g/100g) så äter man ju bara 2 matskedar per bröd, så jag tycker det är ett bra substitut för linfröna.

Och det står inget om att sesamfröna skulle vara giftiga på wikipedia!

Man, född 1953, 166 cm lång, startvikt 94 kg 

LCHF till och från sedan 2009. Nystart oktober 2017

Sockerberoende.

Hannah-
2010-05-09 13:14
Anand
2010-05-09 14:39
#31

Bara en liten fundering. Jag säger inte att ni gör fel på något sätt men……….

Lurar man inte sig själv med att försöka hitta alla dessa ersättningar för bröd m.m. Jag menar att det gäller ju att ställa om huvudet till att vänja sig av med bröd, potatis m.m.

Jag har hittills inte provat någon ersättning men det kanske kommer en dag och jag kan förstå att det blir lite mer variation.

Känns lite som om att det blir en jakt på ett bröd som vi kan äta när det egentligen är så att vi inte ska äta bröd. Tror i alla fall att min hjärna skulle bli lurad och att suget efter riktigt bröd skulle vakna till. Jag kan ha fel eftersom jag inte provat och detta är bara en lite undran så ni inte tar illa upp.

Miyu
2010-05-09 19:19
#32

#30 Men linfrön innehåller inte kolhydrater som sesamfrön gör.

#31 För många av oss handlar det om att orka igenom viktnedgång och äta så "normalt" som möjligt, varför ska man då inte ta till alla kreativa matknep man kan?

Om linfrön inte innehåller några kolhydrater, ge mig ett bra skäl varför man då inte ska använda det i matlagningen? Sen kan man kalla det bröd, linfrögrejs eller vadsomhelst.

[Pennylane1]
2010-05-09 20:09
#33

# 32 skälet att undvika dem skulle väl vara giftigheten kanske? även om den, som jag skrev härovan förmodligen är en smula överdriven…

Fiana
2010-05-09 20:20
#34

#32 För att linfrön också innehåller blåsyra vilket inte är särskilt hälsosamt alls, till den grad att det finns ett ganska lågt max värde på mängd man bör äta per dag om de inte äts hela

#31 Äter gärna "brödliknande" saker, dock inte som den här baserad på linfrön, utan på andra ingredienser. Triggar inget behov av "riktigt" bröd alls för mig och de flesta recept jag använder smakar inte ens särskilt likt vanligt bröd, har mer att göra med något att lätt äta i handen och lägga olika slags pålägg på, tycker av någon anledning inte att "pålägg" smakar lika bra för sig själv. Det är nog individuellt

Annons:
Miyu
2010-05-09 20:25
#35

Kollade just upp detta med en bekant som är läkare och han sa att han aldrig stött på detta och att det isåfall skulle bli akut besök till läkare för cyanidförgiftning, och att denna rädsla var överdriven.

Fiana
2010-05-09 20:28
#36

#35 Därför att normalt äter inte människor så stora mängder linfrön som det blir i bakade bröd helt baserad på det. Det används generellt bara i små mängder för dess laxerande verkan

berndt
2010-05-10 17:17
#37

# 30 - ser gott ut jo, men då använder man ända nån dl sesamfrö, men i denna tråds recept ersatte jag bara linfröt med sesamfrön, 2 msk, och det blev helt Ok som underlag för pålägg! Och då blir mängden kolhydrater mycket liten!

Man, född 1953, 166 cm lång, startvikt 94 kg 

LCHF till och från sedan 2009. Nystart oktober 2017

Sockerberoende.

Miyu
2010-05-11 14:58
#38

Gränsvärden

Gränsvärden för cyanogena glykosider/vätecyanid i linfrö finns inte. Beträffande gränsvärden för vätecyanid i livsmedel se nedan.
Skönt.

_"Är det farligt med linfrö?

Linfrö innehåller höga halter av cyanogena glykosider. Dessa ämnen kan brytas ner, vilket leder till att vätecyanid frigörs. Vätecyanid är ett gift som kan ge allvarliga allmänsymptom. Symptomen beror på att cyanid förhindrar syre att utnyttjas av kroppens vävnader. Risk för förgiftning kan uppstå vid intag av mer än 100 gram linfrö (ca 10 matskedar dagligen) per dag. Enligt en expertgrupp inom Europarådet kan ett temporärt maximalt dagligt intag (TMDI) för vätecyanid fastställas till 0,023 mg/kg kroppsvikt/dag. Det bör understrykas att detta maximala dagliga intag är temporärt eftersom det toxikologiska underlaget inte anses vara tillräckligt."_

[tililili]
2010-07-05 22:20
#39

Hur mkt husk tar ni om ni byter linfröna mot det?

magma
2010-07-05 23:33
#40

Men när linfröna hettas upp, som de ju gör i ugnen när man bakar bröd, så förstörs ju de farliga ämnena? Så vad är egentligen problemet?

[tililili]
2010-07-06 20:18
#41

vart står allt detta om linfröna? Förstörs de farliga ämnena? Förlåt, men vill läsa det direkt från källan :P

Annons:
magma
2010-07-06 23:20
#42

Haha, jaadu, det var många månader sedan som jag läste det, så jag vete 17 om jag kommer ihåg var! Ska prova att luska runt lite och se om jag kan hitta det igen:)

magma
2010-07-07 00:23
#43

Det enda jag kan hitta finns på wikipedia, det står bl.a att:" Linamarin, en glykosid som finns i fröet och som spjälkas av enzymet linas till bland annat vätecyanid, förlorar sin verkan som gift vid upphettning."

ToFat
2010-07-07 11:33
#44

#31

Som någon annan skrev, man kan kalla det för vad som helst om man tycker bröd känns förbjudet. Jag gör själv olika former av 'bröd', massa ägg som jag häller i något som håller ihop det med. Superbt äta med massa pålägg, och kanon ha med nu i sommartid, som en vanlig macka. Eller är det kanske en omelett?

Upp till toppen
Annons: